שנה של תהפוכות גלובליות, אנשים מגלים מחדש את הבית בעוד הטבע בחוץ 'לוקח נשימה' ומפתיע בהתחדשות וצמיחה. לא בכדי ניכר ברחבי הרשת הווירטואלית שהעץ הוא הכוכב של לוחות ההשראה ל-2021. נמצא אותו בסלון, בחדרי השינה, באזור העבודה, במטבח וגם בחדרים הרטובים.
אחד הסגנונות שכבש את עולם העיצוב ואת הבית הישראלי בפרט הוא הסגנון הנורדי, שכובש את קדמת הבמה ובולט בניקיון עיצובי, פונקציונליות, נוחות ושילוב אלמנטים מהטבע.
הסגנון הנורדי, מאופיין בפשטות, מינימליזם חומרי, חומרים טבעיים וצבעים רכים. הרעיון הוא להאט, להירגע, לנשום וליהנות מהרגע. הנטייה לפשטות ומינימליזם מתאפיינת בחומרים טבעיים ופשוטים, כמו עץ ואבן, ובצבעים ניטרליים ובהירים. לסגנון העיצוב הזה נוספת צבעוניות, אם באמצעות אלמנטים מהטבע, או בגרפיקות עדינות וגיאומטריות. לא תמצאו בו "רעש" עיצובי, גוונים עזים מדי ועומס חפצים, כיוון שתורת העיצוב דוגלת בעיצוב שקט ונקי בעיניים, כזה שיישאר אתנו לעוד שנים רבות.
הוגה, מיינדפולנס וזן
תרבות הצריכה, ההצפה של הרשת החברתית, שעות העבודה הארוכות מכל מקום ובכל שעה, כולן יחד וכל אחת בנפרד תורמת את חלקה המזיק למצבי סטרס. לא בכדי אימץ העולם המודרני את התורות הרוחניות ומיישם את עיקריהם גם בתחום העיצוב. הוגה, מיינדפולנס ותורת הזן כל אלו מעודדות בחירה בחומרים טבעיים, בייחוד במרחב האישי. ריצוף פרקט, שימוש ברהיטים קטנים מעץ מלא, ואפילו כלים וחפצים מעץ עונים על הצורך בשקט רכות והכלה. מניפת הצבעים מתבססת על גווני מונוכרום טבעיים, שתורמים להפחתת הסחות הדעת, לטובת ההתבוננות פנימית, ושקט עיצובי.
השנים הארוכות במהלכן עושה האדם שימוש בעץ בסביבת המגורים, הקנו לו, יותר מכל יתר האלמנטים, את התכונה שיוצרת תחושה של 'בית' בתודעה הכללית, רק מעצם נוכחותו של חומר הגלם. העץ שימש לבנייה וקירוי, לבניית ריהוט ולא פחות חשוב מכך לחימום ולבישול. גם אם היום הצטמצם השימוש בעץ הטבעי באספקטים אלו, הדרישה ל-LOOK & FEEL שלו בעיצוב הפנים רק עולה.
העולם המודרני מספק תהליכי ייצור משופרים לכיפוף העץ, צביעה, חיתוך והרכבה באופן שלא היה אפשרי בעבר, ואפילו פסולת העץ, דוגמת הסיבים ואפילו אבק העץ שנוצר בתהליכי הניסור, משמשים לתעשיית הריהוט ובכך האדם, עושה שימוש מקסימלי בנדיבותו של העץ.
עץ האלון והאגוז הם הנפוצים ביותר בתחום עיצוב הפנים, אך ניתן מוצרי עץ בגוונים וטקסטורות אקזוטיות יותר.
סמל לשורשיות מקרקעת
זקן השבט, העץ הינו חומר גלם עתיק מאוד המשמש הן לבנייה והן לריהוט. כיום בזכות טכנולוגיות הייצור, העיבוד והצביעה, ניתן ליצור ממנו תוצרים חדשים, מפתיעים ועמידים הרבה יותר.
כמו כן המודעות הגוברת לאיכות הסביבה הביאה ליצירת כללי שימוש ברורים לשימוש בעץ בתעשיית הבניה והריהוט ולצד ניצול מקסימלי של היערות המבוקרים, יש נבחרת חומרים סינתטיים כגון גרניט פורצלן, זכוכית ואפילו אלומיניום שמדמים את הטקסטורות העציות הטבעיות אך מציעות תכונות נחוצות אחרות כגון גמישות וחוזק. מותג החיפויים הספרדי cotto d'este למשל פיתח סדרת מוצרים שלה בשם woodland כך שניתן לרצף ולהדביק אריחים במראה פרקט שיעמדו בחום, אבק, שחיקה וגשם, מבלי לאבד מיופיים.
מוזאיקה של עצים צבעוניים
כשענקית פסיפס הזכוכית האיטלקית Bisazza, בוחרת להקדיש קולקציה שלמה של חיפויי עץ צבעוני, אפשר להסיק שהפוטנציאל העיצובי שלו רלוונטי יותר מתמיד. החברה פיתחה בשיתוף מעצבים עכשוויים סדרת ריצופי עץ צבעוניים במיוחד, ובמקום פלנקים מסורתיים, יוצרו אריחי עץ משושים, מרובעים ובצורת פרחים, שהנחתם מאפשרת להפוך את השטח ל'שטיח' מרוצף צבעוני. העץ צבוע בצבעים חיים, ובחלק מהדגמים התווספו איורים גרפיים שהוטבעו בעץ באמצעות לייזר. כך הרצפה והקירות הופכים למשטח מרצד תלת מימדי.
עץ ומים
ביותר ויותר בתים אנו רואים כיום שעיצוב הפנים מסתמך כמעט כולו על תוצרי העץ, החל מריצוף הסלון, המטבח, בחדרי השינה ואפילו בחדרי הרחצה. עד לא מזמן ההנחה היתה שעץ ומים לא מסתדרים, העובדה שעץ נוטה להתרחב ושעודף רטיבות פוגם ביופיו לא השתנתה אך כיום ניתן למצוא פרקט המבוסס על חומריים פולימריים שמשפרים את עמידות סיבי העץ הטבעי שבמוצר.
לכן אפשרי להניח פרקט גם מתחת לאמבט ולהרגיש שבחרנו לנפוש בתאילנד.