כשנלקחים מהנוף הטבעי שלהם, נשתלים בעציץ ומוצבים בתוך הבית – צמחים הם אלמנטים דקורטיביים, בעלי משמעות אסתטית היוצרים ומשתלבים בעיצוב החלל. שלא כמו כל פריט אחר מעשה ידי אדם – שבדרך כלל מגיע עם צורה גאומטרית וצלעות ישרות – בצמחים קיימות צורות אורגניות, א-סימטריות, גליות וזורמות, ששוברות את הקווים הישרים ומכניסות תנועה לחלל. צמחים לעולם לא נשארים כמו שהוצבו מלכתחילה – הם גדלים וצומחים לכיוונים לא מתוכננים ומעשירים את החלל בדינאמיות.
לפני שמגיעים למחשבה על האפקטים העיצוביים שניתן להשיג באמצעות צמחים, חשוב ראשית לקחת בחשבון את עוצמת האור בחללי הבית ובפינה המיועדת בפרט. אם אתם לא בטוחים בנוגע לכמות האור, התחילו עם הפינה הכי מוארת שיש לכם בבית, ובחרו אך ורק צמחים ממחלקת צמחי הבית (ולא צמחי חוץ כמו תבלינים, פרחים, סוקולנטים וכו'). הבא בתור יהיה אלמנט האסתטיקה: אילו צמחים מושכים את עיניכם, ומהו האפקט העיצובי שאתם רוצים ליצור. בעיצוב הבית, יכולים הצמחים ליצור תחושת שפע או מינימליזם, להחמיא לאלמנטים אחרים בחלל או לעמוד כיצירה בפני עצמם.
ג'ונגל בסלון
צמחים גדולים (מספיקים שלושה או ארבעה בחלל) בעלי עלים גדולים יזכירו למתבונן מפראיותו של הג'ונגל. את האפקט הזה גם עשרות צמחים קטנים לא יצליחו להשיג. צמחים גדולים ובוגרים הם גם עמידים יותר מצמחים צעירים וקטנים וקלים יותר לטיפול, כך שההשקעה משתלמת.
צמח גדול לא חייב להיות יקר פי כמה מצמח קטן. בחרו צמחים מקומיים, כאלו שכבר עשרות שנים מגדלים במשתלות ובבתים הישראלים. הם גם זולים יותר מהמיובאים, וגם תדעו שיש סיכוי גדול יותר שהם מותאמים לאקלים הישראלי ולתנאי הגידול בבית הישראלי הממוצע. דוגמאות לכך הם פיקוסים, דרצנות, פילודנדרונים גדולים, דקלים, וכמובן הצמח שהפך כמעט לסמל תנועת האורבן ג'נגל – מונסטרה נאה.
מינימליזם צומח
בשונה מצמחים גדולים, צמחים קטנים ופרט בעלי עלים קטנים, יכולים לתפקד כאובייקט פיסולי על מדף או מזנון. המועמדים המיידיים לתפקיד יהיו הסוקולנטים: הם בעלי גוף עבה וקו מתאר ברור, נוחים מאוד לתחזוקה וכמעט שלא משתנים בגדולם. למעשה, יש סיכוי שתשכחו שהם באמת צמח ולא פסל. מבין עשרות אלפי זני הסוקולנטים, מעטים הם שמתאימים לגידול בבית – גסטריה, לדוגמה, הוא אחד מהם. מועמדים אחרים בקטגוריה, שאינם זקוקים לשמש אך מצד שני ללחלוח תכוף הרבה יותר - הם צמחי האוויר.
הגיבור הראשי או הניצב?
בעיצוב הבית, צמחים יכולים לתפקד כיצירה המרכזית או להחמיא ולתת חיות לאלמנטים אחרים בחלל. אם יש לכם "קנבס" לבן - קיר, מדף, או שידה ריקים מקישוטים - צמח או מקבץ צמחים יכולים להיות הסנטר-פיס ולתפקד כאלמנט המרכזי אליו נמשכת העין. בבחירת הצמחים קחו בחשבון את הגודל שלהם – עליהם למלא באופן פרופורציונלי את אותו שטח לבן.
בבחירת צמחים לתפקיד הראשי, בחנו את מידת העניין שהם מעוררים. קלתיאות וביגוניות למשל, עם הציורים המופלאים על העלים שלהם, יכולים לעמוד בפני עצמם, אם כי הם אינם צמחים למגדל המתחיל שאינו יודע על התנאי הגידול המיוחדים שלהם. קקטוס מעניין, או צמחים בעלי עלים עם כתמי גיוון מעניינים, יכולים לזכות בתפקיד במקומם.
כשהם לא עומדים במרכז הבמה, צמחים יכולים לשמש כמסגרת שמקשטת ומפנה את תשומת הלב אל אובייקט מרכזי - ממש כאילו הם מלטפים אותו ומצביעים עליו. דקלים, פוטוסים ושרכים קופצניים, הם דוגמה נהדרת ל"צמחי רקע" (אם כי ברור שכל אובייקט וכל צמח יכול להיות מוערך בפני עצמו).
עוד תפקיד לצמחים במערכת היחסים שלהם עם אובייקטים אחרים: תוספת חיוניות. בדרך כלל, אנו מתייחסים לעציץ ככלי שמחזיק את הצמח ומפנה את תשומת הלב אליו, אך מערכת היחסים הזו יכולה להתהפך. יש לכם אגרטל אהוב בעל ערך סנטימנטלי שמרגיש מיושן או מיותר על המדף? אם תוסיפו בו צמח הוא יקבל מחדש חיים וסיבה חדשה להציג אותו. גם צמחים יכולים להוסיף צבע, להחמיא ולהדגיש את העציץ.
טקסטורה ועומק
צמח יחיד על רקע קיר לבן גדול עשוי להיראות בודד, אך אם הקיר שמאחוריו הוא צבעוני ובעל טקסטורה או דוגמה ((pattern - יחד הם כבר יוצרים משחק מעניין. כדי לדייק את הדינמיקה שנוצרת בין טפט או צבע לצמח שלפניו, שימו לב: האם הצורות של הצמח והרקע מדברות באותה השפה וממשיכות זו את זו? אולי הן דווקא סותרות אך משלימות? האם יש ניגודיות טובה (כהה על רקע בהיר ולהפך)? האם הגוונים מתאימים זה לזה?
אפקט נוסף שנוצר באמצעות צמחים הוא יצירת עומק לחלל. לצמחים הצמודים לחלון או מעקה המרפסת, למשל, יש יכולת להדגיש את עומק הנוף הנשקף ממנו, לאזכר את ההקשר ממנו הם באים, ולעיתים גם להסתיר חלקים פחות אסתטיים בסביבה החיצונית. בתוך חלל הבית, הציבו צמחים בשכבות עומק שונות של החדר – בתחילתו, באמצעו ובסופו, והם ידגישו את הפרספקטיבה של החדר.
הציבו צמח בכניסה לחדר או במסדרון - כאשר מאחוריהם נשקף חלל מעוצב, והוא יקבל את פני המגיעים, כמו וילון כניסה המסתיר חלקית את החדר ומעורר סקרנות. אם הוא עומד בתוך החדר, תנו לו לחרוג קלות את מפתן הכניסה ולהציץ החוצה. הציבו צמחים נשפכים מלמעלה, צמחים גדולים וזקופים מהצד, צמחים נמוכים מלמטה. תנו לעוברים והשבים בבית "לעבור דרך" הצמחים, לפלס את דרכם בג'ונגל ולגעת בהם.
רינת טל מ"סוקולינה" היא פְלנְט סטיילרית, או מעצבת חללים עם צמחים