למלאכת עיצוב שולחן החג יש תרומה אדירה ביצירת סביבה מזמינה, מכילה ואסתטית, שיכולה להשפיע, על התחושות, על הרגשות ועל החוויה הכללית. חג השבועות הוא חג משפחתי, שמאגד את בני הבית וחברים סביב שולחן עתיר גבינות, פשטידות, לחמים, סלטים, מטבלים ומאכלי חלב.
למרות שהחג מאופיין לרוב בצבע הלבן, שמשתלב היטב עם כל גוון אחר ומציג גישה חגיגית, גם הבחירה בעריכת שולחן שבועות צבעוני היא לגיטימית ומרעננת באותה מידה. שימוש בצבע יכול להפתיע וליצור גרסה לא פחות חגיגית של שולחן מעוצב לשבועות. קבלו את הגרסה הפורמלית והמסורתית של סידור שולחן לשבועות, וגם את הצבעונית ששוברת (קצת) את הכלים.
האופציה הלבנה: חגיגית וצחה
הלבן, על גווניו הבוהקים והשבורים, נתפס כצבע השולט בבתים רבים. תרומתו למראה הנקי והשמרני מחזקת את מעמדו בבית, כך עולה ממחקרים של חברות הצבע הגדולות שמעידות שלבן הוא עדיין הכי פופולרי. "הלקוחות מעדיפים להשקיע במה שהם תופסים כנצחי ועל-זמני", אומרת אדריכלית ניבה יחיאב, מנהלת אסטרטגיית מוצרים בטמבור. מכיוון שהוא צבע טוב כתפאורה למרבית הסגנונות, במיוחד לסגנון האקלקטי, הוא נבחר לרוב פה אחד כגוון האירוח האולטימטיבי. גם הנוסטלגיה, בבחינת שחקן נוסף בזירת עיצוב שולחן שבועות, וההתרפקות על העבר, מגולמות היטב בלבן הקלאסי. כלי הגשה איכותיים במראה וינטג' ועל טהרת הלבן מציגים חזות אלגנטית ועשירה בשולחן החג, בלי מאמץ מיוחד.
קרן ברק, יוצרת תוכן, סטייליסטית וצלמת מזון ולייפסטייל, מעידה כי היא מארחת בכל הזדמנות, חגיגית או שבשגרה. לדבריה, את העובדה שיש לה "בית שאוהב לארח", היא חבה לאהבתה לאסתטיקה ולהיותה ערוכה תמיד, תרתי משמע, בזכות כלי הגשה איכותיים. "חשוב שהכל יהיה זמין, 'בשלוף', ואז פותחים את הארון ואת המגירה בכיף, בלי לחץ", היא מסבירה.
איך היא עושה את זה בקלות? ברק מציעה לרכוש כלים איכותיים, יוקרתיים ויפים, שישמשו אתכם לפרק זמן ארוך במיוחד. "אני אוהבת את כלי ההגשה של מותג צרפתי בשם Astier de Villatte. התפיסה שלי היא ששווה להשקיע בכלים איכותיים כמו שמשקיעים בפריטי ריהוט. לא להתקמצן ולשמור על אלגנטיות ועל איכות. זו גם התפיסה שלי באופנה. להשקיע בבגד איכותי, כמו ז'קט שישמש אותי 30 שנה, ופחות להשקיע בבגדים טרנדיים".
טיפים לעריכת שולחן לבן:
• תכנון מקדים: תכננו מראש את התפריט והתאימו את כלי ההגשה הלבנים השונים לצבעוניות של האוכל. אם המאכלים שלכם לבנים, תוכלו להוסיף להם הבלחות צבע חינניות, שייראו טוב יותר ומעוררי תיאבון, כמו עירית קצוצה, ענפי תימין או גרגירי פלפל אדום.
• לבן אחד או הרבה לבנים? אם תגישו סלטים צבעוניים רבים, כדאי להקפיד על כלי הגשה בגוון לבן אחיד, שיעיקו לאוכל את הבולטות הראויה לו וייצרו רקע הרמוני ואחיד.
• יוקרתי או עממי: אירוח בלבן יכול להיות מוקפד, עם סטים מושקעים ומעוטרים, או דווקא כלים אקלקטיים פשוטים חלקים – ולבנים כמובן.
• אלמנטים מהטבע: כדי ליצור מראה פחות פורמלי, אפשר לשלב אלמנטים מהטבע בשולחן החג, למשל עלי גפן טריים על הצלחות, קיסמי עץ ארוכים ולא מעובדים עבור הגבינות הקשות, כלי חימר, אלמנטים מקש, ענפי חיטה ושעורה, מגשי עץ שיוסיפו חמימות ועושר לשולחן, ענפי כותנה, ועוד. המטרה שהרוב יישאר לבן, תוך שילוב כמה נגיעות של צבעוניות טבעית מתונה.
• נגיעות של זהב או כסף: אם total look לבן מוגזם לדעתך, לבן הולך טוב עם כסף או עם זהב, וגם עם מתכות אחרות כמו פליז, ברונזה וכך הלאה. אפשר לשלב את הנגיעות בפמוטים, בסכו"ם, במשטחים לכלים חמים, באגרטלים או בקישוטים. הנגיעות יוסיפו לתחושה חגיגית ויוקרתית מבלי לגרוע מהיופי הנצחי של הלבן.
• להוסיף אוויר: ללבן יש כוח ויזואלי, במיוחד אם הכל כולל הכל בלבן (כולל פרחים לבנים). כדי להימנע מעומס של שלבן, מומלץ לשלב על שולחן חג השבועות גם כלים שקופים כדי לאפשר מעבר אור וליצור תחושה קלילה יותר. כלי הזכוכית יכולים להיות קנקן שתייה, כוסות, גביעים, קערות הגשה ותבניות. בכל מקרה, ותרו על בקבוקי שתייה ממותגים בשולחן החג – הם רק הורסים את העיצוב החגיגי.
• מראה השכבות: הבחירה בלבן לא חייבת להיות משעממת. גם בלבן אפשר לשחק וליצור מראה עתיר רבדים ועומק, בגישת TONE SUR TONE של גוונים ממשפחת הלבנים. תוכלו לשלב טקסטורות, מרקמים וגימורים, ולהיעזר במפיות פסים בגווני לבן ושמנת, לצד כלים בגימור מט, וקעריות קטנות בגוון פנינה. שילוב בין בדים כמו מפת פשתן לצד מפיות סאטן, או אלמנטים ארוגים כמו ראנר קרושה במרכז השולחן יסייעו ליצור מראה חגיגי ומושלם לחג השבועות.
• שחקן חיזוק: לחיזוק נוסף וליצירת קונטרסט עיצובי אפשר להיעזר באלמנטים בשחור. נסו לשלב מפת משבצות עדינה, או מפיות בשחור לבן, לצד סכו"ם בשחור, או כפות הגשה שחורות.
כדי שהפרחים לא יפריעו לסועדים – לכו על זרים גבוהים וצרים באגרטלים שקופים ארוכים, לחילופין בסידור פרחים נמוך ומפוזר לאורך כל השולחן, בסגנון בוהו-שיק מעט פראי ופחות מהודק
האופציה הצבעונית: שוברת את הכלים
הגישה המקסימליסטית הצבעונית והאקלקטית נחשבת שוברת שגרה, במיוחד בחג השבועות שמזוהה עם לבן. האופציה לאירוח צבעוני הופכת בולטת בשולחנות החג יותר ויותר, כאימוץ גישה קלילה ופחות פורמלית. גם כאן, כמו בחללי הבית, הקסם טמון במינונים ובאיזונים של פרצי הצבע השונים על השולחן.
הפחתת העומס הוויזואלי יכולה להיעשות בעזרת אלמנטים אחידים שישרו תחושה נעימה והומוגנית, או בעזרת שילובי צבע נעימים לעין, כמו צבעים משלימים דוגמת אדום וירוק, או בגרסתם האופנתית גווני ורוד-פודרה וירוק-אזמרגד עמוק; או ורוד-פוקסיה וירוק-דשא.
"יש שילובים שתמיד מנצחים שאפשר גם לשאול מעולם האופנה. מרק כתום, למשל, ייראה טוב מאוד בכלים תכולים. לכן כדאי לתכנן מראש באיזה כלי אתם הולכים להגיש את המנה וליצור תמהיל צבעוני מרתק", מסבירה ברק.
טיפים לעריכת שולחן צבעוני:
• לאמץ את צבעי העונה: האביב מתאפיין בפריחה ואפשר לבחור פלטת צבעים בהתאם לפרחים שנפוצים כעת, ואפילו להתאים את הכלים לפרחים. צבעי פריחה יעניקו אלטרנטיבה משמחת לשולחן מעוצב לשבועות.
• בוטניקה: אפשר ללכת צעד נוסף קדימה ולאמץ את טרנד הבוטניקה והפריחה שמכניס אנרגיה לשולחן החג. כלים בהדפסי פרחים ועלים יהפכו את הארוחה לחגיגה.
• השראה מהטבע: בחירה בחומרים טבעיים תוסיף צבעוניות מתונה ורגועה לשולחן החג. שילוב פלייסמטים מעץ, כלי חימר, כלים מבמבוק ואביזרים מקש ייראו נהדר לצד בחירה בצבע דומיננטי בולט אחד, למשל כחול, ירוק, כתום, ורוד וכך הלאה.
• חיבורים נועזים: הצבעוניות בשולחן החג יכולה להיות בלי אף טיפה של לבן או קרם. נסו לשלב שני סטים של כלים בצבעים נועזים ומנוגדים על רקע של מפה בגוון משלים ועז.
• קולור-בלוק: טרנד הקולור בלוק האופנתי מלפני עשור יכול גם הוא לחבור לשולחן האוכל, תוך חלוקה לגוונים. שניים-שלושה גוונים רווים ייצרו מראה מרהיב ויוצא דופן, עם האחדה בדמות זרי גיבסניות לכל סועד סביב שולחן שבועות מעוצב. נגיעות הצבע יכולות להשתלב, בצורה דומה, גם על פריטי הדקורציה השונים שעל השולחן החג, כמו פסלונים או כפות הגשה, שהקצה שלהם או התחתית כמו נטבלו בצבע.
• צבעוניות רק בטקסטיל: אם מתעורר חשש לערוך שולחן מעוצב לשבועות שכולו צבעוני, אפשר לבחור בחצי הדרך – כלים לבנים על רקע מפה ומפיות בצבעוניות שמחה ונועזת. אגב, זה עובד גם הפוך – כלים בצבע עז על רקע מפה ומפיות בלבן צח.
• צבעוניות מעודנת: כלים שקופים למחצה בצבעים יוכלו ליצור מראה צבעוני אך בגרסה קלילה יותר, מבלי להכביד על השולחן.
• פרחים או עלים? פרחים מוסיפים צבעוניות משובבת לכל שולחן, בטח בשבועות. תוכלו לבחור בכמה זרי פרחים קטנים, או בזר מרכזי ומרשים אחד, בגוונים שתואמים את גווני השולחן. כדי שהפרחים לא יפריעו לסועדים – לכו על זרים גבוהים וצרים באגרטלים שקופים ארוכים, לחילופין בסידור פרחים נמוך ומפוזר לאורך כל השולחן, בסגנון בוהו-שיק מעט פראי ופחות מהודק. גם עלים בלבד יעשו היטב את העבודה.
• ירקות ופירות כקישוט: כדי לחזק את התמה הצבעונית, אפשר לבחור פירות או ירקות בצבע אחד או במגוון צבעים ולקשט בעזרתם את שולחן החג. אפשר להכניס אותם לקערה שקופה עגולה ולהציב במרכז השולחן, אפילו במקום פרחים. לימונים, פלפלים אדומים או בשלל צבעים, תפוחים ירוקים או אדומים, וכך הלאה.
• הגשה לא סטנדרטית: את הקינוחים, המנות ופלטת הגבינות אפשר להגיש בכלים שאינם ייעודיים או מסורתיים, בצורה ששוברת את הקו המסורתי והמוקפד. נסו להגיש את הגבינות החתוכות על תחתיות לכוסות מעץ, אישית לכל סועד; את סלט הפירות בצורת ארטיק מרענן; סלט ירקות בתוך עלי חסה סלנובה פריכים; מטבלי גבינה בתוך "קערות" בצק עלים אפויות.