אתגרים רבים ניצבים בפני עיצוב המרחב שבו אנחנו מבלים את מרבית זמננו, אך המכריע שבהם, וזה שרבים מתמודדים איתו בערים הגדולות והצפופות הוא גודלו. כל התלונות והמענות על עיצוב דל או שבלוני מתגמדות כשניצבת בפניכם דירה שכל שטחה הוא 30 מטרים רבועים, מה שמאלץ, לרוב, לדייק את החלל ולהכניס פנימה רק מה שצריך.
זה היה האתגר העיקרי בדירת הסטודיו היפואית הזו, ששופצה מהיסוד לסוויטה בסגנון ים תיכוני בידי מעצבת הפנים דיאנה ויינינגר. "אני בדרך כלל משתדלת להימנע מעיצוב יתר, ומעריכה עיצוב עם טוויסט שיש בו הומור ואנושיות", היא מספרת. לדירה הקטנטנה התוודעה המעצבת עוד בטרם נרכשה. "הגעתי לדירונת פיצית ביפו, בת שני חדרים קטנים, כשחדר השינה הכיל בקושי מיטה זוגית", היא נזכרת. "אבל עם זאת, היו לה נתוני פתיחה מקסימים ששבו את ליבי, כמו חלון הצוללת העגול במקלחת והחלונות הצרפתיים הגדולים והארוכים המשקיפים לשדרה".
בעלי הדירה הקטנטנה חיפשו דירת נופש קטנה ליד הים שתושכר לתקופות קצרות, כשהם לא משתמשים בה. "לפני שרכשו את הדירה הזו, הייתה ברשותם דירה שעמדה בפני פרויקט תמ"א. הם החליטו לוותר על הבלאגן הכרוך בשיפוץ הארוך, ובמקום לעבור תהליך תמ"א - קנו את הדירה הזו", מספרת ויינינגר. כך התגלגל הפרויקט המאתגר לידיה של המעצבת, כשיפו העתיקה והקרבה לחוף הים הובילו את חזון העיצוב - סוויטה אורבנית נוחה ומפנקת, שתגרום לכל אחד להתאהב בה בקלות ולהרגיש בבית.
ניצול נכון של החלל
הרעיון הראשוני של המעצבת היה לפתוח את שני החללים הצפופים – החלל הציבורי והחלל הפרטי הקטן - ולאחד אותם לחלל אחד, תוך שהיא מדגישה את אווירת הלופט בעזרת אריחים גדולים דמויי בטון. בבסיס התכנון העיצוב עומדת המחשבה ליצור מעין "רקע" הומוגני, שיאזן בין חומריות ניטרלית וטבעית לצבעים חזקים ונועזים.
"לפני שהתחלנו בשיפוץ לא ידעתי שלאחר ההריסה יתגלה עוד כחצי מטר של גובה מעל הנמכות הגבס. זו הייתה הפתעה משמחת שתרמה הגדלת המרחב הפנימי", היא מסבירה. בתום השיפוץ, ולאחר שבוצעה הנמכה מינימלית של התקרה עבור התשתיות הנחוצות, נשאר גובה תקרה מכובד של כשלושה מטרים, שלו השפעה מכרעת על תחושת האוורור, המרחב והריווח בחלל הקטן.
בין ההחלטות הראשוניות הייתה גם הבחירה להיעזר בפריטי ריהוט של "איקאה", אך המעצבת מדגישה כי זו לא הייתה פשרה בשום מובן. "זו הייתה החלטה תקציבית ועיצובית מודעת, ועם זאת, דווקא זה מה שהופך את הדירה למושלמת. זו בחירה מדויקת של רהיטים בשילובים לא רגילים, לצד תכנון אלמנטים בנגרות אישית", היא אומרת.
לדבריה, שולחן הקפה עם ידית האחיזה בהשראת מגשי התה בתרבות המזרח-תיכונית, "דיבר" בדיוק את השפה שאליה כיוונה בפרויקט הזה. "השתמשתי בשולחן הצד הזה בסלון ובשולחן נוסף, בגוון אחר, גם כשידת לילה קלילה". באופן כזה "מהדהד" השולחן שלצד המיטה את מזנון המתכת בגוון האדום הלוהט הממוקם מולו, בחדר המגורים.
פריט מוכר נוסף של "איקאה" שבו השתמשה המעצבת ושינתה את ייעודו הוא הדרגש. זה הפך לשידת לילה, מצדה השני של המיטה, וכמובן לאלמנט שימושי מאוד בדירה הקטנה. "כחלק מניצול המטראז' המצומצם בדירה, כיסא המדרגות מאפשר גישה קלה ונוחה למדפים ולמקומות האחסון העליונים שיצרתי", היא מסבירה.
חלל אחד, סגנונות מרובים
כבר ברגע הכניסה ניתן לראות את כל החלל החשוף, שכולל בתוכו גם אזור ציבורי וגם פינת שינה. עם זאת, מקומות אחסון חכמים מקנים פרטיות ומשדרים במקביל עושר חומרי. "שילבתי שכבות של חומרים, גוונים ואלמנטים מעודנים, שביחד יוצרים תמהיל לא מתאמץ של תחכום ופשטות", מסבירה ויינינגר. כך למשל, בסמוך למטבח חבוי ארון החשמל בתוך נישה סמויה, המציעה מקום אחסון נוסף, שמוסתר מאחורי דלת מראה גדולה הנפתחת בלחיצה.
השילוב של צבעים ורודים ואדומים בסלון באמצעות שטיח צמר ורוד ומזנון "לוקר", יוצרים תחושה קלילה וצעירה שהופכת מעודנת בעזרת וילונות חומים בגוון קפה. השימוש בעץ בהיר ושילוב של צמחייה ירוקה, מסייעים לבסס את התחושה הנינוחה בחלל. עץ הליבנה הבהיר, שבו בחרה המעצבת עבור יחידות הנגרות, עוזר "להקליל" את החלל, להכניס אליו חום אך לא משתלט ויזואלית.
"רציתי לנצל היטב כל שטח אחסון אפשרי, וליצור אלטרנטיבות אחסון, בעזרת שפע של אחסון סגור, לצד מדפים פתוחים עבור אלמנטים אישיים ודקורטיביים". כך ארונות המטבח, מעץ ליבנה גם הם, מכילים "מדפי קופסה" פתוחים ורחבים מעל הארונות העליונים שויינינגר מעריכה שיתמלאו עם הזמן בידי הדיירים, ויכניסו אופי ומגע אישי.
עץ הליבנה הוא גם הבסיס לאי במטבח, שעוזר לחלק בצורה אלגנטית את החלל ומשמש כשולחן אוכל, כמשטח עבודה נוסף וכפינת עבודה, בהתאם לצרכים. סביבו כיסאות מרופדים בשילוב ברזל ובד דמוי עור בגוון חום עשיר. אלה מתכתבים היטב עם אריחי הבקספלאש בגוון טרקוטה שמאחורי כיור המטבח. בקיר הסמוך ארונות מזווה נוספים מעץ ליבנה, עם נישה שבה הוצב מקרר רטרו לבן וקומפקטי.
עץ הליבנה חוזר גם בצורת חיפוי שלצד המיטה, שמצניע את דלת חדר הרחצה ואת ארון הבגדים. הנגרות בחדר הרחצה, החלל הסגור היחיד בדירה, עשויה גם היא מעץ ליבנה. בחלל זה, ביקשה המעצבת לשלב בין סגנון מודרני לרומנטי, ולעצב מקום שמזכיר מפגש בין ספא לחמאם.
האלמנט המרכזי בחדר הרחצה הוא אריחי ענק דמויי קורטן – שילוב בין מתכת לחלודה – לצד אריחים קטנים בעלי גלזורה מבריקה בגוון ירקרק. כלי הסניטריה שחורים ובולטים לעומת גופי התאורה השקועים והנסתרים, ולבסוף, לצד מראה אובאלית הקבועה במסגרת ראטן טבעית ועדינה, נבחרה ידית ברז דמוית "שיבר" או ברז כבאים. הניגודיות הזו, מסבירה ויינינגר, מסייעת להעצים את החדרון הקטן, ולהכניס פנימה תחושת שקט, עומק וחום.
הטיפים של דיאנה לעיצוב קטן וחכם:
- אל תפחדו מצבע. הוא יכול להכניס לחלל אלמנט של ריגוש, עניין ואופי, ובניגוד למה שמקובל לחשוב, גם גוונים כהים, בשילוב ובתמהיל הנכון, יכולים "לפתוח" חלל.
- חשבו "מחוץ לקופסה" ונסו לשנות ייעוד של חפצים מוכרים, וגם להיעזר בפריטים רב-שימושיים. לדוגמה, שולחן צד או דרגש כשידות לילה. אלה יוכלו לשמש עבור פונקציות נוספות בדירה.
- "פחות זה יותר": הביטוי הזה נכון שבעתיים בחלל קטן. אל "תעמיסו", ושלבו את הפריטים שלכם בחוכמה, מבלי שיכבידו ויזואלית על המקום הק
- השתמשו במראות. הן אלמנט יפה לתלייה על הקיר, ואנשים תמיד אוהבים להציץ בהן. בנוסף, הן יכולות לסייע להכפלת האור ולהגדלה ויזואלית של החלל.