עיצוב הבית מושפע ממכלול רחב של אלמנטים, אך אין ספק שבחירת גופי התאורה, עוצמת האור וגוון האור, מהווים חלק מרכזי ביצירת האווירה והאפקט המדויקים. כפי שספה צריכה להתאים לסגנון העיצובי, אך גם להיות יפה, גדולה ונוחה לישיבה - כך גם תאורה: עליה להעניק את האווירה הרצויה בכל חדר, להאיר באופן מספק ובמקביל להשתלב עם העיצוב הכולל.
תאורה מחזיקה בהיבט נוסף, והוא ההיבט הרגשי. גופי תאורה, גוון ועוצמת האור יכולים להיות חזקים, כבדים ומסנוורים, או רכים, מלטפים ונעימים. גדולתו של עיצוב היא ביכולת לשלב נכונה בין שלושת הממדים - פרקטיות, עיצוב ותחושה. כך, מטבע הדברים, גוונים צהובים של תאורה הם חמים ונעימים יותר, ויתאימו לחללי בילוי ופנאי שמטרתם לייצר אווירה רגועה ונעימה, בשעה שגוונים לבנים נחשבים קרים וחדים יותר, ומתאימים למוקדי עבודה כמו במטבח.
תכנון הוא שם המשחק
ראשית ולפני הכל, חשוב לזכור שאור טבעי תמיד מנצח. זהו גוון האור המדויק והנעים לנו ביותר, שיכול לעשות פלאים לכל חלל. לכן, אם אתם נמצאים בשלבי בניית הבית יש לתת לכך משקל. זכרו שתכנון מקדים הוא חשוב ביותר - אם כדי לתכנן מראש את הנקודות הרצויות להטמעת גופי תאורה שונים, ואם כדי להרחיב ולהגדיל את החלונות והמפתחים בבית כדי להכניס כמה שיותר אור טבעי פנימה.
התחשבו בסגנון העיצובי. יש לעצור ולהבין מה האווירה הרצויה לכל חלל בבית ומהו הסגנון המועדף לכל אחד מהם. כך לדוגמה, עיצוב כפרי ישתלב נהדר עם תאורה עמומה ועם גופי תאורה בעלי ניחוח נוסטלגי כמו עששיות. מנגד, עיצוב מודרני ישתלב טוב עם תאורה בוהקת ובהירה, או עם פסי לד וספוטים - שהרי בנישה המודרנית פחות זה יותר.
התייחסו לגודל החלל. לתאורה, כמו לצבע ולריהוט, היכולת להשפיע על תחושת המרחב. בעת עיצוב הבית חשוב להבין מה גודלו של כל חלל ועד כמה הוא מנוצל ביום-יום. בחירת גופי תאורה שונים יכולים ליצור הפרדה בין חללים באותו חדר, ויכולה ליצור אשליית מרחב. כך, גופי תאורה כבדים ונתלים "יסגרו" את החלל ולא יתאימו לחללים קטנים, בשעה שגופי תאורה צמודי תקרה או ספוטים "יפתחו" אותו.
חיסכון. חיסכון בצריכת החשמל הוא חלק מהמשק, ועל כן מוטב להכיר את סוגי התאורה החסכוניים, כאשר נורת הלד מככבת בתחום. היא חזקה, אינה מתחממת, אינה מסנוורת ומחזיקה מעמד לאורך זמן. בנוסף, היא אידאלית גם עבור תאורת חוץ שנדרשת לעבוד ללא הפסקה.
בין תאורה פרקטית לדקורטיבית. לתאורה כל מיני תפקידים בחלל, וחשוב להבין את ייעודה לפני שמפזרים אותה בבית. כך למשל, מנורת קריאה על שולחן העבודה היא בעלת תפקיד פרקטי, לעומת מנורת רצפה או ספוטים שתפקידם להוסיף ממד עיצובי ולייצר עניין, במיוחד כשהם מאירים פריטי אמנות, נישות בקיר או פריטי נגרות. עוד בענייני הפרקטיקה, יש לקחת בחשבון את הגובה והמידות של גופי התאורה בהתאם ליעד. כך למשל יש להשאיר רווח של לפחות מטר בין שולחן האוכל לגוף התאורה שמעליו, ולוודא שגוף התאורה שניצב מעל לשולחן העבודה לא רחב יותר מהשולחן עצמו.
כל חדר והאור שלו
המטבח
ככלל, עבור חלל המטבח עדיפה תאורה בהירה ועוצמתית. כאן יש לקחת בחשבון האם מעדיפים לפזר שלל מוקדי תאורה (אידיאלי עבור מגוון מוקדי עבודה), או להתמקד בשניים או שלושה גופי תאורה מרכזיים.
טיפ עיצובי: מוטב לתכנן את תוכנית התאורה בשלבים כמה שיותר מוקדמים על מנת למקסם את מיקום נקודות התאורה מעל המשטחים שנבחרו.
פינת האוכל
לעומת המטבח, בפינת האוכל לא עובדים אלא מקיימים מפגשים משפחתיים. מכאן שהנוסחה די פשוטה: משפחתיות = חמימות = תאורה חמה. תאורה בגוונים צהובים תעבוד היטב בחלל זה. כמו כן, נהוג לתלות גוף תאורה מרשים מעל מרכז השולחן על מנת להגדיר את חלל פינת האוכל.
טיפ עיצובי: עבור פינת האוכל בחרו תאורה שונה מזו שבמטבח, דבר שמייצר עניין ומסייע להגדרת החלל.
חדר האמבטיה
חדר האמבטיה אמור אמנם לשדר רוגע, אך התאורה בו צריכה להיות חזקה. מכאן שרצוי לשלב בין תאורה חמימה לבין בהירה. חדר האמבטיה הוא לרוב לח (ולכן דורש גוף תאורה מתאים) ואינו גדול יחסית. לכן מומלץ לשלב מספר גופי תאורה שמוטמעים בתקרה ובקיר, כך שהמראה הכללי יצור חווייה חמימה ומרווחת.
חדר השינה
חדר השינה צריך להיות רגוע ונעים, כך שעדיף שצבע התאורה יהיה חם ככל האפשר. כמו כן, נהוג לשלב גוף תאורה מרכזי ושני גופי תאורה צדדיים לצד המיטה (יכולים להגיע מהתקרה, לעמוד על הכוננית, להתחבר לקיר, או לעמוד על הרצפה). כאן חשוב לשמור על שפה אחידה, אם כי אין הכרח לבחור בעיצוב זהה.
טיפ עיצובי: כדי לייצר את האווירה הרצויה בחרו בתאורה שניתן לשחק עם העוצמה שלה.
הסלון
בסלון יש לבחור גוף מרשים ובעל נוכחות, לצד מספר מוקדי תאורה יותר שקטים. רצוי להימנע מהצבת תאורה ישירות מול הטלוויזיה כדי להימנע מהשתקפות מפריעה ולא נעימה, ומאותה הסיבה גם להוסיף לחלונות בקרבתה וילונות. כדי לייצר אווירה מרשימה, מומלץ לשלב תאורה סמויה מאחורי מדפים, ואם אין הרבה אור טבעי שנכנס פנימה, השקיעו בתאורה משמעותית.
טיפ עיצובי: היעזרו בחוכמה בתאורה נישתית כדי לייצר פינות ישיבה אינטימיות.
חדר הילדים
ילדים זקוקים לתחושות ביטחון ואופטימיות, ועל כן עבור חדר הילדים מוטב לבחור בתאורה בעלת גוון בהיר. כמו כן, חשוב מאוד שליד המיטה יוצב גוף תאורה ייעודי שמספק אור חלש. עבור שולחן הכתיבה בחרו מנורת שולחן שתעניק לילד מספיק אור ללמידה.
טיפ עיצובי: מומלץ לקחת בחשבון שבעוד כמה שנים תחליפו את גוף התאורה, בהתאם לעיצוב שמתאים לגיל הנוכחי של הילדים. לכן מומלץ לא להשקיע סכום משמעותי בגוף עצמו.
הילה אלטר היא מעצבת פנים והום-סטייליסטית