בנגקוק לא נתפסת כיעד לשוחרי עיצוב או לחובבי אדריכלות, אלא יותר למחפשי שופינג זול, אוכל רחוב ובילויים, אך יש בה כמה וכמה תחנות שכדאי לבקר בהן כדי להתרשם מהמורשת האדריכלית המפוארת שיש בעיר, לצד זו החדשה, ולחוות את המגוון שיש בעיר שבה חיים יותר מ-11 מיליון תושבים לצד מספר כפול של תיירים בשנה.
עיצוב ואמנות במוזיאון אקלקטי
בבנגקוק, כמו בערים גדולות בעולם, פועל מוזיאון עיצוב ואמנות והוא עשיר וצבעוני. Museum of Contemporary Art (MOCA BANGKOK) שווה ביקור ראשית בזכות המעטפת שלו. הבניין מרשים ומודרני, הפנים מחולק בצורה פרופורציונלית כך שהאור נופל בצורה מרשימה על המיצגים – קבועים ומתחלפים. ההיסטוריה הארוכה של אמנויות בתאילנד הובילה להקמת המוזיאון לאמנות עכשווית, וכמו כל מבנה מרשים ומשמעותי, גם הוא הוקם כהוקרה למלך ראמה 9, אך גם כדי לכבד את מי שמכונה "אבי האמנויות העכשוויות של תאילנד" – פרופ' סילפה בהיראסרי.
מבחינה עיצובית, הבניין מציג את הרעיון שהוא נחצב בצורה אסתטית מחתיכת גרניט אחת. המאפיין הבולט ביותר של הבניין הוא הגילופים הפתוחים המעטרים את צדי החזית, המזכירים את פרחי היסמין המזוהים עם תאילנד. הרווחים מכניסים אור טבעי פנימה.
בחמש הקומות של המבנה אפשר למצוא הכל מהכל – אמנות תאילנדית מסורתית בפסלים, מסכות וציורים לצד אמנות עכשווית, מצילום ועד קומיקס. אפשר לראות יצירות העוסקות בקודש וברוחניות לצד יצירות העוסקות בתאוות בשרים, והכל מוצג במרחב מעורר השראה.
מלון: כפר מעוצב בעיר
רוב המבקרים הישראלים מתרכזים סביב רחוב סילום מכונה באנג ראק (Bang Rak) הנחשב רובע העסקים של בנגקוק. לאורכו משובצים בניינים גדולים ובהם פועלים בתי מלון, משרדים, בנקים, מסעדות ומוסדות חשובים, כשמעל חולפת הרכבת העילית (הסקייטריין) ולמטה המון רב מתערבב בתנועה שוקקת, פקוקה ורועשת.
למי שמעדיף לחוות בנגקוק יותר רגועה ונינוחה – וגם יותר מעוצבת - מומלץ לו לקבוע את משכנו הזמני לחופשה או לביקור דווקא באזור שצמוד לנהר צ'או פראייה (Chao Phraya). במקום מלון גנרי במבנה בטון אדיר ממדים ורב קומות, מומלץ ללון במלון Anantara Riverside Bangkok. מדובר במעין ריזורט-כפר נופש, שמזכיר יותר אתר נופש באיים ולא בכרך גדול. המלון מעוצב לפי מסורת העיצוב התאית, עם נגיעות מודרניות וכל הפינוקים. תאילנד היא המדינה היחידה בדרום-מזרח אסיה שהצליחה לחמוק משלטון קולוניאלי, מה שאומר שלא היה כאן שלטון בריטי, צרפתי, ספרדי או אחר. עם זאת, יש מוטיבים עיצוביים ואדריכליים שהגיעו מהמערב גם לתאילנד, והם שולבו באופן מדוד ובמינון נמוך גם בעיצוב חללי המלון מבלי לוותר על הקו האותנטי.
במלון אננטרה ריברסייד בנגקוק יש 281 חדרים ו-95 סוויטות לזוגות ולמשפחות בגדלים שונים (חדרי גן, חדרי משפח עם דלת מקשרת, סוויטות לזוגות ועוד), אך לא מרגישים שנמצאים במלון אורבני, בעיקר בשל התחושה שהכל טובל בגן טרופי שופע והנהר הצמוד משמש תפאורה מדהימה שאליה פונות רוב הפונקציות.
בשל המרחבים הרבים במלון, המתפרש על פני כמה מבנים לא גבוהים, אפשר לבלות בו אפילו מבלי לצאת לעיר. יש בו ספא מפנק משובץ בפסלים וביצירות אמנות מרחבי תאילנד; מרכז טיפולי פנים וגוף חדשני ומעוצב סביב פטיו פנימי ירוק; חדר אוכל מפואר חציו בפנים וחלקו תחת כיפת השמיים; כמה מסעדות ובתי קפה בפנים ובחוץ; מועדון ילדים; חדר כושר; בריכה גדולה טורקיזית באמצע הטח; וגישה לנהר הכוללת שיט חינמי בסירות העץ של המלון. יש אפילו יובל הנשפך לנהר שחוצה את המלון ומעליו גשר הנחשב שטח ציבורי. זו נקודה מצוינת להאכיל בה דגים ששוחים בנהר ולבקש ברכה (יש על הגשר עמדת האכלה עם הסבר על האמונה הכרוכה בבקשה לשוב ולבקר שוב בבנגקוק). באתר של המלון מגדירים אותו כמאופיין בשלווה אורבנית, וזה בהחלט קולע לעיצוב הכהה המסורתי, עתיר עץ טיק, המאפיין את החללים הציבוריים ואת חללי הפנים. הפסלים האותנטיים, הנוף לנהר והצמחייה הפראית בפנים ובחוץ מוסיפים נופח חווייתי. הצבעוניות באה לידי ביטוי בנגיעות של טקסטיל עשוי משי תאילנדי בצבעים חמים השזורים בתרבות התאית, כמו כתום, צהוב חרדל, ורוד פוקסיה וזהב. על אף העיצוב האותנטי החדרים הם חכמים, מה שאומר הרבה מתגים.
מי שכבר עשה וי על כל האתרים המרכזיים בעיר ואין לו כמיהה עזה לשופינג - זה המקום לנוח בו. אפשר לשוטט ברחבי המלון ולראות יצירות אמנות, מזרקות, חנויות בוטיק קטנות, לשבת לארוחה מול הנהר ולהתרשם ממעטפת מסורתית באופייה ופחות מודרנית שבלונית כמו שיש במלונות גנריים אחרים בעיר הזו ובערים גדולות אחרות.
על גג העולם: רופטופ בר ובריכה
בנגקוק הצפופה ידועה במקומות הבילוי שיש בה על גגות. מאז שגילו בערים גדולות בעולם את הפוטנציאל שטמון בגגות של מבנים גבוהים - גורדי שחקים ומגדלים – הם נכנסו למשחק הנדל"ני כמו גם התיירותי והעיצובי. אם כך לא מפליא כי בעיר עם יותר מ-11 מיליון תושבים וכ-22 מיליון תיירים בממוצע בשנה יש חשיבה על החוויה שיש בגובה.
ממש מאחורי מלון אננטרה ריברסייד, בלי לקחת טוקטוק או מונית, אלא רק תוך הליכה של שתי דקות, נמצא מלון Avani Plus Riverside Bangkok, ובו, בקומה 26 במעלית, יש רופטופ מעוצב לעילא, הכולל בר קוקטיילים מפונפן בשם SEEN ומסעדת שף בשם Skyline וגם בריכת אינסוף פוטוגנית מאוד. מה שעוד יש שם ושווה את המאמץ זה נוף מרהיב לנהר ולחלקים נרחבים בעיר. אמנם זה לא הגג הכי גבוה בעיר, אבל הוא בהחלט אחד המרווחים, הפתוחים והנופיים שבה. שלא נדבר על האוויר הפתוח שבו חשים פחות את זיהום האוויר המאפיין את הכרך הגדול.
בית ג'ים תומפסון: אדריכלות אותנטית
בעיר מתחדשת סואנת והומה יש מקום שכמו קפא בזמן, בקטע טוב. מדובר בבית פרטי שהיום משמש מוזיאון לבנייה תאית מסורתית. לא רחוק מהקניונים הגדולים, שווקים ומפארק לומפיני האהוב, אחת הריאות הירוקות בעיר של הרבה בטון ואספלט, נמצא בית ג'ים תומפסון המשמש מוזיאון לאדריכלות ולעיצוב מקומיים (Jim Thompson House Museum). זו לא אטרקציה חדשה אך נדמה שעם הזמן קצת נשכחה מלב, וחבל, כי חובבי עיצוב ואדריכלות ישמחו להכיר טכניקות מסורתיות חכמות.
מדובר בקומפלקס של שישה מבנים תאילנדים שונים באופיים ובטכניקות הבנייה שלהם, שליקט איש העסקים האמריקאי וסוחר המשי ג'ים ת'ומפסון מרחבי תאילנד בשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת. הוא איגד אותם ביחד, בשטח אחד, לצד יובל של הנהר, בין צמחייה ירוקה שופעת וגבוהה. במבנים אפשר להתרשם מקרוב מטכניקות בנייה מקומיות כמו בנייה ללא מסמרים אלא בעזרת חיבורים נכונים, בנייה באזורים גשומים, בנייה באזורי הצפות, ועוד. במוזיאון מוצג גם אוסף האמנות שליקט תומפסון במסעות שלו בדרום-מזרח אסיה.
אם השם נשמע מוכר זה בזכות רשת חנויות הנושאת את השם Jim Thompson ובה נמכרים מוצרי טקסטיל מרהיבים ואיכותיים (והמחיר בהתאם) כמו צעיפים, כריות נוי, מפות, מפיות, תיקים, כובעים ועוד. מוצרי הטקסטיל מרהיבים ומאופיינים באיורים מיוחדים בהשראת המסורת התאית, כמו ציפורים, פילים, צמחים, פרחים, מניפות, פרפרים, מבנים מסורתיים וגם הדפסים גיאומטריים. יש אפילו קולקציות קפסולה של בגדים תואמים לסקייטבורדים. אגב, מהבדים היפים שליקט הוא עיצב את התלבושות בסרט "אנה ומלך סיאם" בשנת 1956.
אם מעניין אתכם להתעמק באדריכלות תאית מסורתית עם התאמה עכשווית, אז השנה יצא הסרט "אוזניים גדולות שומעות עם הרגליים" (Big Ears Listen With Feet) והוקרן במסגרת פסטיבל דוקאביב 2023. זהו סרטם של היוצרים לואיז למואן ואילה בקה המתעתדים יוצרים מיוחדים בתחום האדריכלות. בסרט הם מתלווים לאדריכל התאי בוּנסֶרם פרֶמתָדַה התאילנדי שיצר מבנים בהשראת הנוף והמסורת, המאפשרים חיים הרמוניים לאוכלוסייה המגוונת.
קניון Icon Siam: עיצוב אחר
בנגקוק ידועה בקניונים שלה, וזו מובן – שופינג מגוון במזגן נשמע כמו רעיון טוב. אולם קניון אחד חדש מצליח להתעלות על כולם. נכון שמקובל להתלהב מהילד החדש על חשבון הוותיקים, אך מדובר באמת במבנה ייחודי עם תוכן לא שגרתי.
לצד הנהר צ'או פראייה ולא באזור של הקניונים מתפרש אייקון-סיאם על פני 750,000 מ"ר, כשמהם 500,000 מ"ר מוקדשים לחנויות, מסעדות ומוקדי בידור ופנאי. הנוסף יש אגף של 25,000 מ"ר של יוקרה. כמה יוקרה? כל המותגים הגדולים מג'וצי והרמס ועד דיור ולואי ויטון מחזיקים פה נציגות, לצד סוכנויות כלי רכב יוקרתיים כמו פרארי ואחרים. ביניהם, וזה ראוי לשבח, משובצות גלריות אמנות ועתיקות. המסע בחלק הזה של הקניון מזכיר שיטוט מוזיאלי.
כמה נקודות נוספות שהופכות את הקניון הזה לשווה ביקור: בקומת החניון, זה שמתחת לפני הקרקע, יש מיני-תאילנד בשם SOOKSIAM. מדובר בייצוג של מחוזות שונים במדינה בדמות שוק עם דוכני אוכל, עבודות יד, אמנות ומזכרות, נהר מלאכותי עם סירות המזכירות את השוק הצף והמון המון קישוטים ואלמנטים עיצוביים באווירה תאילנדית ובצבעוניות מסורתית. וכל זה בקניון אולטרה-מודרני. זה מעין מיקרו-קוסמוס של תאילנד בשטח של 15,000 מ"ר והם מספרים, גם אם באופן מלאכותי, את סיפורם של אמנים ממחוזות שונים וכן משקפים תרבות עממית ומסורות מקומיות.
הבניינים שמרכיבים את הקניון עוצבו בהשראת הצורה של עלי הבננה bai sri ובהשראת הצעיף התאילנדי המסורתי. מבנה הקניון עוצב בידי משרד האדריכלים Urban Architects שניסו לשקף את התרבות התאית המסורתית לצד אלמנטים של קדמה. כך משולבים במבנה גם חומרים כמו קש, עץ ובמבוק לצד זכוכית, בטון ומתכת.
בנוסף נעשתה חשיבה על פיתוח הקשר שבין הקניון הסגור לנהר שלצידו. המתכננים החליטו להקים את פארק הנהר: מרחב קהילתי ליד נהר צ'או פראייה. זהו מרחב פתוח בין הקניון לבין הנהר על שטח של יותר מ-10,000 מ"ר. במרכז המשטח ניצבות המזרקות האורקוליות הארוכות ביותר באסיה, המשתרעות על פני יותר מ-400 מטר. פעמיים בערב, בשקיעה ובחושך, נערך מופע אורקולי של מים, אורות ומוזיקה למשך כמה דקות. האזור הזה תוכנן על ידי P Landscape. והוא כולל בריכת נוי מתעקלת נוספה כדי לספק תחושה עדינה של הרמוניה עם זרימת הנהר הסמוך. אפילו הריצוף הונח בקפידה בעבודת יד בין צמחים המרככים את מסת הזכוכית והבטון. בצמוד יש רציף שממנו אפשר להפליג ליעדים אחרים בעיר, יעיל במיוחד בשעות העומס, כשתור ארוך של מבקרים ממתין למונית פנויה.
יש גם גן עילי עם נוף לנהר ולעיר ואת חנות הכלבו היפנית Takashimaya על פני שבעה מפלסים עם מיטב המותגים היפניים האהובים.
עוד משהו: תעשו סיבוב בין חללי השירותים השונים בקניון, הם חוויית עיצוב בפני עצמה. יש חללי שירותים בסגנון יפני טכנולוגי עם אסלה שמתחממת, מתרוממת ומשמיעה מוזיקה; יש חדרי שירותים המעוצבים בקו יוקרתי עתיר זהב; יש שירותים המעוצבים בסגנון אוריינטלי צבעוני; וכך הלאה.
על הגובה: אדריכלות שקופה
הבנייה לגובה הביאה עימה צורך לשלב פנאי ובילויים בתוך מבני הזכוכית והפלדה העצומים, שלרוב מאכלסים משרדים. יש כבר מגדל - אז למה לא לשלב אטרקציה (בתשלום)? גשרים מזכוכית ורצפות שקופות כמו מרחפות יש בכמה יעדים בעולם, וגם בבנגקוק. האטרקציה Mahanakhon Skywalk צמודה לתחנת הרכבת של הסקייטריין BTS Chong Nonsi, בקומה 78 ובגובה 310 מטר. היא מאפשרת להביט על מרכז בנגקוק מלמעלה, ועוד מרצפה שקופה שמבליטה את הנוף לא פחות מאשר את האדריכלות הייחודית של הבניין, שנראה עשוי מלבני זכוכית בולטות לצד שקועות.
רצפת הזכוכית היא לא האטרקציה היחידה במבנה, יש מסע עם משקפי מציאות מדומה, מעליות חווייתיות שעולות לקומה ה-74 תוך 50 שניות והקרנת סרטונים, תצפית מחלונות זכוכית שקופים בקומה ה-74, אורחים שרכשו את חבילת Mahanakhon SkyWalk & Rooftop יוכלו ליהנות ממרפסת דק חיצונית ומבר בקומה ה-75, וגולת הכותרת – עלייה במעלית זכוכית הידראולית עם נוף פנורמי לקומה ה-78 ומשם אפשר להתרשם גם מפלטפומת הרצפה השקופה המרחפת וגם מהנוף הכולל גגות זהב נוצצים, מקדשים, הארמון הגדול, הריאות הירוקות של בנגקוק, הנהר ועוד. זו דוגמה לבניין מודרני, שעשוי היה להיות מנוכר לסביבתו, שהפך ליעד תיירותי אולי הראשון שאליו נוהרים התיירים הצעירים בעיר.
עוד שני דברים מדליקים שכדאי לשים אליהם לב בבנגקוק
חנות ספרים מעוצבת ומדליקה: B2S Central Chidlom היא חנות חלומית ומעוצבת עם ספרים בינלאומיים רבים שמשובצים בה במדפים מפותלים המשתקפים בתקרה, קצת כמו במבוך או בגרסה מוגדלת מאוד של הספרייה bookworm שעיצב רון ארד. מדובר באחד המקומות הכי פוטוגניים בעיר. חנות הספרים היא חלל היברידי ובו ספרים, בית קפה, חנות גדג'טים וכלי כתיבה וחללי עבודה משותפים.
התלבושות הססגוניות ברחבי מקדש Wat Arun: שווה להתעכב על המנהג המקומי שבקלות יכול להיות גם שלכם ובעיקר שלכן. חנויות הפזורות ליד מתחם המתקדש הססגוני מציעות תמורת 200 באהט בלבד (כ-20 שקל) לשכור תלבושת תאילנדית מסורתית ולצאת למסע צילומים ברחבי המקום. יש מי שמסתפקת בצילומים של החברות בסמרטפון ויש מי שמלווה בצלם מקצועי, לעיתים אפילו בכמה (סטילס, וידיאו, רחפן) כדי להפיק את המיטב.
הכותבת הייתה אורחת מלון Anantara Riverside Bangkok