לפני רכישת הדירה גרו בני הזוג - הוא עורך דין עצמאי בתחום דיני הנזיקין והנדל"ן והיא עובדת באגף הצהרונים בעיר - ביחד עם ילדיהם, בני עשר ושמונה, בדירה שכורה בנתניה. הם ניצלו הזדמנות נדל"נית לרכוש דירה בפרויקט התחדשות עירונית בלב העיר, הנמצא במרחק הליכה מהים. "על הנייר הכול היה מושלם, אבל כשהלקוחה התקשרה לשכור את שירותיי היא סיפרה לי שכשנכנסה לדירה חשכו עיניה: הכול כבר הותקן והיה ממש רחוק מהסגנון שלה. הריצוף היה אפור כהה, המטבח מבריק ומודרני, חיפוי שיש שנראה כמו קבר, לדבריה, ארונות אמבטיה לא יפים, שירותי אורחים בסלון. היא הייתה מזועזעת", מספרת מעצבת הפנים הדר וקסברג.
דירת הקבלן בת הארבעה חדרים ממוקמת באחד מארבעה מגדלי יוקרה בפרויקט פינוי־בינוי ומתפרסת על פני 115 מ"ר. במקור כלל החלל המרכזי מטבח, סלון, מרפסת ושירותי אורחים, שני חדרי ילדים וחדר שינה עבור ההורים, עם חדר רחצה צמוד. אך כיוון שבני הזוג רכשו את הדירה לאחר שנבחרו עבורה חומרי הגמר, הם ביקשו ליצור עבורם בית שיתאים בסגנון ובעיצוב לטעמם האישי, מבלי להזדקק למשכנתה נוספת.
"בן הזוג אוהב את הסגנון המודרני ואהב את העובדה שהכול חדש, אפור ונוצץ, אבל אשתו, לעומתו, הגיעה עם המון חששות ולא הייתה בטוחה שאפשר יהיה להכניס חמימות ותחושת ביתיות מבלי להרוס את הכול. היא אוהבת עץ וסגנון כפרי", מספרת המעצבת, "כשנפגשנו היא שמרה לעצמה כל מיני תמונות השראה של דברים שהיא אוהבת, ואחת אחרי השנייה גיליתי שכמעט הכול הם עיצובים שלי. כמובן שהיה בינינו חיבור מהמם".
שדרוגים בעלות נמוכה יותר
בשל התקציב הצנוע יחסית שעמד לרשות השינוי, היא הציעה להם להסתפק בכמה שינויים מהותיים, לצד הלבשה וסטיילינג, למשל, הדבקת פרקט שיוסיף את החמימות הרצויה במקום להחליף את הריצוף. המעצבת מסבירה כי ראתה חשיבות בתכנון נקודות חשמל ותקשורת בהתאם למיקומים הנבחרים של הריהוט, העברת נקודת גז מהמטבח למרפסת לטובת גריל חיצוני ועבודות נגרות מותאמות, הכוללות התקנות דלתות קו אפס בסלון, למראה נקי. לשם ביצוע השדרוג הם שכרו נגר צמוד שעשה התאמות ורהיטים מותאמים לבית, ובעצתו החליטו בני הזוג לוותר על תכנון מחדש של המטבח ולהסתפק רק בהחלפת החזיתות, מהלך שחוסך עלויות וזמן.
המעצבת מסבירה כי הרצון שלה, בהתאם לתקציב ולדרישות, היה לבסס תחושת שלווה ורוגע בעזרת גוני אדמה עדינים וחמימים, תוך שילוב של חומרים טבעיים ועושר של טקסטורות. "מצד אחד היה לי חשוב לשמור על איזון והסכמה בין הטעמים המנוגדים של בעלי הבית – הסגנון המודרני שהוא אוהב והעיצוב הכפרי שהיא נמשכת אליו", היא מסבירה. "מצד שני, אני מאמינה בסביבה אלגנטית ועל־זמנית, ובשילוב של גוונים מונוכרומטיים ביחד עם טקסטורות ש'שוברות' את הניקיון ומקפיצות את העיצוב לדרגה אחרת".
פרקט אלון נבחר לחפות את כל חדרי הבית, למעט חדרי הרחצה, כדי לתת תחושת אחידות. קירות החלל הציבורי נצבעו בגוון ניוד־חום אחיד, שמכניס הומוגניות ותחושת המשכיות מהכניסה ועד המרפסת. שטח הכניסה, מימין לדלת הבית, אופיין בעזרת שידת עץ עם מגרות אחסון, מעליה נקבעו שתי מנורות משתלשלות ומראה קטנה. בהמשך, רגע לפני הסלון, יש דלת שמובילה למזווה שתוכנן במקור כשירותי אורחים. במקום משקוף מסורבל ובולט הותקנה הדלת בקו אפס, באופן שממזג אותה בהרמוניה וכמעט מחביא אותה בקו הקיר.
הסלון עוצב בסגנון אלגנטי בעזרת קיר קרניזים בדוגמת מסגרות, בסגנון צרפתי רומנטי. זהו עוד אלמנט זול יחסית שתורם רבות לעיצוב. ספת בד בגוון בז' כמו נמתחת לאורך הקיר ועד הוויטרינה ולמרגלותיה פרוס שטיח בגוונים תואמים ובטקסטורות מובלטות. שני שולחנות עץ עגולים, האחד בשילוב פלטת ראטן מאווררת, תורמים לאווירת הנינוחות בחלל שהיה בעבר מודרני וקר. מול הספה הוצב מזנון טלוויזיה לבן בסגנון כפרי ושפע של עציצים ירוקים. "בסופו של דבר הכול כאן הרמוני ושום דבר לא 'צועק' ועדיין, למרות שאין צבעוניות בולטת, קיר הקרניזים מצליח להקפיץ את הנראות של כל החלל המרכזי. הוא גם יוצר תחושת גובה בגלל החלוקה למסגרות מוארכות", מסבירה וקסברג.
מעברו השני של הסלון, בואכה המטבח, מוקמה פינת אוכל עגולה ואינטימית לארוחות משפחתיות. "זו פינה קטנה שלא מאפילה או סוגרת, ועדיין יכולה לשמש לאירוח גדול יותר, בעזרת השולחן שנפתח בעת הצורך. כיסאות עץ בסגנון צרפתי ניצבים סביב השולחן, ומעליו משתלשל גוף תאורה עגול ומאוורר בגימור פליז.
אחסון נוסף במקום אי מאולץ
חלל המטבח עבר שינוי מהותי, למרות שהמתווה המקורי נשמר, לטובת חיסכון בעלויות. המטבח הקבלני, שצורתו רי"ש, התפרש על פני שני קירות סמוכים, וקיבל שלושה חיזוקים עיקריים: האחד בדמות ארונות אחסון בגוון ירוק־אפרפר על קיר שלישי, מרצפה ועד תקרה, עם נישה מוארכת ומאווררת במרכזם, כאלמנט תצוגה. השני, החלפת חזיתות המטבח המקורי בחזיתות לבנות בעיטור מסגרת, שמשלימות את הסגנון הכפרי ומתכתבות עם קיר הקרניזים שבסלון. החיזוק האחרון - שינוי חיפוי הקיר משיש אחיד לאריחים בסגנון ערבסקה, Quatrefoil, עם רובה בגוון אפור שמדגישה אותם בחן. "תוספת הנגרות מוסיפה עניין לחלל וכמובן, מגדילה את שטחי האחסון למקסימום", מסבירה המעצבת. "מבחינתי זה המענה האידיאלי במקום האי שתמיד נראה מאולץ ודחוק בדירות קטנות. הגוון המעושן עוזר 'לשבור' את הגוון הבהיר של ארונות המטבח הלבנים". ארונית תלויה מעץ, בעיצוב כפרי ושני מדפים פינתיים לתצוגה, מכניסים קלילות ואווריריות למטבח.
זיכרון מהסלון
המסדרון שמול הסלון מוביל לאגף חדרי השינה והרחצה. ראשון מצד ימין הוא חדרו של הבן, מולו חדר הרחצה הכללי. בהמשך נמצאת סוויטת ההורים ומולה חדר השינה של הבת. בכל אחד מחדרי הילדים הוכנס אלמנט שמתכתב עם החלל המרכזי של הבית, באופן שיוצר המשכיות וזיכרון. בחדרו של הבן נצבע השליש התחתון של הקיר בגוון ירוק־אפור, שמזכיר את גון המזווה שבמטבח, ואילו בחדרה של הבת שולב שטיח טקסטורלי בסגנון בוהו־שיק, שמזכיר את השטיח בסלון הביתי.
בחדרי הרחצה הוחלפו במסגרת השיפוץ חיפויי הרצפה, בעוד שחיפויי הקיר נשמרו, והותקנו שידות רחצה בעבודת נגרות מותאמת. "זה נעשה משתי סיבות: גם כדי להכניס את הסגנון המבוקש וגם כדי למקסם את שטחי האחסון, שמאוד מצומצמים בדירות קבלן סטנדרטיות", מסבירה וקסברג.
סוויטת ההורים משלבת אף היא בין מגוון סגנונות. הקירות נצבעו בגוון פודרה חולי חמים והמיטה הזוגית ממוסגרת בראש מיטה מרופד בגוון חום־אפרפר, ולמרגלותיה שטיח חבלים ארוג בגוון חום טבעי. בחדר ניצב ארון בדוגמת קרניזים ומהצד השני של המיטה תלוי אלמנט בסגנון בוהו־שיק. התוצאה מאוזנת בעזרת שתי שידות צד סימטריות משני עברי המיטה, שמעליהן משתלשלים גופי תאורה זהים.
"בכל חללי הבית יצרתי מעין מיקס עיצובי, שיקלע לטעם של כולם, אבל לא יהיה מקושקש מדי", מסכמת המעצבת.
האתגר האישי שכמעט שיבש את לוחות הזמנים
החיבור בין סגנונות העיצוב השונים שאוהבים בני הזוג לא היו האתגר המרכזי בעיצוב הבית, אלא העיתוי שבו הוא תפס את וקסברג. את המשמעות של הפתגם "האדם מתכנן תוכניות ואלוהים צוחק" היא חוותה על בשרה, כשהייתה בעיצומו של הריונה השני במהלך העיצוב ונאלצה להתאשפז במשך כחודשיים במחלקת היריון בסיכון גבוה. "ליוויתי את הזוג המקסים הזה יותר משנה, ודווקא ב'מאני טיים' נאלצתי להתנהל משיבא", היא נזכרת, "ישבתי בקפה של בית היולדות עם הלפטופ וחשבתי מה יחליף אותי פיזית בימי הקניות. בסוף עשינו זאת אונליין: שלחו לי תמונות וביחד בחרנו את הפריטים הנכונים בשלט רחוק. השקעתי שם דם, יזע ודמעות, מכל הבחינות, אבל התוצאה, לשמחתנו, הייתה שווה את זה. בסופו של דבר גם הפרויקטים והלקוחות הם הבייבי שלי, בנוסף לתינוק הפרטי שנולד בסוף התהליך".