בשיתוף רגבה
הוא אחד מחומרי הגלם העתיקים בעולם - במשך מאות אלפי שנים בני האדם בונים ומעצבים איתו בתים. גם היום, עם התפתחותם של טכנולוגיות וחומרי גלם חדשים, העץ הוא חומר בולט בתחום העיצוב. הוא מספק לנו תחושה של יציבות, חמימות וביטחון, בייחוד במטבח - הלב הפועם של הבית.
אחרי מספר שנים בהן מטבחי העץ נזנחו לטובת חומרים חדשים וצבעים נועזים - העץ שוב חוזר, ובענק. אבל תשכחו ממטבחי הפרובנס הכפריים והכבדים שהכרתם, מטבחי העץ של היום מגיעים בשלל סגנונות עכשוויים ומרהיבים.
יצאנו למסע עם שלוש מעצבות, שנתנו לנו הצצה לשלושה פרויקטים בסגנונות שונים שבמרכזם מטבח העץ. קווים לדמותו של המטבח הישראלי: כתבה עשירית בסדרה.
מעצבת: ורד שני
סגנון המטבח: תעשייתי
מקום מגורים: פתח תקווה
אופי המשפחה: זוג + 4 ילדים קטנים
הסגנון התעשייתי התאים כמו כפפה ליד לבית רחב הידיים בן ה- 170 המ"ר בפתח תקווה. הבית, מהוותיקים בשכונת נווה עוז, היה מאתגר לשיפוץ ולעיצוב כיוון שהיה מורכב ממה שמתארת המעצבת ורד שני "מיקס אקלקטי של צורות גיאומטריות ובליטות". אחרי מלאכת מחשבת של שדרוג ועיצוב על ידי שני ובן זוגה האדריכל ירון בייקר, הבית הפך לחלל גדול ומרשים עם מראה של לופט תעשייתי מדליק.
בעלי הבית ביקשו משני ובייקר לתכנן מטבח חדש שיהיה לב הבית בכל מובן המילה. "מקום שממנו אפשר לראות את כל חלקי הבית, שיהיה קשר עין עם הילדים בכל פינה". לשם כך, נפתחו חלונות וויטרינות בכל צד והמטבח, שמיקומו הקודם היה בפינה צדדית מתחת למדרגות, עבר למרכז הבית.
הסגנון התעשייתי מתאפיין בעיצוב גולמי שנראה מעט "לא גמור", עם שפע שילובים של חומרים טבעיים בעלי חספוס דרמטי כמו עץ וברזל. שני בחרה בפרויקט הזה בתעשייתיות יותר שקטה ונינוחה על ידי שילוב אלגנטי ועדין בין עץ לברזל.
במטבח, התעשייתיות החמימה והאלגנטית באה לידי ביטוי בשילוב של משטחי דקטון בגוון כהה, ידיות ברזל וחזיתות עשויות פורניר. "פורניר הוא ציפוי עשוי משכבת עץ דקיקה. פעם נהגו לעשות ארונות למטבח מעץ מלא אצל נגר, אבל המטבחים האלו היו מאוד כבדים", מסבירה שני ומוסיפה: "הפורניר נותן את המראה של העץ המלא בלי לשלם את המחיר של עץ מלא. מטבח עשוי פורניר הוא קל יותר, לא סופג מים או מתנפח והוא גם אקולוגי יותר – השימוש בעץ הוא הכי מינימלי שיש. החיסרון של הפורניר שהוא חומר טבעי ולא עמיד לחומרי ניקיון כימיים, לכן צריך להיזהר איתו".
איך הופכים מטבח בסגנון תעשייתי לנעים וביתי?
"גם מבנה תעשייתי יכול להפוך לבית על ידי תליית תמונות, גופי תאורה, אקססוריז, צמחים וכמובן – אנשים. השילוב בין העץ לברזל מרכך את המראה המנוכר לכאורה. ברזל הוא חומר קשה פיזית ומנטלית והעץ שובר את התחושה הזו ונותן קונטרה נכונה. שילוב של פלסטיק וברזל למשל, לא יביא לאותה תוצאה כמו השילוב של עץ וברזל.
"במקרה הזה, בחרנו מטבח חמים אבל לא קיטשי. אם היינו רוצים סגנון תעשייתי כבד של מטבח היינו משתמשים בעץ ממוחזר, זו טכנולוגיה שמבליטה את סיבי העץ ויוצרת מראה גושני ומחוספס. כאן העץ מאוד עדין, הוא נראה ממש כמו עץ טבעי עם הגידים האופקיים".
מעצבת: ורד גרניט
סגנון המטבח: קלאסי כפרי
מקום מגורים: מבשרת ציון
אופי המשפחה: זוג + ילדים בוגרים
גם המטבח שתכננה המעצבת ורד גרניט לבית פרטי במבשרת ציון מבוסס על הפורניר היוקרתי, אבל במקרה הזה - התוצאה שונה לחלוטין. רוב עבודת העיצוב בבית בעל שני המפלסים נעשתה במטבח. גרניט מבהירה כי במקרים כאלו של שיפוץ המטבח בלבד, יש להקפיד ביתר שאת על התאמתו לשאר חלקי הבית.
מטבח עץ חמים ואלגנטי היה מתבקש לסגנון הכפרי-אקלקטי של הבית, "אבל לא רצינו מטבח כפרי ונדוש, אלא משהו מיוחד. מטבחי הפרובנס כבר מיצו את עצמם לדעתי. אני מאוד אוהבת אלמנטים כפריים, אבל רציתי שהם יהיו מרומזים".
העץ הוא חומר בולט במטבח הכפרי וגרניט מודה שהייתה התלבטות לגבי המינון הנכון. "היה ברור שהעץ יהיה דומיננטי אבל הייתה התלבטות אם לשלב אותו עם לבן, מוקה או צבע מוהר שהולך עכשיו מאוד". בסופו של דבר נבחר השילוב המנצח – עץ ולבן. "זה שילוב קלאסי שנותן תחושה של מטבח אוורירי עם המון אור".
הסוד של המטבח הכפרי הקלאסי שעצבה גרניט הוא בפרטים הקטנים, שלקוחים מעולמות הכפריות הפרובנסית, אבל בצורה מעודנת וקלילה. משטחי העבודה עשויים משיש קיסר לבן, אי עם משטח אלון מבוקע גושני וחזיתות מפורניר עץ אלון מבוקע עם מסגרת דקיקה של 8 מ"מ. "מסגרות של מטבחי פרובנס הן לרוב כבדות ודומיננטיות, ואני לא רציתי ליצור את הכובד הזה. המסגרת הדקיקה לא מכבידה על חיפוי העץ, היא נותנת עניין".
עוד אלמנטים כפריים שעודנו הם יחידת מידוף פתוחה, ששוברת את המראה הכפרי; ידיות ותאורת פליז; ארונות גבוהים לבנים, גם הם עם אותה מסגרת דקיקה, שנוספו להם ויטרינות קטנות; ואלמנטים דקורטיביים סופר עכשוויים שבאים לידי ביטוי בקיר מעוטר במשרביות לבנות מקרמיקה ואריחי רצפה מצוירים. "המשרביות הן אלמנט כפרי שמעניק אלטרנטיבה לקיר החלק. האריחים המצוירים הם לא במינון גבוה כדי לא להכביד ועדיין במידה כזו שהם יוצרים עניין".
הקלאסיות הכפרית של המטבח משתלבת היטב בפינת האוכל הקיימת בבית, שכוללת שולחן מעץ מייפל סביבו אוהבת המשפחה להתכנס וכוננית מעץ בדגם כפרי צרפתי, גם היא נרכשה לפני החלפת המטבח. "היו הרבה חפצים שהמשפחה אוהבת וקשורה אליהם והיה חשוב שישתלבו עם עיצוב המטבח. אני מאמינה שכשמשפצים את הבית, לא צריך לזרוק הכל, אלא לשלב מחדש חפצים בתוך העיצוב".
מעצבת: ענבר דרעי
סגנון המטבח: מינימליסטי חמים
מקום מגורים: קריית ביאליק
אופי המשפחה: זוג בגילאי ה-60
דירת הפנטהאוז בקריית ביאליק בת ה-120 מ"ר, שהייתה במקור 5 חדרים והפכה לשלושה, אפשרה למעצבת ענבר דרעי להגדיל את החלל הציבורי ואת המטבח בפרט. הדרישה של בעלי הבית הייתה מטבח מינימליסטי ונקי שישרה תחושה נעימה וחמה. חיבתם לעץ לא השאירה לדרעי הרבה התלבטויות – היא הציעה להם ללכת על מטבח עץ מפורמייקה בגוון אלון בהיר, שמשדר רכות וחמימות.
למה דווקא הגוון הזה? אפשר היה לבחור בלבן, צבע אידיאלי למטבח מינימליסטי
"לבן לא מתאים למטבח כל כך גדול ופתוח, זה משעמם. מצד שני, אם הייתי בוחרת בגוון קצת יותר כהה המטבח היה נראה אחרת לגמרי, הוא היה משדר משהו יותר גס ואורבני, שלא התאים לבעלי הבית. הגוון של עץ האלון הבהיר הוא נעים, זה מטבח שלא נמאס ממנו". הגוון הבהיר מהדהד גם לאי במטבח, לווילונות ואף זולג לסלון בכמה פריטים. "אני לא אוהבת לשחק עם גוונים, אני מעדיפה אחידות", מסבירה דרעי.
הבחירה בפורמייקה, חומר שהיה להיט בשנות ה-60-70 ועושה באחרונה קאמבק למטבחים הישראלים, נבעה בעיקר משיקולי תקציב. אבל יש בחומר גם יתרונות לא מעטים, מדגישה דרעי. "הפורניר הוא החומר המועדף למי שרוצה מטבח עץ. הפורמייקה מוגבלת יותר בגוונים ובטקסטורות. מצד שני זהו חומר עמיד, קל לניקוי ולתיקון. הפורמייקה נותנת מענה טוב גם למראה חמים ומינימליסטי, גם לתקציב וגם לפרקטיקה".
לחזיתות הפורמייקה במטבח נוספו משטחי עבודה לבנים מגרניט פורצלן שהוא חומר עמיד שלא משאיר כתמים. "בחרנו בטקסטורה עם עורקים, שמדברת באותה שפה של המטבח. לא רצינו מטבח לבן ומשעמם, רצינו להכניס אלמנטים נעימים בגוונים של לבן עם נגיעות חומות".
כדי לשבור את המינימליזם של המטבח, דרעי הוסיפה בקצה המטבח, לצד המסדרון המוביל לחדרים, ספריית ברזל לבנה. "לא רצינו להמשיך את המטבח שיגיע לאורך של 6 מטרים, זה היה הופך אותו להיות לא פרקטי. וגם רצינו להכניס אלמנט עיצובי שידבר באותה שפה. הספרייה נותנת תחושה אוורירית ופתוחה. כיוון שבסלון אין מזנון, הספרייה הזו הייתה הפתרון. המטבחים של היום הם לא סתם מטבחים, הם אלמנט עיצובי לכל דבר, הם משמשים המשך לסלון ויש להם קונספט".
בשיתוף רגבה
פורסם לראשונה: 15:42, 23.12.21