הבית הישן בשכונה באחת הערים במרכז הארץ עבר שיפוץ מעמיק, תוך הדגשת אלמנטים קונסטרוקטיביים בולטים שמחברים בין העבר לבין ההווה. זהו בית צמוד קרקע בבניין עם כניסה נפרדת וחצר, מה שנקרא היום דירת גן.
הבית עם החצר שייך למשפחה צעירה שבה זוג ושלושה ילדים. בני הזוג פנו למעצבת הפנים שרון גולן כדי להפוך את הבית בשטח של 106 מ"ר לדירה מותאמת אישית, בסגנון עיצוב מודרני מינימליסטי. "הבית היה מחולק לארבעה חדרים באופן צר ומאורך וללא ממ"ד. חילקנו אותו בשיפוץ לחמישה חדרים, כשמתוכם אחד משמש ממ"ד חדש שיצקנו כחלק מהשיפוץ", מספרת גולן.
"ביקשתי לצקת את הממ"ד ולהשאירו חשוף בחלל. אם אני כבר מנתבת עבור זה תקציב - שיעבוד בשבילנו גם במתן תוכן ואופי לבית. אלו קירות הבטון הגלויים לכוון פינת האוכל והמסדרון שמשולבת בו מובלעת לפינת העבודה"
"כשבנינו את הפרוגרמה לבית התעסקתי בכמה נושאים מרכזיים שעלו מתוך השיחות עם המשפחה ומבחינה של המבנה: מתן מענה נכון לטווח ארוך למבנה המשפחתי, שיהיה לכל ילד חדר, כשכרגע הממ"ד משמש כחדר משחקים; לתכנן פינת עבודה להורים שעובדים לסירוגין מהבית; האם להוסיף ממ"ד יקר או לוותר; איך לטפל בעמודים, בקורות ובצינורות שנשארו אחרי השינוי המהותי בקירות הפנים של הבית", מסבירה המעצבת.
לגבי חדר לכל ילד, בחלוקה החדשה, דאגה גולן שלכל ילד במשפחה תהיה את הפינה שלו, אם כבר עכשיו ואם בעתיד, כשיגדלו קצת והממ"ד יהפוך מחדר משחקים לחדר פרטי.
לגבי עמדת עבודה להורים מספרת גולן כי "התלבטנו בעניין הזה מכיוון שבני הזוג תהו אם כדאי בכלל לאייש במהלך היום עמדה של אחד הילדים, כשהם בבתי הספר, אך ההחלטה נפלה והם החליטו שהם צריכים מקום עבודה מוגדר וייעודי שכן הם עובדים עם חו"ל וזה לא תמיד נוח בשעות אחר הצהריים לשהות בחדרי הילדים. עלה גם הרעיון להעמיד בנייה קלה בשטח החצר אך זה לא הסתייע ולבסוף בחרנו להציב עמדה בתוך החלל הציבורי שתוקדש לעמדת עבודה. ביקשתי ל'תת ביס' בממ"ד, שנושק לתחילת המסדרון וזה יצר מובלעת שהפכה לפינת עבודה. החלל של הבית אינו גדול והיה לנו חשוב לייצר שני חדרי רחצה אך בכל זאת הצלחנו לעמוד גם בבקשה הזו". את הנגרות המותאמת ביצעו בנגריית גז"ל של עמראן קונדוס.
פתרונות קומפקטיים ויצירתיים
גולן מעידה שזה פרויקט שבו התכנון היה "על הסנטימטר". "עשיתי ממש חישובי מעברים, פתיחת דלתות וכדומה. למשל בחדרי הרחצה השתמשתי במכלי הדחה צרים ואף מיקמתי אותם גב אל גב כשבין הנישות שמתקבלות מעל המכלים אין קיר רק פלטת גבס עם חיפוי, מחוסר במקום", היא מספרת. הכלים הסניטריים, הריצוף והחיפויים בחוץ ובפנים נבחרו בזהבי עצמון.
אתגר נוסף שעמד בפני המעצבת ובני המשפחה הוא התקציב. "ברגע שהוחלט לשלב בבית ממ"ד ידענו שהוא מהווה תוספת רצינית לעלויות השיפוץ וגם הבנו שזה יגרע מתקציב הסיום הכה משמעותי - הלבשת הבית. אך בחרנו פה אחד ללכת על זה", אומרת גולן, "ראיתי בכך הזדמנות וביקשתי לצקת את הממ"ד ולהשאירו חשוף בחלל. אם אני כבר מנתבת עבור זה תקציב - שיעבוד בשבילנו גם במתן תוכן ואופי לבית. אלו קירות הבטון הגלויים לכוון פינת האוכל והמסדרון שמשולבת בו מובלעת לפינת העבודה".
עוד אתגר היה המבנה של הבית. "מכיוון שעשינו בו שינוי פנימי טוטאלי, למעט הקונסטרוקציה כל הקירות הפנימיים בוטלו, ונדרשתי למצוא פתרון הולם ולא מאולץ לקורות התומכות ולעמודים שנותרו ואי אפשר היה להסירם. כך קרה גם בחדר שינה, שם החלטנו לצבוע את הקורות בגוון של הארונות ושל הקירות ונוצר מעין מתחם. במקום אחר של הבית, שילבתי צינור ביוב שעובר בתוך עמוד במרחק 30 ס"מ מקיר במסדרון לחלק תומך בספרייה. בעצם, הסיטואציה הזו גיבשה את הקונספט הקונסטרוקטיביסטי של עיצוב החלל", היא מסבירה, "ידענו מראש שכמו בקלישאה נצטרך לעשות מהלימונים לימונדות וזרמנו עם זה עד הסוף".
עיצוב מאופק, אמנות בועטת
התקציב שנשאר הוביל להלבשת הבית בגובה העיניים, כך לדברי המעצבת. "לקחנו את מה שנשאר בקופה אחרי כל התשתיות וההפתעות וחילקנו את העוגה כך שיכנס כל מה שנדרש - פינת אוכל, כיסאות, ספה וכך הלאה", היא מספרת. הבית עוצב בקו מודרני מאופק במנעד של צבעים קרים וצבעים חמים. כך למשל המטבח בגוון חום מוקה ואילו הסלון שלידו בגוונים של אפור, כשכל הרקע לבן. גם בחדרים יש תמהיל של גוונים לבנים ואפורים לצד פרקט עץ חם ורהיטים מעץ ובגוונים חומים רכים לצד גווני פסטל. בחדרי הילדים נעשה שימוש בצבע ובצורות גיאומטריות כדי להכניס עומק לחללים הלא גדולים. בשל האילוצים המדויקים לגבי גודל ועומק הרהיטים, אלו הוזמנו בחלקם במותג BUBU - המתמחים ברהיטים בהתאמה אישית. כחלק מהאתגרים של הצבת הרהיטים במרחב שנוצר הוחלט שהטלוויזיה תוצב על עמוד ולא על קיר או שידה שיתפסו מקום נוסף ויחייבו תכנון אחר.
נגיעות של ורודים, זהובים וחומים אפשר למצוא גם בחדר השינה של ההורים ובחדר הרחצה הפרטי שלהם, זאת לצד לבן ממתן.
"ואני גאה ושמחה להוכיח שזה לא רק גובה התקציב שקובע את המראה הסופי, אלא הבחירות העיצוביות, תמהיל הגוונים, החומרים והמינונים. וזו בשורה חשובה לתחושתי למשפץ הישראלי בעת הנוכחית. התמונות הצבעוניות שבבית שייכות למותג שלי, INYOO והן מוסיפות נגיעות צבע ואמנות לבית. הבחירות של חומרי המעטפת היו בחירות אמיצות אך בתמהיל מינימליסטי, ובאומנות בחרנו דווקא צבעוניות בועטת וחיה בהתאמה לאווירה של המשפחה", אומרת גולן.