את הדרך להתמחות בבניית בתים ממכולות התחיל אדיב כהן (39), הנדסאי אדריכלות בהכשרתו, לפני כשמונה שנים. "חיפשתי דרך לבלוט ולייצר משהו חדש, ונתקלתי ברעיון הזה", הוא מספר בריאיון ל-ynet. למרות החששות והספקות שהתלוו לעיסוק בתחום שנמצא בחיתוליו בישראל, כהן הקדיש את זמנו למחקר מדוקדק שבסופו התחיל בפרויקטים המסקרנים. את אלעד אלימלך (39), שכיום מסייע לו בניהול פרויקטי בניית בתי המכולות, הוא פגש כשתכנן לו בית שכזה.
מאז, השניים עובדים יחד וממשיכים לקדם וליזום בניית בתי מכולות בכל רחבי הארץ, בין היתר כדי להציע אלטרנטיבה שפויה למשפחות צעירות שרוצות להקים בית במחיר סביר. את השניים פגשנו בבית מכולות שבנו בישוב יבנאל שבגליל התחתון, שמשמש כבית מגורים וכצימר. "אין שום סיבה לשלם על ארבעה קירות שלושים שנה משכתנא", אומר אלימלך, ומסביר שבנייה במכולות לעומת בנייה קונבנציונלית יכולה לחסוך מאות אלפי שקלים לבעלי הבית. החיסכון הזה, הוא מוסיף, יכול להפוך לגדול יותר המכולות נשארות חשופות, החלטה עיצובית בלבד שלא משפיעה על איכות הבנייה.
מעבר לשיקול הכלכלי, מסבירים השניים שמדובר בבנייה ירוקה יותר מזו הקונבנציונלית. הבחירה דווקא במכולות כחומר הבנייה מונעת משיקולים אקולוגיים - מכולות ששימשו ככלי לשילוח ימי מקבלות חיים חדשים בתור בית, במקום לעמוד יתומות וחסרות שימוש. "אם אתה בונה בית מבטון יהיו פילטות פחמן בייצור", מסביר אלימלך. "כאן אנחנו ממחזרים מכולות, שזה בדיוק ההיפך. בגלל זה הבנייה הזו נחשבת לסופר אקולוגית - אנחנו לוקחים משהו שבמקום שיהפוך לזבל, מקבל חיים של עוד 100 שנה".
מחצית מזמן הבנייה - אפשרויות בלתי נגמרות
"בבנייה במכולות יש הרבה טריקים עיצוביים שניתן לבצע בקלות", מודים השניים. מעבר ליכולת העיצובית שבה יכולים הדיירים להחליט איזה חלק מהבית החדש מציג לראווה את המכולות החשופות ואיזה לא, ניתן למשל להעמיד מכולה בזווית של תשעים מעלות ולייצר חלל גבוה, או ליצור קומה מרחפת באמצעות הצבת המכולות אלה על אלה. "הפתח פה ליצירתיות הוא עצום. זה שיא הכיף מבחינתינו לתכנן בתים מאתגרים ואחרים". לבסוף, הם מוסיפים שבנייה במכולות לעומת בנייה קונבנציונלית יכולה לחסוך כמחצית מזמן הבנייה שנדרש לבית עשוי מבלוקים.
איזה יתרונות נוספים יש בבנייה עם מכולות?
אלימלך: "היתרון בסוג הבנייה הזה הוא שהוא יכול להתחבר מעולה עם כל דבר קיים. אתה יכול לעשות הרחבה לבית, אתה יכול להגדיל בניין ולהוסיף לו קומה, ובעצם לעשות מה שאתה רוצה. חוץ מזה, הבסיס שלהן מאוד נכון לבנייה ועמיד בפני כל פגעי מזג האוויר - הן עטופות בחומר מיוחד ששומר עליהן מפני קורוזיה ומפני חלודה, והרצפה שלהן עשויה בדרך כלל מעץ ימי שאין לו בעיה עם לחות".
כהן: "חשוב להבין שבנייה ממכולות היא בנייה מודולרית. כשאני כמתכנן ניגש לתכנון של בית ממכולות, יש אלמנטים שצריך להתייחס למידות שלהם. עיקר האתגר, אני חושב, הוא ללמוד טוב את הקונטיינר ולהבין את החסרונות והגבולות שלו".
זה נשמע קצת כמו לשחק טטריס.
כהן: "זה מאוד דומה. אני למעשה עובד עם מודולים שכבר קיימים ועם מידות ופרופורציות שהן כבר 'בילט אין'. בנוסף, יש לי בעצם מניפה של אלמנטים שלא קיימת בבנייה אחרת. ברגע שלומדים את זה ומבינים איך להתמודד עם כל סיטואציה מבחינת האיטום, הבידוד והאיכות של המבנה, אפשר לרוץ ולשחק עם זה כמה שרוצים, אין מה לפחד".
ומה בנוגע לבידוד, לא קר בחורף וחם בקיץ?
אלימלך: "עד היום כשהלקוחות מגיעים ומתעניינים, זאת השאלה הראשונה שעולה - אז אני רוצה לנפץ את המיתוס הזה - זה לא נכון. בעזרת בידוד נכון אתה כמעט ולא מרגיש ההבדל".
כהן: "ברגע שאנחנו מוסיפים בידוד לקיר אנחנו יכולים לבחור את איכות, צפיפות ורמת הבידוד. השוק כבר שופע בפתרונות טכנולוגיים מתקדמים שיכולים לגרום לפח להתנהג כמו קלקר".
השניים מאמינים שבשנים הקרובות נתחיל לראות בישראל יותר ויותר אנשים שמחליטים לבנות בתים ממכולות, ולאט לאט נראה בתים כאלה בכל עיר ויישוב. פרויקטים חדשים, הם מאמינים, יובילו את הקהל להאמין יותר בשיטת הבנייה, ותעורר את המודעות לכך שאת בית החלומות בהחלט ניתן לבנות גם ממכולות.