המטבח הוא אחד החללים המאתגרים והמורכבים ביותר לתכנון ולשיפוץ. עוד לפני בחירת משטחי העבודה והחזיתות, יש פרטים רבים אחרים שצריך לקחת בחשבון כמו למשל - מיקום המטבח והחלקים המרכיבים אותו.
יצאנו למסע עם המעצבים והאדריכלים המובילים בישראל כדי לענות על השאלה: מה המיקום האידיאלי של המטבח. האם מטבח פתוח לסלון בכל מחיר? מתי דווקא עדיף מטבח בחלל נפרד, ואיך עושים את זה נכון? קווים לדמותו של המטבח הישראלי: כתבה רביעית בסדרה.
מעצבת: מרינה רכטר-רובינשטיין ReMa אדריכלים
סגנון המטבח: מודרני
מקום מגורים: אשדוד
אופי המשפחה: זוג ו-3 ילדים
רוב הישראלים מעדיפים את המטבח שלהם פתוח לסלון, כחלל משותף אחד. המטבח שעיצבה מרינה רכטר-רובינשטיין לדירת פנטהאוז, שצופה לנוף המרהיב של חוף הים של אשדוד, הוא דוגמא מצוינת לתכנון נכון של מטבח וסלון משותפים. "לפני השיפוץ המטבח היה יותר פנימי, וקיר הפריד בינו לבין הסלון. שברנו את הקיר הזה, ועוד כמה קירות בבית כדי למקסם את החללים בבית, ולהתאים אותם לצרכים של המשפחה", מסבירה רכטר-רובינשטיין.
"מדובר במשפחה מבשלת, והמטבח הוא לב הבית. מצד אחד, לא רצינו להפוך אותו למוזיאון, ומצד שני, היינו צריכים להתאים אותו לסלון". כדי להפוך את המטבח למקום פונקציונלי שנוח לבשל בו, אך גם שיהיה אסתטי ונעים לעין, רכטר-רובינשטיין נקטה במספר צעדים: אי הקוריאן במרכז החלל עשוי בגמר אבן, והוא משמש בתור מקום האחסון העיקרי במטבח. רצפת הפרקט של הבית עולה לכיוון הקיר, וממשיכה אותו. כמו כן, לחזיתות נוספה נישה דקורטיבית שמשרה אווירה חמימה ונעימה. אזור הבישול ממוקם בחלק האחורי של המטבח, שהוא מעט מוסתר, וכך, אם יש אי סדר כשמבשלים ואופים, הוא פחות מפריע בעין.
רכטר-רובינשטיין מדגישה שגם בבחירת החומרים נלקח בחשבון מיקום המטבח. "כל החומרים של המטבח הם פרקטיים. הקוריאן הוא חומר מאוד קל לניקוי ולעבודה. ליד הכיריים יש קיר זכוכית שקוף ששומר על העץ. גם שנתיים אחרי השיפוץ - העץ נראה מצוין".
אחת ההחלטות העיצוביות שעשתה רכטר-רובינשטיין הייתה לוותר לגמרי על פינת אוכל בבית לטובת פינת ישיבה על האי. הסיבה לכך, היא מסבירה, היא מקסום החלל. המשפחה העידה שפינת ישיבה גבוהה היא צורת האכילה המועדפת עליהם, וכך, המרפסת הגדולה שצופה לים הפכה להיות אזור האירוח של המשפחה. "המטבח ממוקם במקום שמאפשר לו לקבל חשיפה לנוף ולים, אבל הוא גם פרקטי מבחינה פנימית. כשהמשפחה מארחת, המטבח קרוב למרפסת, ואפשר להוציא אוכל החוצה בקלות".
למה מטבח פתוח לסלון כל כך אטרקטיבי עבור הישראלים?
"בעבר, היו בונים מטבחים סגורים בחדרים צידיים, והיום כל התוכנית משתנה, כי המטבח הוא באמת לב הבית ולב החיים. המטבח הופך להיות תכשיט עיצובי וסביבו סובב הכל. כשהמטבח פתוח לסלון אפשר לבשל וגם להיות בסלון עם המשפחה והחברים, לקחת חלק בהתרחשות".
מעצבת: ענת מירנקר
סגנון המטבח: מודרני נקי
מקום מגורים: אטלנטה, ג'ורג'יה
אופי המשפחה: זוג ו-3 ילדים שמתגוררים בארה"ב
מה קורה כמשפחה ישראלית עוברת להתגורר בחו"ל ומתעקשת להביא איתה את הסגנון, האווירה וגם את המעצבת מישראל? במקרה של זוג הישראלים שחי מספר שנים באטלנטה שבארצות הברית בבית פרטי של כ-500 מ"ר, התוצאה המרהיבה היא חריגה בנוף המטבחים המקומי.
הזוג פנה למעצבת ענת מירנקר תושבת הוד השרון, שלקחה על עצמה את הפרויקט הטרנס אטלנטי המאתגר לשפץ ולהחליף את המטבח האמריקאי בישראלי. מדובר בשני סגנונות שונים מאוד, היא מדגישה. "סדר העדיפויות אחר. לישראלים חשובה הפונקציונליות - האחסון, המגירות, הטריקה השקטה, המדפים הנשלפים. לאמריקאים הדבר הכי חשוב במטבח הם מוצרי החשמל. האמריקאים מבשלים פחות, קונים יותר אוכל מוכן ויוצאים הרבה למסעדות. זה חלק מהתרבות שלהם".
הבתים הפרטיים במדינות הדרום של ארצות הברית הם יחסית גדולים, מספרת מירנקר, שגם התגוררה שם בעבר במשך מספר שנים. המטבח במדינות דרומיות כמו ג'ורג'יה מורכב מכמה חללים: המטבח המרכזי שבו מבשלים ונפגשים, מטבח אחורי נוסף, שמיועד בעיקר לאחסון, לשטיפת כלים ולהנחת מכשירי חשמל נוספים, פינת אוכל קטנה לארוחות קלות, מזווה ופינת אוכל גדולה, שנמצאת בדרך כלל בכניסה לבית.
כל אחד מהחללים האלו ממוקם באזור נפרד בבית בדרך כלל. הזוג החליט לוותר על חלק מהחללים, כמו למשל המזווה שהפך לאזור של אחסון נמוך ומקרר יין. התוצאה היא חלל אחד פתוח, ובו מטבח מרכזי, פינת אוכל קטנה, אזורי אחסון, וסלון שמוביל למרפסת שמש. גם החומרים של המטבח יוצאי דופן - חזיתות הארונות השחורות עשויות גרניט פורצלן בציפוי אבן. "זה היה אתגר מאוד גדול ויקר לשנע את המטבח מישראל לארצות הברית, אבל הלקוחות התעקשו על מוצר ישראלי, והם אהבו את החומר הזה, הוא גם מאוד פרקטי".
מה מבחינתך המיקום האידיאלי של המטבח? אלו שיקולים צריך לקחת בחשבון כשחושבים על המיקום?
"אני אוהבת חללים פתוחים, כי יש בהם אנרגיה, אור ותאורה טובים. המיקום צריך להיות גם פרקטי וגם אסתטי. המטבחים הישראליים בדרך כלל קרובים לכניסה של הבית. כשאנחנו מגיעים הביתה עם השקיות מהסופר, אנחנו לא רוצים להיסחב איתם לצד השני של הבית. גם מיקום פינת האוכל הוא מאוד חשוב, והוא תלוי עד כמה המשפחה מארחת. פינת האוכל צריכה להיות קרובה ונגישה למטבח, שיהיה קשר ישיר בין פינוי הכלים להגשה. זו הסיבה שבמטבחים רבים שיש בהם אי, פינת האוכל נמצאת לידו".
האם כדאי לשנות את מיקום המטבח בכל מחיר?
"אני בדרך כלל משנה את המיקום של המטבח, אין לי עכבות. זה לא עניין כל כך מסובך בבית חדש, ובבית ישן זה כרוך בהחלפת הצנרת, שב-99 אחוז מהפעמים עושים את זה בכל מקרה. אני מקפידה לתכנן את המטבח כחלק אינטגראלי מחלל הבית כולו. אין דבר כזה להתייחס רק למטבח".
מעצבת: מאירה מעייני
סגנון המטבח: מודרני עכשווי
מקום מגורים: שכונת נווה עמית, רחובות
אופי המשפחה: זוג בשנות ה-40 ו-2 ילדים
המטבח הפתוח לסלון הוא כאמור הבחירה המועדפת על הישראלים, אבל יש מי שדווקא רוצים את המטבח שלהם בחלל נפרד. והתוצאה היא לא פחות מוצלחת מהמטבחים הפתוחים לסלון. המטבח שעיצבה מאירה מעייני למשפחה, שעברה לבית פרטי בשכונת נווה עמית היוקרתית, היה במקור בצד השני של החלל הציבורי בקומת הכניסה, והוא עבר בעקבות השיפוץ לצד האחר, לחלל נפרד.
"הזוג העדיף יחידה סגורה שלא רואים מה קורה בה, הם רצו פרטיות במטבח", מסבירה מעייני את הבחירה הלא מובנת מאליה. "בחרנו לעשות מטבח מכונס פנימה, שמיועד למשפחה ועם פינת אוכל קטנה. פינת אוכל גדולה אחרת ממוקמת באזור הסלון. בגלל שמדובר בבית גדול יחסית, הוא מאפשר את הסגירה הזאת. האידיאולוגיה שלי היא בדרך כלל מטבח פתוח לסלון, אבל במקרה הזה - זה עבד טוב וזה מה שהלקוחות רצו".
למרות שהמטבח ממוקם בחלל נפרד מהסלון, לא מדובר בחדר חנוק וקטן נוסח המטבח הישראלי מהפיפטיז, שהיה מוסתר בחדר צדדי, כמעט בלתי נראה. "החוט המקשר בין המטבח לסלון הוא הגינה שעוטפת את כל הבית. מה שיפה במטבח הוא שיש בה דלת יציאה גדולה לגינה, לאזור של הבריכה, ומשם אפשר לעבור לסלון".
אלו שיקולים צריך לקחת בחשבון שחושבים על מיקום המטבח?
"בראש ובראשונה - הצרכים של המשפחה. אם אנשים מבלים את רוב זמנם במטבח, אז רצוי שהמטבח יהיה פתוח לסלון, ואם יש רק חלון אחד שפונה לנוף, הייתי אומרת לתת אותו למטבח ולא לסלון. קשה לאנשים לקבל את זה שאת הנוף לא נותנים לסלון אלא למטבח, אבל לדעתי זה הפתרון האידיאלי למטבחים פעילים. צריך לזכור שהמטבח אצל רוב הישראלים הוא מפעל שעובד רוב שעות היום".