סלף קייר הפך למונח רווח והוא בדרך כלל מתקשר לפעילות גופנית, תזונה, טיפוח העור וכדומה. אבל מתברר שאם אתם מקשיבים לצורכי הצמחים שלכם ומקדישים להם זמן - גם זה נחשב טיפוח עצמי, וכך ממש הוטבע הסלוגן הטרנדי Plant Care is Self-Care. אבל מה הקשר בין טיפוח צמחים לבין טיפוח אישי? ואם גם ככה אין לכם זמן לטיפוח עצמי, מדוע שתשקלו לפנות זמן לטיפוח הצמחים שלכם? בשביל זה אנחנו כאן, וגם כדי לתת המלצות לשגרת טיפוח רצויה לצמחי הבית.
כתבות נוספות בנושא:
איך בכלל עלה התחום לכותרות? בעולם הכה מהיר שאנו חיים בו יום, שופע הגירויים והציפיות, התלות במסכים, העלייה ברמת החיים ועם זאת הקושי לממן אותה – הובילו לכך שהגענו למצב כה רווי סטרס עד כי באופן טבעי צמחו מנגד מגמות הדוגלות בטיפוח עצמי, איזון חיים-עבודה והאטה. אולי אתם מתחברים לרעיון אבל חשים שהוא לא ריאלי, ושאלו הן מותרות ששמורות למילניאלז נטולי מחויבויות, ילדים ונכסים. ואולי בכלל גדלתם על האתוס שבו להתרכז בעצמך נחשב אגואיסטי, ושמנוחה יש רק בקבר.
החדשות הטובות הן שאם אתם מגדלים בבית כמה צמחים – אז אתם כבר עוסקים בטיפוח עצמי, בלי שידעתם. אז איך טיפוח צמחים הוא בעצם טיפוח עצמי?
להקשיב לשינויים
הטיפול בצמחים דורש הקדשת זמן ותשומת לב לדבר שהתוצאות שלו הן כה עדינות, בלתי מורגשות כמעט והן שוות ערך לטיפוח הגוף, שינוי תזונתי או יצירת הרגל גופני בריא חדש. טיפוח צמחים מצריך מאיתנו לפתח את היכולת להאט, להקשיב ולחדד את האינטואיציות שלנו - מה הצמח מבקש ממני עכשיו? איך הוא מגיב? העיסוק סביב הצמחים מפתח את המודעות שלנו לצרכים העדינים - שלהם ושלנו (כי בבסיסם הם מאוד דומים), ומביא אותנו להכיר אותם ואת עצמנו טוב יותר.
הזמן הזה שאנחנו מקדישים לצמחים אינו "יעיל", במונחים כלכליים קרים. בקצב החיים הנוכחי התרגלנו לתפקד כמנהלי פרויקטים, לתעדף משימות לפי מידת התועלת שהן יביאו לנו, ולחשוב במונחי עלות-תועלת אפילו על פעילויות שנועדו להנאה או לבריאות. אבל את התועלת לחיינו שתנבע מהשקעת זמן כזה או אחר בצמחים – אי אפשר למדוד, ואם התחלנו, וזה דווקא נעים. לא כל פעולה צריכה להיות מחושבת במונחים כלכליים קרים.
אנשים מספרים שהם "הולכים לאיבוד" ברגעי הטיפול בצמחים וחווים רוגע ושלווה – מה שלמעשה הופך את הפעולה הזו למדיטטיבית. אם הבנתם כבר כמה שתרגול מדיטציה יומית יכול לתרום לאיכות חייכם, אבל מעולם לא הצלחתם להביא את עצמכם לשבת ולעשות את זה, מדיטציה פעילה יכולה להיות התשובה. ואם אתם מטפחים צמחים – אתם בעצם כבר עושים את זה, בפורמט אחר. פעולת הטיפול בצמחים מחזיקה אותי "כאן ועכשיו" עם המשימה ומנקה את הראש מדברים אחרים, ואם אתם גם עובדים מהבית היא יכולה להיות פעילות הפוגתית מושלמת במחזור הפלואו שלכם (על כך בהרחבה בכתבה על צמחים בבית וריכוז). כך שגם בחוסר התועלת יש בסופו של דבר מי שמוצא תועלת, לעיתים עקיפה, ואף מודד אותה (כמה זמן השקעת בצמחים שלי? למשל כמו כמה זמן השקעתי במדיטציה או יוגה או פעילות אחרת שמשפיעה על ה-wellbeing).
גריפין, המכנה עצמו PlantKween, יצוץ בפיד כשהוא טובל מדי יום ברסיסים של לחות לצמחים, אהבה עצמית, שמחה מתפרצת וסטייל אישי. בסגנון הדיבור הייחודי שלו הוא יזכיר לכם להרוות את הצמחים אבל גם את עצמכם
בסופו של דבר, כל רגע שבו אתה משתאה מהצמחים שמולך או עושה איתם משהו – הוא רגע שאינך מחזיק את הטלפון, וזה כבר טוב.
אושר במקום מסכים
ב-2017 החליטה מריה פיילה, שכינתה את עצמה "רוצחת צמחים", לתת לעצמה הזדמנות נוספת לצמחים בחייה. וכל זאת בדירת 45 מ"ר בניו-יורק שחלקה עם החבר שלה. היא מספרת שכשהתחילה, היא מצאה את עצמה הולכת בבקרים לבדוק את הצמחים במרפסת הזעירה שלה, במקום לשלוח אוטומטית יד לטלפון. "זו הייתה הפעם הראשונה מזה זמן רב שבעצם הייתי עדיין עם עצמי ועם המחשבות שלי, ואז הקסם התחיל", אומרת פיילה, "ברגעים האלו בבוקר, הרחק מהמסכים, מצאתי את עצמי מחדש". מכאן והלאה את תהליך הלימוד שלה היא חלקה עם העולם כשפתחה פודקאסט והתחילה לראיין מומחים בנושאים מגוונים של גידול צמחים, וצמחה ביחד עם הקהל שלה להיות מגדלת עתירת צמחים וידע. מאז, היא הקליטה יותר מ-200 פרקים, צברה מיליוני צפיות בפלטפורמות השונות ומטפחת קהילה של עשרות אלפי עוקבים. היא אף עברה מחוץ לעיר והוציאה את הספר Growing Joy: The Plant Lover's Guide to Cultivating Happiness
פיילה היא אחת ממובילות הדעה שתרמו להטמעה של הסלוגן המדובר: Plant Care is Self-Care. היא מספרת שהייתה בעבר אובססיבית לקריירה שלה, מחפשת תמיד אישורים חיצוניים, דוחקת עצמה מעבר למגבלות הפיזיות והרגשיות שלה, ובעיקר אומללה. בזכות הצמחים היא למדה להתחבר למקצבי הטבע. היא החלה לסגור את המחשב ב-18:00 בערב בימי חול, לאמץ תחביבים ולפעמים גם לא לעשות כלום. "כי אם הטבע מטבעו לא דוחק בשום דבר, אז גם אנחנו לא צריכים", היא חולקת את המנטרה שלה.
גינון ביתי טיפולי
שגרת הטיפול בצמחים ומעקב איטי אחרי הצמיחה שלהם יכולים להפיג סטרס, וזהו חלק מהתשתית לעבודת הגינון הטיפולי. בפעולת הגינון הפשוטה אנחנו מתמקדים בהווה, ומתרגלים באמצעותם מסירות, התמדה ואמפתיה, ולאט לאט גם מרגישים אחריות של מי שהוא חסר אונים לעומתנו. לעיתים זו ממש יכולה להיות סיבה חדשה לקום בבוקר, וליצור שגרה טיפולית, שבועית, עונתית.
עבודת הגינון כוללת פעילות פיזית ותורמת לאורח חיים בריא ופעיל. הרחבנו על כך בכתבה על איך גידול צמחים בבית מטפל בנו. חוויית הטיפול בצמחים טומנת בחובה שיעורים חשובים על יופי, אהבה, פרידה וכאב, על קבלה של חוסר מושלמות. אנחנו נהיים ערים לעונות השנה ולמחזוריות החיים. צמחים הם הזדמנות להפנים את העובדה שיש דברים ארעיים, להתאמן במחויבות, להתנסות באובדן ובכישלון ואז לקום ולהתחיל מחדש. הצמחים מחברים אותנו גם לקהילה אנושית – של אחרים שמגדלים צמחים ומחליפים ייחורים. יעדיו על כך מאות קבוצות פייסבוק בנושא.
אם יש לכם צמחים בבית אז אתם יודעים שהם לא פשוט קיימים. אתם יודעים שאתם בתהליך מתמיד של בחירת ומיקום הצמחים בבית, פינוי מקומות חדשים והמצאה יצירתית של תשתיות חדשות להניח עליהם את הצמחים. כל זה הופך את הבית ליותר שלך, גם אם זו דירה שכורה או אפילו רק חדר. ואם אתם כבר מחוברים יותר לבית – אתם יכולים יותר לבלות בו יותר, עם עצמכם ובחרת הצמחים שלכם.
אהבה עצמית טהורה וקידוש עצמי
אם גדלתם על אתוס של ביטול עצמי, אבל אתם חשים בשלים לשחרר אותו – מי שיעזור לכם בכך הוא כריסטופר גריפין. עקבו אחריו ותחשפו למודל חדש של קידוש עצמי. קשה שלא להתאהב בו ולרצות קצת מזה לעצמנו. גריפין, המכנה עצמו PlantKween, יצוץ בפיד כשהוא טובל מדי יום ברסיסים של לחות לצמחים, אהבה עצמית, שמחה מתפרצת וסטייל אישי. בסגנון הדיבור הייחודי שלו הוא יזכיר לכם להרוות את הצמחים אבל גם את עצמכם, להשאיר לעצמכם שפע זמן איכות לבילוי עם עצמכם, ועם הצמחים, לנוח, לקחת את עצמכם לחופשה, לשחרר מעליכם את העלים הצהובים שכבר לא דרושים לכם כדי להמשיך לצמוח. ובגדול, להתייחס לעצמכם באהבה ובנדיבות כפי שתתייחסו לצמחים המטופחים שלכם.
"ריפוי והרחבת הלב, הגוף והנשמה דורשים זמן, אהבה ומיקוד", הוא כותב, "הטיפול בצמחים מלמד אותך להחיל את אותם הקשב והאהבה על עצמך ועוזר לך למצוא דרכים חדשות לחקור, במסע הבוטני שלך אל אהבה עצמית". גריפין התחיל את המסע שלו עם צמחים לפני כשבע שנים בדירתו הקטנטנה בברוקלין, וקהל העוקבים שלו צמח ביחד איתו. הוא מספר שהמסע הזה עם הצמחים, הוא בדיוק מה שהשריש בו את ההשראה לבטא את הייחודיות שלו ואת האהבה העצמית שלו באופן בלתי מתנצל – ולפרוח. בשיא פריחתו הוא הוציא את הספר – You Grow Gurl, שעוסק בדיוק בכך.
גריפין מלמד אותנו ומראה לנו איך להיות מלכות ומלכים בעולמנו. ואם יש לכם אינסטגרם אז גם יש לכם את הבמה: אולי עד היום לא הייתם מעלים על דעתכם לשלוח לאחרים תמונות שלכם - לא תמונות סלפי שבהן אתם מחזיקים את המצלמה, אלא כאלו שאתם ממש במוקד התמונה. אבל נסו להצטלם עם הצמחים שלכם, זה תירוץ מעולה להעלות תמונה, וזה פתח נהדר להתחיל להראות את עצמכם, מכל מיני זוויות, כפי שרבים גילו זאת תחת האשטגים כמו#peoplewithplants ואחרים.
רבים גדלו תחת הלחץ לתת מעצמנו ולוותר על הרצונות שלנו, להשתלב בשקט ולא לבקש תשומת לב. גם קונספט המנוחה וההאטה מתנגש לנו עם פרדיגמות לפיהן החיים הם עבודה קשה, אם נהיה שאננים מדי אז נאבד את כל מה שיש לנו, ואם נרפה לרגע אז לא נצליח לחזור ולהחזיק את כל מתח המשימות. לכן, עבור חלקנו אולי נדרש מסע, והוא עשוי להרחיק עד כדי ללמוד לזהות בכלל את הרצונות שלנו; אחרי כן להצליח לבטא אותם באופן ישיר; ובשלבים מתקדמים להיות חופשיים להזדקק, לקחת, לשמוח בעוצמות שלנו, לאהוב את גופנו, להביע תשוקה ואהבה עצמית.
כדי להביע אהבה עצמית - קל יותר להתחיל עם הצמחים. הם לא מודדים את הנתינה שלנו ולא מתבטאים במסרים כפולים. עם הצמחים אנחנו מתרגלים נתינה ללא הכרת תודה. "אנחנו יכולים ללמוד הרבה מהחברים הירוקים על איך אנחנו מתייחסים לעצמנו, איך אנחנו מתייחסים לאחרים ואיך אנחנו מתנהלים בעולם", אומר גריפין.
לא רק שהצרכים והמזונות שלנו דומים לאלו של הצמחים, אלא גם צורת הצימוח. בוטניקה היא מקור לשפה שלמה של מטאפורות בנוגע לאנושיותנו - משלב הזריעה, הנביטה, הלבלוב, הפריחה, הנשירה וההתחדשות. כך שבאמצעות הצמחים קל להעביר את המסרים. כי אם הצמח באופן טבעי פורח ואינו מתבייש להראות את שיא ייחודיותו, או חרד להשיר את עליו, קל לנו יותר לקבל מזה השראה. "אם אתם חשים תקועים, רדומים, נטולי השראה – האמינו שהאביב שלכם יגיע כשיגיע הזמן", אומרת פיילה.
אז איך נראית שגרת טיפול מומלצת לצמחים?
חשיפה טובה לאור טבעי – כמה שיותר כך הם ישגשגו יותר (וכבר הסברנו בכתבה הזו כמה שאור טבעי חשוב לצמחים ולאנשים).
מים - השקו אותם אבל רק כשצריך, עקבו אחר מראה העלים והענפים לפני ואחרי השקיה, ועם הזמן תזהו מתי הוא טווח הזמן האידיאלי להשקיה.
מים איכותיים - אם יש לכם אפשרות לספק להם מים שאינם מי ברז, כך ייטב. מים מועשרים בחומרים מזינים יעשו את העבודה טוב יותר.
מקלחת לצמחים - אחת לתקופה השקו בשטיפה במקלחת, כלומר תחת מים זורמים כך שעודפי מלחים נשטפים למטה.
ניקיון - נקו את עלי הצמחים באופן קבוע. הפעולה תסיר מזיקים עוד לפני שהספיקו להתרבות, וגם תעזור לכם לשים לב לסימנים ואיתותים של הצמח. תוכלו לעשות זאת עם מטלית טבולה במים ובמעט חומץ.
הזינו את הצמח - הדשן במצע השתילה מתכלה ולכן כדאי שתוסיפו לצמחים דשן. אפשר לבחור מתוך מגוון סוגים שקיים בשוק.
הגדילו את נפח העציץ - כששורשי הצמח כבר ממלאים אותו, זה סימן שצריך להגדיל את נפח כלי הקיבול ולהעביר את הצמח לכלי גדול יותר.
גיזום - תוכלו לגזום מעט מהצמחים לטובת ריענון והתחדשות. הסירו עלים יבשים או גיזרו קצוות יבשים.
לחות - הוסיפו לחות, במיוחד בימים שהאוויר יבש, והרחיקו את הצמחים מהרוח שנושבת מהמזגן. פיתחו חלונות ככל שאפשר כי כולנו, כולל הצמחים, זקוקים לאוויר צח.
היכרות אישית - הכירו מקרוב את הצמחים. אם תשימו לב אליהם באופן קבוע, תדעו לגלות מה הם מבקשים מכם.
קל לנו לתת לאחרים יותר מאשר לעצמנו, או למצוא לכך זמן. התפיסה החדשה של Plant Care is Self-Care אומרת שאם כבר זכרתי לתת מים לצמחים בזמן, אז אני יכולה לזכור להשקות גם את עצמי; אם הקדשתי חמש דקות לטיפול בצמחים, אז אני יכולה להקדיש עוד זמן מדי יום למנוחה; ואם השקעתי בתזונה הכי טובה בשבילם, אז יש מקום גם לטיפוח עצמי. ומעל הכל: הזמן שביליתי עם הצמחים הוא כבר זמן איכות שלי עם עצמי ובשבילי.