מעצבת הפנים הילה פרי ליוותה את הוריה לקראת הפרק החדש בחייהם: עיצוב דירה לגיל השלישי. ההורים (האם בת 68 והאב בן 72) עברו מבית צמוד קרקע באווירת מושב לדירת פנטהאוז בעיר שעוצבה למידותיהם עם דגש על צורכיהם בגיל השלישי. בזכות ההיכרות המעמיקה ותשומת הלב, תהליך העיצוב הפך לדיאלוג בין הבת לבין הוריה כשבסופו הם עברו להתגורר בדירה מרווחת ונגישה המעוצבת בהשראת מלון בוטיק.
העיצוב האקלקטי בדירת בשטח של 150 מ"ר מורכב מפריטים כפריים ומחפצי אומנות שנאספו לאורך השנים, המשולבים בנגרות מודרנית בהתאמה אישית, טקסטיל רך ופלטת צבעים טבעית ונעימה. בין חללי הבית המעוצבים שולבו פתרונות נגישים וגמישים שישרתו את ההורים דרך כל השינויים והאתגרים שהחיים עשויים לזמן להם.
אסתטיקה של מלון בוטיק
"קנינו את הדירה בפרויקט בשלב יחסית מוקדם שמאפשר שינויים", מספרת פרי, "מדירת חמישה חדרים היא הפכה לארבעה חדרים מרווחת, כשחדר ההורים גדול במיוחד". בני המשפחה בחרו בפרויקט הזה, בין היתר, מכיוון שמדובר בבניין בן חמש קומות בלבד.
ההורים רצו עיצוב באווירת מלון בוטיק ובהתאם לכך גיבשה פרי אסתטיקה יוקרתית, מבלי לאבד מערכם הסנטימנטלי של הפריטים שליוו אותם כל חייהם. הפריטים שובצו בבית בתהליך אוצרות ייחודי, שעליו עמלו בני הזוג עם בתם. השטיחים הגיעו מהבית הקודם, מרבית הריהוט הוחלף והפך קל יותר, ועבור חללי הבית נבחר ריפוד בהיר ופשוט לניקוי. האומנות התלויה והפסלים המוצבים שייכים ברובם לאומנית נעמי מרקל הפכו לחלק בלתי נפרד מעיצוב הבית. גופי התאורה שמלווים את הבית בסגנון רטרו משלימים רובד נוסף באקלקטיות. מעל פינת האוכל הנפתחת נתלו גופי תאורה בזכוכית מורנו, שהוזמנו ישירות מאיטליה. המרפסת הצמודה משתרעת על פני 80 מ"ר ואליה אפשר להיכנס דרך שני פתחים הממוקמים במקביל לפינת האוכל ולסלון, מה שמייצר תחושת המשכיות לפנים הבית.
הבית שממנו עברו הזוג, היה זה שהאם נולדה בו. כשהמשפחה גדלה, בית הקרקע הורחב והוקף בדונם וחצי של גינת עצי פרי. "עם השנים, עזבנו את הבית וההורים נשארו עם בית גדול, חצר ענקית שדורשת תחזוקה ובלאי טבעי של עשרות שנים. המדרגות הפכו למכשול והמטבח הגדול הפך לנטל כשהיה צריך להתרוצץ לכל אורכו", מספרת פרי. כשהגיעה ההחלטה לעבור לבית שהולם יותר את מידותיהם, כל אותן התאמות לנגישות שהפכו לשכבת טלאים של תוספות ותיקונים ברחבי הבית, התרגמו לתכנון מוקפד שהעניק להם את איכות החיים עדכנית.
אף שלאמה היה חזון ברור לגבי הבית החדש, בסופו של דבר ההורים פתחו את הראש ונחשפו לרעיונות היצירתיים של הבת המעצבת. "עבדתי כעורכת דין 15 שנים, אבל העיצוב תמיד בער בי. בתהליך ההורים שלי גילו שכל דבר דורש מחשבה. הגענו למצב שהם לא קנו שום דבר בלי לשאול אותי, כי היה להם חשוב להקפיד על השפה העיצובית. לעבור את התהליך הזה יחד איתי, הייתה חוויה של סגירת מעגל בינינו, בייחוד לאור העובדה שהם הופתעו מאוד מההסבה המקצועית שלי מעריכת דין לעיצוב", מספרת פרי.
בלב הבית מטבח ירוק-זית
הבחירה באריחי גרניט פורצלן במראה שיש אפשרו תשתית נקייה ונעימה לעיצוב, לצד היתרון שבתחזוקה קלה לאורך זמן. פרי בחרה בהם גם מכיוון שהם אינם מחליקים. הפתחים ברחבי הדירה הורחבו ל-90 ס"מ מתוך מחשבה על העתיד, אם יזדקקו לכיסאות גלגלים או הליכונים.
לב הבית הוא המטבח המשקף את הנאתם של הדיירים מבישול ואירוח. חלל המטבח והסלון אוחדו וביניהם ניצב אי רחב ידיים שבו מוקם הכיור, כך שבכל שלב של הכנת הארוחה, בעלי הבית יכולים לשמור על קשר עם הסובבים. המטבח תוכנן בעזרת חברת תכלת מטבחים, שאליהם הגיעו פרי והוריה עם תכנון ראשוני. "כשמעצבים עבור הגיל השלישי, התנועה ורצף העבודה חשובים מאוד. לדוגמה, מגירת הכלים מחולקת בצורה חכמה וצמודה למדיח כדי שלא יצטרכו להתרוצץ ברחבי המטבח כדי לפנות אותו. עם חברת המטבחים עשינו תהליך של דיוק הצרכים והתוצאה הייתה נהדרת", מספרת פרי.
למטבח הם בחרו בגוון ירוק זית המלווה בפרזול מט מוזהב. הוא תוכנן בצורת ח' צרה וארוכה, כשאי ברוחב 120 ס"מ מרכז את מירב הפעילות השגרתית וציר התנועה במטבח נוח ומותאם לשני בני הבית. האי מחולק למשטח גרניט פורצלן בגוון שחור-אפור ובהמשך לו יש בוצ'ר עץ מלא שמתאים לאירוח ולישיבה ממושכת עם כיסאות בר מרופדים. לכיוון הסלון, שולבו באי מגירות וויטרינת זכוכית לאחסון הכלים המתאימים לתצוגה.
מחשבה גם על העתיד
חדר השירות מוקם בהמשך לחדר הרחצה של ההורים ותחום במחיצה בלבד, המאפשרת תנועה נוחה. ארון שירות גדול בצבע לבן מלווה את הקיר ובו נישה למכונת כביסה ומייבש הניצבים זה לצד זה, לגישה נוחה, ולא זה מעל זה כפי שמקובל בבתים רבים. המחשבה היא למנוע התכופפות. בארון שולבו משטחים נשלפים שיקלו על ההתנהלות ביומיום ויקלו על התנועה.
שני חדרי השינה הנוספים ממשיכים את הקו הטבעי והרגוע של הבית, שטמון בשילוב של עץ טבעי וטקסטיל בהיר. יחידת ההורים המקורית בתכנון הקבלן הוסבה לחדר שינה נעים הכולל חדר רחצה והותאם לשהייה ממושכת עבור הבן שגר בחו"ל ומגיע להתארח. גם כאן הייתה מחשבה על התאמת החדר אם הדיירים יזדקקו לעזרה של מטפלת צמודה בביתם.
טיפים של לתכנון מטבח נגיש
דינה וגולן מרום הקימו את תכלת מטבחים ב-2005 ומתמקצעים בתכנון מטבחים כפריים בהתאמה אישית. כדי שתכנון המטבח יענה על הצרכים המתאימים, בין אם עבור הגיל השלישי או מוגבלות אחרת, יש כמה כללים חשובים:
תכנון אחסון נשלף - מטבח נגיש בדרך כלל יכלול מגירות נשלפות עד פתיחה מלאה בשילוב מנגנון טריקה שקטה, בכל מקום שבו נדרש אחסון – גם מתחת לכיור. כך, אין צורך להתכופף ולנבור במגירה.
התאמת גובה - תכנון מיקום המיקרו, אחסון עליון, גובה המשטח ועוד צריכים להתבצע תוך מחשבה על שימוש בכיסא גלגלים. רוב הכיסאות כיום מאפשרים התרוממות ומומלץ לתכנן בהתאם לכך.
תכנון בהתאם למיקום הפונקציות במטבח - תכנון עומק וגודל המגירה צריך להתאים למכשיר שעומד בסמוך אליו ונועד לשרת אותו. לדוגמה, אחסון נוח של הכלים שמאוחסנים מתחת לפינת הקפה, או תכנון מגירה המתאימה לסט סירים ומחבתות, בסמוך לכיריים.
מעברים הולמים - מומלץ לתכנן מינימום 110 ס"מ עבור מעבר שיבטיח תנועה נוחה גם בכיסא גלגלים ומרחקים בין פונקציות המאפשרים פתיחה מלאה של מגירות, או ציר סיבוב של דלת (במקרה של מזווה) שניתן לפתוח עד 120 מעלות.
הטיפים באדיבות תכלת מטבחים
אופציה אחרת: דיור מוגן
האדריכלית דנית שנהב, מומחית בתכנון בתי דיור מוגן, ממשרד כנען שנהב אדריכלים מסבירה שלצד האפשרות של תכנון דירה פרטית מותאמת - יש את בתי הדיור המוגן, שהפכו רלוונטיים מתמיד לאור אירועי 7 באוקטובר.
"האזרחים הוותיקים נמצאים במתח רב אחרי הטבח ב-7 באוקטובר ובעקבות המלחמה שפרצה בעקבתיו. הורים שהקימו משפחות, עבדו קשה, הגשימו חלומות ובנו מדינה שקיוו ליהנות מפרי עמלם, התרסקו לנוכח המציאות. הגאווה ותחושת ההישג בבניית הארץ ספגה פגיעה אנושה. והם, כמו כולנו, מחפשים נחמה ותקווה", אומרת שנהב, "המלחמה חידדה את הצורך בתמיכה קהילתית. מפונים ועולים חדשים בני הגיל השלישי יכולים למצוא בית חם בדיור מוגן, אולם כיום, רק כ-3% מאוכלוסיית הגמלאים בני 75 ומעלה מתגוררים בדיור מוגן. עובדה זו נובעת בעיקר מהמחיר הגבוה. אנחנו מפתחים מודלים חדשים שיוכלו לאפשר דיור מוגן לכל שכבות האוכלוסייה, כך שכל אזרח ותיק המעוניין לעבור לגור בדיור מוגן יוכל למצוא את הבית והדירה התאימים לו במחיר הנכון לו".
עוד מוסיפה שנהב על היתרונות של בתי הדיור המוגן: "כמו בימי הקורונה, כך גם עכשיו מתחדדת התודעה, שישיבה לבד בבית, מול מסך הטלוויזיה מפחידה ומלחיצה מאוד. אין ספק שקל יותר להתמודד כשאתה מוקף קהילה תומכת ומוכרת. בתי הדיור המוגן המוגנים הם קהילה תומכת שממשיכה לקיים פעילויות חברתיות, ותרבותיות, עם תמיכה של חברים ואנשי מקצוע גם בימי מלחמה".
לדבריה עולות שאלות רבות סביב נושא המיגון, המדאיג רבים, בהם גם בני הגיל השלישי. "אזרחים ותיקים המזדקנים בביתם מוצאים עצמם במקרים רבים לא מוגנים מכיוון שהם גרים בבתים ישנים ובדירות ללא ממ"ד. היציאה לחדר מדרגות או ירידה למקלט בקומת המרתף קשה לחלקם מאוד. בפרויקטים חדשים שמתכננים כיום חדר השינה הראשי הוא ממ"ד. כך שכשיורד הלילה והולכים לישון - נמצאים הדיירים במרחב מוגן שכולל גם חדר רחצה ושירותים. לממ"ד המשודרג והמרווח הזה קראנו ממ"ש - מרחב מוגן משפחתי והוא מתאים גם לשהייה ממושכת", אומרת שנהב לסיום ומזכירה כי בבתי הדיור המוגן ממשיכות כל העת, גם בשעת חירום, פעילויות להפגת הבדידות של בני הגיל השלישי.