אחרי שנים בבית בן שלושה מפלסים שבו חיו עם ילדיהם, החליטו זוג בשנות ה-60 לחייהם שהגיע הזמן לשינוי. הם ביקשו בית שיתאים לצרכיהם החדשים, ליהנות מגינה גדולה ורצו להיות קרובים יותר לנכדים שגרים במרכז הארץ. את התשובה לכך הם מצאו בבית קרקע ישן בשכונת רמת אפעל שברמת גן, שלמרות מצבו הרעוע הכיל פוטנציאל גדול.
הבית החדש שרכשו, החולש על מפלס אחד, היה חשוך וחלוקת החללים בו לא התאימה לחיים העכשוויים. החדרים היו קטנים, המטבח סגור, התשתיות ישנות והחצר מוזנחת וחשופה לרחוב. נוסף על כל אלה – פגש את בני הזוג חיפוי קטיפה אדום שבלט על התקרה בחלל הציבורי, שבלשון המעטה לא קלע לטעמם המשותף. לכן, לפני המעבר הם החליטו לשפץ את המקום מהיסוד, לחלק מחדש את חללי הבית ולעצב אותו לפי טעמם.
לצורך כך, פנו בני הזוג למעצבות הפנים מיכל בן שטח וליהי שחם. השתיים הכירו עוד כשלמדו עיצוב פנים יחד, וכיום משתפות פעולה בפרויקטים מסוימים. "אנחנו מגיעות ממקומות אחרים בעולם העיצוב, כך שכל אחת הביאה את העולם שלה לתוך הפרויקט", הן מספרות. את הפרויקט הנוכחי הן התחילו בשנת 2020 והוא נמשך קרוב לשנתיים עקב עיכובים בחסות מגפת הקורונה. "הדברים החשובים ביותר מבחינת בני הזוג היו פרקטיות ונוחות לצד מרחב ציבורי גדול שיאפשר להם לארח. מבחינת סגנון עיצובי, הם ביקשו בית שמצד אחד ירגיש כמו בית מלון, ומצד שני שיישאר נעים, אלגנטי ומעל הכל פרקטי, עם כמה שיותר אור טבעי".
מינימליזם בחלל הציבורי
התכנון החדש של הבית ששטחו 120 מ"ר, כולל סלון, מטבח ופינת אוכל מרווחים ומוארים, יחידת הורים גדולה שלה חדר ארונות וחדר רחצה צמוד, חדר לנכדים עם חדר אמבטיה צמוד, וחדר עבודה. במקום שבו עמד המטבח נמצאים כיום שירותי האורחים וחלל העבודה. המטבח החדש עומד במקום חדר שבוטל, ויחד עם פינת האוכל והסלון – מהווה כעת חלל פתוח וגדול. "שמרנו על מעטפת נקייה מבחוץ ומבפנים", מספרות המעצבות. "כל הקירות צבועים בלבן שמאירים ומגדילים את החלל, עם פנל מינימלי שקוע בצבע לבן. היות שמדובר בזוג בגיל השלישי, נושא הנגישות היה לנגד עיננו לאורך כל התהליך, לכן הקפדנו לייצר חללים ומעברים מרווחים ונגישים".
כשפותחים את דלת הכניסה, מתגלה לב הבית - חלל הסלון ופינת האוכל שצופים לגינה. "בעלי הבית ציינו בפנינו כמה חשוב להם חלל אירוח נעים ומרווח, ולכן הקפדנו עוד בשלב חלוקת החלל לשמור על חלל אירוח גדול ומספק לכל המשפחה והנכדים". מול דלת הכניסה הוקמה ויטרינה גדולה המקשרת בין פנים הבית לחצר, כך שהנוף הירוק של החצר נשקף פנימה בין שנמצאים בסלון, במטבח או בפינת האוכל. לריצוף נבחרה רצפת עץ אלון בגוון דבש שיוצרת תחושת חמימות.
בקיר הגדול בסלון הוצב האלמנט המרכזי בחלל - ספריית ברזל בהתאמה אישית: "הבחירה בברזל כחומר גלם אפשרה לנו לייצר מדפים דקיקים אך חזקים, ובכך לשמור על ספריה מעודנת, אלגנטית ומינימליסטית. תכננו את הספרייה כך שהיא תכלול ברובה מדפים פתוחים ובחלקה התחתון אחסון סגור. זאת, לטובת כל הדברים שצריך שיהיו בסלון אבל ממש לא רוצים שיראו אותם".
דיירי הבית רצו קמין בחלל הסלון, ולכן תוכנן בספרייה מקום לקמין גז שמשתלב באופן הרמוני עם הספרייה ונראה חלק ממנה. מבחינת ריהוט, נבחרה ספה אפורה במראה נקי לצד זוג כורסאות עור חומות, שולחנות מסגרות משולבים זכוכית פסים ושטיח בהיר התוחם את כל חלל הישיבה.
אור טבעי בחדר השינה
מצד שמאל לכניסה המעצבות מיקמו את המטבח, שבו מקומות אחסון רבים, מקררים אינטגרליים והסתרה לציוד המטבח. בכל הבית בוצעה עבודת נגרות בהתאמה אישית, וכל ארון קיבל עיצוב שונה בהתאם לשימוש בו ולחלל שבו הוא נמצא. חלק מהארונות עוצבו עם חזיתות חלקות בגוון הקיר וידיות אינטגרליות, המשתלבות עם קירות הבית ואינן מורגשות בחלל. לחלק מהארונות מסגרות עדינות עם ידיות דקות בצבע שחור (כמו במטבח או בחדר הארונות), וחלק מהנגרות עם חזיתות מחורצות בצבע (כמו בשירותי אורחים או בפינת העבודה).
במרכז המטבח ממוקם חלון גדול הצופה לגינה הקדמית ומכניס אור לחלל. החלון נעטף בנגרות שחורה המשתלבת עם ארונות המטבח השחורים. במקביל, הוקם אי שמשמש המשך לאזור העבודה במטבח, וגם כאזור לישיבה. "כדי לעדן את המסה של הנגרות השחורה בחרנו במשטחי עבודה, חיפוי וכיור מקוריאן לבן. הקוריאן דק וניתן לליטוש, כך שבמראה הסופי כל האלמנטים נראים כיחידה אחת שלמה. בחזיתות הנגרות תכננו מסגרות דקות אשר מעניקות גם הן עידון ואלגנטיות לחזיתות השחורות", אומרות המעצבות.
מיד לאחר המטבח ממשיכים ליחידת ההורים. לדברי המעצבות, גם בחדר שינה היה חשוב לבעלי הבית שתהיה ויטרינה גדולה כדי שיוכלו ליהנות מהחצר הירוקה גם מתוך חדר השינה. מבחינה סגנון העיצוב, בני הזוג חלמו על אווירה של מלון בוטיק, ושהחדר יהיה נעים ומפנק. מבחינת תכנון, היה חשוב ללקוחות שיהיה להם גם חדר שינה מרווח וגם חדר ארונות. "בפועל לא היה מספיק מקום בכדי לייצר שני חללים שיהיו מרווחים מספיק, לכן תכננו מחיצה מברזל משולבת זכוכית פסים, אשר מייצרת הפרדה בין חדר השינה לבין חדר הארונות. המחיצה משמשת גם כגב מיטה".
במחיצה שולבו שני מדפים קטנים המשמשים כשידות משני צידי המיטה. גם השקעים ואביזרי החשמל שולבו במסגרות. משני צידי המחיצה הושארו מעברים רחבים ונגישים שהפכו למעין חדר ארונות. "חדר הארונות הוא למעשה פס אחד של ארון קיר גדול, אך בזכות המחיצה ישנה תחושה של פרטיות. הבחירה בזכוכית פסים תורמת גם היא לתחושת הפרטיות היות שהיא אינה שקופה. בנוסף הזכוכית מאירה ומקלילה את המחיצה השחורה". בחדר השינה שולב קיר עם אלמנטים של מסגרות קרניזים וגופי תאורה דקורטיביים שהעצימו את תחושת האלגנטיות והרוגע בחלל.
גם חדר הרחצה של ההורים תוכנן כך שיהיה מרווח ונגיש. חלל הרחצה מחופה באריחים דמוי בטון אפורים גדולים היוצרים מראה נקי ושלם. עבור חדר הרחצה של הנכדים, הנמצא בתוך חדר האירוח, נבחר ריצוף פסיפס שיש גואטמלה ירוק משולב עם אריחים לבנים בקירות. יחידת כיור מינימליסטית בשילוב של רגלי ברזל.
לבסוף, בתכנון החדש תוכננו כל הפתחים והחלונות בבית בהתאם לחלוקה החדשה. כל קירות הבית החיצוניים נצבעו בלבן, החלונות והדלתות הוחלפו לאלומיניום בצבע שחור, והרעפים הקיימים בגג הוחלפו לרעפים חדשים בצבע שחור. גם מחוץ לבית, עניין הנגישות דרש את טיפולן של המעצבות. "מפלס הבית גבוה משמעותית ממפלס הרחוב ולכן כדי לייצר כניסה נגישה לבית ביטלנו את המדרגות ותכננו שביל מרווח עם רמפה תקנית. החצר המקיפה את הבית זכתה גם היא לשדרוג וריענון והפכה ממגרש חולי, דל ועייף לחצר ירוקה ומרשימה שנעים לבלות בה, עם עצי פרי וגינת תבלינים".