"הקהל הישראלי מנסה, הרבה פעמים, להסתיר את הבלגן של החיים עם עיצוב נורדי, מאופק ואוורירי", אומרת מעצבת הפנים שני מור, "אבל הוא לא תמיד מותאם לאורח החיים הישראלי, שיש לו מקצב אחר לגמרי".
מור (40), שבכלל למדה עיצוב אופנה בשנקר ולימודי אומנויות הבמה בבית צבי, עשתה הסבה לתחום עיצוב הפנים לפני 13 שנים. "הבנתי שעדיין לא מצאתי את היעוד שלי. בנקודת שיא עזבתי הכל, ויצאתי שוב לחיפוש תחום ומקצוע שיעשה לי 'דפיקות לב'", היא נזכרת. "אני מאושרת על הבחירה הזו, כי כמו הקלישאה הידועה, אני לא מרגישה שאני 'יוצאת לעבודה'. העבודה שלי הפכה למקום לביטוי אישי ועם תשוקה גדולה".
את החלל הציבורי שבתמונות עיצבה מור עבור זוג בשנות הארבעים לחייו ולשלושת ילדיו המתגוררים ברמת השרון, ובו היא בחרה דווקא להציג את עומס הפריטים של המשפחה, למרות שבתחילה ביקשו להצניע אותו. "דיירי הבית הם אנשים מלאי שמחת חיים. שני ההורים עובדים בתחום ההייטק, הם פעילים ותוססים, אוהבים את החיים, אוהבי אנשים, ומלאי תשוקה", היא מספרת.
"מעצם היותם של בני הזוג עסוקים מאוד ועם ילדים אנרגטיים, הבית היה הפוך, אבל גם מזמין ו'חי'. מכאן נולד הקונספט של מקסימליזם ושל מה שאני קוראת לו: 'בלגן מתוכנן'. כזה שבו גם הבלגן היומיומי ייראה בו אסתטי". מור מוסיפה כי מבחינתה חזות הבית שיקפה את דייריו, ולפיכך ביקשה לעצב חלל שיחמיא לתכולתו, וכמו עושר החפצים ופריטי הריהוט, ישדר מקום נינוח, לא מתנצל, אותנטי, בבחינת בית "שחיים בו".
מור מדגישה כי בעוד בעלת הבית ביקשה עיצוב "בועט", עם תעוזה, בן זוגה העדיף יותר ארגון ואיפוק. "המשימה שלי הייתה, קודם כל, להבין את הדינמיקה הכללית, ואז להפגיש בין הרצונות", היא אומרת. בהתאם לזאת, היא בחרה להתמקד בחלל הציבורי של הבית, אשר היווה מבחינתה את האתגר האמיתי בעיצוב.
לחיות את הבלאגן
אבל לא רק הבלגן היווה אתגר בפרויקט. מור מספרת, כי מעבר לארגון שפע החפצים בבית, אתגר נוסף היה גלום בפרופורציות הנתונות. "הבית, על אף גובהו המרשים ושטחו המכובד, תוכנן עם חלונות נמוכים ותחושה כללית של אווירה דחוסה", היא מסבירה. מכיוון שהתקרה מתנשאת לגובה של 3.60 מטרים, מור נדרשה לטפל בפרופורציות מחדש, וביקשה לנצל את הגובה הנתון באופן שיאדיר את החלל, אך ישמור אותו מאוורר למראה.
"העיצוב הקודם הגיע עד גובה החלונות, ואני 'הרמתי' את העיצוב מעלה, כדי להכניס פרופורציות נכונות". בהתאם לכך היא תכננה ספרייה גבוהה בחדר המגורים, להדגשת גובה החלל, מיקמה גוף תאורה גדול ובעל נוכחות במרכז החלל שממקד אליו את תשומת הלב, ותלתה יצירות אמנות בגבהים מתאימים. את הרהיטים פיזרה ומיקמה באופן שממלא את נפח החלל לרוחבו ולגובהו.
אתגר נוסף שדרש פתרון יצירתי היה מסדרון ארוך, גבוה ומשעמם. "מסדרון ששום דבר לא באמת לא קורה בו, ומדגיש את האורכיות של הבית", היא מסבירה. מור בחרה טפט מודפס בגוון דרמטי וכהה, של צמחייה, שעשה את כל ההבדל. "הטפט המטורף הזה היה אחד מהפריטים הראשונים שבחרנו, שהנחו אותנו והתוו את הטון הכללי בעיצוב. בעזרתו הפך המסדרון למעין מנהרה ירוקה, שמבליטה את הירוק שבפטיו", היא מוסיפה.
וכמובן, האתגר הגדול שלשמו התכנסנו, שמור מכנה "איך לייצר שקט בתוך המהומה". "איך מייצרים סדר בתוך הבלגן? פשוט מאוד: מאפשרים לו לחיות ולהיות, בלי להתנצל", היא אומרת. בהתאם יצרה המעצבת פינות שונות, שיהוו מעין "איים" שישרתו את צרכי המשפחה השונים. החל מפינת עבודה כללית וכלה בפינות אירוח. זאת לצד חיבור הרמוני בין שטחי החוץ לחללי הפנים.
גדוש ועמוס, רך מאוורר
החלל הציבורי שעיצבה מור צבוע בצבעי בורדו, שחור, וגוני ירוק דרמטיים ועוצמתיים, לצד גוונים רכים ומתקתקים של ורוד, גוונים תכולים וחיזוקים בזהב. "רציתי שהעין תהיה רוויה ותעניק חוויה של עושר ואושר. כיאה לבית בתנועה, בית שחיים בו, שמלא אהבה, תשוקה וחיות", היא מדגישה. עם הכניסה לבית, מצד שמאל, מוקמה קונסולת כניסה ובהמשך שירותי אורחים. מצד ימין נגלה החלל הציבורי במלוא הדרו: מטבח רחב-ידיים עם ארונות אחסון גבוהים ותחתונים בלבן, ממוסגרים בפרופילים אלגנטיים, ואי ישיבה מצדו השני. מעל האי גופי תאורה מתכתיים משתלשלים במראה מינימליסטי.
מול המטבח מוקמה פינת האוכל ובה שולחן עץ רחב שסביבו כיסאות עשויים עץ וקש. שני גופי תאורה עשויים מזכוכית מוסיפים עניין לפינה, מבלי להאפיל עליה. חדר המגורים רווי בפריטי אמנות, חלקם מסודרים בספרייה מרשימה המתנשאת לגובה, והיא כמו עוזרת "לספר את סיפור החיים" של בני הבית. פריטי טקסטיל רכים בדמות שפע של כריות מוסיפים עושר וייחודיות, וגם רובד נינוח ומזמין לחלל. החל בהדום המרהיב שעשוי מצדפים, דרך גוף התאורה גדול הממדים העשוי במבוק וכלה בחפצי האמנות שנמצאים בכל פינה – כולם יוצרים יחד חוויה גדושה ועמוסה, אך נעימה ו"מסתדרת".
בקצה החלל ויטרינות יציאה לחצר שגם אותה עיצבה מור. היא כוללת פינת ישיבה בגוון כתום-חמרה, שפע אביזרים משלימים ופריטי טקסטיל. פינת אוכל עם קריצה, בדמות שולחן קק"ל, עם ספסלים מחוברים, מזמין לאכול בחוץ כשמזג האוויר נעים.
"פינות אחסון סגורות זה פתרון ישן ומסורתי", מסבירה המעצבת, "אבל כשהבית גדול והחיים גדושים ואקלקטיים, אני בוחרת ללכת עם הזרם". מור מדגישה כי התוצאה הרמונית ונעימה הודות לאיזון נכון בין חומרים ובחירות מדויקות, במקום "סתם להעמיס". בין היתר בחירות של גופי תאורה מעולמות שונים ומגוונים, כמו מנורת במבוק, לצד מנורות זכוכית וגופי תאורה חלודים ממתכת. "פריטים שונים גורמים לבאים להתעכב על כל חפץ וחפץ, קצת כמו ביתו של אמן פרוע. והפרחים הם הטון הסופי לסימפוניה הנפלאה שנוצרה בחלל", היא מסכמת.
הטיפים של שני לעיצוב בסגנון מקסימליסטי
• גם אם יש לכם הרבה פריטים – מיינו אותם. הישארו רק עם אלה שעושים לכם טוב בלב, עם הפריטים האישיים שיש להם משמעות אמיתית בעבורכם.
• עצבו את הבית מתוך קשר לסביבה החיצונית. ברגע שזה קורה, ועיצוב הפנים לא מנותק מהחוץ, הכל מתגבש יחד ליצירת תמונה גדולה והרמונית.
• לסגנון המקסימליסטי מחמיאה מאוד שיטת השכבות: שכבת הבסיס קשורה לגווני הקירות ולריצוף, שכבה נוספת היא שכבת עבודות הנגרות, לאחר מכן הגימורים, חומרים, טקסטורות וגוונים שונים, ולבסוף שכבת התאורה. אל תפחדו לערבב בין סגנונות שונים כדי לקבל עושר עיצובי ועניין בחלל.
• בכל הקשור לפריטי הריהוט והטקסטיל, הרעיון הוא להיות אקלקטיים, להעז, לשחק עם גוונים וחומרים – הכל בהתאם לתקציב ובאופן שיעשיר את החלל וייצור תחושת עומק.
• ליקוט של חפצים מעולמות תוכן שונים וממקומות שונים, ביניהם פריטי אמנות, הוא גם מאוד משמעותי כדי ליצור חלל עם אופי ובעל עניין. כל חפץ מספר סיפור, כל רהיט יכול להיות בסגנון שונה, וכך יחד הם מעצימים את תחושת הייחודיות בחלל.
• חלל עמוס יכול להרגיש לפעמים די מאיים, מעצם היותו מלא בפרטים, בטקסטיל, באומנות ובטקסטורות. לכן, ההמלצה היא להתמקד בסיפור ובסגנון האישי. מקסימליזם מאפשר לנו, כאנשים מלאי רבדים, לבטא את מי שאנחנו, את התשוקות, את סיפור החיים שלנו, את תחומי העניין שלנו. חשבו על כך כמו על אצירת התערוכה הפרטית של כל אחד ואחת מכם.
כורסאות, כריות, אקססוריז, הדום ונשכן משיש: leelouhome. מנורת במבוק: knekash. ספה: penthouse_basic. שטיח: josephon_carpets. ספרייה: string.shelf ,IDANA FURNITURE. פינת אוכל: thebutchersfurniture. כסאות בר ואוכל: pickupachair. תאורה בחלל: yairdoram לבית ingo.maurer. תאורה בפינת האוכל: karneytchelet.