עיצוב דירה קטנה, לפעמים נראה לנו כמשימה בלתי אפשרית שדורשת פשרות רבות כדי שנוכל לחיות בה מבלי לקום ולהיתקל בדברים במרחב. אך המחשבה הזו כבר לא עדכנית כי יש ענף שלם בעיצוב פנים ובאדריכלות המתמחה ברעיונות עיצובים שהם סופר פרקטיים לחללים קטנים וקומפקטיים. בתכנון נכון ומקצועי נקבל מענה לדברים שחסרים לנו בדירות קטנות, עד כדי שינוי מוחלט של הפריסה של הדירה שייתן לנו תכנון מקסימלי ושילוב של רהיטים פונקציונליים שישמשו אותנו לכמה סוגי שימושים. יש דבר כזה דירות קטנות פונקציונליות וגם מעוצבות.
עיצוב דירה קטנה, לפעמים מרתיע מעצב או מעצבת, אבל גם מדובר באתגר שרבים רוצים להתנסות בו מתוך תפיסה שלעצב חלל קומפקטי מצריך יותר יצירתיות ויכולות מאשר חלל גדול ומרווח. ואכן, החשיבה מחוץ לקופסה (הקטנה) גורמת להם להגיע לפתרונות יצירתיים ולא שגרתיים.
"ברוב מוחלט של המקרים הלקוח, לא באמת מבין את המרחב ואת המגבלות הפיזיות של הבית", אומרת הילה מזרחי מעצבת פנים, "הוא חולם חלומות גדולים והציפיות שלו לא תואמות את המציאות. כולם חולמים על מטבח גדול ופונקציונלי, על שטח אירוח גדול ומרווח, על חדר מאסטר מפנק. כולם רוצים גם וגם וגם וגם. אבל לא הכל יכול להתקיים. התיווך הזה של המציאות אל מול הציפייה, הרבה פעמים יוצר קושי מול הלקוח, וכאן אנחנו המעצבים נכנסים לתמונה. מעבר לכך, צריך להיות סופר יצירתיים ולהיות מעודכנים במוצרים וחומרים הקיימים בשוק, על מנת לבוא עם הברקה שבאמת עונה על הצורך ועל הציפייה של הלקוח. הרי להכניס רהיטים לבית כל אחד יכול, השאלה איך עושים את זה נכון ובאופן שלא יעמיס על החלל, ואיך גורמים לחלל להיות גם פונקציונלי וגם להיראות מרווח למרות מידותיו הקטנות".
מה הדבר הכי חשוב בעיצוב דירה קטנה?
"הדבר החשוב ביותר בעיצוב ובתכנון דירה קטנה הוא לייצר תחושה של מרחב ואוויר ולכן חשוב לפתוח את החלל: להוריד קירות, להרחיב פתחים, לתכנן ריהוט קליל, נמוך ומינימליסטי, להעדיף גוונים בהירים ומוארים. חשוב מאוד לתכנן ריהוט שמותאם לבית, לתפור את החליפה המדויקת. ובמקביל להשתמש באלמנטים שמעניקים אשליה של גודל", אומרת מזרחי.
אדריכל עופר רוסמן מסטודיו XS שבו הוא שותף עם אדריכלית רוני אביצור מוסיף כי "הקמנו סטודיו שמתמחה בחללים קטנים מכיוון שתכנון דירה קטנה דורש מיומנות ייחודית ודיוק שבאים לידי ביטוי הן מבחינת האינטימיות בבירור הצרכים של הדיירים והן מבחינת הידע בארגונומיה. אם לדוגמה בבית גדול יש חדר שירות, בדירה קטנה ייתכן שכל תכולתו תצטמצם לארון בן שתי דלתות. מיפוי התכולה קריטי הן מבחינת המידוף שייתן מענה והן מבחינת השטחים והגדלים שיועדו לכל פונקציה. אם יש צורך של הלקוח בכך, שהתפספס בתשאול, ייתכן שלא יהיה לו מענה, בעוד שבדירה גדולה לעיתים יש חללים ללא תכלית מובהקת".
מה הכי חשוב לעשות לפני שיוצאים לדרך?
"חשוב לבצע מיפוי מדוקדק של הפעולות שנרצה לעשות בבית ושל החפצים שנרצה שישמשו אותנו או שנועדו לאחסון", מסביר רוסמן, "צריך לזכור שכל פריט שלא יקבל מקום ייעודי, יהווה בעיה עבורנו. אם לא נתכנן מקום ייעודי למטאטא, דלי ויאה כבר בתוכנית הקבלנית, הם יופיעו באמצע המקלחת ויפריעו לבני הבית. זה אתגר שלא נתקלים בו כמעט בבית גדול".
צעירים נוהרים לדירות קטנות
כיום, כשמחירי הדירות מרקיעים שחקים, צעירים רבים חוזרים לבסיס – דירה ראשונה קטנה. אנחנו פה לספר ולהרגיע שמדובר באופציה לא רעה בכלל. עם תכנון והבנה של החשיבות של בעלי דירה בדברים שחשובים שלהם בבית, הם יוכלו ליהנות מדירה שתיתן להם את המענה למה שהם צריכים בעזרת תכנון ופתרונות:
1. תכנון מחדש של הבית - ניצול של כל מ"ר בבית, על מנת לראות אם ואיך לשנות ולהתאים ריהוט בהתאם. "אל תפחדו מהזזת תשתיות ומתוכניות חדשות אם יש צורך. אל תחששו להזיז ניקוז או קו ביוב כדי להזיז למשל את המטבח. לא כדאי להיות מקובעים כי לפעמים שינוי כזה, יכול לפתוח את החלל משמעותית" אומרת מזרחי.
2. נישות וארונות במקום קירות - ניצול נישות לצרכים שונים. "תכנון נגרות בהתאם למידות יכול לחולל פלאים", אומרת מזרחי, "שימוש בקירות המסדרון בעזרת תכנון נגרות נכון, יכול לשמש לאחסון. עמוד תמך בבית, שיכול להוות איום עיצובי, יכול להפוך עם נגרות נכונה לעמדת טלוויזיה עם אחסון. לא לחשוש לבטל או לדקק חלק מהקירות, בעזרת ליווי מקצועי כמובן, ולשדרג אותם לארונות".
3. תאורה - תאורה טובה חיונית בחללים קטנים, שכן היא יכולה לעזור ביצירת תחושת פתיחות ואווריריות. הנוסחה היא שילוב בין כניסת האור הטבעי, לבין מיקום מדויק של התאורה המלאכותית.
4. שימוש בתלייה – אפשר לתלות לא מעט דברים על הקירות, למשל גלשן, תיקים, מעילים, אופניים, עציצים ועוד. כל מה שיכול לחסוך שטח רצפה יקר.
5. רב שימושיות - שימוש ברהיטים מולטי פונקציונליים כמו ספה שנפתחה למיטה, מדף שמשמש גם שולחן עבודה, שרפרפים שיש בהם אחסון ועוד. "לרוב אנחנו קוראים לפעולה הזו בסטודיו 'רהיט מארגן או אלמנט מארגן'", אומר רוסמן, "בדירות קטנות ריבוי פעולות ברהיט אחד מרוכז וחכם, מפנה לנו הרבה שטח פנוי מסביבו".
6. משחק אשליות מרחבי - משחק של מראות, זכוכיות וחומרים שקופים אחרים שמעבירים אור יתנו אשליית מרחב. מעצבים רבים ממליצים לוותר על קירות אטומים לטובת קירות זכוכית, למשל בחדר הרחצה של ההורים שנמצא במאסטר או בחדר עבודה או משחקים.
7. אחסון - האחסון הוא גורם מכריע בדירות קטנות, שכן העומס יכול לגרום לתחושה של צפיפות. אחסון מובנה, למשל מדפי גבס או ארון מובנה יכולים להיות דרך מצוינת למקסם את שטח האחסון בלי לוותר על הנכס היקר ביותר והוא שטח הרצפה.
8. עיצוב במאונך - בדירה קטנה חשוב לנצל את כל השטח הפנוי ובעיקר את השטחים האנכיים. אפשר להשיג זאת באמצעות שימוש בספריות מהרצפה עד הקיר, אדניות תלויות ואפילו מיטת לופט \ גלריה שמתחתיה פונקציה נוספת, למשל פינת ישיבה או פינת עבודה.
45 מ"ר למשפחה שמארחת
איך הטיפים באים לידי ביטוי בפועל? בפרויקט "קופסת משחק" של סטודיו XS הצליחו המתכננים למצוא פתרונות מגוונים ומיוחדים בדירה קטנה בת 45 מ"ר, מתוכם 9 מ"ר ממ"ד. הדיירים, שתכננו לגור בדירה בשנים הקרובות ואף להגדיל את המשפחה, ביקשו ליצור עבורם לא מעט פונקציות שיאפשרו להם מקום לגדל משפחה צעירה, לעבוד מהבית, לארח חברים לארוחה ואף לשינה (יש להם חברים רבים ומשפחה מחו"ל שמגיעים לשהות איתם) וכמובן לשלב כמה שיותר מקומות אחסון. "הפעולה הראשונה הייתה להפוך את המסדרון למקום שימושי לאחסון ולא רק למעבר", מסביר רוסמן, "החשיבות של המקום הזה הייתה גדולה. בכל זאת, אלו לא מעט מטרים רבועים שנרכשו כחלק מהדירה והם לא משמשים לכלום. יותר מזה, התחושה בהם הייתה פשוט לא נעימה. עכשיו המסדרון הפך לפאה בקופסת העץ העוטפת את חדר הרחצה. הוא הופך לחוויה נעימה ופרקטית בכניסה: מאפשר להניח מפתחות, רצועה לכלב, תיקים, מעילים, עציצים ומראה להתארגנות".
אתגר נוסף שעמד בפניהם היה טשטוש קיר הממ"ד בעל דלת הברזל שנפתחת ממש לתוך חלל הסלון. בנוסף, כל מערכות המיזוג בבית עברו בהנמכת תקרה עמוקה וגדולה מעל דלת הממ"ד באופן לא מותאם ולא אסתטי.
שתי העובדות האלה, עם הצורך במקומות אחסון, יצרו את הקופסה הלבנה. הקופסה מהווה אלמנט ארגוני עבור טלוויזיה, שולחן שנפתח בקלות ומאפשר אזור אכילה לארבעה (בפתיחה מלאה), או לעבודה (בפתיחה חלקית), ארון צר לכלי ניקוי, אחסון עליון ותחתון, ואפילו אחסון למזוודות מאחורי הטלוויזיה, וכן כניסה נסתרת לממ"ד שהוא חדר השינה של בני הזוג.
גם הספה עוצבה ויוצרה בהתאמה אישית בכדי להתמודד עם הזוויות המיוחדות של הסלון. מאחוריה הוצב שולחן ברזל תואם לזה של מדפי המטבח. המעצב ציון מלכה תכנן ספה מרווחת ונעימה שתואמת את מבנה החלל וגם נפתחת למיטה זוגית כשמגיעים אורחים.
"כל רהיט פונקציונלי בדירה קטנה משרת לפחות שתי מטרות, כמו ספה שאפשר להפוך למיטת אורחים נוחה, או שולחן עבודה שבקלות הופך לשולחן אירוח. דוגמה נוספת היא הדום נפתח שמשמש גם כפריט עיצובי וגם מספק מקום מנוחה לרגליים ואפשר להשתמש בו לאחסון", מסביר רוסמן.
רהיטים חכמים
מרכיב חשוב נוסף בעיצוב פונקציונלי הוא שימוש ברהיטים שחוסכים מקום, כולל רהיטים שאפשר לקפל, להחביא או לערום זה על גבי זה. אם בעבר היינו צריכים להסתיר במחסן את כיסאות הפלסטיק הגנריים, היום מגדל כיסאות יכול להפוך לאלמנט עיצובי בחלל.
יש היום דגש על רהיטים צרים במיוחד המיועדים לדירות אורבניות קטנות, למשל שולחן אוכל שנצמד לקיר בצורת קונסולה שגדל רק בעת השימוש בו ועד אז הוא משמש כמקום למפתחות, משקפיים, טלפונים ועוד; שולחנות קפה עם אחסון; ספות עם אחסון, וכך הלאה.
מחשבה על זמן השימוש לעומת זמן האחסון תוביל אף היא למסקנות לגבי חלק מהפריטים בבית, למשל מזוודות. המזוודות של חברת רולינק הישראלית הן מזוודות חכמות שאף זכו השנה בפרס החדשנות המותגית בטקס לחדשנות עסקית בדרום-מזרח אסיה על תרומתה ליצירת סגמנט חדש בשוק המזוודות העולמי: המזוודות השונות של המותג מתקפלות והופכות לשטוחות כמעט ללא נפח כשהן לא בשימוש, מה שאומר 95% מהזמן.
היבט נוסף של העיצוב הפונקציונלי הוא יצירת חללים לא עמוסים בעזרת שימוש בצבע, מרקם ודוגמאות מתאימות לצד חשיבה משמעותית על המיקום של כל רהיט או אקססוריז בבית. בדירות קטנות יש המלצה גורפת להעדיף רהיטים דקי גזרה, בעלי רגליים דקיקות וקווים עדינים שלא ייראו בומבסטיים בחלל.
גם חומרים יכולים להיות פונקציונליים, למשל, שילוב שולחנות אוכל בחיפוי HPL - בקולקציות שמדמות את עולם הטבע מבחינת גוון וטקסטורה בסגנון בטון, עץ, אבן ואפילו שיש. שימוש בחומרים חדשניים אך במראה מסורתי מכניסים תחושה של טבע לדירה הקטנה, לצד שימושיות שבאה לידי ביטוי בעמידות בפני שריטות, אנטי בקטריאליות, וניקוי קל. קולקציה כזו השיקו לאחרונה בחברת זגה תחת השם זגה מיקס המיועד לדירות קטנות בדגש על ליין צעיר ומודולרי.
חברה נוספת שהשיקה לאחרונה ליין מוצרים מודולריים בקו צעיר ואורבני היא ד"ר גב. "בעזרת קולקציית המוצרים החדשה שלנו אפשרי בקלות רבה למקסם פרקטיות של מוצרים", אומרת קרן חוגי, סמנכ"ל השיווק של קבוצת קאופמן, "היום, אפשר לרכוש ספות שנפתחות למיטה שהן גם מעוצבות וגם פונקציונליות זאת כדי לשמור על עיצוב הבית ביום-יום וגם לנצל נכון את המרחב כשאורחים מגיעים לישון, במיוחד כאשר מדובר בדירות עם חדרים קטנים יותר. זה המענה המושלם לעיצוב ופונקציונליות כאחד בלי להתפשר על שום דבר".
"בדירות קטנות ובחדרי שינה קטנים מומלץ לבחור במיטה שרוחבה לא יעלה על 140 או 160 ס״מ", אומר עידן קאופמן, מנהל מותג הלייף סטייל החדש napo שמיועד לצעירים, "ההמלצה שלנו היא לשמור על לפחות 50 ס"מ מרווח מכל צד של המיטה. אל תבחרו במיטה גדולה מדי שתחסום את כל המרחב בחדר. אגב, אם תשמרו על כך שראש המיטה לא יחסום את החלון זה יצור אווירה פתוחה ומרווחת יותר בחדר. אם זה לא מתאפשר, יש גם בסיסי מיטה ללא ראש שיוכלו לתת מענה בדיוק למקרים כאלו".
"אל תהיות פזיזים. בדירה קטנה חשוב לתכנן, לתכנן ושוב לתכנן", אומרת מזרחי לסיום, "תסתכלו על החלל בשלמותו, גם פיזית וגם בשרטוט. תתחילו לשחק עם הקירות, צאו מהקופסה. תעשו רשימה מדויקת של הצרכים שלכם, ומשם תתחילו לתכנן. קחו בחשבון שלא תמיד הכל יכול לקרות, ולכן תערכו את הרשימה לפי סדר עדיפויות ותיצמדו אליה. תנצלו כל פינה בבית, כולל פינות, נישות, קירות ואף תקרות. תנצלו את גובה הקיר. תוודאו שהבחירות שלכם תואמות לחלל. כדי להעניק אשליה של גודל העדיפו להשתמש בחדר רחצה קטן דווקא באריחים גדולים כדי לייצר כמה שפחות חיתוכים וחיבורים שיעמיסו על מראה הקירות. כמו כן אמצו גוונים ניטרליים ובהירים".
פתרונות מהרשת
קרש גיהוץ נשלף מארון
מיטה שהופכת לפינת עבודה
סלון, חדר שינה ומשרד בחלל מודולרי אחד
מיטה מתקפלת ונעלמת לתוך ארון
מיטת קומותיים נפתחת ומתקפלת לתוך הקיר