מונחים כמו "קיימות" ו-"איכות הסביבה" רלוונטיים כיום יותר מתמיד, במיוחד כשזה מגיע לענף הבנייה, שנחשב למזהם ביותר. כמות הפסולת בתחום הבנייה ועיצוב הפנים היא אינסופית - בלוקים שבורים, חתיכות קרמיקה, מתכות, חתיכות פלסטיק, קרטונים, קלקר, חומרים מבודדים ישנים, חומרים סינטטיים מזהמים והרשימה נמשכת ונמשכת. כל אלו מוטמנים באדמה, יום יום, כאילו משבר האקלים לא מתרחש וועידת האקלים של האו"ם בגלזגו לא התרחשה.
המצב נשאר כשהיה לפני 20 שנה. גם היום, מלאכת שיפוץ ועיצוב המבנים שאנו גרים בהם מייצרת פסולת בכמויות אדירות, אך העוסקים בעיצוב הבית - הן בעלי המקצוע והן הלקוחות - לא ערים ל"תרומה" שלהם להמשך התופעה. תקן הבנייה הירוקה מנחה חברות גדולות ויזמים בענף, אך בעיצוב פנים פרטי שכל אחת ואחד יוזמים לביתם, אין תקן מנחה, ואין חוקים או כללים והנחיות. כאן, השינוי תלוי במעשים ובאחריות האישית שלנו. קיימות בעולם השיפוצים והבנייה לא מתייחסת רק לבתי בוץ ובלוקים עשויים מקש. זה לא הכל או כלום, שחור או לבן - יש הרבה גוונים של אפור באמצע.
שיפוץ בית כולל לרוב שלושה אלמנטים: הריסה, בנייה והלבשה. בכל אחד מהשלבים הללו באה לידי ביטוי דריסת הרגל האקולוגית שלנו, המשפיעה באופן ישיר על הטבע ועל הסביבה המיידית שבה אנחנו חיים. אם נדע איך למזער את הפגיעה בסביבה בכל שלב בתהליך, נתרום באופן מינורי אך מצטבר למאבק האקלימי.
לפני שהורסים - מוסרים
אז איך ניתן לאמץ קיימות בתהליך של שיפוץ ובנייה? נתחיל במחשבה האקולוגית על מיחזור. רגע לפני שקבלן השיפוצים נכנס לעבוד, נוכל לעשות מאמץ ולמסור או מכרו את מה שנמצא במצב טוב. לדוגמה, במקום לפרק את המטבח הישן ולזרוק אותו למכולה, פרסמו אותו למכירה או מסרו אותו.
הדבר נכון גם לגבי דלתות משומשות וחלונות. תופתעו כמה אנשים ישמחו להשתמש במה שאתם רוצים להחליף, לא סתם נאמר שהזבל של אחד הוא האוצר של האחר. מוטב להשקיע מעט זמן בהעברת פריטים משומשים הלאה מאשר לטמון את ראשנו בחול בזמן שהקבלן ממלא עוד מכולה.
סוף בנייה במחשבת תחילה
כאמור, לא מוכרחים לבנות בית מבוץ ומקש כדי להיטיב עם הסביבה בתהליך הבנייה. באמצעות מחשבה מטרימה על מקורות אור טבעי וחומרי גלם מקומיים, נוכל משמעותית לצמצם את הפגיעה של הבית הפרטי שלנו בסביבה.
אור טבעי הוא בעל השפעה משמעותית על מצב הרוח שלנו. כמו צמחים אנו זקוקים לאור טבעי, והוא עדיף לאין שיעור על אור מלאכותי. בתהליך התכנון, הגדילו את הפתחים הדרומיים שיכניסו את השמש החורפית הביתה, הצלילו פתחים מערביים וצרו חלון שפונה מזרחה, לזריחות הבוקר. כך, תוכלו לבנות בית שחוסך בצריכת חשמל.
בעת תהליך הבנייה העדיפו חומרים מקומיים כמו מלט, בטון, בלוקים וזכוכית על פני ייבוא שלהם במכולות מחו"ל, שגורם באופן ישיר לזיהום האוויר והים. בנוסף, העדיפו חומרים טבעיים מעובדים כל פני חומרים גולמיים. דוגמה לכך היא בחירה בטראצו במקום בשיש גולמי. טראצו יצוק הוא חומר טבעי מעובד שמורכב מחלקיקי אבנים שבורות ומפסולת של תעשיית השיש. גם כאן, שאריות של תעשייה אחת יכולות לשמש לתעשייה אחרת. שיש גולמי, שאמור להגיע לבתים, מלונות ומשרדים בחתיכה אחת גדולה, משפיע על הרס של מחצבים טבעיים יקרים ונדירים.
דוגמה לכך היא אבן הטרוורטין האפורה שהפכה לפופולרית מאוד בריצוף פנים וחוץ. צריכה עולמית מוגברת של האבן הביאה לכילוי המחצב הטבעי בסין. מחצבים טבעיים ויקרים שכאלה כמו אבן הטרווטין האפורה שנוצרה בהרים במשך מיליוני שנים, לא יצמחו מחדש. זוהי דוגמה מדויקת וכואבת לפגיעה ולהרס הטבע בידי ענף הבנייה.
דריסת הרגל שלנו כצרכנים של חומרי גלם וגמר לבניית בית תקטן משמעותית אם נבחר בחומר טבעי ומעובד על פני חומר גולמי. הדבר נכון, לדוגמה, גם בבחירה בעץ גושני לעומת פורניר עץ. הבחירה בעץ גושני וגולמי היא משמעותית בזבזנית יותר - על כל פלטה של עץ גושני של ארבעה ס"מ ניתן לייצר מאה שכבות של פורניר עץ בעובי של שלושה מ"מ. הנראות זהה, אך ההבדל הוא בהשפעה על כמות העץ שנכרת.
רכישה ירוקה והלבשת הבית
גם הלבשת הבית יכולה להיות ידידותית לסביבה. איך עושים את זה? בעיקר תוך מחשבה על מוצרים מקומיים ויד שנייה. ברכישות, רצוי לחשוב לוקאל. אם ביכולתנו להזמין ספה המיוצרת בארץ, זה עדיף על פני ספה מסין ששונעה לנמל אשדוד או חיפה, ועמלו על הכנתה ככל הנראה בשכר רעב. אופציה נוספת היא שילוב של פריטי ריהוט ישנים בבית, או במילים אחרות - וינטג'. זוהי בהחלט בחירה טובה בקיים, ולרוב תהיה גם כדאית יותר מבחינה כלכלית. אם מתעוררת בכם רתיעה מווינטג', דעו שהסוד הוא במינון. שילוב בין ישן לחדש מעולם לא היה רלוונטי יותר ויוסף קסם לכל חלל.
ומה בנוגע לאקססוריז? יש פריטים שקל מאוד לדעת באיזו שנה הם נרכשו, כגון פסל בצורת אננס, מנורה בדמות פלמינגו, או שטיחון כבש שעיר למרגלות המיטה. לרוב, הפריטים הטרנדיים והזולים הם ברי חלוף ומזהמים, במיוחד אם הם לא משרתים פונקציה מסוימת אלא רק נועדו ליופי וימצאו את עצמם בפח בעוד כמה חודשים, כשטרנד חדש יכבוש את השוק. במקום, תנו לטבע להלביש לכם את הבית.
בטבע יש המון פתרונות עיצוביים שאינם "מייד אין צ'יינה" - החל בצמחים טרופיים שרגילים ללחות גבוהה ולסביבה מוצלת שישתלבו בדקורציה הביתית, ועד לאצטרובלים שליקטתם בטיול ביער שיכולים לשמש כקישוט בקערה במרכז שולחן האוכל. רק שימו לב שאתם נמנעים מאיסוף צדפים בים, שנחשבים לערך טבע מוגן.
זוהי, על קצה המזלג, קיימות בעיצוב פנים. נכון, אלו אינם המעשים שיפסיקו את ההתחממות הגלובלית באופן מיידי, אך זוהי דרך - אחת מיני רבות - להתחיל לעשות טוב לנו ולסביבה המיידית שלנו כבר עכשיו. זהו מאמץ קטן ואישי שמתחיל בנו, נקודה טובה להתחיל ממנה.
לירון גונן היא מעצבת פנים ויוצרת תוכן, ובעלת סטודיו מיס גרות לעיצוב פנים בר קיימא