"מאז שאני ילדה חלמתי להיות אדריכלית. הייתי בונה ארמונות בראש, על אמת", מכריזה מיכל מטלון (50), נשואה ואם לשלושה. מטלון הגיעה לתחום העיצוב לפני כ-14 שנה, לאחר קריירה כמהנדסת בתחום ההיי-טק. "כשהייתי בת עשרים נפגשתי, בעצת אבי, עם אדריכלית שהיא חברה של המשפחה, שדי 'הורידה' אותי מהמקצוע. אמרה לי שזה תפקיד סוחט, מכל הבחינות. התמסרות טוטאלית ללקוחות באחד מהרגעים המאתגרים בחייהם. ממרחק הזמן אני יודעת שכל מה שהיא אמרה הוא לא רחוק מהאמת, אבל זה מתאים לי", היא אומרת. "למדתי לאהוב את המקצוע על כל רבדיו".
"להפשיט" נכסים ולדמיין את המרחב מחדש הפך להיות העיסוק שלה, וכך גם עשתה בפרויקט שבתמונות. בני הזוג שגייסו אותה למשימה רכשו נכס ישן בחיפה - דירה שנבנתה על רכס הכרמל לפני למעלה מ-35 שנה. "האתגר הוא להפוך את החולשות שבחלל לנקודות החוזק בעיצוב, כמו פאזל שצריך לדעת להרכיב נכון", מספרת מטלון. ואכן, מעבר למצבו הרעוע של הנכס, שדרש החלפת כל המערכות השונות וחידושן, מטלון התרשמה, ממש כמו בעלי הבית, מהנוף המרהיב אל הים שניבט מהחלונות, וביקשה לשלב אותו בחללי הפנים. "הדירה חולקה לחדרים סגורים, כפי שהיה מקובל פעם, כולל המטבח והסלון, אבל מה שהכי הפתיע אותי זו העובדה שלא הייתה בתכנון שום התייחסות לנוף ולים שהבית והמרפסת פונים אליו", היא נזכרת.
בעלי הבית אמנם רכשו את הדירה הישנה, 100 מ"ר גודלה, כי ראו בה פוטנציאל. למרות זאת, מטלון מספרת שהיה להם קשה להשתחרר מסידור החלל הקיים. "היה להם ברור שאם המטבח נמצא באזור מסוים, שם הוא יישאר", היא אומרת. "זה קורה הרבה פעמים כשמגיעים לבצע שיפוץ. בעלי בתים מבקשים להרחיב את החלל, לראות את הנוף, אבל קשה להם לפתוח את הראש לשינוי של ממש, וזה תהליך שלוקח זמן".
המעצבת מסבירה כי לאחר שראו סקיצות שונות, הבינו בעלי הנכס כי זהו הצעד הנכון עבורם. "היה להם קשה לדמיין מה יקרה אם המטבח יעבור לצד ההפוך של הבית וחדר השינה במקומו, אבל לי היה ברור שהדבר הנכון יהיה להחליף ביניהם ולמקם את סוויטת השינה באזור המטבח הישן, שם תהיה לו גישה ישירה למרפסת המוארת", היא אומרת. המעצבת מוסיפה שהחלפת החדרים בעלי האופי הכל כך שונה אפשרה ליצור חלל ציבורי גדול במיוחד, פתוח גם הוא למרפסת ולנוף.
מטלון מציינת כי המטרה העיקרית בשיפוץ הייתה להתאים את הנכס, שנראה ש"נתקע" אי שם בשנות ה-70, לחיים עכשוויים. "כצעד ראשון, 'גילחנו' את הנכס לרמת השלד ודאגנו להחליף את הכל: אינסטלציה, צנרת, חשמל", היא מסבירה. "שנית, היה ברור שיש צורך לפתוח את הקירות. שהמטבח יהיה פתוח לרווחה, ולא סגור מאחורי דלת. למעשה כמעט שלא השארנו אף קיר פנימי בדירה". לדבריה, אחד האתגרים היה בדמות עמודים קונסטרוקטיביים, שבעצה אחת עם קונסטרוקטור שנשכר עבור ייעוץ, הוסרו, למעט אחד.
מריחים את הים
המפתחים הקיימים בדירה הוגדלו והורחבו, לטובת הכנסת אור טבעי, אוורור ונוף של ים. המעצבת מציינת כי ביקשה לבסס תחושת מרחב והמשכיות בדירה בעזרת שילוב מרפסת הבית הגדולה בחלל. זו חופתה באבן אפורה, הזהה לריצוף הפנים שבחלל הציבורי, דבר שסייע בטשטוש החלוקה שבין שני החללים, וכמו הפך אותם לחלל אחד גדול.
הים הכחול הנשקף מהחלונות קיבל התייחסות גם בפנים הדירה, בעזרת פלטת גוונים מחמיאה ותואמת של כחול ואפור. אלה, בשילוב עץ אלון, מכניסים חמימות ותחושת ביתיות אל תוך חללי הבית. "הניגודיות שבין האפור הקר בריצוף לבין צבע עץ האלון החם שחוזר על עצמו בחללי הבית, בחיפוי קיר הסלון ובאי המטבח, מייצרת איזון מדויק בחללי הבית. מצד אחד היא מעניקה חמימות לחלל, אך גם 'מקלילה' אותו בצורה מודרנית ונעימה".
לדבריה של מטלון החלל המשמעותי ביותר בבית עבור הדיירים הוא המטבח, וככזה היא תכננה אותו כצומת מרכזי בין הסלון לפינת האוכל. היא מציינת כי ראתה חשיבות עליונה בפתיחת המטבח ובהגדלת החלונות לטובת יצירת קשר הדוק בינו לבין החוץ. בהתאמה, נבחר גוון כחול מעושן עבור חזיתות הארונות, ותוכנן בו אי מרכזי, עם פרופיל ברזל מדוקק שמקיף אותו, והופך אותו למעין תכשיט במרכז החלל. "את האי הזה ייצר הנגר והמסגר שלי, והוא יוצר 'שואו' אמיתי שגורם לו להיראות פחות שבלוני ובנאלי", היא מסבירה.
להכניס את הטבע
דלת הכניסה של הבית מובילה אל חלל מבואה קטנטן לפני הכניסה לחלל הציבורי של הבית, הכולל את הסלון, המטבח, פינת האוכל והמרפסת. מצד שמאל ארון חשמל מחופה בעץ אלון, אלמנט נגרות אשר ממשיך שמאלה, אל הקיר המרכזי בחדר המגורים. על קיר זה קבועה הטלוויזיה ומערכת הבידור, זו מוסתרת באלגנטיות מאחורי אלמנט מחורץ ומאוורר, ובו גם מוטמעת דלת שמובילה אל סוויטת ההורים. מתחת לטלוויזיה מזנון מעוצב בחיפוי זהה לזה שעל הקיר, עם "חיזוקים" בשחור, בדמות רגליים ומגירות אחסון.
מימין לדלת הכניסה מבואה קטנה נוספת, שבה ארון אחסון גדול ששומר על הסדר והארגון עם הכניסה לבית. מימינה כניסה לשירותי האורחים, ומשמאלה כניסה לחדר ילדים. חדר ילדים נוסף ממוקם בהמשך המסדרון, ובו חלון ענק עם מסגרת עץ בעבודת נגרות, שממסגרת את הנוף שבחוץ ובו בעת מספקת אזור ישיבה ואחסון. החלון הרחב מחלק את החלל לשניים: מצדו האחד גומחת שינה עם מיטה בעבודת נגרות ששולבה בתוך נישה אדריכלית, ומצדו האחר פינת עבודה מרווחת.
בהמשך לחדר הילדים ממוקם חדר השירות, במפלס גבוה בשתי מדרגות ממפלס הדירה כולה. בחדר זה אריחים בשחור לבן, שבולטים על רקע הלובן הנקי של מכשירי החשמל. מכונות הכביסה הוצבו בצורה ארגונומית ונכונה, למניעת התכופפות ורכינה ממושכת. מתחתן תוכננו מגירות מאווררות עבור הכביסה המלוכלכת, אחת עבור הכביסה הצבעונית והשנייה עבור הכביסה הלבנה.
סוויטת השינה של ההורים היא מעין אואזיס פרטי בבית. מפתחי החלונות בחדר זה הונמכו, לטובת תחושת טבע עוטפת. "היה לי חשוב ליצור תחושה חווייתית גם בזמן המנוחה והשינה", אומרת מטלון. "והחלונות הונמכו כך שגם כששוכבים במיטה מרגישים מוקפים בנוף המדהים של הכרמל, ונדמה שהוא ממש חודר פנימה ונכנס אל תוך החדר". הצבע הירוק שבחוץ מתכתב עם מסגרת המיטה הזוגית ומעצים את תחושת החמימות הטבעית בחלל, לצד פריטי העץ שבחדר, החל מהפרקט, וכלה במאוורר התקרה. לצד החלון הוצב מדף מרחף ובו מגירות, שמשמש כפינת איפור ואחסון.
הגוון הירקרק המרגיע ממשיך גם בחדר הרחצה, שם הוא שולב בארון האמבטיה בדמות כפיסי עץ מעוגלים. ספסל ישיבה בהמשכו, עשוי מעץ, שומר על תחושת החמימות בחדר הרטוב, ומתכתב עם אלמנט המדפים התלוי, בעבודת נגרות. חיפויי ענק בגודל של 3X1 מטר מעניקים חזות נקייה, הומוגנית ומרווחת בחלל הרטוב, כמו גם הכיור האינטגרלי מקוריאן, נטול חיבורים, שעוזר לבסס את תחושת הניקיון בחלל.
הטיפים של מיכל להתאמת נכס ישן לבעלים חדשים:
- הטיפ הכי חשוב הוא לא להיות מקובעים, ובמיוחד בשלב התכנון לנסות "לפתוח את הראש" לכל האופציות, ומתוכן לבחור את האופציה הנכונה ביותר עבורכם. גם אם חיו בבית הזה במשך 30 שנה, זה לא אומר שעליכם לדבוק בתכנון המקורי. חשוב להסתכל על החלל בעיניים אחרות, "לבקר" את הקיים ולהציע חלופות שיתנו מענה לצרכים המדויקים שלכם.
- ככל שהחלל יותר מואר, מאוורר ומכניס את החוץ פנימה – כך הוא משובח יותר. בהתאם, ההמלצה של מטלון היא לפתוח את החלונות ולהכניס את הנוף אל תוך הבית, בצורה שגם תכניס מקסימום אור טבעי.
- תכנון הוא כמו קובייה הונגרית שדורשת פיצוח. גם אם אין לכם איש מקצוע, לפני שיפוץ שבו עם בני משפחה וחברים והכינו רשימת צרכים, סדרי עדיפויות וחלומות. אלה יובילו אתכם לתשובה. בסופו של דבר אין כזה דבר "מושלם". תמיד נאלצים לוותר על משהו לטובת משהו אחר, לכן החוכמה היא תיעדוף נכון וחכם.