זאת לא הפעם הראשונה שבה חוזרת לבנת הטראצו לסצנה העיצובית. למעשה, נראה שבשנים האחרונות היא שוטפת את עולם העיצוב בגלים, שהתעצמו לאין שיעור לאחרונה, בתקופה שאחרי מגפת הקורונה, כחלק מהכמיהה הנוסטלגית לחמימות וביתיות עוטפת שנראה שכולנו צמאים לה כיום. החל משולחנות קפה, דרך כוסות וצלחות ועד לשטיחים, כריות ואפילו מחברות וניירות עטיפה – שנת 2022 הייתה תירוץ לא רע לטראצו.
ואכן, רבים מכירים את הטראצו ממרצפות בית סבתא. אך מסתבר ששורשיו נוסטלגיים בהרבה ומתרחקים אחורה, לשנת 8,000 לפני הספירה. לפי עדויות ארכיאולוגיות, הטראצו שימש כגלגול יצירתי של רצפות פסיפס, וחיפה רצפות במבני אבן היסטוריים ברומא, יוון ומצרים. אלפי שנים מאוחר יותר, במאה ה-15, פועלים ונציאנים ניסו למצוא פתרון יצירתי בבואם לחפות שטחים רבים באזור טראצו (Terrazzo) בנפת ורונה. זאת לאחר שהבינו שעלותו הגבוהה של השיש לא תכסה, תרתי משמע, שטחים נרחבים. תחת זאת הם ערבבו חתיכות שיש, קוורץ, גרניט או זכוכית, ביחד עם חומר מקשר דוגמת מלט, וליטשו את הכל למשטח חלק אחד. התוצאה: אריחים מנוקדים, כמו קונפטי של אבנים, שזכו, לפיכך, לכינוי הארצישראלי, מרצפות "סומסום".
במאה ה-20, כשגברה האהדה למגמות עיצוב כמו האר-דקו, הפופולאריות של הטראצו נסקה אל-על. בין שנות ה-20 לתחילת שנות ה-90 היה זה הריצוף הנפוץ ביותר בישראל. זאת על אף אתגרים שונים הקשורים בחומר, אשר נפתרו הודות להמצאות טכנולוגיות כמו מכונות גריסה חשמליות, שהאיצו את תהליכי הייצור ואפשרו לקצץ עלויות.
זיכרון הטראצו לוקח, מחד, למבנים ישנים ומטים-לנפול, אך מאידך גם לבתים עתיקים ומפוארים. כמו כל קאמבק מסורתי, בגלגולו החדש הטראצו זוכה למגוון פרשנויות חדשות, ונראה הרבה פחות משמים מאילוצי העבר. הוא מקבל חיים חדשים דרך מגוון צורות, צבעים, חומרים ושימושים, ונחשב להרבה מעבר ל״רק״ אריח. חזותו האקלקטית מהווה השראה אסתטית במגוון תחומים, ושלל גוונים, צורות, מידות והדפסים מגלמים את מה שהוא באמת: קונפטי מתוק שביכולתו "להקפיץ" ולשדרג את החלל, בין השאר.
מחירי רצפה
השכבה העליונה של מרצפת הטראצו, היא שכבת המדרך, מורכבת, כאמור, מאבנים קטנות בשילוב מלט. שילוב שיצר מרצפות קלות לתחזוקה, בעלות עמידות גבוהה. הן הפכו פופולאריות בארץ כי התאימו לתנאי האקלים הישראלי, ונשמרו גם בתנאי חוץ קשים. מה שקרץ עוד יותר אז הוא מחירם הנמוך במיוחד, בהשוואה לאריחים מחומרים אחרים. משום כך, זכו מרצפות הטראצו לשם גנרי נוסף, עממי ופחות מתקתק, "בלטות". זאת, כאמור, בשל פשטותם, זמינותם, חוזקם ועמידותם יוצאת הדופן. העיצוב הנוסטלגי-אקלקטי של שנות השמונים הגיע לנקודת רוויה ונזנח, כאשר עלתה המודעות לעיצוב, ואיתה שוכללו אפשרויות הייצור.
עם השנים גודלם של האריחים התרחב, לטובת מראה נקי והומוגני ככל האפשר, נטול חיבורים, ואריחי הטראצו פינו את מקומם ונעלמו מן הזירה. 40 שנה מאוחר יותר החזירה האהדה הישראלית לסגנון האקלקטי ולפן הנוסטלגי את האריחים המצוירים והמודפסים לזירת העיצוב, ביניהם גם אריחי הטראצו, עם טוויסט חזותי. כיום אריחי הטראצו על סוגיהם לא זולים כמו בעבר, ובמרבית המקרים ריצוף גרניט פורצלן או פרקט יעלו פחות מריצוף עם בלטות טראצו אמיתיות ומקצועיות. עם זאת, הודות לפלאי הטכנולוגיה אפשר להפיק גם משטחים בגימורים חלקים יותר, להטביע את שברי האבנים והזכוכיות בתוך שרף, להיעזר בחומרים שונים, כמו פלסטיק ואפוקסי, או פשוט להדפיס אותם על החומר, כמו על אריחי גרניט פורצלן, בגוונים מפתיעים.
גרפיקה משובבת
התבניתיות האקלקטית הקלילה, שנדמית אגבית ולא-מתאמצת, מזכירה קצת תבנית חברבורות נמר. מכיוון שהזיכרון של הטראצו משחק תפקיד משמעותי, ההתייחסות אליהם היא כאל מרכיב ניטרלי במהותו, המתאים הן לסגנון עכשווי והן לסגנון קלאסי יותר. משום כך עיצובי הטראצו מצליחים להשתלב היטב בכל חלל, ואינם נתפסים כאלמנט גימיקי קצר-חיים.
ולמרות זאת, עיצובי הטראצו נדמים כטרנד, בגווניהם החדשים, תוך שהם קורצים בהמוניהם לגולשי הפינטרסט והאינסטגרם, וממלאים כל פינה. החל מחדרי רחצה מושקעים, עם כיורים זרועים בנקודות ומשטחי שיש תואמים, כלה בחדרי ילדים עם מדבקות בצבעוניות שובבה בתבנית דומה, כשהקיר משמש להן קנבס. הטראצו נכנס גם אל תוך חללי המטבחים, מסייע ליצור נקודת מוקד מעוצבת, כחיפוי משטחי עבודה או בדמות בקספלאש משובב.
לאלה שאינם מעוניינים לשפץ, מוצע הטראצו גם בצורות אחרות שיכניסו משב רוח רענן לחללי הבית: צלחות מודפסות וכלי הגשה, משטחי חיתוך, שולחנות, כריות וגם כלי כתיבה ואביזרים משלימים לחדר העבודה.
שילוב הטראצו לצד פריטי ריהוט ופריטי דגש מחומרים טבעיים, כמו עץ, יצור חיבור הרמוני ונעים, הודות לתחושה הנוסטלגית ולטוויסט המודרני. אמנם ההדפס הוא בולט ומהווה מעין אלמנט-הצהרתי בחלל, אך תוכלו להחליט על המינון ועל הרכב הגוונים והצורות, כך שיוצג בצורה מעודנת יותר. בין טוטאל לוק שלם ונועז, לבין נגיעות קלות של ההדפס בחלל הביתי.