פינת האוכל היא אחד מעמודי התווך של הבית, בייחוד הבית הישראלי הממוצע שבו אוהבים לארח. פינת האוכל היא המקום שבו כל המשפחה מתכנסת לארוחות משפחתיות בהרכב מלא ולארוחות חגיגיות, וזה המקום שמאפשר לנו לשוחח ולהתקרב אחד לשני. בשל כך חשוב מאוד לבחור היטב את פינת האוכל בבית ולהשקיע בעיצוב שלה – בפונקציונליות לא פחות מאשר באסתטיקה. ראש השנה וחגי תשרי הם בדיוק הזמן לתכנן את פינת האוכל המשפחתית.
"בשנים האחרונות פינות האוכל מסיביות פחות לעומת פינות האוכל בעבר. יש בחירה בחומרים קלים יותר ובריהוט דק יותר. זה קורה בהשראת העיצוב המודרני וגם מתוך רצון לרווח את החלל ולהימנע מתחושת עומס", אומרת מעצבת הפנים אנאבל מאמא.
"כשהטרנד של אי במטבח נכנס לאופנה, היה ניסיון לוותר על פינת האוכל המסורתית. משפחות רבות שקלו להקים אי במטבח במקום פינת אוכל מפאת חוסר מקום, אבל כיום פינת האוכל חוזרת לתמונה ומתווספת לאי, והיא כאן כדי להישאר. יש משהו משפחתי יותר בישיבה סביב פינת האוכל לעומת אי במטבח, בייחוד אם זו פינת אוכל עגולה. הגובה של פינת האוכל נוח יותר לעומת אי. בנוסף, פינת האוכל לא משמשת רק לארוחות משפחתיות ומתפקדת לעתים קרובות גם כשולחן עבודה וללימודים". בנוסף יש אפשרות לבחור פינת אוכל משולבות באי ושממשיכה אותו מבחינה חומרית ועיצובית, רק בגובה נמוך יותר.
מעצבת הפנים עינת ארליך תכננה לאחרונה בית שבו פינת אוכל נפתחת המאוחסנת דרך קבע בתוך המזנון בסלון. "יש בתים שבהם פינת האוכל נמצאת בשימוש יומיומי, ויש בתים שבהם פינת האוכל משמשת רק לאירוח לעתים רחוקות. חשוב למפות את צורכי המשפחה הספציפית ולא לפעול על אוטומט ולהציב פינת אוכל גדולה שתהיה פיל לבן בחדר. אם אין צורך בשימוש בפינת האוכל בתדירות גבוהה, אז אין הכרח שתתפוס שטח גדול וחשוב מהחלל באופן קבוע. אחסון של פינת אוכל מודולרית שנשלפת רק בעת הצורך תאפשר את ניצול השטח של הבית באופן מיטבי", מסבירה ארליך.
"בבית שעיצבתי לאחרונה תוכננה ספרייה שמכילה שתי קונסולות הנפתחות לשולחן באורך של שלושה מטרים כל אחת, הכוללת את ההרחבות בתוכה. את הכיסאות מוסיפים בעת הצורך והם לא סתם ניצבים דרך קבע בחלל המרכזי".
הטרנדים החמים בפינות האוכל
טבעי זה הכי: כיום יש מגוון רחב של פינות אוכל – מפינות אוכל מלבניות וארוכות, דרך פינות אוכל עגולות ועד פינות אוכל שהן חלק מהאי במטבח. אחד הטרנדים החמים בתחום פינות האוכל הוא נטורליזם. מדובר בשימוש בחומרים טבעיים, אקולוגיים ובני קיימא כמו עץ ואבן טבעית, במקום שימוש בחומרים סינתטיים כמו פלסטיק או דמוי עור. החומרים הטבעיים הם בעלי תוחלת חיים ארוכה יותר.
שקוף: טרנד נוסף הוא שימוש בפלטות זכוכית היוצרת תחושה של חלל מאוורר ושל זרימה טובה עם שאר הרהיטים בבית. אם בחרתן פינת אוכל עם פלטת זכוכית, חשוב לוודא שהפינות של הפלטה מעוגנות לשולחן, בייחוד בבית עם ילדים.
בהמשך לאי: עוד טרנד שאנחנו רואים בתקופה האחרונה הוא שילוב של פינת האוכל כחלק מהאי במטבח. הטרנד הזה נפוץ בעיקר במטבחים גדולים – גובה השולחן שמיועד לאכילה נמוך יותר מהאי ומתחבר אליו. החיבור לאי נעשה באמצעות מנגנונים המאפשרים כניסה ויציאה של השולחן פנימה לתוך האי. כך ניתן לחסוך מקום בזמן שפינת האוכל אינה בשימוש.
קליל ופחות רגליים: אם בעבר השולחנות היו מסיביים ודומיננטיים בחלל, הרי שהמגמה העכשווית היא שולחנות עם רגליים דקיקות כדי לאפשר לכמה שיותר סועדים לשבת בנוחות בלי הפרעה.
טיפים לבחירת פינת אוכל
ראשית, יש להחליט מה התפקיד של פינת האוכל. האם פינת האוכל מיועדת לשימוש רק בסופי שבוע ובחגים, או שהתכנון הוא להשתמש בה לארוחות מדי יום. יש להחליט אם פינת האוכל תשמש גם כחלל עבודה או לארוחות בלבד. ההחלטות האלה יעזרו בבחירת גודל פינת האוכל ומספר הכיסאות. פינת האוכל תופסת נפח ומקום, ולכן חשוב לשלב את הפינה באופן הרמוני ולהתאים אותה לשאר הרהיטים בבית.
לשלב כמה כיסאות שונים יחד. הכיסאות יכולים להיות מאותו חומר אך בצבעים שונים. בכך, אפשר להכניס טוויסט מעניין שישבור את האחידות בחלל.
בנוסף, מומלץ לשקול לשלב ספסל. "בתור מעצבת פנים בחרתי ללקוחות רבים שלי פינת אוכל עם ספסל בשל חוסר מקום בחלל. במהלך השבוע המשפחה אוכלת סביב אי במטבח, הספסל נכנס פנימה לתוך השולחן ופינת האוכל מוצמדת לקיר. בסופי השבוע המשפחה יושבת בפינת האוכל, והספסל משמש כמקום ישיבה נעים, בייחוד עבור ילדים", אומרת אנאבל מאמא.
עבור חללים קטנים מומלץ לבחור קונסולה שנפתחת לפינת אוכל. הקונסולה נראית כמו שידה, ואפשר להשתמש בה כשידת כניסה לבית או לאזור המעבר בחלל. הקונסולה נפתחת עד שלושה מטרים, כך שבארוחות חגיגיות אפשר לפתוח אותה ולהפוך אותה לפינת אוכל מרווחת ונוחה. בנוסף, יש פינות אוכל קטנות באורך 1.20 מטרים שנפתחות עד אורך של 2.40 מטרים ואז יש מקום לשישה סועדים.
עגול במקום מלבן: פינת אוכל עגולה, שאף היא יכולה להיפתח בעת הצורך, גורמת לקרבה ולאינטימיות גדולה יותר. כולם שווים, האוכל נגיש יותר, ותחושת השיתוף מועצמת.
טיפ של מאמא לעיצוב שולחן פינת האוכל: מומלץ להניח במרכז השולחן שלושה אלמנטים, למשל שלושה אגרטלים בגבהים שונים ולמלא אותם באצטרובלים או בפרחים או בסמלי החג (תמרים, רימונים, תפוחים וכדומה), וכך להכניס את החוץ פנימה.