אחרי שנים רבות של חיים בבתים פרטיים בארץ ובחו"ל, בני זוג שמרבים לטייל בעולם בחרו לעבור לדירה בבניין משותף ברמת גן, שממוקם מול נוף טבעי וירוק. בעלי הבית, משפטנית ובכיר בתחום העסקי, החליטו שלקראת הגיל השלישי, אחרי שהילדים כבר עזבו את הקן, הם מעדיפים לוותר על התחזוקה הגבוהה של בית פרטי ולעבור לדירה במפלס אחד, ללא מדרגות. לשם תכנון דירה בהשראת המסעות שלהם במלונות יוקרה בחו"ל הם פנו למעצבת הפנים מארי ביילין וביקשו שתתכנן להם דירת יוקרה בגוונים בהירים, שמשלבת את העיצוב הניאו־קלאסי האירופאי עם קווים מודרניים.
"פגישות רבות עם בני הזוג הוקדשו לגיבוש הקונספט העיצובי של הדירה", מספרת ביילין, שלמדה עיצוב פנים ב"מרנגוני" שבמילאנו אחרי קריירה במשפטים ובכלכלה. "הם חיו שנים בחו"ל, הם אניני טעם עם סגנון אירופאי משובח. בתחילת הדרך, אני נוהגת לעבור עם הלקוחות תהליך ארוך של תחקור. יש לי שאלון מפורט שבודק את ההרגלים והצרכים של הלקוחות ואת העדפות הטעם שלהם. כך אנחנו מגיעים למיקוד הקונספט עבורם".
הכול תוכנן סביב הממ"ד
מדובר בדירה בבניין שעבר תהליך תמ"א. היא מלבנית וארוכה, בשטח של 120 מ"ר עם מרפסת של 12 מ"ר, והממ"ד ממוקם במרכז הדירה, כך שהמשחק בין החלקים המשותפים לפרטיים נעשה סביבו. על מנת להפוך דירת קבלן ברמת הסטנדרט לדירת החלומות שלהם, התבצע תהליך העיצוב בשני שלבים. בשלב הראשון - תכנון בסיסי מול קבלן התמ"א, ובשלב השני - תכנון מול קבלן שיפוץ, שאמון על אלמנטים יוקרתיים יותר ושדרוג המאפיינים הבסיסיים.
"המטבח גדול ופתוח לסלון, והחלל מכיל מקומות ישיבה רבים כי בני הזוג אוהבים לארח. לא פעם ישנים אצלם בני משפחה והנכדים", מספרת ביילין. "בני הזוג רצו חדר שינה מרווח וחדר רחצה גדול, כך שהשטח שנותר לחדר העבודה הוגבל למינימום, תוך שמירת תכליתו הכפולה – לעבודה ולאירוח בני משפחה. בזכות העמדת ריהוט ונגרות בהתאמה אישית, החדר קיבל תחושה מרווחת ונעימה. זה החדר שבני הזוג הכי אוהבים בבית והם סיפרו לי שאחת המריבות הקבועות שלהם עוסקת במי מצליח להשתלט עליו ראשון בבוקר".
לבן הוא לנצח
הצבע שנבחר כגוון המרכזי של הדירה הוא לבן. "הבנו שאנחנו רוצים פלטה ניטרלית", אומרת ביילין, "אני מקדמת מאוד את הפלטה הבהירה כי אני חושבת שהיא מאוד נכונה לישראל החמה. היא נעימה לעין, קרירה, מרגיעה ומשרה שקט ושלווה. הקונספט הכתיב שימוש בגוני אבן וחול, לדוגמה, האי במטבח מחופה כולו בשיש דמוי טיח. הפרקט בדירה, שנרכש מ'חזי בנק' הוא בגוון אלון מולבן ומעושן ומונח בדוגמת פישבון מודרני. במראה הבהיר משולבות נגיעות של מתכות יקרות ואבן בדגם טאג' מהאל".
לדברי המעצבת, בכל הפרויקטים שלה היא שמה דגש על נושא הקיימות, ומשתדלת לעבוד מול ספקים שמעודדים ייצור בר קיימא. "אני חושבת שאנחנו זקוקים למעט כדי להיות מאושרים", היא אומרת. "אני תמיד מייעצת ללקוחות 'אל תקנו זבל ואל תייצרו זבל'. תמיד אעדיף עיצוב נקי עם אלמנט מרכזי אחד, כי רוב הסיכויים שלא ימהרו להיפרד ממנו".
מבחינת השראה, בתהליך בניית הקונספט, בחרה ביילין לפרויקט השראה מעבודותיהן של שתי מעצבות מהעולם: קייטי מקרום מלונדון, שמשלבת אלמנטים צרפתיים בעיצוב שלה, ואתנה קלדרון, אושיית סטייל מניו יורק. "האלמנט שבני הזוג אהבו בעבודות של קייטי מקרום הוא הדלתות הצרפתיות (דלת דו־כנפית, ל"ג)", היא מספרת, "בארץ לא כל כך משתמשים בדלתות צרפתיות, אבל לדעתי זהו אלמנט מקסים שמוסיף אלגנטיות וטאץ' אירופאי קלאסי. בתכנון נכון, הן משתלבות יפה גם בעיצוב מודרני". הדלתות שנבחרו לדירה כוללות חלקים שקופים, שיוצרים זרימה ושקיפות. גם בין חדר האמבטיה לחדר השינה הזוגי מפרידה דלת צרפתית, וכדי לאפשר פרטיות מוקמו האסלה והמקלחת בזווית אלכסונית, כך שלא תהיה עליהן צפייה ישירה מחדר השינה. מהצד הפנימי של הדלת, בתוך חדר הרחצה, הותקנו גם וילונות גלילה לפרטיות מקסימלית. זה פתר אתגר נוסף שנקרה בדרך: אזור חדר האוכל בדירה לא מואר, והדלת הצרפתית בחדר העבודה מכניסה אליו אור ופותרת את העניין, לפחות חלקית. הדלת הצרפתית בחדר העבודה תורמת לאינטראקציה בין מי שיושב בחדר ובין מי שנמצא בחדר האוכל, גם אם הדלת סגורה.
חשיבה עתידית על הגיל השלישי
"לשמחתי, בני הזוג היו פתוחים לרעיונות מודרניים וייחודיים", מספרת המעצבת, "כמו טלוויזיה שניצבת על עמוד בסלון, אמבטיה פרי־סטנדינג, מדפים נסתרים וקווים דקיקים. כיוון שמדובר בזוג בתחילת הגיל השלישי, הייתה גם חשיבה עיצובית שהביאה בחשבון צרכים של אנשים מבוגרים יותר. לכן למשל תוכננו מעברים ומפתחים רחבים בין החדרים, ובחדר הרחצה של בני הזוג, פרט לאמבטיה, יש גם מקלחון מרווח עם ספסל מובנה ונישת סבונים. הרצפות בעלות תקן נגד החלקה, ובנוסף בחדרי הרחצה הותקנו שטיחי פישבון, שיצרנו מאריחים גדולים שנחתכו כדי לקבל מראה דקורטיבי ויוקרתי של אבן טבעית והגנה נוספת מפני החלקה".
התאורה בדירה תוכננה בכמה שכבות. החלונות מזרימים פנימה אור שוטף ונעים לאורך היום, ולשעות החשיכה תוכננו כמה תרחישים של תאורה: גם תאורה חזקה שמאפשרת לראות כל פינה בבית ולקרוא או לעבוד וגם תאורת אווירה שמאפשרת להגדיר אזורים או ליצור תחושה רומנטית להירגעות. תאורת האווירה מוסתרת בתוך נישות, בדומה לחדרי ספא. ביילין דאגה לשבץ גופי תאורה מיוחדים שמוסיפים אלגנטיות ותחכום לעיצוב: שנדלירים משיש בחדר השינה, שנדלירים עשויים צדפות בפינת האוכל ומעל המדף
במטבח גוף תאורה ייחודי בעיצוב Bruno Van Meenen. יש אפילו תאורה ייעודית לחלק מיצירות האמנות התלויות בדירה.
"בזמן המלחמה הבנתי שמעבר לתשוקה שלי לעיצוב, יש במקצוע הזה שליחות מיוחדת", אומרת ביילין. "יש בעשייה שלנו כמעצבי פנים ואדריכלים סוג של אמירה שמתחברת למצב הנוכחי של המדינה. אנחנו מעצבים ובונים ובעצם אנחנו אומרים שאנחנו לא הולכים לשום מקום, אנחנו מאמינים שיהיה כאן טוב, ולכן נמשיך לבנות, אפילו דירות יוקרה".