בימים אלה אורזים עשרות עובדי עיריית תל אביב ברחבי העיר את חפציהם ועוברים לעבוד במבנה המשרדים החדש של העירייה במתחם סומייל, בצפון הישן. המבנה החדש יאגד בתוכו את רוב יחידות העירייה שעד היום היו פזורות במבנים מושכרים ברחבי העיר, במטרה להתייעל ולחסוך עלויות. המגדל החדש, הממוקם מאחורי מגדל המאה המיתולוגי באבן גבירול ובצמוד לבית הכנסת "הקונכייה" (היכל יהודה), הוא גם הפרויקט הראשון המאוכלס במסגרת ההתחדשות המסיבית המתוכננת בשטח שבו שכן בעבר הכפר הערבי סומייל.
סומייל היה אחד משורה של כפרים ערביים שהיו בתל אביב עד 1948, ביניהם שייח' מוניס ברמת אביב, סלמה בכפר שלם וג'מאסין בשכונת בבלי. רוב תושבי הכפרים נאלצו לנטוש ובמקומם התיישבה אוכלוסייה יהודית. רכס הכורכר שעליו היו פזורים בתי סומייל הוא, כנראה, מקור שמו של הכפר – המילה הערבית "צומיל" פירושה אדמה יבשה. שרידיו של רכס הכורכר, שעד לאחרונה עוד היה אפשר לראות אותם בפינת הרחובות ארלוזורוב ואבן גבירול, הולכים להיעלם כליל עם הבנייה המתוכננת במקום.
24 קומות ושישה גני ילדים
השטח של המתחם נפרס בין הרחובות אבן גבירול, ארלוזורוב וז'בוטינסקי. בניין המשרדים החדש של העירייה משתרע על שטח קטן וצר יחסית – שמונה דונם בלבד - ובסמיכות לתחנות העתידיות של הקו הסגול והקו הירוק. המבנה מעוצב בצורת האות L עם אגף גבוה של 24 קומות שיכיל את משרדי מחלקות העירייה השונות, ואגף אופקי ונמוך עם חמש קומות שיכלול אשכול חדש של שישה גני ילדים. הבניין עשוי בטון עם מערכת הצללה וחלונות חזרתיים, כשקומת הכניסה היא היחידה שעשויה כולה מזכוכית במטרה לייצר כניסה במראה מרחף שנועדה לשדר פתיחות וזמינות לציבור הרחב.
את הפרויקט תכננו במשרד האדריכלים הוותיק קולקר-קולקר-אפשטיין, שזכו בתחרות שיזמה העירייה עוד בשנת 2011. "השאלה האדריכלית שעמדה בפנינו הייתה כיצד לתכנן בניין באופן ייחודי, מונומנטלי, המבטא את האדריכלות התל אביבית הציבורית", מספר אדריכל עופר קולקר, שותף במשרד ואחראי הפרויקט, בריאיון ל-Ynet. "זהו בניין משרדים טיפוסי, בדומה למבני משרדים אחרים, מהבחינה הזאת שיש לו שלד גרעין מרכזי והקומה חופשית לחלוטין לתכנון חלל הפנים באופן גמיש. בשיתוף עם האדריכלית אורנה באום תכננו את פנים מחלקות העירייה בהתאם לדרישות הספציפיות של כל אחת מהן".
מתכתב עם בניין העירייה האייקוני
בניין המשרדים החדש מזכיר במידה רבה את בניין העירייה האייקוני בכיכר רבין, ומתברר שזה לא במקרה. שני הבניינים בנויים מבטון בסגנון הברוטליסטי, העיצוב שלהם חף מהצטעצעות, והם מאופיינים במודולים חזרתיים ובאלמנט הצללה שעוטף את המבנים מבחוץ. "אין ספק ששאבנו השראה והתייחסנו באופן מפורש לבניין עיריית תל אביב הראשי, שמסמן את האדריכלות הייחודית של בנייני הציבור המיוחדים של העיר", אומר קולקר. "אמנם הבניין החדש שונה בצורה שלו, בגודלי החלונות ובאלמנט ההצללה, אבל הוא בהחלט תוכנן בעקבות המבנה הראשי שימשיך לפעול". אפשר לראות במבנה החדש מחווה לאדריכלות הברוטליסטית התל אביבית ומעין פרשנות עכשווית לבניין בכיכר רבין.
תשומת לב רבה הושקעה בפן הסביבתי של המבנה כדי שיהיה חסכוני מבחינה אנרגטית ויעמוד בתקן ה-LEED (התקן האמריקאי לבנייה ירוקה). "אנחנו מאמינים שהבניינים המזוגגים והשקופים שנמצאים ברחבי העיר אינם בנויים בדרך הנכונה לאקלים חם כמו בישראל", מציין קולקר. "בזמנו לא היו מערכות מיזוג משוכללות לכל הבניין ולכן היה נהוג לתכנן מערכות הצללה על החזית במטרה לקרר את הבניין וגם כדי ליצור אלמנט עיצובי. אנחנו חושבים שהבניינים בארץ צריכים לחזור ולהיבנות עם מערכות הצללה כדי להיות חסכוניים באנרגיה ולהפחית כמה שאפשר את פליטות המזהמים. הבניין החדש תוכנן כבניין ירוק לכל דבר".
חניון ציבורי, כיכר עם צל ורכבת קלה
בדומה למבני ציבור אחרים בעיר גם בבניין הזה תוכננה כיכר ציבורית שבנויה על גבי החניון הציבורי והיא נמצאת במרכזו של מתחם סומייל. בכיכר אמורות להיות בעתיד מדשאות עם צמחייה, ומתוכננת פרגולה גדולה שתייצר הצללה על חלק מהשטח. על החשש שהבניין החדש ייבלע בין המגדלים הגבוהים הנמצאים במתחם, מגיב קולקר: "נכון שאם הבניין היה בן 40 קומות הייתה לו נוכחות גדולה יותר, אבל אני חושב שעצם העובדה שיש לו כיכר ציבורית מייחדת אותו מהשאר". אף על פי שכבר קיים חניון עירוני במגדל המאה, הפרויקט החדש כולל הקמה של חניון תת קרקעי נוסף עם 400 מקומות חנייה. על פי ההסכם, ישמש החניון את עובדי העירייה במהלך היום ואת תושבי ותושבות האזור מהשעה 17:00. הקמת החניון מעלה תהייה לגבי הצורך בכל כך הרבה חניונים בשעה שבאזור מתוכננות לקום בשנים הקרובות תחנות של שני קווי רכבת קלה.
בין האגפים שיעברו לבניין החדש: האגף לגביית אגרות ודמי שירות, חיובי ארנונה, משאבי חינוך וטכנולוגיה ומערכות מידע. בנוסף יעברו גם היחידות כמו תשתיות וסייבר, קשרי לקוח עסקי, היחידה לניהול סיכונים והיחידה לנוער וצעירים. יהיו בו גם מטה תכנון ופיתוח, מטה מנהל קהילה תרבות וספורט. בין המחלקות שיעברו: המחלקה הפלילית של השירות המשפטי, מחלקת תעבורה, מחלקת שירות, מחלקת תכנון ובקרה, מחלקת הטמעה ופרויקטים, מחלקת משאבי אנוש, מחלקת שירות גביית ארנונה, מחלקת גיל הזהב של השירותים החברתיים ורשות הספורט העירונית.
האזור ישתנה לגמרי
פרויקט הפיתוח של מתחם סומייל התחיל כבר בסוף שנות ה-70 עם הקמתו של בית הכנסת היכל יהודה המזוהה עם קהילת יהודי סלוניקי ב-1979, ובהמשך, עם בנייתו של מגדל המאה ב-1986, שהיה מהמגדלים הראשונים בעיר. במשך עשרות שנים כלל המתחם רק את שניהם, לצד כמה בתים פרטיים נמוכים שמעמדם היה לא חוקי. בשנת 2007 הכין משרד "יער אדריכלים" תוכנית מתאר מקומית למתחם סומייל הכוללת איחוד וחלוקה חדשה שלו. בימים אלה נמצאים בבנייה מתקדמת ארבעה מגדלי מגורים, משרדים ומסחר העתידים לשנות את פני האזור באופן דרסטי. בנוסף, עתידים הקו הירוק והקו הסגול של הרכבת הקלה לעבור בצדדיו של המתחם ולהוות את אחד מעורקי התחבורה העמוסים בעיר.
בניין המשרדים החדש של העירייה הוא ללא ספק אחד הפרויקטים המשמעותיים של העירייה בשנים האחרונות. מעבר לתהליך הייעול ואיגוד המחלקות השונות והקמת תשתיות חדשות, מדובר בבניין ציבורי מרשים שמאחוריו מחשבה אדריכלית נדירה, ויש להניח שהוא עתיד להיכנס לרשימת מבני הציבור האייקוניים והמיוחדים בעיר.