קתדרלת נוטרדאם בפריז לקראת סיום העבודות

שיקום של 850 מיליון אירו: קתדרלת נוטרדאם בפריז נפתחת חמש שנים וחצי אחרי השריפה

15 שעות של להבות הצליחו לפגוע באחד הסמלים של פריז, אך בתום שיפוץ ושימור מורכב ויקר תיפתח שוב הכנסייה שבה מבקרים 14-12 מיליון איש בשנה. חלק מהמימון יגיע מדמי כניסה של 5 אירו

פורסם:
כולנו זוכרים את המראות הסוריאליסטיים של קתדרלת נוטרדאם בפריז עולה בלהבות – במשך 15 שעות המבנה ההיסטורי והאייקוני בלב פריז עלה באש מול עיניהם של מיליוני צופים בשידור חי. באפריל 2019 נאבקו מאות כבאים כדי להשתלט על האש ולהציל את מה שאפשר. למרבה המזל, רוב המבנה ניצל, אך חלקים משמעותיים, ובהם הצריח הייחודי, נשרפו כליל. כעת, לאחר חמש וחצי שנות שיקום ושימור מורכב ויקר, שעלותו מוערכת ב-850 מיליון אירו, תיפתח הקתדרלה מחדש למבקרים בחודש הבא ותכלול לראשונה דמי כניסה סמליים – צעד שעורר התנגדות בכנסייה. בו-זמנית יחל השנה גם שיפוץ הרחבה בכניסה לקתדרלה, שמטרתו לשדרג את האזור כולו לרווחת התושבים והתיירים.
השריפה בנוטרדאם הייתה לא רק אירוע טראומטי אלא גם סמל לכאב ולאובדן עבור העם הצרפתי, בייחוד עבור תושבי פריז. המוני תושבים ותיירים מכל העולם הביטו בעיניים דומעות כשהאש אחזה במבנה, ובתוך זמן קצר הפכה השריפה לחדשות בינלאומיות, מעוררות רגשות של אבל וזעזוע גלובלי. נוטרדאם היא לא רק אתר תיירות – מדובר באחד המונומנטים הוותיקים והאהובים ביותר בצרפת, עם 14-12 מיליון מבקרים בשנה, שני אולי רק למגדל אייפל, שמושך אליו מיליוני מבקרים מדי שנה.
10 צפייה בגלריה
שריפה קתדרלה נוטרדאם פריז צרפת
שריפה קתדרלה נוטרדאם פריז צרפת
השריפה שאחזה בקתדרלה
(צילום: AFP)

10 צפייה בגלריה
קתדרלה קתדרלת נוטרדאם פריז צרפת מיסה ראשונה מאז ה שריפה
קתדרלה קתדרלת נוטרדאם פריז צרפת מיסה ראשונה מאז ה שריפה
מיסה במהלך עבודות השיקום. חלונות הוויטראז' מהמאה ה-13 לא נפגעו
(צילום: AP)

פתיחה רשמית ב-7 בדצמבר

באופן מפתיע, הקתדרלה ברובה שרדה את השריפה המסיבית, אבל נגרם נזק למבנה – צריח המצלב של המבנה קרס ונפל לתוך האולם המרכזי. בנוסף, חלק מקמרונות האבן התומכים בגג נפגעו אף הם, אך רובם שרדו את השריפה ומנעו מחלקי הגג הבוער ליפול לתוך המבנה ולהצית את אולם התווך. בתחילה היה חשש שחלונות ויטראז' רבים נהרסו בשריפה, אך סקירת הנזק בימים שלאחר מכן מצאה שחלונות הרוזטה מהמאה ה-13, הנחשבים ליצירות מופת של הסגנון הגותי, שרדו.
כמה ימים לאחר השריפה הודיעה ממשלת צרפת שהיא תדאג לממן את השיפוץ. נשיא צרפת עמנואל מקרון פנה לאומה הצרפתית והתחייב כי "הנוטרדאם תיבנה מחדש בתוך חמש שנים ולאחר השיפוץ היא תהיה אפילו יפה יותר מהמצב שלה לפני השריפה". נוסף על כך, הוכרז על קמפיין בינלאומי לגיוס כספים במטרה לשקם ולתקן את הקתדרלה ולשחזר את החלקים שנהרסו בשריפה. יום למחרת האסון כבר תרמו כמה מעשירי צרפת, בהם בעלי מותג האופנה לואי ויטון וגוצ'י וחברות נוספות, סכום של 800 מיליון אירו לשיקום הקתדרלה. אמנם התוכנית המקורית הייתה לסיים את השיפוץ לקראת האולימפיאדה שהתקיימה בפריז בקיץ האחרון, אבל בסופו של דבר המבנה לא היה מוכן בזמן, והוא עתיד להיפתח באופן רשמי למבקרים ב-7 וב-8 בדצמבר.
10 צפייה בגלריה
קתדרלת נוטרדאם בזמן עבודות השיקום
קתדרלת נוטרדאם בזמן עבודות השיקום
הנזק שנגרם למבנה
(צילום: AP)

10 צפייה בגלריה
קתדרלת נוטרדאם פריז
קתדרלת נוטרדאם פריז
במהלך עבודות השיקום. מבט מכיוון נהר הסן
(צילום: I amar prestar aen, shutterstock)

10 צפייה בגלריה
קתדרלת נוטרדאם פריז
קתדרלת נוטרדאם פריז
במהלך השיפוץ והשימור
(צילום: Franck Legros, shutterstock)

המבנה עבר בשנים האחרונות תהליך שיקום נרחב ואף שנוי במחלוקת, במטרה לבנות מחדש את גג העץ שלו ולשחזר את הצריח שהתמוטט. בתחילה היו רעיונות שונים לשנות את תכנון המבנה המקורי ולהוסיף לו נגיעות עכשוויות, ובסופו של דבר הוחלט לשחזר אותו בדיוק לפי התכנון המקורי. לאחר ששלב המיגון והאבטחה של המבנה הסתיים, עברו אנשי המקצוע לתהליך השחזור והשימור. לצורך הבנייה של הצריח המיוחד וגג המבנה מחדש נכרתו כ-1,000 עצי אלון מיוחדים. במסגרת ביקור של שרת התרבות של צרפת, רוזלין בצ'לוט, בשטח, במהלך השיפוץ, היא אמרה שהקתדרלה "מציגה את כל ההיסטוריה של פריז, את כל ההיסטוריה של צרפת, מעין מסע כרונולוגי בזמן".

שני מגדלי פעמונים ושלושה שערים

הקתדרלה הגותית ממוקמת במרכז פריז, באי קטן הנמצא על נהר הסן (איל דה לה סיטה), ונחשבת לאחת האטרקציות התיירותיות החשובות ביותר בפריז. בנייתו של המבנה המרשים ארכה לא פחות מ-200 שנה. היא החלה במאה ה-12 תחת שלטונו של לואי השביעי והסתיימה במאה ה-14. הקתדרלה תוכננה בהשפעת הכנסיות הגותיות האחרות בצרפת שנבנו באותן שנים, כמו קתדרלת שארטר, קתדרלת ריימס וקתדרלת אמיין. בזכות מעמדה החשוב שרדה הקתדרלה גם בתקופות קשות כמו המהפכה הצרפתית שבה נהרסו מבני דת וכנסיות גותיות רבות. במאה ה-19, בעקבות התחזקות התנועה הרומנטית ומאמציו של ויקטור הוגו, החלו עבודות תיקון ושיפוץ הקתדרלה, שעליהן הופקד האדריכל הצרפתי אז'ן עמנואל ויולה-לה-דוק.
חזית הקתדרלה כוללת שני מגדלי פעמונים ושלושה שערים. היא נחשבת ליצירת מופת של אדריכלות גותית בזכות הפרופורציות ההרמוניות והתכנון הגיאומטרי שלה המבוסס על עיגולים וריבועים – שתי צורות גיאומטריות בעלות משמעות סמלית בתיאולוגיה הנוצרית. תקרת הקתדרלה נבנתה משילוב של אבן ועץ, שילוב שהוביל במידה מסוימת לפרוץ השריפה. אורכה של הקתדרלה הוא 130 מטר, גובה הצריח שקרס היה 93 מטר וגובה החזית 45 מטר.
10 צפייה בגלריה
NOTRE DAME קתדרלת נוטרדאם אחרי השיפוץ
NOTRE DAME קתדרלת נוטרדאם אחרי השיפוץ
כך ייראה המתחם בסוף השדרוגים, כולל טיפול ברחבת הכניסה
(הדמיה: Studio Alma pour groupement Bureau Bas Smets)

10 צפייה בגלריה
NOTRE DAME קתדרלת נוטרדאם אחרי השיפוץ
NOTRE DAME קתדרלת נוטרדאם אחרי השיפוץ
מבט מהצד אחרי טיפול בכל החזיתות
(הדמיה: Studio Alma pour groupement Bureau Bas Smets)

לראשונה – 5 אירו דמי כניסה

בשל עלויות השיפוץ הגבוהות הוחלט לראשונה לגבות דמי כניסה בסך חמישה אירו לביקור בקתדרלה, במטרה לתרום לקרן המגינה על כנסיות ואנדרטאות היסטוריות בצרפת. את ההצעה העלתה שרת התרבות של צרפת, אך היא לא התקבלה על ידי כולם בהבנה. ההצעה הוצגה בהקשר למגמה במדינות רבות באירופה שכבר גובות עמלות עבור כניסה לקתדרלות חשובות ולנקודות ציון משמעותיות. למרות ההיגיון הכספי מאחורי ההצעה היא נתקלה בהתנגדות עזה מצד הכנסייה הקתולית בצרפת. רבים מחברי הכמורה טוענים שאגרה כזו מתנגשת עם עקרונות הנגישות וההכלה שצריכים לשלוט במקומות התפילה. בנוסף, חוק צרפתי משנת 1905 שעוסק בחילוניות במדינה אוסר הטלת מיסים על ביקורים בכנסייה. יש לציין שעוד לפני השריפה גבתה קתדרלת נוטרדאם תשלום עבור כניסה לאזורים ייעודיים (כך למשל, לפני השריפה שילמו מבקרים 8.50 אירו בכניסה למגדלי נוטרדאם כדי לטפס 387 מדרגות ולזכות בתצפית פנורמית על פריז ומבט מקרוב על הגרגוילים המפורסמים של הקתדרלה), אך הכניסה הכללית הייתה חופשית.
מתברר שלא רק הנוטרדאם בפריז היא הבעיה היחידה. שימור המורשת התרבותית והדתית של צרפת עומד בראש הדיון הזה. דיווחים מצביעים על כך שכ-5,000 כנסיות ברחבי צרפת עומדות בפני הידרדרות, כשכמעט 500 מהן סגורות כעת לציבור עקב תנאים לא בטוחים. תומכי הצעת האגרה רואים בה פתרון מתבקש לשמירה על האתרים ההיסטוריים, בעוד המתנגדים מדגישים את הצורך בגישה חופשית, בעיקר למי שמחפש נחמה רוחנית בתוך המבנים האלה. הם טוענים שגביית דמי כניסה עלולה להרתיע לא רק תיירים אלא גם מתפללים מקומיים. ככל שהדיון בנושא נמשך, נבדקות הצעות חלופיות, כולל תרומות מרצון של מבקרים. בעיריית פריז מאמינים שאמנם התעריף המוצע בעייתי מבחינה חוקית, אך הרעיון מדגיש את האתגרים הפיננסיים הקשורים לתחזוקת אתר אייקוני שכזה וככל הנראה ייושם בפועל, אם לא יהיה שינוי של הרגע האחרון.
10 צפייה בגלריה
NOTRE DAME_MODEL, דגם של נוטרדאם אחרי השיפוץ
NOTRE DAME_MODEL, דגם של נוטרדאם אחרי השיפוץ
התכנון החדש של רחבת הכניסה
(הדמיה: Bureau Bas Smets)

10 צפייה בגלריה
הקריפטה. NOTRE-DAME_ACCUEIL_PERS_INT_CRYPTE
הקריפטה. NOTRE-DAME_ACCUEIL_PERS_INT_CRYPTE
כך תיראה הקריפטה החדשה
(הדמיה: Olivier Campagne pour Grau, Neufville Gayet)

השלב הבא: רחבת הכניסה, הקריפטה והכיכר האחורית

במקביל לעבודות השימור של קתדרלת נוטרדאם, עיריית פריז הכריזה על תחרות בינלאומית שמטרתה לעצב מחדש את הרחבה הגדולה שמחוץ לקתדרלה, כיכר היסטורית המושכת אליה כ-12 מיליון מבקרים מדי שנה. הכיכר כוללת את המרחב הציבורי שמול חזית הקתדרלה וגם את החניון התת-קרקעי הממוקם מתחתיה. משרדי האדריכלים המשתתפים התבקשו להגיש הצעות יצירתיות לשדרוג הכיכר המרכזית באופן המכבד את ההיסטוריה של הקתדרלה ובו-זמנית מתאים לצרכיה המודרניים. בנוסף, הם התבקשו גם להתחשב בקריפטה הארכיאולוגית הנמצאת בעומק של כ-120 מטר מתחת לרחבה, ובה ממצאים בעלי ערך היסטורי. כמו כן במסגרת הפרויקט התבקשו המשרדים להציע תכנון מחודש גם לכיכר האחורית של הקתדרלה ולסביבתה הקרובה, הכוללת את הרחובות הסמוכים ואת השטחים הציבוריים הגובלים במבנה המונומנטלי.
מבין עשרות משרדים שניגשו לתחרות, זכה בסופו של דבר משרד אדריכלות הנוף הבלגי והמוערך באס סמאטס (Bureau Bas Smets). ההצעה של המשרד מדמיינת מחדש את המכלול של המרחב העירוני של הנוטרדאם - הרחבה הקדמית, החצרות מסביב, הצמחייה באזור וגדת הנהר – כפתוחה, ירוקה וידידותית יותר להולכי רגל. צוות המשרד ביצע מחקרים מפורטים לפיתוח פתרונות המשפרים את רמת האקלים באזור והפחתה של אפקט החום העירוני. בפועל, על פי התכנון השאפתני של המשרד, בשטח הרחבה ומסביב לה יתווספו אזורים ירוקים רבים שיספקו צל רב יחד עם התקנה של מערכת קירור חכמה מתחת לאדמה שתוריד את הטמפרטורות בימים החמים של השנה. מתחת לאדמה ייבנה מוזיאון ארכיאולוגי חדש במקום חניית כלי הרכב, שישמש גם כמעין רחבה ציבורית נוספת למבקרים.
"כשקיבלתי את ההודעה שניצחנו בתחרות לא האמנתי, זה היה מרגש מאוד עבורי", סיפר סמאטס בריאיון לעיתון הגרדיאן. "זה כבוד גדול להיות חלק מההיסטוריה העשירה של המקום הזה. המטרה שלנו היא לנסות להאדיר את הקתדרלה הנפלאה הזו". פרויקט השיפוץ יתמקד, כאמור, בכל השטחים הפתוחים המקיפים את הקתדרלה בשטח כולל של 4,500 מ"ר, והעבודות עתידות להסתיים עד שנת 2027. הפרויקט מוערך בעלות של 50 מיליון אירו וממומן חלקית על ידי עיריית פריז וחלקית על ידי המדינה. "במשך 800 שנה הייתה נוטרדאם עדה לשינוי של העיר", הוסיף סמאטס. "חשיבה מחודשת על סביבתה פירושה תחילה אילו מרחבים ציבוריים יתרמו לעיר המחר. הפרויקט חושף את האיכות של המרחב המקיף את הקתדרלה וחושב מחדש על המרחבים האלה מהזווית הכפולה של הקולקטיב ומשבר האקלים".
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button