תוך כדי שהייה ממושכת בבתים ולמידה מרחוק, אפשר לשדרג את חדרי הילדים כדי שיתאימו למצב המכתיב הסתגרות. הילדים ספונים בבתים באזורים רבים בארץ, מלאי שאלות וחששות, והחדר שלהם צריך להיות מכיל עבורם בשעה המאתגרת הזו. זה הזמן שבו עלינו, ההורים, בהתאם ליכולת שלנו, לסייע להם לעבור את התקופה המבלבלת גם ברמה הסביבתית. אחת הדרכים היא ליצור יחד איתם שגרה ובמסגרתה גם לשדרג באמצעים הקיימים את חדרם – המקום הבטוח שלהם, המפלט שלהם. הנה כמה המלצות להתאמת חדר הילדים למציאות המשתנה:
לסדר את העומס - ולתרום
"למרות שעבר פחות מחודש מאז תחילת שנת הלימודים, הספיקו להצטבר לא מעט עבודות יצירה ולימוד", אומרת מעצבת הפנים מיטל צימבר, "בבתים רבים חדרי הילדים עמוסים בכמות גדולה של מחברות שאינן בשימוש, ביצירות אמנות וDIY- ובפיצ'פקעס קטנים שמסתובבים בחלל. כחלק מהשגרה שנכפתה עלינו אני ממליצה בחום ליצור לוח זמנים ובמסגרתו לקבוע כמה שעות של בילוי משותף עם הילדים בשעות הבוקר, שבמהלכן תפרסו ביחד את כל הפריטים ותמיינו אותם בהתאם לתדירות השימוש ורמת הנחיצות. מומלץ לעשות זאת בליווי מוזיקה אהובה שתשרה אווירה נעימה וגם תניע לפעולה. את התכולה שמיינתם ארגנו בסלסילות ובקופסאות לפי נושאים ו/או רמת הנגישות הנדרשת ותכיפות השימוש. זו הזדמנות טובה להיפרד מפריטים שאינם בשימוש ולתרום, ובמקביל לאגד את עבודות האמנות היפות והמרגשות ביותר ורק אותן לניילן או למסגר כדי להבטיח את עמידותן לאורך שנים, הרי מי מאיתנו לא התרגש כמבוגר לנוכח עבודה שיצר בגיל צעיר?".
צימבר ממליצה להפוך את חדר הילדים ואף חללים נוספים בבית כמו פינת המשפחה, הממ"ד והמסדרונות לאישיים וסנטימנטליים יותר ולתלות בהם יצירות של הילדים, תמונות משפחתיות וממסעות וכדומה. "על דלת הכניסה ועל דלת הממ"ד אפשר להצמיד בעזרת מגנטים תמונות וציורים. תוכלו לעשות שימוש במגנטים קיימים (כמו אלה שמשאירים בעלי מקצוע) ובעזרת מעט דבק מגע להדביק מגנט על החלק האחורי של היצירה. אפשר להשתמש בסקוץ' דו-צדדי או בדבק דו-צדדי לשם כך. כדי לערוך תערוכה מתחלפת אפשר למתוח חוטי צמר צבעוניים על גבי הקיר ולתלות את העבודות עם אטבים קטנים – ומדי פעם להחליף את התצוגה. עוד רעיון הוא ליצור ספר זיכרונות לכל ילד עם הציורים שלו".
מקום של כבוד לתחביב ולאוסף
לכל ילד, וגם ללא מעט מבוגרים, יש פיצ'פקעס – אותם חפצים קטנים שקשורים זה בזה באוסף, או סתם חלק מהשגרה, למשל פרסים מיום הולדת או הפתעות מביצת הפתעה. "בובות קטנות, חלקי משחקים, מזכרות ומתנות שקיבלו הילדים בהפעלות ובימי הולדת נראים לא פעם לנו ההורים כשוליים, אך עבורם הם לפעמים בעלי ערך, לכן חשוב להקצות עבורם מקום של כבוד", מסבירה צימבר, "מומלץ לארגן את הפריטים בקופסאות או סלסילות דקורטיביות בצבעים ובגדלים שונים, או להקצות להם מדף או יותר כדי להציגם בחדר. תהליך המיון וקבלת ההחלטות הנלוות הם הזדמנות טובה לתת לילד לבטא את עצמו, לשתף ברצונות שלו וליצור אוספים משלו".
אחסון בגובה עיני הילדים
את האחסון בחדר הילדים כדאי להתאים לגובה שלהם, בהתאם לגיל. לגיל הרך כדי לאחסן צעצועים, ספרים ומשחקים ממש בסמוך לרצפה ובמדפים ובארונות שקל לפתוח ומהם לשלוף. עם השנים, אפשר להתקדם עם גובה האחסון, ובכל מקרה לזכור שהמטרה היא לעודד עצמאות וגישה נוחה.
עמדת למידה נוחה
עם הצורך הגובר באזור למידה מסודר בבית, שיחליף את המקום הפיזי בכיתות עבור חלק מהתלמידים בארץ, חשוב לארגן לכל ילד פינת למידה מסודרת ונוחה. חשוב שפינת הלמידה תיראה טוב כשישתתפו בזום, דהיינו לא במרכז הבית או באזור הומה או מבולגן עם עומס ויזואלי. חשוב שיהיו בעמדת הלמידה שולחן המתאים לגובה הילד וכיסא נוח המותאם לישיבה ממושכת, שקעים ואף אחסון. אם יש שני ילדים באותו חלל - יש ליצור לכל אחד את הפתרון עבורו כדי שלא יהיו מחלוקות על זמני השימוש. בחדרים קטנים במיוחד אפשר ליצור מדף מתקפל על הקיר למשל.
צבע רך ועוטף
המעצב ליעד יוסף ממליץ לבחור קיר בחדר הילדים ולצבוע אותו בגוונים אהובים על הילד או הילדה, ובאופן בלתי שגרתי. "הרעיון הוא לייצר מרחב חווייתי ולא סטנדרטי", אומר יוסף, "זו הזדמנות להביע יצירתיות בדרכים לא קונבנציונליות למשל ליצור קיר עם צורות גיאומטריות או קיר בכמה צבעים וכך הלאה. דרך נוספת להבעה היא צביעת אחד הקירות בצבע מגנטי שניתן כיום לרכוש ברשתות ובחנויות היצירה במגוון גוונים וכך יהפוך הקיר יהפוך למצע אינטראקטיבי להביע רצונות, רגשות וחלומות, מעין פינת לוח וגיר מודרנית. כשנשוב לשגרה האזור יוכל לשמש כלוח לכתיבת משימות ומטלות וכמקום שבו תוצג מערכת השיעורים והחוגים השבועית". כדאי לבחור באחד הצבעים הפסטליים או המעושנים לצביעה של קיר או חלק גדול בחדר.
טקסטיל עוטף ורך
חדר הילדים הוא אחד החללים שהכי מצדיקים שילוב של אלמנטים עוטפים, שיוסיפו חמימות ואקוסטיקה טובה. בין היתר כדאי לשלב בכל חדר ילדים שטיח, וילונות, כריות נוי ואזור ישיבה נמוך עם פופים או ספת רביצה קטנה. מומלץ שאלו יהיו אלמנטים מחומרים טבעיים כמו כותנה, פשתן, טריקו וכדומה.
זה הזמן להיות ביחד
עבור ילדים רבים השהות לבד בחדר משלהם בזמנים מאתגרים עלולה להיות קשה ולהוביל לבדידות ולפחד. בוודאי בגילים הצעירים, כדאי שהילדים יישנו ביחד, גם אם מדובר בחדר קטן יחסית. את המחסור במקום פיזי אפשר לפתור בעזרת מיטת קומתיים, מיטה נשלפת, הוספת גלריית שינה מגבס או מעץ (בעזרת איש מקצוע כמובן), ספה נפתחת, מעבר לשינה קרובה לרצפה בהשראת לינה בבתים יפניים וכדומה. השהות בחדר משותף תיטיב עם ילדים רבים בתקופה הזו, ובכלל.
להוסיף טאץ' אישי
גם בחדרים מינימליסטיים כדאי לשלב טאץ' אישי מעוצב שמקורו בעבודת יד משותפת של הדיירים בחדר. "הזמן הפנוי הוא גם הזדמנות לייצר מוביילים וקישוטים עבור הווילונות והקירות שבחדר", אומרת צימבר, "בחנויות היצירה אפשר למצוא שפע של שרשראות בגדלים שונים, חוטים מיוחדים במגוון עוביים וגדלים, דוגמאות מיוחדות מעץ או קלקר שאפשר לצבוע, וגם חמר ופימו שאיתם אפשר ליצור. את היצירות המוכנות תוכלו לתלות על גבי קרניז הווילון, על וו ישירות מהתקרה או בכל קונסטלציה אחרת שתייצר מראה שישמח את דור העתיד. אפשר ליצור מחומרים זמינים שיש בטבע למשל מובייל העשוי ענף עם אצטרובלים תלויים".
פינת ביחד
נצלו אזורים לא שימושיים או ריקים ליד חדר הילדים ליצירת פינת משפחה וישיבה משותפת, מעין סלון אלטרנטיבי קטן וקומפקטי. לא כל הילדים אוהבים להיות בחדר שלהם וישמחו להתאוורר מדי פעם עם ספר או משחק בחלל שיתופי נעים.