בשבוע שעבר נחנך בשנגחאי השלב הראשון בפרויקט הגרנדיוזי "1,000 העצים" (Tian An 1,000 Trees) של האדריכל הבריטי תומס הת'רוויק. המבנה החדש מתפקד כמרכז קניות שחזיתו מדורגת, וכוללת מאות עמודים קונסטרוקטיביים שבראש כל אחד מהם נטוע עץ. הגבהים והגדלים השונים של העמודים, יחד עם החזית המפורקת של המבנה עצמו יוצרת מראה של הר אורבני. העיצוב הלא סטנדרטי זיכה את הפרויקט בכינוי "הגנים התלויים של שנגחאי" – מעין אינטרפרטציה עכשווית לגנים התלויים בבבל.
בתמונות המתעדות את הפרויקט ניתן לראות כיצד המבנה בולט באופקיותו ביחס למגדלי המגורים הגבוהים והמשוכפלים שניבטים מאחוריו. זהו החלק הראשון מתוך שניים שיכלול הפרויקט, כשהשני אמור להיות דומה בעיצובו לבניין הנוכחי, ובנייתו תסתיים בעוד כשנתיים. כשהפרויקט יושלם באופן סופי הוא יראה כמו שני "הרים" גבוהים ומשובצים בעצים, ששטחם הכולל יהיה 300 אלף מטר רבוע. השטח האדיר הזה יכיל שימושים מעורבים כמו מסעדות, מוזיאונים וגלריות, מלון בוטיק ומשרדים.
הפרויקט ממוקם בשנגחאי על גדות נהר הסוג'ואו (Suzhou Creek riverside) ובסמוך לרובע M50, שמוגדר גם כרובע האמנות של העיר ומכונה לעיתים ה"סוהו של שנגחאי". במתחם שבו נבנה הפרויקט פעל בעבר מפעל קמח פרטי, שכשהוקם בשנת 1900 נחשב למעפל הקמח הגדול והמתקדם ביותר מסוגו, ואף הפך למפעל הקמח המרכזי בשנגחאי. בגלל חשיבותו ההיסטורית של האתר, שומרו ארבעה מבנים מהמפעל והוטמעו בתכנון החדש. כך למשל מגדל הפעמונים של המפעל הוסב להיות מגדל תצפית. יתר המבנים ההיסטוריים יכילו מסעדות וגלריות, אם כי לא בטוח עד כמה הפונקציות החדשות יעבירו את הערכים והסיפור ההיסטורי של המפעל מתחילת המאה הקודמת.
מחשבה מחודשת על יסודות המבנה
מי שעומדת מאחורי המיזם האימתני היא חברת ההשקעות טיאן אן (Tian An China Investments Company), שדרישתה ליצור פרויקט כה גדול הוביל את משרד האדריכלות ליצור את פתרון העמודים הייחודי. "בחינות מוקדמות הראו שפרויקט בסדר גודל כזה ידרוש לפחות 800 עמודים קונסטרוקטיביים שיתמכו בו", נכתב באתר המשרד של הת'רוויק. "בדרך כלל העמודים האלה חבויים בתוך המבנה, אך כאן הפכו למאפיין בולט של הבניין. המטרה שלנו הייתה לעצב מבנה שישתלב עם רובע האמנות בצורה עדינה ובקנה מידה אנושי, למרות גודלו".
באתר המשרד ניתן לראות עיצובים שונים לעמודי הבטון, אם כי בסופו של דבר נבחרה עבורם טקסטורת פסים בעובי משתנה, דבר שמקנה תחושה חומרית מחוספסת. העמודים עוברים לכל גובהו של המבנה ונושאים את העומסים האדירים שמתפתחים בו. קצהו העליון של כל אחד מהם נפתח לכדי אדנית רחבה בה נשתלה הצמחייה. מערכת השקיה טמונה בכל אחד מהעמודים, ובפרויקט כולו נעשה שימוש ביותר משבעים סוגים של עצים.
"רצינו לשלב שתילה בתוך המבנה כהרחבה ויזואלית של הפארק הסמוך", מספרים במשרד האדריכלים. "הרעיון שהתפתח היה ליצור שני 'הרים' מכוסים בעצים, על ידי שימוש בקצות העמודים כאדניות רחבות עבור אלפי עצים ושיחים, שיהיו מסודרות בזווית ישרה על פני האתר. כך העמודים בוקעים מהבניין ויוצרים את צורתם של ההרים בשיפוע יורד לעבר רובע האמנות והפארק".
אדניות הבטון של הת'רוויק
נראה כי עמודים מכוסים בצמחייה נהפכו לאחד מסימני ההיכר באדריכלות של הת'רוויק מהשנים האחרונות. הדוגמה המפורסמת ביותר היא ללא ספק פארק "ליטל איינלד" בניו-יורק שנחנך בקיץ 2021, בעלות של 260 מיליון דולר. הפארק ממוקם בשכונת צ'לסי במנהטן והוא בפועל אי מלאכותי אותו נושאים 132 עמודי בטון מודולריים מעל נהר ההדסון. בדומה לפרויקט בסין, מתרחבים עמודי הבטון בחלקם העליון לכדי אדניות בתוכן נשתלו מאה סוגים שונים של צמחים ו-400 סוגי עשבים. הגבהים המגוונים של העמודים ייצרו את הטופוגרפיה של הפארק ששטחו עשרה דונם.
פרויקט אדריכלי נוסף של הת'רוויק שעושה שימוש באותה שיטה הוא מרכז מגי (Maggi's Center) בעיר לידס באנגליה. המבנה שמשמש כמרכז תמיכה מעשית ורגשית לחולי סרטן מורכב משלוש ליבות בטון אליהן מוצמדות קורות עץ חשופות. ליבות הבטון משמשות כאדניות. בחלקן התחתון נמצאים חדרי ייעוץ פרטיים ואילו בחלקן העליון נפרסות קורות העץ לצדדים לטובת הגג הירוק של הבניין, והמבקרים מוזמנים לקחת חלק בטיפוח הצמחייה.