״כשהתחלתי לעבוד על הבית ביישוב חבר בגלבוע והבנתי את הצרכים והרצונות של בני המשפחה - הבנתי מה צריך להיות הסיפור שלו״, מספרת האדריכלית ומעצבת הפנים שירן מלול, האחראית על התכנון והעיצוב, ״בחרתי לייצר שני גושים בבית - ציבורי ופרטי. זה בא לידי ביטוי גם במבנה האדריכלי וגם בשפה העיצובית״.
כדי להרגיש את החלוקה בצורה הטובה ביותר, יצרה מלול פטיו המחלק את הבית לשניים וגם מכניס צמחייה, אור ואוויר המעניקים לבית חיים. בצד שמאל של הבית נמצא החלל הציבורי שכולל סלון, מטבח ופינת אוכל, ובצד ימין נמצא האגף הפרטי שכולל את חדרי השינה, חדרי הרחצה וגם פינת משפחה נינוחה. "בכלל תכננתי ויצרתי המון פינות בבית שמאפשרות שיח וישיבה, מעין חללי מעבר לפני הכניסה לחדרים״, מספרת מלול.
את הבית בנו מאפס זוג - איש צבא ואשת חינוך - עם שלוש בנות, שעברו מעפולה ליישוב הכפרי על מנת להגשים את חלום הבית הפרטי ולאפשר לילדים חינוך איכותי יותר. במעבר מהעיר לכפר השקיעו סך הכל בני המשפחה כ-1.9 מיליון שקל, שכוללים את כל עלות הבנייה, העיצוב והאבזור (לא כולל עלות הקרקע).
למען הגשמת החלום קנו בני הזוג מגרש בשטח של חצי דונם ועליו תכננה מלול את הבית החד קומתי בשטח של 180 מ"ר. "הם רצו הפרדה ברורה בין החלל הציבורי לבין הפרטי. וגם בפרטי, ביקשו בני הזוג סוויטה אינטימית עם הפרדה בין הכניסה של ההורים לחלל השינה של הילדות", מספרת מלול.
שלוש פונקציות עם זרימה
״החלל הציבורי מורכב משלוש פונקציות, שמייצרות זרימה״, ממשיכה מלול, ״בעלי הבית אוהבים לארח ולכן יצרתי את הפונקציות כך שתהיה זרימה וקירבה ביניהן. יש משהו שקורה בצורה נוחה כשהחלל אחיד ולא מחולק בתוך עצמו. בעלת הבית פרפקציוניסטית ואוהבת ניקיון וסדר ולכן הכל תמיד מסודר. כשאני חושבת על חללים ציבוריים, אני מעדיפה להשתמש במפתחים גדולים ושווים, כך שלא משנה איפה נשב, נהנה מהשלווה ובנוסף תמיד תהיה לנו יציאה החוצה. זה נכון גם מבחינת הסתכלות - הדיירים ואורחיהם לא יושבים מול קירות, אלא מול החוץ. הבית גם מאופיין באור טבעי ובני המשפחה כמעט ולא מדליקים את האור בבית למעט בשעות הערב״.
מבחינת העיצוב, הלקוחות ביקשו וקיבלו בית נקי ומינימליסטי, חף מאלמנטים קישוטיים. כל חללי הבית, למעט חדרי הרחצה, מחופה פרקט עץ תלת שכבתי שמכניס ממד כפרי. הגוונים מונוכרומטיים ונעים סביב לבן, אפור ושחור.
בית נושם
חלקו המשפחתי של הבית מתחיל עם פינת משפחה המפרידה בין חדרי הילדים לסוויטת ההורים וגם כחלל שיוצר תקשורת עם החלל הציבורי ומייצר קשר עין, כך שאפשר להשגיח גם על הילדים כשהם בחלל הפרטי. מעבר לחלון הפטיו יש יציאה לחצר האחורית שמטרתו לאוורר את החלל וגם לייצר סירקולציה של אוויר. ״יש לי עניין לייצר סירקולציה על ידי הצבת חלון מול חלון. כך אנחנו הופכים את הבית לבית נושם וחי, לא חנוק וסגור״, מסבירה מלול, ״בנוסף יש בבית הרבה נישות לאחסון כדי שהכל יהיה מסודר וסגור בארונות״.
אחד המאפיינים של הבית הוא העיצוב החיצוני והמפתחים הגדולים הממוסגרים בפרופיל דק שחור. ״יצרנו גינת ירק שהיא נגישה למטבח, כדי שבעלי הבית יוכלו לצאת בקלות מהמטבח, לקטוף את מה שהם רוצים ולבשל״, מספרת האדריכלית והמעצבת, ״הלקוח סיפרו לי שמה שהיה בתכנון שלנו הפך למציאות מבחינתם, הם קוטפים עלים ואוכלים אותם, הם אמרו שהם חיים בחלום״.
בזכות הפטיו וריבוי החלונות רואים כמעט מכל פינה את החצר הירוקה, מה שגם מעניק תחושה של בית גדול יותר מגודלו האמיתי. מבחוץ מחופה הבית באבן בצבע אופר מסוג Moonstone white. ״רצינו להשתמש באבן בחוץ כדי שתיתן לנו דגש לכניסה, ואז החלטנו להכניס אותה באותו מישור גם לתוך הבית, בנגיעה ובמינון מדויק, כדי שהאבן לא תשתלט. האבן מוסיפה עומק ונשמה לבית. בנוסף, כדי להמשיך את השפה האדריכלית-עיצובית שחוזרת על עצמה, בחרנו לייצר אבני מדרך המובילות אותנו לפטיו. לכל אורך הבית דאגנו לקחת אלמנטים ולשלב אותם בהיבטים, צורות ומישורים שונים, במטרה לייצר אלמנט חזרתי ולהדגיש את התנועות שלו״, מסבירה מלול על בחירת החומרים.
לבן, שחור, אפור ועץ
את רצפת הבית מחפה פרקט עץ בגוון כהה המעניק את החמימות המתבקשת. הרצפה חוזרת במרבית חלקי הבית, למעט חדרי הרחצה. מלול מספרת כי "הגוונים השולטים בבית הם מונוכרומטיים - לבן, אפור ושחור, עם נגיעות של עץ המשמר את הקו הכפרי העדין". הקירות בפנים ובחוץ צבועים בלבן צחור ואילו החלונות והדלתות נבחרו בשחור כדי להוות ניגוד ולהדגיש את האדריכלות של המבנה. את הבית מקיפים מפתחים גדולים בעלי פרופילים דקים והם תורמים להכנסת אור ונוף ירוק.
"את המטבח בחרנו לעצב בצורת ר׳ בתוספת אי, המשמש כמשטח עבודה נוסף", אומרת מלול על המטבח הלבן עם נגיעות העץ הכהה. סביב האי הבהיר עם משטח העבודה הנוסף ניצבים כיסאות עץ במראה מחוספס וכפרי. בני המשפחה יושבים סביבו לארוחות לאורך השבוע ואילו לידו ממוקמת פינת אוכל בצבע כהה המנוגד למטבח הבהיר המשמשת לארוחות חגיגיות.
בהמשך החלל נמצא הסלון, שרוהט בספה מרווחת עם ריפוד בצבע אפור וכדי להשלים את המראה נבחרו מולה כורסה חומה, הדום אפור תואם לספה ושולחן קפה בקווים מעוגלים עשוי מעץ. את המראה משלים שטיח בגוונים של שחור ולבן שתוחם את אזור הישיבה הסלוני.
מהמיטה נשקף הפטיו
חלקו השני של הבית נמצאים חדרי השינה וחדרי הרחצה של בני המשפחה. גם בו שמרה המעצבת על קו עיצובי אחיד וחמים. האזור הזה כולל שלושה חדרי שינה לילדות, חדר רחצה משותף עבורם, וכן יחידת הורים פרטית.
חדר ההורים מרווח ומואר בזכות המפתחים הגדולים. מכיוון שבני המשפחה ביקשו ליצור גם בית פרקטי ונוח, הוצבו ביחידת ההורים ארונות קיר גדולים הכוללים מקומות אחסון רבים, כולל מדפים פתוחים בתחתית עבור זוגות נעליים. בחדר הרחצה המפנק של ההורים חווים תחושה של סוויטה בחדר מלון. החלל רוצף באריחים בשתי דוגמאות שונות ובגוונים של אפור כהה. להשלמת המראה הכפרי נבחר ארון עץ מתחת לשני הכיורים הלבנים המוצבים עליו.
מוטיב המפתחים הגדולים חוזר על עצמו גם בחדרי השינה של הבנות, שרוהטו בקו עדין וכפרי לייט, עם נגיעות של עץ ושל צבעים חמים ורכים.
חדר הרחצה של הבנות עוצב בגווני אפור כולל אריחי טרצו ושני כיורים המונחים על ארון עשוי עץ כהה. "בחירת הצבעים והחומרים יוצרת אווירה צעירה, אך עם זאת רגועה ומתאימה לעיצוב הכפרי העדין של הבית", מסבירה המעצבת.