יש מי שיאמרו שהבית הוא המקום שבו הלב נמצא, ואילו חדר השינה הוא המקום שבו נמצאת הנשמה. אבל עם יד על הלב, כמה מכם משקיעים ושומרים על בית "מתוקתק", בעוד שחדר השינה נזנח ונשאר משעמם למראה? פעמים רבות חדר שינה מעוצב ומלא השראה נותר בגדר פנטזיה, כשבפועל הוא משמש מקום פרקטי (ולא פעם גם מבולגן) לפעולות בסיסיות בלבד, כמו הנחת הראש על הכרית. אבל בין שאתם בזוגיות ובין שבגפכם, מרבית הסיכויים שתזקקו לחדר השינה גם עבור פונקציות נוספות, מלבד הגדרתו הבסיסית.
חדר זה, יותר מכל חדר אחר בבית, אמור להוות מקום מפלט נוח ואינטימי שיאפשר לנו להיטען באנרגיות לקראת יום חדש. בעוד שנוחות אמיתית, כזו שבאה לידי ביטוי חזותי ופיזי כאחד, היא חיונית לכל חדר, לחדר השינה של המבוגרים האחראיים היא חשובה עוד יותר. גם אם אנחנו מסתפקים בשינה חיונית באורך של שבע שעות מטכ"ל, הרי שאנחנו מבלים בחדר הזה כשליש מהיממה, ולכן חשוב ליצור סביבה נעימה ומרגיעה, לגוף ולנשמה. החל מיצירת חלל מרווח ורחב בגודלו, דרך הטמעת אפשרויות האחסון, מיקום נכון של המיטה הזוגית, ועד שיבוץ של פריטי טקסטיל רכים ואביזרים משלימים – לשיפור מצב הרוח וליצירת החלל שחלומות עשויים ממנו.
1. מינימליזם אינטימי
עיצוב: ענבל ברקוביץ
החדר הזוגי רחב הידיים הזה, שמתפרס על פני כ-30 מ"ר, משמש כסוויטת השינה של זוג עולים מארה"ב, שהורגלו במטראז' רחב גם בביתם הקודם, שמעבר לים. מכיוון שהוא ממוקם בקומת הכניסה, מול דלת הכניסה לבית, נדרשה המעצבת ענבל ברקוביץ לפתרונות יצירתיים שישמרו אותו אינטימי ומוגן מעין-כל. "יחידת ההורים מופרדת מחדרי השינה האחרים בבית, שממוקמים בקומות העליונות, מה שמעניק לבני הזוג פרטיות רבה", היא מסבירה. כדי להסתיר את דלת הסוויטה, תכננה ברקוביץ מחיצה דקורטיבית בדמות ספרייה מעוצבת, שמשמשת הן להפרדה פונקציונלית והן לאחסון ולדברי נוי.
הסוויטה, שנהנית מחלון רחב שפונה למזרח, עוצבה בצבעוניות רגועה ומונוכרומטית, כשפרקט עץ גושני בתבנית פישבון בגון השוקולד משמש כקונטרסט חמים ומעורר. מחיצת זכוכית נתונה בפרופיל שחור ומחולקת לחלונות מפרידה בין חדר השינה לחדר הרחצה. הפרופיל השחור מתכתב עם מסגרות יצירות האמנות המעניינות, שנתלו בצורה א-סימטרית על קיר המיטה הזוגית. "לבקשת הדיירים לא הותקנה בחדר טלוויזיה, למרות שנעשו הכנות, במידה ויחליטו אחרת", אומרת ברקוביץ בחיוך. ללא ספק, היעדרו של המסך מסייע לשדר אווירה שלווה ונינוחה, בבחינת אסקפיזם מושלם.
2. קלאסיקה מודרנית
עיצוב: אושיר אסבן
חדר השינה הזה הוא הסוויטה הפרטית של קונדיטורית ובן זוגה רואה החשבון בביתם שבכפר הס. השניים ביקשו לתכנן את חלל הבית מחדש, לאחר עשור שבו לא שופץ, ושכרו את שירותיו של אדריכל אושיר אסבן להחייאת הנכס. אסבן הוסיף קומה עליונה לבית, ובה תכנן חלל מפואר עבור בני הזוג הכולל מבואה שמשקיפה אל נוף פרדסים מהפנט, חדר עבודה משמאל וסוויטת שינה מימין. הסגנון שנבחר עבור החדר החלומי הוא שידוך בין הסגנון הקלאסי לסגנון המודרני, והתוצאה: חדר רומנטי על-זמני, במראה שכבות "טון-סור-טון", שבו טונים שונים של גוון לבן שבור. אלה חוזקו בצורה אלגנטית בעזרת אלמנטים בשחור, ומיטה זוגית אחת בכחול-נייבי.
בצדו האחד של החדר, וללא הפרדה מבנית, תוכנן חדר ארונות בדמות ארונות עם עיטורים דקורטיביים, בגווני הקירות, ובסמוך אליו דלת שחורה המובילה אל חדר הרחצה. תקרה משופעת מחופה בקורות עץ שנצבעו בלבן מתנשאת לגובה של כ-5.5 מטרים בחלק הגבוה, ומגיעה לגובה של 3.5 מטרים, בחלק הנמוך יותר. הרצפה חופתה בפרקט עץ אלון שמעניק אפקט מחמם לחלל, ובמרכז החלל מוקמה המיטה הזוגית המרופדת. קיר גב המיטה עוטר בקרניזים דקורטיביים, בהלימה לשני החלונות שמשני צידי המיטה, וגופי תאורה כתכשיט אווירה הותקנו משני הצדדים.
3. לישון במלון בוטיק
עיצוב: בטי יעקובסון
"מבחינתי הרעיון במלון בוטיק הוא אלמנט ההפתעה", אומרת המעצבת בטי יעקובסון שעיצבה חדר שינה צבעוני עבור עורכת דין ובן זוגה איש הקבע, שמחכים לתינוק. "בעלת הבית מאוד אוהבת עיצוב וסטייל, וביקשה להרגיש כמו במלון בוטיק אצלה בבית", מסבירה יעקובסון.
בהתאם, בחרה המעצבת לגוון את קיר גב המיטה בגוון חמרה, ולבנות קיר נמוך שישמש כרקע למיטה, מחופה בטפט ירוק עם דוגמה, שעליו מדף דקורטיבי מעץ. "בכל חדר שינה יש מיטה, שידה וארון, אבל במלון בוטיק יש הרגשה שאפשר להתפרע יותר כי זה חדר 'לרגע' ולא לכל החיים", מציינת המעצבת. החלון, שלא היה ממוקם במרכז הקיר, חופה בווילון רומאי ברוחב גב המיטה, לטשטוש הנתון המאתגר.
מצדי המיטה הזוגית משתלשלים בסימטריה גופי תאורה בזהב, כמו עגילים יוקרתיים. מצד אחד פריטי דגש דקורטיביים, ומצד שני שרפרף עץ – ששוברים את הסימטריה ומציעים עניין בחלל. שידת איפור שנצבעה בגוון חמרה, הזהה לגוון קיר גב המיטה, ניצבת אל מול המיטה הזוגית ומציעה פינת ישיבה נוספת בחלל.
4. נגרות מחבקת
עיצוב: אורלי גונן
"כשנמצאים בסביבה אורבנית שבה הטבע מתרחק מאתנו, אנחנו רוצים, היום יותר מתמיד, להתחבר אליו מחדש", מסבירה המעצבת אורלי גונן את בחירתה בגוון הירוק המעושן לקירות חדר השינה שעיצבה. לדבריה, אלו מוסיפים רכות ומעניקים במה לשחור הדרמטי שנבחר לחיפוי עבודת הנגרות המרשימה, שכמו מחבקת את המיטה הזוגית. בני הזוג, שפנו אל גונן בבקשה לשירותי סטיילינג בדירתם הצנועה בחיפה, מצאו עצמם בסופו של דבר בעיצומו של הליך שיפוץ גדול, שבמהלכו תוכנן מחדש גם חדר המאסטר.
המעצבת תכננה עבורם רהיט מרכזי שמשלב מיטה וארונות אחסון בעבודת נגרות, אשר כולל נישות פתוחות מחופות בעץ אלון, שמחליפות את השידות המסורתיות. בנישה המרכזית הותקנו מנורות זרוע שחורות, מעל גב המיטה המרופד, ואלה מעצימות את התחושה הזוגית ומכניסות אווירה אינטימית בשעות החשיכה. פריטי טקסטיל בגווני אדמה ובגווני שחור-לבן דרמטיים משלימים את המראה הסופי, והצמחייה הטבעית ש"זרועה" בפינות השונות בחלל תורמת לריכוך האווירה הכללית. "צמחים הם חלק בלתי נפרד מעיצוב החלל. הם מכניסים פנימה את הטבע, מחיים את הבית וגורמים לנו לאושר", מסכמת גונן. "מעבר לתרומתם ביצירת מקום מרגוע, יש ביכולתם להפוך את העיצוב לדבר קסום".
5. א-סימטריה אורבנית
עיצוב: רותם שייקר
חשיבות החדר הזוגי הזה לזוג ההורים הצעירים, בשנות ה-30 לחייהם – הייתה עצומה. "הם ביקשו אזור שקט בבית, שתהיה בו קריצה ואווירה אורבנית ובוטיקית חמימה", מספרת המעצבת רותם שייקר, שבחרה "לחמם" את האווירה בעזרת פרקט עץ ושכבות רכות של טקסטיל בדמות וילון לבן וכריות בגוונים טבעיים.
את המראה הבנאלי של הקירות הלבנים היא "שברה" בעזרת פס רחב בגוון פודרה, בצדו האחד של המיטה, וזוג יצירות שמדמה שכבות של אדמה. הקו הא-סימטרי ממשיך בעזרת גופי התאורה שלצד המיטה: האחד משתלשל מהקיר, והשני צמוד אליו. ארון שחור, עשוי בעבודת נגרות, עומד מול המיטה, בתוכו הוטמעה הטלוויזיה, באופן שמטשטש את נוכחותה בחלל הזוגי.
6. טקסס פינת טוסקנה
עיצוב: נירית ושרה פרנקל
חדר השינה הזוגי בבית בצפון הארץ, עוצב על ידי שתיים: שרה ונירית פרנקל, אם ובת, אדריכלית והנדסאית אדריכלות בהתאמה, שעובדות יחד. השתיים תכננו סוויטה בסגנון טקסס-טוסקנה, עם אלמנטים כפריים ושורשיים כאחד, שמעניקים תחושה עוטפת, אך עם זאת קלילה ונעימה.
החלל תוכנן בצורת פלוס: בצדו האחד של החלל חדר ארונות בצורת חי"ת, עם אי אחסון במרכזו, ובקצה השני יציאה למרפסת ולבריכה מרעננת. בין החלל המרכזי, שבו מיטה זוגית, כורסת רביצה וטלוויזיה, לבין חדר הארונות ישנו מסדרון קטן, כמעין זרוע שמובילה אל חדר הרחצה. חדר זה, נטול גג, מרהיב ביופיו ומעוצב בשחור לבן, כפנינה בתוך הטבע החשוף.
גם כאן בולטים היטב ניגודים שיוצרים עניין. פריטי טקסטיל רכים מול קקטוסים קוצניים, קווים נקיים מול אלמנטים אוריינטליים, ממד נוסטלגי שפורץ מתוך סגנון עכשווי, והבולט מכולם: טקטיקות שמגלות טפח ומכסות טפחיים, כמו המקלחון שצופה אל קיר אבנים וצמחיה טבעית, אך נשמרת בו תחושת הפרטיות, או ויטרינת הענק שכמו מכניסה פנימה את החוץ. כל אלה יוצרים יחד את חדר ההירגעות המושלם.
7. ניגודים נמשכים
עיצוב: קרן ניב טולדנו
סוויטת ההורים בביתם של זוג בשנות ה-50 לחייו, מגלמת רכות ונינוחות דרך הרבדים והשכבות שהכניסה המעצבת קרן ניב טולדנו לחלל. הניגודיות שבין הקיר הגס, שעשוי עץ מפירוקים של סירות, בממדים ובטקסטורות שונים, לבין פריטי טקסטיל רכים, מכניסה עניין לחלל ומסכמת היטב את המושג "ניגודים נמשכים". "הקיר העוצמתי מספק משהו מאוד גולמי בחלל ומשרת את הסגנון האקלקטי ואת החיבורים המעניינים שביקשתי לעשות, כמו בין בני הזוג", אומרת המעצבת. "בין מחוספס לעדין, בין קלאסי לתעשייתי, בין מודרני לעתיק", היא מוסיפה.
החדר, שמתנשא לגובה של 4.5 מטרים, כולל גם גלריה, שבה פינת רביצה רומנטית ופינת עבודה פרקטית, ונחתם בתקרה חשופה עם קורות עץ. מתחת לגלריה ממוקמים חדר הרחצה וחדר הארונות, בחלל אחד. "בני הזוג נזקקו לפתרונות אחסון רבים, לכן דאגתי לחדר ארונות מרווח שיכיל בנוחות את חפציו של כל אחד מבני הזוג, ויעניק מקום ופינה לדברים אישיים נוספים", מסבירה ניב טולדנו. וילונות לבנים משני צידי המיטה, שטיח רך על הרצפה ושפע של כריות נוי על המיטה מזמינים להשתרע עליה ולא לרצות לעזוב.