ריהוט חוץ בסגנון טרופי גם בתוך הבתים, שימוש באקססוריז כמו שיש בריזורטים לצד צמחייה ותאורה חמה מביאים את תחושת החופשה האקזוטית לסביבה הביתית. הטרנד הטרופי התחיל בבתי עסק עם מאפיינים טרופיים-אסייתיים בתחום המסעדנות והמשיך למקומות הבילוי, לבתי המלון ולספא. משם, הדרך לבתים שלנו הייתה קצרה. מה זה אומר סגנון טרופי? שימוש בחומרים טבעיים כמו קש, במבוק, עץ וראטן, שילוב צמחייה ועצים הנפוצים ביעדי תיירות טרופיים, למשל דקלים על שלל סוגיהם ומיניהם, הדפסי פרחים ועלים מאזורים טרופיים וצבעוניות חמה. זה כולל גם שימוש באריחי פורצלן, טפטים ושאר חיפויי קיר המדמים את הטבע הטרופי בצבעוניות של חול וים, נגיעות של זהב והמון ירוקים רעננים לצד ורודים וכתומים.
רק להבין על מה אנחנו מדברים גיאוגרפית נציין כי האזור הטרופי נמצא לאורך קו המשווה, בין חוג הסרטן לחוג הגדי, והוא מאופיין באקלים חם ורטוב, בעל טמפרטורה גבוהה וכמות המשקעים הרבה ביותר על פני כדור הארץ. מדובר בכ-40% משטחי העולם, עם יעדים כמו הקריביים, מרכז אמריקה, רוב אפריקה ודרום-מזרח אסיה.
רגוע בשילוב צבעוניות חיה בתקופה של אי-ודאות
העיצוב הטרופי, שמביא איתו רוח נעימה ושמחה הביתה, מדגיש גם את החשיבות של קיימוּת תוך דגש על שימוש בחומרים טבעיים וידידותיים לסביבה. יותר ויותר אנשים מחפשים דרכים להפוך את הבית שלהם לאזור של מנוחה ורוגע, והסגנון הטרופי מציע בדיוק את זה. עם הדים של טבע פראי וצבעוניות חיה מצליח הסגנון הטרופי להכניס שמחה ועדינות גם בימים האפורים ביותר ובתקופה קשה של חוסר ודאות ואי-יציבות.
מעבר לכך, הריהוט והאקססוריז הטרופיים משדרים תחושה של הרמוניה ושלווה ומזכירים לנו את הקשר העמוק שלנו עם הטבע. הם מזמינים אותנו לקחת רגע, לנשום עמוק ולהתחבר מחדש לאנרגיות החיוביות שחשנו במהלך חופשה ביעד אקזוטי.
כך, בעודנו מתקדמים בשנת 2024 שמאופיינת בחוסר ודאות ובקושי, נוכל להמשיך ולהעשיר את החלל הביתי שלנו באלמנטים המשרים תחושת חופש מרגיעה.
טרופי גם במדינות המערב
סגנון העיצוב הטרופי הוא לא רק נחלת יעדים מרוחקים. הוא הוצג בשנה האחרונה גם בתערוכות במערב אירופה, למשל בפריז, במילאנו ובפרנקפורט, וניכר כי הרצון לתחושת חופש ורוגע קיים גם במדינות שנתפסות קרות ואפרוריות יותר. אחרי הכול, רוב בני האדם דומים ורוצים לשכפל את החוויה של החופשה הטרופית גם בביתם, לא משנה איפה הוא נמצא גיאוגרפית. כך למשל, בתערוכת העיצוב וההום סטיילינג, Maison&Objet, שנערכה בפריז בספטמבר 2023, הוצגו פריטי ריהוט, תאורה ואקססוריז בעיצוב טרופי בכמה ביתנים בתערוכה וכן בגלריות לאמנות ועיצוב ברחבי העיר. אלה פתחו את דלתותיהן, הציגו במקביל לתערוכת העיצוב הבינלאומית וחיזקו את הטרנדים בסגנון הזה.
בנוסף אפשר למצוא בתי עסק, בייחוד בתחום ה-Well Being, המעוצבים בסגנון אסייתי וטרופי, למשל מסעדות אסייתיות ומסעדות פיוז'ן, ברים ומכוני ספא, והמטרה היא לנתק את המבלה מהמיקום הפיזי ולעטוף אותו בחוויה אקזוטית מאזורים מרוחקים. כל אלה מעידים כי לאווירה של חופש, רוגע וטבעיות יש ביקוש – וכשיש ביקוש, כמובן יש גם היצע. לכן סגנון העיצוב הטרופי, שמשלב בתוכו אלמנטים כמו צמחים ירוקים, עץ טבעי, צבעים חמימים ודוגמאות של עלים ופרחים, יוצר חללים שמרגישים כמו נווה מדבר בתוך העיר הסואנת. וכשאנשים נהנים מחוויה כזאת בחוץ, הם נהנים גם להכניס אותה לשגרה הקבועה שלהם.
ישראלים בתאילנד ותאילנד בישראל
רוב הישראלים שמבקרים בתאילנד ובאיים טרופיים מיד מתחברים לסגנון הקליל והטבעי. הטעמים, הצבעים, הים והטבע ביחד עם רמת השירות והכנסת האורחים החמה והמדהימה שובים את לבם, ובצדק. בנוסף, יש תחושה שהעיצוב הטרופי קליל בבסיסו, מה שיוצר מעטפת נעימה באטרקציות ובאירוח בריזורטים המהממים, ומפה קצרה הדרך לחיבור רגשי וליצירת זיכרונות טובים. אולי אפילו באופן לא במודע העיצוב הוא אחת הסיבות שנוצרה קהילה ישראלית הולכת וגדלה של משפחות שמצאו בית זמני או קבוע בתאילנד. יש משהו שמאוורר את הנשמה בסגנון עיצוב שמבוסס על טבע פראי לצד אלמנטים קלילים, כמו במבוק, קש ועץ על פני בטון כבד.
לעומת אלה שנדדו, יש לא מעט ישראלים שלא רוצים או לא יכולים לעשות רילוקיישן, אבל כן רוצים להביא לחייהם שמץ מאותה תחושת חופשה כפי שחוו בתאילנד, בפיליפינים, בסיישל, מאוריציוס וביעדים רבים נוספים.
בזכות ישראלים שחוו חוויות מעבר לים פרחו בשנים האחרונות מסעדות תאילנדיות ואסייתיות רבות, כולל דוכני מזון, נפתחו מכונים רבים של ספא ועיסוי תאילנדי וכן ברים ומקומות אירוח על טהרת הסגנון הטרופי. כל אלה השפיעו על מי שמכיר ונחשף לטעמים ולסגנון – להכניס אותו הביתה.
בעיצוב טרופי נעשה שימוש בצמחייה עשירה של עצי בננה, דקלים ומונסטרה (למי שלא מעוניין לטפל בגידול צמחים יש גם פתרונות יצירתיים), לצד רהיטים מעץ בהיר וגוונים בהירים טבעיים בסקאלה של לבן-חול-מוקה עם נגיעות של צבעים חיים כמו ירוק, כחול ים, ורוד עז, צהוב וכתום. כדי לא להגזים במינון ובאיזון כדאי לצאת לתהליך בהובלת מעצבת פנים. לצד חומרים כמו ראטן, טיק, קש ובמבוק בריהוט ובתאורה מככבים עלים של צמחייה טרופית גם בהדפסים על טקסטיל, וכן פסלי בודהה או חיות טרופיות.
גם לריח יש מקום בעיצוב הטרופי. בחללים נעשה שימוש בכלי קטורת ומבשמי אוויר עם ניחוחות כמו יסמין, למון גראס, וניל, קוקוס, ילנג ילנג ופירות טרופיים.
כמעצבי פנים אנחנו שואפים ליצור מרחבים שמאפשרים לאנשים להרגיש נינוחים, שלווים ובטוחים בביתם. הטרנד הטרופי מספק בדיוק את התחושה הזאת, ולכן הוא ממשיך להתפשט ולהתפתח גם בארץ וגם בעולם. בתקופה שבה האינסטגרם והטיקטוק מביאים אלינו תמונות וצבעים שמצטלמים נהדר ומזכירים לנו את תחושת החוויה הטרופית, רק טבעי שיהיה לזה ביקוש בתחום העיצוב.
טרופי על הקיר
הכנסת עציצים או אהיל עוד עוברת בקלות, אבל אלה שרוצים להשלים את החוויה יכולים לחבר את הקירות לסגנון. השימוש בחיפויי קיר בסגנון טרופי קיים באריחי חיפוי גדולים מאוד שאפשר ליישם בחלל המשותף, למשל בסלון או במרפסת, ואפילו במטבח או בחדרי הרחצה. אפשר לראות אצל ספקי הריצוף והחיפוי בארץ, לצד אריחים בלבן ואפור, גם דוגמאות שונות של צמחים טרופיים עם צבעוניות מעוררת לצד צבעוניות רגועה, למשל של עלים עדינים ירקרקים על גבי רקע לבן.
בתחום הטפטים אפשר למצוא כיום מגוון רב של סגנונות טרופיים שמתאימים כקיר כוח לסלון, לפינת האוכל ולחדרי השינה. אפשר לבחור הדפסי עלים טרופיים, עצים ופרחים לצד חיות אקזוטיות. יש אפילו טפטים העשויים במבוק, קש, אצות או עשב ים. בחדרי הילדים אפשר בכלל להשתולל עם שפע של אפשרויות לחיפוי הקירות.
גם בריהוט – מגדול ועד משלים
אפשר לבחור ריהוט המבוסס על סוגי עץ בשימוש נרחב או לבחור בפריטי ריהוט משלימים כמו שידות צד, שולחנות קפה, ספסלים, הדומים, כיסאות ועוד. העצים הנפוצים באזורים הטרופיים מגוונים ונעים מעץ טיק ואיפאה ועד עץ מנגו חזק שממנו בונים ריהוט פנים וחוץ.
התאורה משלימה את התמונה
את גופי התאורה האטומים מחליפים בגופי תאורה בסגנון טרופי. מה זה אומר? חומרים טבעיים ואקולוגיים, לרוב ממקורות מתחדשים כמו במבוק, קש או עשב, במראה קלוע מאוורר שבו האור עובר גם דרך הרווחים ולא רק מפתח מרכזי אחד. התאורה המסורתית כבר קיימת מאות שנים, לצד תאורה טרופית בעיבוד מודרני, למשל עץ מכופף או מתכת קלועה שנראית כמו קש ארוג. כיוון מודרני נוסף הוא עיצוב בהשראת מוטיבים טרופיים אך מחומרים ובטכניקות מודרניים, למשל זכוכית המפוסלת בצורת אשכול צדפות.
תאורה רכה וחמימה המגיעה מגופי תאורה העשויים מחומרים טבעיים מוסיפה לאווירה הנינוחה. תאורה כזאת יכולה לשדרג כל חדר או מרפסת.
כמה לשלב ואיפה למצוא?
לרבים מאיתנו העיצוב הטרופי הוא לא רק טרנד אלא דרך לשלב את האהבה לטבע, למסעות ולטיולים בחיי היומיום. מעבר לעיצוב הפיזי יכול העיצוב הטרופי גם לעודד אורח חיים בריא יותר, כזה המחובר יותר לטבע וליסודות כמו מים, אדמה, עץ ואש. הכנסת צמחים וחומרים טבעיים לבית לא רק משדרגת את האסתטיקה אלא גם את איכות האוויר, מפחיתה את המתחים ומשפרת את מצב הרוח.
היתרון של הסגנון הטרופי הוא שאפשר לשלב אותו במינון שמתאים לכם. אם אתם חובבים מושבעים של הסגנון, אפשר ליצור שפה עיצובית מלאה בבית על טהרת האלמנטים הטרופיים. ואם התחברתם אבל יש סגנון עיצובי אחר שאתם חובבים, אין בעיה – היופי יכול להגיע משילוב נגיעות טרופיות ביחד עם כל סגנון אחר, נורדי, כפרי או מודרני. ההיצע קיים בכל סוגי החנויות והאתרים – מהיוקרתיים ביותר שבהם מציעים קולקציות של מעצבי-על ועד החנויות העממיות ורשתות הסטוק למיניהן. יש אפילו באיקאה, המזוהה עם הסגנון הסקנדינבי, לא מעט פריטים בסגנון טרופי. ניכר כי רוב הספקים בארץ הבינו את הפוטנציאל שיש בעיצוב בסגנון הזה ואת הביקוש שיש לו בקרב ישראלים.
ענת וייסברג - מעצבת פנים, בעלת סטודיו "עיצוב פנים שרואה אותך"