גדול ויקר יותר מכל מוזיאון גוגנהיים אחר בעולם: מחלקת התרבות והתיירות של אבו דאבי, יחד עם מנהל קרן סולומון ר. גוגנהיים ריצ'ארד ארמסטוג, הכריזה כי בנייתו של מוזיאון גוגנהיים באבו דאבי עתידה להסתיים בשנת 2025, כמעט 20 שנה אחרי חשיפת הפרויקט ב-2006. על התכנון הגרנדיוזי והמוגזם אחראי גם הפעם האדריכל-סלב פרנק גרי (Frank Gehry) שברזומה שלו קיים מוזיאון הגוגנהיים האיקוני בבילבאו שנפתח ב-1997, אולי הפרויקט המזוהה ביותר עם האדריכל האמריקני-קנדי זוכה פרס הפריצקר.
בדומה למבנים אחרים של גרי על פני הגלובוס, גם המוזיאון באיחוד האמירויות ימשיך את השפה האדריכלית והעיצובית של גרי. בהדמיות שפורסמו עד כה נראה המבנה כלפי חוץ כאסופה של קונוסים וצורות אמורפיות נוספות, רובן מחופות במתכת בעלת גוון כסוף, מכונסות זו לצד זו ויוצרות ביחד את החלל המוזיאוני. בגוגנהיים האמירתי יוצגו למעלה מ-500 יצירות אמנות מודרנית במדיומים שונים שנוצרו בידי אמנים מעשרות מדינות. נמסר כי תוקדש התמקדות מיוחדת ורחבה לאמנות מאזור מערב ודרום אסיה וצפון אפריקה.
שטחו של המבנה יהיה כשלושים אלף מטר רבוע והוא יכיל בין היתר תיאטרון בן 350 מקומות ישיבה, ספרייה וכ-27 גלריות תצוגה שונות. באתר קרן גוגנהיים נכתב כי "מקבצי הגלריות יהיו בגבהים, צורות ואופי משתנים, ויאפשרו יצירת תערוכות בממדים שלא היו קיימים קודם לכן". לצד ההבטחות האלו, עד כה לא פורסמו הדמיות ושרטוטים שמדגימים כיצד מעוצבים חללי הפנים והגלריות.
על פניו נראה שאין קשר בין המבנה, שעלול להיראות לחלק כמו בלאגן אחד גדול, לקונטקסט המקומי בו הוא מצוי. עם זאת בסרטון קצר שפרסם הניו-יורק טיימס ב-2014, מסביר גרי שיש חיבור בין הא-סימטריות בה הוא מאופיין המוזיאון לתחושה שעולה ממבנים כמו מסגדים עם כיפות כדוגמת מסגד 'איה סופיה' או המסגד הכחול שנמצאים בטורקיה. "כשמבקרים במסגד הכחול ונמצאים בציר המרכזי, הכל סימטרי בכיפות. אבל אם מסתובבים מסביב למבנה, הסדר נעלם והכל הופך מבולגן ולא סימטרי".
באותו סרטון הוא גם מסביר שלקונוסים שמפוזרים ברנדומליות במעטפת המבנה יהיה תפקיד בקירור החללים הפתוחים על ידי הוצאת האוויר החם. לאחר שיעברו את הבידוק הביטחוני, יעברו באי המוזיאון מתחת לקונוס אדיר ממדים שמסמן את הכניסה. "כשאתה חוצה את המפתן הטמפרטורות יורדות. התוודעתי לכך שבאמירויות אוהבים להיות בחוץ במקום בחללים ממוזגים, אז ניסיתי לחשוב על דרך לקרר את החללים החיצוניים". בהודעה שפורסמה לאחרונה על הפתיחה המיועדת ב-2025 אמר גרי: "אני מקווה שאנשי איחוד האמירויות יאמצו את הבניין הזה ושהעבודה הזו תהווה נקודת ציון עבור המדינה עוד שנים רבות".
פנינת התרבות של האמירויות
מאז נחשף התכנון להקים את מוזיאון גוגנהיים באיחוד האמירויות, ראה הפרויקט לא מעט עליות ומורדות. על פי התכנון המקורי, המוזיאון היה אמור לפתוח את שעריו כבר ב-2012, אך בפועל סבל לא מעט דחיות ועיכובים בשל המצב הכלכלי. כמו כן, נתקל הפרויקט במחאות מצד אמנים ופעילים שהאשימו את איחוד האמירויות בהתעללות בעובדים.
למרות זאת בהודעה האחרונה לעיתונות נראה כי קברניטי הפרויקט, האדריכל פרנק גרי ונציגים מהאמירויות ומקרן גוגנהיים סמוכים ובטוחים שהפעם זה יהיה אחרת, ושהמוזיאון נכנס לשלב חדש בתהליך המימוש שלו. "ההצהרה של היום מייצגת אבן דרך משמעותית בהגשמתו של גוגנהיים אבו דאבי, מוזיאון חדש ונקודת ציון", הצהיר ריצ'ארד ארמסטרונג.
מוזיאון הגוגנהיים יהיה ממוקם ברובע התרבות של האי סעדיאת (Saadiyat Island), ממש בסמוך למוזיאון הלובר של אבו דאבי שתוכנן על ידי האדריכל הצרפתי המוכר ז'אן נובל, גם הוא זוכה פרס פריצקר. המבנה של נובל מעוצב ככפר ערבי שצף על המים ומקורה על ידי כיפה ענקית שבה אלפי פתחים בצורות הקשורות במוטיבים ערביים.
הסמיכות בין הגוגנהיים של גרי ללובר של נובל בהחלט לא מקרית, אלא כחלק מהרצון של אבו דאבי למתג את עצמה בעיני העולם כמוקד אמנות ותרבות עולמי. במסגרת אותו מאמץ משקיעה המדינה מיליארדי דולרים כדי להגדיל את מערך מוסדות האמנות והתרבות שלה, כשעל מרבית המונומנטים הגרנדיוזיים חתומים אדריכלים בינלאומיים.
דוגמה אחת למשל היא המוזיאון הלאומי זאיד (Zayed National Museum) שנבנה בימים אלה ועתיד להיחנך ב-2023. המבנה, שיציג את ההיסטוריה, התרבות והשינויים החברתיים באמירויות, יחלוש של שטח של כ-44 אלף מטר רבוע, הוא פרי תכנונם של משרד האדריכלים Foster+ Partners הבריטי.
באותו מתחם באי סעדיאת עתידים לקום מבני תרבות נוספים כמו מרכז לאומנויות הבמה בתכנונה של האדריכלית הבריטית-עיראקית המנוחה זאהה חדיד, מוזיאון ימי אותו תכנן האדריכל היפני טדאו אנדו ומרכז "משפחת אברהם" – מרכז תפילה לשלושת הדתות המונותאיסטיות שתוכנן על ידי האדריכל הבריטי-גנאי סר דיוויד אדג'יה.
לדברי מחלקת התרבות והתיירות של אבו דאבי, כל אותם פרויקטים יתרמו יחד לתדמית האמנותית שלה ויקדמו את השיח האמנותי באיחוד האמירויות. לצד אלה, כוונת איחוד האמירויות היא להפוך למוקד תיירותי מבוקש ולחזק את הכלכלה המקומית. מוחמד חליפה אל מוברק, יושב ראש מחלקת התיירות של אבו דאבי אמר במסיבת עיתונאים כי "ככל שאנחנו מתקדמים עם התוכניות שלנו, חיוני להכיר בהשפעה של המוזיאון במימוש החזון שלנו לתרבות האמירויות ולתעשיות היצירתיות. השקעה בתעשיות האלו היא חיונית לפיתוח הכלכלי של האמירויות, ולתרומה שלנו לעולם האמנות העולמי. גוגנהיים אבו דאבי יחד עם מוסדות תרבות נוספים כמו הלובר ומוזיאון הלאומי זאיד, ללא ספק יתרמו משמעותית לסצנה יצירתית משגשגת".