לאחר שנים של מגורים בשכירות בעיר, רכשו בני זוג דירה קטנה ברמת גן וביקשו מהמעצבת לתכנן עבורם מרחב מגורים שישרת אותם לאורך שנים, מבלי להתפשר על איכות החיים - גם אם מדובר בדירת 70 מ"ר עם מרפסת של חמישה מ"ר בלבד. על אף רשימה ארוכה של חלומות, ממטבח מלא ומאובזר ועד מקום ראוי לפסנתר, הם קיבלו דירה קומפקטית ומעוצבת באופן לא שגרתי לדירה קטנה. כדי להגשים עבורם את החלומות עשתה מעצבת הפנים דניאלה דנור שימוש חוזר וחכם באלמנטים שונים ברחבי הבית המאפשרים להם לצמוח בה כזוג וכמשפחה.
"הבית תוכנן עבור זוג וילדה, שהגיעו אליי עם רשימה ארוכה של דברים שהם לא רצו לוותר עליהם", מספרת דנור, שלפני כעשור עשתה הסבה מרפואה לעיצוב פנים ומאז מתמחה במבני מגורים בהם גם דירות קטנות. "גודל הדירה 70 מ"ר והבקשה הייתה לקבל בית פונקציונלי כמו בדירה בגודל מלא, ללא התאמות לדירה קטנה", היא מספרת, "ברשימה נכללו פינת אוכל נפתחת עבור אירוח, תכנון חלל עבודה מבלי לגרוע משני חדרי השינה בבית ותכנון ועיצוב חדר ילדים נוח שאפשר יהיה לגדול איתו. אחרי שסיכמנו בינינו את סדר העדיפויות ורגע לפני שיצאנו לדרך - נוסף גם פסנתר לרשימה".
בית קטן, חלומות גדולים
עבור משפחה צעירה שעושה השקעה בסדר גודל כזה בתחילת דרכה, תכנון הבית ותהליך העיצוב צריך לענות על כמה קריטריונים שיתאימו לאורח החיים ולציפיות השונות, מבלי להזדקק לשיפוץ נוסף בעתיד הנראה לעין. כדי להימנע ממלכודות שיכולות לשבש את אורח החיים לטווח הארוך, המעצבת ובני הזוג הציבו כמה דרישות בראש סדר העדיפויות: לשמור על פרופורציות נכונות של מטבח, וכן חדר רחצה וחלל עבודה בלי פשרות בגודל או בנוחות.
"ניסיתי לייצר מעין אזור לכל פונקציה וללכת עם המבנה הקיים של הדירה. בתכנון יש שימוש נרחב בקירות כעוגן. בכל חדר תכננתי אחסון שמותאם לממדים שלו. היכן שאפשר היה לכסות קירות פנימיים בארונות עשינו זאת כדי למקסם את אפשרויות האחסון במגבלות השטח. דאגתי לייעד את הפתרון הזה בקירות מרוחקים מהכניסה. כך, מרגישים פחות את נוכחות הארון ואין תחושת צמצום שנוצרת לא פעם בדירות קטנות, בדיוק בגלל זה", אומרת דנור.
כשניגשים לעיצוב דירה קטנה, האינסטינקט הראשון הוא לפתוח את החלל ולמצות את פוטנציאל המרחב עם ביטול חלק מהקירות. אך בדירה הזו דווקא קמו מחיצות כדי לאפשר הוספה של חלל העבודה, שהתבקשה דנור לכלול בדירה. את חדר העבודה תכננה דנור בתוך ויטרינה שהוקמה במבואת הכניסה, מבלי לייצר מסדרון נוסף. מחצית הוויטרינה אטומה וצבועה בשחור ומחציתה שקופה וצופה לפינת האוכל. בקו אחד עם המסגרת השחורה החיצונית של חדר העבודה הוצב הפסנתר, גב אל גב. כך, כשניגשים לנגן לא פוגשים קיר אטום אלא חלל עבודה עם חלון זכוכית שקוף. "מכיוון שלא היה חלון ולא רצינו לחסום את החלל לחלוטין, בחרנו בהפרדה שקופה. בחלק הנמוך שלה שילבנו חציצה בגובה 90 ס"מ, שתאפשר הסתרה של שולחן העבודה ותייצר מראה נקי יותר", אומרת המעצבת.
"מיקום הפסנתר נולד מתוך צורך ומגבלות החלל", משתפת דנור, "המיקום לא קונבנציונלי. לא יועד לו חדר מוזיקה והוא גם לא בלב הסלון, כמו שנוטים למקם כלי נגינה משמעותי כזה בדרך כלל. על פניו, המבואה היא לא מקום אידיאלי לפסנתר, אבל זה עובד, בין היתר בזכות הוויטרינה השקופה של חדר העבודה. הצבע השחור של הפסנתר עובד עם האחסון בחדר העבודה ועם המסגרת של הוויטרינה - וכך נוצרת הרמוניה".
צבעוניות כהה עם נוכחות עמוקה
אם יצא לכם להיתקל במדריך לעיצוב דירות קטנות כזה או אחר, הפרק שיוקדש לבחירת הצבעים יהיה כנראה הארוך ביותר. אנו נוטים להיזהר בשימוש בצבע כהה מכמה סיבות. ראשית, צבע כהה בחלל קטן עלול לייצר תחושת מחנק. שנית, נדרשת מחויבות כלשהי לבחירה בצבע כהה כי היא דומיננטית ויש להתחשב בה בכל היבט של עיצוב הבית. בדירה הקטנה הזו עשתה דנור בחירה בגוונים דרמטיים שנבעה מהצורך להגדיר מקום מסוים ולהעניק תחושה של שפה אחידה שקושרת בין חללי הבית השונים.
הנטייה הטבעית שלנו קושרת בין גוונים בהירים לבין תחושת מרחב. בדרך כלל זה נכון, אך כשאנחנו ניגשים לעיצוב הדירה, צבעים כהים יכולים לסייע לנו לתחום אזורים ופונקציות
"הקדשתי מחשבה רבה לשימוש בצבע ואיפה להשתמש בו", מספרת דנור, "כמעט בכל חלל אפשר לראות שנעשה שימוש בגוונים ניטרליים בבחירות הריהוט או החיפוי, כשרק אלמנט אחד הוא בצבע דומיננטי יותר. לדוגמה, בחדר העבודה מיקמנו יחידת אחסון לאורך הקיר בשחור, וכל השאר ניטרלי. בחדר הרחצה של ההורים תכננתי קיר אחד בצבע ירוק נועז והסביבה רגועה יותר. כמו כן, פלטת הצבעים חוזרת על עצמה ברחבי הבית. רק חדר הילדים שבר את הרצף עם גוון תכלת, לבקשת הדיירים". כדי לאזן את הבחירות בצבע, הדירה כולה נצבעה בגוון אפור בהיר וכך מהווה מצע שמאפשר לבחירות האחרות להיטמע בו ולייצר תחושה של דירה אורבנית, מבלי לייצר רעש נוסף.
כחלק מהצורך בתכנון לטווח ארוך והצורך לאפשר למשפחה לתחזק את ביתם באופן יעיל, נבחרו חיפויים שמתאימים למשימה. במטבח נבחרו ארונות בחיפוי פורמייקה איכותית ועמידה בגוון ירוק עמוק, בשילוב שיש לבן ומכשירי חשמל ופרזול בצבע שחור. המקרר והכיריים בגודל מלא והכתיבו את הפרופורציות בתכנון המטבח.
בחדר הרחצה מוקמה אמבטיה באורך 1.5 מטרים, כך שתתאים למידות החלל. הנישה הקיימת הודגשה ומוסגרה בעזרת אריחי קרמיקה אנכיים בגוון ירוק עם הפרדה של רובה לבנה, שממשיכה את השיש הלבן. ביחידת ההורים, מקלחון מתקפל פנימה לחסכון במקום. נבחר עבורו פרזול שחור, כמו בשאר הבית. אריחי גרניט פורצלן אפורים וגדולים מחפים חצי מהקיר ומעליהם, אריחי קרמיקה לבנים ורובה אפורה.
לעבוד קודם עם מה שיש
כשהצורך באחסון משמעותי, הפתרון האמיתי הוא נגרות בהתאמה אישית. "הנגרות אכן הייתה חלק ניכר בתקציב, וכדי לענות על זה, עשינו ויתורים במקומות אחרים, כמו הבחירה להשתמש בחלק מהריהוט מהדירה הקודמת של בני הזוג ולעשות שימוש חוזר בארון בממ"ד", מספרת דנור על סדרי העדיפויות.
בממ"ד, שמשמש כחדר ילדים, הציבו בני הזוג ארון שהיה כבר בדירה והתאימו את גוון הפרקט אליו, במקום לגשת לתכנון החלל כולו מחדש. זו רק דוגמה אחת לאיך אפשר להשתמש באלמנטים קיימים בדירה ולאמץ אותם. בנוסף, השימוש בארון הקיים בחדר הילדים, אפשר תכנון יחידת אחסון צרה יותר בחדר ההורים: במקום עומק סטנדרטי של 60 ס"מ - תוכננה יחידה בעומק 40 ס"מ בלבד.
"גם בתקרה נעשה כבר שימוש בהנמכות לאחסון ולשילוב מערכות מיזוג על ידי הדיירים הקודמים", מוסיפה דנור, "מדובר באלמנט שכבר היה קיים בדירה ואי אפשר היה לשנות אותו, אז עבדנו עם ההנמכה ותחמנו את המשרד הביתי בעזרתה".
הטיפים של דנור לתכנון דירה קומפקטית
דירה קטנה עם מטראז' מצומצם מפגישה אותנו עם לא מעט מגבלות ולעיתים דורשת פשרות של ממש. רגע לפני שמתפשרים על מספר הלהבות בכיריים ועל פינת האוכל הנפתחת, מומלץ לבחון בתשומת לב את פוטנציאל החלל ולשבור כמה מיתוסים על הדרך.
לא מתפשרים על אורח החיים
גם אם אי אפשר לתכנן את הדירה כך שתכיל את כל הרצונות והצרכים, יש דברים שעליהם מומלץ לא להתפשר, והם אותם דברים שעשויים לשבש את איכות החיים שלנו לטווח הארוך. לדוגמה, בחירה באמבטיה ולא מקלחון בחדר הרחצה של הילדים, פינת אוכל בגודל מלא אם אתם אוהבים לארח, ספה מפנקת במיוחד או ספרייה משמעותית בסלון שמנגישה את הספרים לכל אורח. יצירת סדר עדיפויות שישתקף בתקציב, יבטיח מימוש טוב יותר של הצרכים האמיתיים שלכם.
שימוש נכון בצבע
הנטייה הטבעית שלנו קושרת בין גוונים בהירים לבין תחושת מרחב. בדרך כלל זה נכון, אך כשאנחנו ניגשים לעיצוב הדירה, צבעים כהים יכולים לסייע לנו לתחום אזורים ופונקציות. כל עוד מתכננים את פלטת הצבעים מראש ומבינים כיצד לאזן את נוכחות הצבע, מומלץ ואף רצוי להשתמש בו ביצירתיות.
לא לפחד משילוב חומרים
הרצון לייצר עיצוב שקט, כזה שיכיל ויחזיק את החיים בלי תוספת כאב הראש של הבלגן בעיניים, עלולה להשאיר אותנו עם דירה דלה ומינימליסטית (ולא כסגנון עיצובי נבחר). במקרים רבים, תחושת הבלגן טמונה בעיקר בקירות ובשאלה אם בחרתם במידוף פתוח עבור אחסון. מומלץ לא לבלבל את העובדה הזו עם חומר, שדווקא יכול לסייע לכם בתחושת המרחב. לדוגמה, שימוש בזכוכית שיכולה לייצר ברק והשתקפות, שילוב עץ טבעי, הוספת טקסטיל עשיר כמו וילונות ארוכים וכדומה - כל אלו יחד בסופו של דבר תורמים אופי רב למרחב הביתי.
תכנון מקומות אחסון מתאימים
כשהצורך באחסון רק עולה עם השנים, חשוב לגשת אליו בצורה חכמה. הימנעות משימוש במחיצות בתוך החלל והיצמדות לדפנות הבית יכולה לסייע לכם לבנות חלל עטוף באחסון, במקום לחיות דרכו. העומק הוא פונקציה משמעותית ולכן - אם יש לכם אפשרות לתכנן אותו ברחבי הבית בהתאם למה שהוא עתיד להכיל, ייתכן שתרוויחו שטח משמעותי.
לעקוב אחר הנתונים של הדירה
בדירה קטנה חשוב ליישר קו עם הנתונים של הקירות מסביב. לדוגמה, אם קיימת נישה - הדגישו אותה ומלאו אותה בצורה נכונה בעזרת מדפים. אם יש הנמכת גבס בחלל המגורים המרכזי - יישרו את הסלון איתו והתאימו את השטיח, או את מידות המזנון ומיקום התאורה בהתאם. כך אפשר להימנע מרעש בחלל ולייצר הרמוניה בצורה פשוטה.