האתגר ביצירת חלל מעוצב שגם יצליח להעניק לנו תחושה של בית היא קשה במיוחד כשרוכשים דירת קבלן "מהניילונים". קירות ארוכים ולבנים ומסדרונות "מתים" הם תפאורה נפוצה שמעצבים מבקשים, יותר ויותר, לנתץ ולשבור לטובת פתרונות אחסון בנגרות מותאמת אישית, או מעברים מודולריים.
אך שבירת קירות אינה הדרך היחידה שתאפשר ליצור מראה מלבב בחלל. טקטיקה שהפכה לחביבת המעצבים היא יצירת קירות כוח מעוצבים, שיכניסו אמירה אישית ואופי אל פנים הבית. אין זה אומר, בהכרח, יצירת קירות עמוסים וצבעוניים, אלא שימת דגש עיצובי על קיר שכמו "מצהיר" על אופי דיירי הבית וסביבו מתאחדת שפה ייחודית.
קיר עם כוח
לקירות יש חלק חשוב בעיצוב הכולל של חללי הבית. אמנם בראש ובראשונה חשיבותם אדריכלית, כאלמנט חיזוק שלד המבנה, להפרדה בין חללים ובידוד תרמי או אקוסטי, אך בעיצוב כמו בעיצוב: השלם שווה יותר מסך חלקיו. את הקירות ניתן לרתום לעיצוב – ורבים אכן עושים זאת באמצעות תליית יצירות אמנות או חיפויים בחומרים שונים.
אחת הדרכים ליצור עניין מיוחד בחלל היא לבחור בקיר מרכזי שאליו נשואות העיניים, ו"להלביש" אותו בעזרת גוונים, חומרים, אלמנטים וטקסטורות. בשונה מבחירת רהיטים שאפשר להזיז ולשנע בחלל, הקיר הנבחר נשאר נטוע ואיתן במקומו, וככזה הוא מהווה מעין עוגן עיצובי. קיר כזה מכונה "קיר כוח", והוא יכול להיות שקט או דרמטי, גדול או קטן, אך, כאמור, נושא "על גבו" בשורה עיצובית, שמבחינה אותו משאר הקירות הבנאליים והבסיסיים בבית.
קירות כוח משמשים עבור מי שמבקש להכניס אווירה מעניינת, לבסס תחושה מסוימת או פשוט לייפות את הבית באמצעים מגוונים. אם בעבר התרכזו קירות הכוח בעיקר בחללים הציבוריים של הבית, ובמיוחד בקיר הטלוויזיה ובקיר פינת האוכל, כיום קירות הכוח נפוצים בכל חלל אפשרי, לרבות שירותי האורחים. המגמה שמסתמנת היא תעוזה וייחודיות דווקא בחללים לא קונבנציונליים, באופן שיעורר השראה ויכתיב אווירה בכל חלל שהוא.
הדרך הקלה להבחין קיר אחד מיתר קירות הבית היא, כאמור, בעזרת תליית אמנות או יצירת קיר גלריה, כזה שמורכב מקומפוזיציה של תמונות או צילומים על הקיר. אך דרכים נוספות ויצירתיות יכולות למשוך תשומת לב מיוחדת לקירות מסוימים בחללי הבית. בין טקטיקות החיפוי השונות להבלטתם אפשר למנות קירות לבנים (בריקים); אריחים מדוקקים; חיפויי שעם (שטובים גם בשמירה על בידוד אקוסטי); טפטים צבעוניים מחומרים מתקדמים ואורגניים, כמו רפיה וקליפות בננה; מדבקות קיר; משטחי פאנלים מודפסים שמדמים טקסטורות של אבן, שיש או קריסטלים; טייחים דקורטיביים; קרניזים ופרופילים; לוחות עץ ואפילו פרקט שמשמש לחיפוי הרצפה. השמיים (או, במקרה זה, התקרה) הם הגבול.
הכוח שבטקסטורה
קיר כוח אינו חייב "לזעוק" צבע או הדפס ססגוני. אפשר לכלול בו מספר אלמנטים בגוון אחיד, שכמו ייטמעו בקיר ויהוו ממד של הפתעה עבור המבקרים. למשל קיר עתיר בפריטי ריהוט שחלקו מחופה באריחים, חלקו צבוע בגוון קיר תואם, וכך גם הריהוט. הוא יכול להיות מגוון בגוון הכללי של הבית, ומעוטר בפרופילים דקורטיביים בצורת מסגרות, שבתוכם אפשר להציג תמונות, יצירות אמנות, מראות או גופי תאורה צמודי-קיר.
קירות כוח רבים מצאו דרכם אל פנים הבית מתוך השראה מקירות ציבוריים ורחבים כמו אלה שרואים בלובאים מפוארים או בחללים משרדיים. אחד מהם הוא חיפוי סרגלי עץ, עשוי מלוחות עץ דקים עם ריווח ביניהם. אלה מגלים נוכחות חזקה בחדרי הבית, כחלק ממגמת הטבע המשתלטת על מרחב המחייה, לטובת יצירת ממד של חמימות ונינוחות.
סרגלי העץ, או הלייסטים, מזוהים עם האדריכלות המודרנית החדשה, בהעניקם מראה נקי, תלת ממדי ועוצמתי. לרוב הם מותקנים בצורה אנכית, מרצפה ועד תקרה, על חלק מקיר ארוך, באופן ש"שובר" את המראה השבלוני של הקיר המשעמם, ובו בעת גם את המראה המקובל של העץ. אפשר להשתמש בהם על קיר קיים, או כמשרבייה ייחודית, בדמות מחיצה מאווררת. הסרגלים הללו עשויים מעץ אורן, טיק, איפאה או ארז לרוב, אך ישנם גם חיקויים בדמות לוחות פולימריים שהתקנתם קלה ונוחה והם אינם דורשים תחזוקה רבה, מלבד ניקוי אבק.
קירות נפוצים ואהודים בבתים רבים הם קירות "ניתוק" שעשויים מגבס ומחופים בבטון, או בטיח דקורטיבי דמוי בטון. הם עשויים מלוחות גבס שמותקנים במרחק קל מהקיר, שמעבים את הקיר המקורי, ואז נחרצים במקומות המבוקשים, לרוב בדוגמה גיאומטרית, ובפנים מותקנים פרופילים מאלומיניום שנדמים כשקועים בתוך הקיר עצמו. עבודות הכנה לחשמל מאפשרות להתקין בפנים תאורה סמויה מובנית, שנראית כאילו היא בוקעת מתוך החרכים שבקיר. גם לטכניקה הזו נרשמו חיקויים אינספור, בדמות טכניקות צביעה שמדמות את אותם חרכים, או טפטים גיאומטריים מודפסים.
בקירות רחבים וגדולים לרוב משולבים אותם אלמנטים דקורטיביים לצד פריטי נגרות מותאמים אישית, שמנצלים היטב את השטח הרחב לצורכי אחסון. אלה מספקים גם "שקט חזותי", והבלחות ראוותניות בדמות נישות פתוחות עבור פריטי דגש שונים.
טיפים ליצירת קירות כוח יפים בבית:
- כתמיד, כדאי לתכנן מראש ולאזן את כמות האלמנטים שבחלל, כדי להימנע מעומס חזותי. קיר כוח לא חייב להיות עתיר בדוגמאות ובצבע, ויכול להיות עוצמתי גם דרך גוון רך או תאורת אווירה מחמיאה. חשוב להסתפק בקיר מרכזי אחד, כדי ליצור נקודת מיקוד, ולא לשכפל אותו ברחבי הבית.
- האופציה לצבוע את קיר הכוח בגוון כהה ודרמטי יכולה לקרוץ, אבל חשוב שצבע הקיר ישתלב עם יתר הגוונים במרחב, וישדר תחכום, יותר מאשר בולטות ויזואלית. חשוב ליצור חיבורים הרמוניים של חומרים, מרקמים ואלמנטים בצורה מעודנת ולא שרירותית.
- לא תמיד הקיר הארוך והגדול הוא הקיר שבו עדיף לבחור כקיר כוח. לפעמים דווקא קיר צר או מסדרון חשוך יכולים לחולל שינוי משמעותי בחלל הציבורי של הבית. השתדלו לתת תשומת לב מיוחדת גם למעברים השימושיים ביותר בבית.
- שימוש בקרניזים דקורטיביים יוצרת מראה מהודר ויוקרתי, אבל חשוב לתכנן היטב את המסגרות, ולחלק אותן בצורה שווה ואחידה כדי לא לפגום בתוצאה הכללית. תוכלו לסמן על הקיר, בעזרת מסקינג טייפ, לפני הדבקתם הסופית, כדי לוודא שאתם מרוצים מהתכנון, ורק אז להמשיך הלאה. אפשר לצבוע את הקרניזים בגוון של הקיר, וליצור מראה מעודן ונקי, שישמש תפאורה לכל אמנות או אלמנט שבו תבחרו.
- סרגלי עץ אפשר להציב גם בחדר הרחצה. חשוב להתקין אותם בצורה מקצועית, להעדיף עצים ייעודיים כמו טיק או ארז שעברו טיפול נגד רטיבות, ולאחר מכן נמשחו בלכה. ישנם גם חיקויים פלסטיים שמתאימים לחללים ייעודיים, שאותם קל להתקין והם אינם מצריכים תחזוקה מיוחדת.