בשיתוף חברת רגבה
מהבוקר - כשאנחנו מכינים כריכים לבית ספר, ועד לארוחת ערב, כשאנחנו נסובים כולנו ביחד לשולחן האוכל, ובוא נודה, גם בהתגנבות למקרר לנשנושי לילה...המטבח שלנו לא מפסיק לעבוד לרגע!
תחשבו על זה: כמה פעמים אנחנו סוגרים ופותחים ארונות, מכניסים ומוציאים מהמדיח, שוטפים, מייבשים, מביאים מהמקרר, מכניסים לארונות וחוזר חלילה! וכך, נולד הצורך במטבח הפונקציונלי, שעושה את חוויית העבודהה במטבח קלה ונעימה יותר. איך תדעו אם המטבח שלכם פונקציונלי? אתם פשוט תרגישו. האם יש לכם מספיק מקומות אחסון? האם יש לכם מתחמי עבודה כפי צורכיכם? האם אתם נהנים מפטנטים חכמים שחוסכים לכם עבודה? ביקשנו ממעצבי פנים לתת לנו את העצות הטובות ביותר שלהם למטבח פונקציונלי, והרי הן לפניכם.
תכנון נכון מוסיף המון
העצות של שרי לרנר, מעצבת פנים בעלת סטודיו GERALDINE
כל החוכמה: משטחי עבודה
אין דבר כזה מטבח פונקציונלי בלי כמה שיותר משטחי עבודה. ולא סתם משטחי עבודה - כל משטח צריך להיות מתוכנן בקפידה.
משטח עבודה חייב להיות חתיכת נדל"ן ריקה ומרווחת ככל שניתן (ללא מיני קופסאות, מכונות קפה, ברי מים ושאר אקססוריז) ולא פחות חשוב – המשטח חייב להיות ממוקם נכון, אחרת זה יכול ליצור תסכול ותחושת בלבול בתפעול היומיומי של המטבח.
אני תמיד אוהבת להסביר את החשיבות האמיתית של מיקום משטחי עבודה באמצעות דמיון מודרך... דמיינו לכם שאתם רוצים להכין מרק - אתם ניגשים למקרר, מוציאים כמה ירקות ומניחים על השיש, משם אתם ניגשים לכיור על מנת לשטוף את הירקות ומעבירים שוב אל השיש, ושם אתם מתחילים במלאכת החיתוך והקיצוץ, כאשר התחנה הבאה היא הסיר שנמצא על הכיריים.
עכשיו, תארו לכם שהסידור במטבח שלכם הוא כזה: מקרר־שיש־כיריים־שיש־כיור. במקרה הזה הירקות ידלגו מהמקרר, מעל הכיריים ואל הכיור. ואחר כך מהכיור בחזרה את הדרך אל הכיריים. מתסכל, לא נכון, מייצר עבודה מיותרת, מלכלך ואפילו פחות בטיחותי. אגב, נתקלתי בלא מעט בתים לפני שיפוץ שהמטבח המקורי בהם היה בנוי בדיוק ככה.
אז זכרו: הסדר הנכון הוא: מקרר־שיש־כיור־שיש־כיריים
הפטנט שלא מפסיק לתת לכם אהבה: האלמגוב
אלמגוב הוא מתקן לייבוש כלים מעל הכיור, בדיוק כמו שהיה בבית של הסבתות שלנו לפני 80 שנים.
ועדיין, אחרי לא מעט ניסיון ואינספור מטבחים, הגעתי למסקנה ברורה -
אם יש לכם אפשרות לשלב אלמגוב במטבח שלכם מעל הכיור, אל תוותרו על זה. בזכות הרעיון העתיק־מבריק הזה, אתם מייצרים לכם במטבח סדר, ארגון וניקיון.
אין יותר כלים בייבוש על השיש.
אין יותר מגבות שסופגות את המים.
אין יותר ריחות רעים של ייבוש כלים.
וככה בקלות ועל הדרך, הגדלתם את שטח העבודה שלכם על השיש.
"בא לי מטבח בצורת ח'"
לא מעט פעמים שמעתי בקשות לייצר מטבח בצורה מסוימת כי "זה החלום שלי".
אבל לא תמיד זה מתאים. למעשה, חובה להתאים את המטבח למבנה
הקונסטרוקטיבי של החלל. יכול להיות שדווקא להטמיע בכוח מטבח בצורת ח' בחלל שבעצם מתאים להיות מקבילי, ייצור חלל צפוף, לא נוח ופחות פונקציונלי.
בכל מטבח יש את "אזור הגבוהים" - מקרר, תנור, מיקרוגל, מזווה, אחסון עליון וכו', והוא לרוב מה שיכתיב/ יגביל/ ינחה אותנו לצורת המטבח הנכונה יותר והמתאימה יותר לחלל.
ולכן, כשאני מתכננת מטבח, אני מתחילה דווקא מאזור הגבוהים, מתייחסת אליו כמו אל קיר גדול ושואלת את עצמי - איפה תבוא כל פונקציה ואיך היא תשפיע על המשך התכנון של המטבח השלם.
אחסון: כמה שיותר
עוד עוד, למעלה, למטה, בצד וכמה שיותר. כמובן, חובה על האחסון להתכתב ולהיגזר מהקו העיצובי של המטבח וחובה עלינו למקסם את אזורי האחסון. ואגב, אחסון הוא לא בהכרח ארון סגור עם דלת. אחסון יכול לבוא לדוגמה בצורה של תאים פתוחים שמאפשרים שימוש באקססוריז לאחסון, כמו
סלים מעוצבים לאחסון פירות/ ירקות שניתן לאחסן מחוץ למקרר.
תכנון נכון של פינת קפה, בפרטים הקטנים כמו 'היכן למקם את הקפסולות'.
יחידות ברזל כאביזר משלים למטבח הן עוד דוגמה מעולה למיקסום האחסון במטבח תוך שמירה על הקו העיצובי.
כל משפחה והצרכים שלה
העצות של אפרת וינרב, אדריכלית ומעצבת פנים, בעלת סטודיו WE ARCHITECTS
מה הפונקציה שלכם?
פונקציונליות היא אינדיווידואלית. היא נגזרת מהתובנות שנולדות תוך כדי התבוננות מעמיקה על הדרך שבה כל משפחה חיה ומשתמשת במטבח שלה. לדוגמה, חלק מהמשפחות יזדקקו למזווה ממש ממש גדול ומושקע, חלקן יצטרכו 2 תנורים לזמנים שבהם הם מארחים את כל המשפחה. ואילו אלו שעתידים להתגורר בדירה קטנה חייבים מקרר שלא בולט מקו הארונות על מנת לאפשר מעברים חופשיים ולמקסם את החלל. אין דבר כזה מטבח אחד נכון. לכל משפחה צריך להתאים את המטבח הנכון עבורה לפי החיים שאותם היא חיה.
הפינה מתה, תחי הפינה החדשה
במטבחים בימינו הפינה נחשבת שטח מת. בעבר היו משתמשים בפרזולים ייעודיים על מנת לנצל אותה, אבל בסוף הם הפכו להיות בית קברות של פריטים ששכחנו שהם שם, כי הדרך להגיע אליהם מסורבלת. בתור אדריכלית אני מסתכלת על כלל החלל ועל הטרייד־אופים השונים שכל העמדה של הריהוט מייצרת. לעתים יש אפשרות לנצל את הפינה המתה של המטבח מהכיוון השני או אפילו לחדר הסמוך. הסתכלות תלת־ממדית ולא שטחית על המטבח מייצרת הרבה פעמים מטבחים יותר מעניינים ובוודאות יותר פונקציונליים.
תשאירו מקום לנוחות
ישנם הרבה מרחבים שקופים, שלא מעט לקוחות לא יודעים בכלל שיש להתייחס אליהם בעת התכנון. לדוגמה, מעבר בין אגף מטבח לאי/ קיר חייב להיות לפחות 95 אבל עדיף 105 ס"מ, על מנת לאפשר מעבר נוח וגם פתיחה נוחה של מגירות/ מדיח וכו'. לעתים לקוחות מבקשים ממני או מנציגת חברת המטבחים לצמצם מעברים כדי לאפשר סלון מרווח יותר לדוגמה, אבל אם אנחנו כבעלות המקצוע לא נשמור על הסטנדרט המינימלי הדרוש לעבודה נוחה, המטבח יהפוך להיות לא נוח לשימוש, ובעיניי אם הוא לא פרקטי, אין לו זכות קיום.
תורת השיש הפנוי
יש פער גדול בין המטבח הסקסי והמינימליסטי שרואים בפינטרסט בלי שום פריט על השיש ובין מטבח שחיים בו. אם נדאג פתרונות חכמים שישאירו את השיש פנוי או לכל הפחות ייראה פנוי ממיקומים אסטרטגיים, אז יצרנו מטבח מנצח.
אני ממליצה לכל משפחה לחשוב מהם הפריטים שבוודאות יהיו על השיש כי הם בשימוש יומיומי (מכונת קפה/ טוסטר/ תמי
4 / סטריליזטור/ ייבוש כלים ועוד). בשלב השני אני ממליצה לחשוב על מטבח שמייצר מקומות מסתור עבור מכשירי החשמל - נישה שנראית מהחזית כחלק מהארונות, אבל בעצם היא המשך של השיש וניתן למקם בה את מכשירי החשמל. כמובן, חשוב לפזר באזורים אלו שקעי חשמל בהתאם לכמות המכשירים הדרושה.
קודם כל הפונקציונליות
העצות של גרשון צור סטודיו - תכנון, עיצוב פנים וליווי .
פונקציונליות במקום הראשון
המטבח הוא האזור הכי פעיל ומורכב בבית. ככזה, יש צורך לשלב בו באופן יעיל ונוח כיורים, נקודות מים, אביזרי חשמל גדולים וקטנים, כלי אוכל והגשה, אחסון מזון יבש וטרי, אשפה ומיחזור. לכן, לפני שמחליטים על הסגנון והצבעים, נדרשת חשיבה יסודית על האופן שבו המשפחה מתנהלת במטבח הן בחיי היומיום והן באירוח, ולקבל החלטות לגבי הפונקציות הנדרשות ומיקומן.
מרחבי שימוש ושטחי עבודה
במטבח ש"עובד" היטב יילקחו בחשבון גם המעברים בין האזורים וגם המשטחים הפנויים לעבודה. מרווח נוח בין מקומות הישיבה ובין משטח העבודה הסמוך יאפשרו שימוש מקביל לכמה אנשים. משטח עבודה פנוי ובמיקום מתאים ייצרו מרחב עבודה נוח ויעילות מקסימלית בגישה לאביזרים ושמירה על הניקיון.
אי במטבח - לא בכל מחיר
ולא מדובר כאן על העלות הכספית. מיקום של אי במטבח יכול להיות יעיל מאוד ביצירת מקומות אחסון, משטחי עבודה נוספים ואפילו לשמש לאירוח "חברתי", כאשר מי שמבשל עומד עם פניו לסועדים ולא עם הגב אליהם.
אבל, וזה אבל גדול, אם המעברים שנוצרים דחוקים או רוחב האי שמתאפשר בחלל צר מכדי למקם בו מקומות אחסון או ישיבה ראויים - עזבו. זה לא יעיל, לא נוח ועדיף לוותר.
צבעוניות וחומרים
ועכשיו כשהחלטנו מה יושב איפה, אפשר לגשת לחומרי הגמר. בין אם אתם אוהבים מראה מודרני, קלאסי או אקלקטי, בהיר או כהה - יש חשיבות גדולה מאוד לשילוב סגנון המטבח עם העיצוב הכללי של הבית.
ברוב הבתים בישראל המטבח גלוי ברמה כזו או אחרת לסלון ולפינת האוכל וחשוב שהם ישלימו אחד את השני ותיווצר הרמוניה מבחינת הגוונים, החומרים והטקסטורות בחלל כולו.
קיבלתם רעיונות למטבח הבא שלכם? יש דברים שאתם יכולים ליישם כבר עכשיו? הקדישו מחשבה כיצד להפוך את החלל החשוב בבית ליותר נעים ו... פונקציונלי!
בשיתוף חברת רגבה
פורסם לראשונה: 11:28, 30.08.22