הביקור הראשון שלי בשטוקהולם היה בקיץ 2004. זה היה ביקור של שבועיים מרתקים שהשאירו עליי חותם חיובי וחשפו בפניי את הליבה ואת היסודות המרתקים של העיצוב הנורדי. והאמת היא שאני מאוהב כבר לא מעט שנים באסתטיקה הנורדית, ולא זה לא רק אני. בכל העולם אימצו בחום את עקרונות העיצוב הנורדיים, את החומרים, הקווים, הצבעים ובעיקר הפילוסופיה העומדת מאחוריהם – האטה, הפוגה (בדמות פיקה - הפסקות יזומות מעבודה), חיים לצד מעט פריטים אבל כאלו שנבחרים בקפידה ומלווים אותנו לאורך שנים בלי קפיצה מטרנד לטרנד. הלב הפועם של סקנדינביה, לפחות לפי תפיסתי, היא שטוקהולם.
עוד בעיצוב ואדריכלות:
שטוקהולם היא לגמרי הבירה האלגנטית של סקנדינביה. יש בה תמהיל מרתק של מסורת אל מול קידמה, פתיחות מרשימה אל מול סוג של דיסטנס, ועוד ניגודים רבים שהופכים אותה לעיר מרתקת לחובבי עיצוב ובכלל. ועוד כשמדובר ביעד יחסית די לא שחוק עבורנו הישראלים.
במרחק של ארבע שעות וחצי של טיסה (כרגע יוצאות טיסות ישירות עם חברת התעופה נורוויג'יין ובקרוב צפויות להצטרף טיסות ישירות של ס.א.ס) נוחתים בשטוקהולם, וגם קצת בעולם אחר לגמרי ממה שאנחנו מכירים במזרח התיכון. את התחנות המומלצות שלי בעיר שבה אני גר ושבה אני מדריך סיורים אחלק לפי חמשת החושים.
כדי להפעיל את חמשת החושים, הכנתי חמש טעימות לא שגרתיות בבירת שוודיה:
להתבונן: התבוננות היא לגמרי מילת המפתח בשטוקהולם כי הטבע והעיר מתמזגים בה להפליא. השוודים ובכלל הסקנדינביים מחוברים מאוד לטבע. אחד המקומות שמחברים את הטבע, התנועה וכמובן העיצוב, שהוא שם נרדף לאחת התעשיות היותר מפורסמות של השוודים (שהא, איך לא, מולדת איקאה), הוא מוזיאון העיצוב. במרחק נסיעה של חצי שעה מהעיר באמצעות אוטובוס או מעבורת (הפלגות של בערך שעה) ומגיעים לאחד המקומות הקסומים של העיר הזאת: הארטיפלג (Artipelag) - מוזיאון העיצוב, האומנות והתנועה של שטוקהולם. התערוכות המשתנות וכוללות את כל הז'אנרים, אך המסלול אליו והחוויה הלא אורבנית בסביבתו הירוקה יוצרים תמהיל של דרך החיים הנורדית.
לטעום: אחרי בוקר גדוש בכל טוב של עיצוב, טבע ותנועה הגיע הזמן לחזור לעיר ולגלות מטבח אחר. בשנים האחרונות חל שינוי בקולינריה המקומית תודות לשפים שוודים נפלאים שרבים מהם למדו, נסעו וחקרו את העולם הגדול. כך נולדה לה שפה חדשה בנוף הקולינריה המקומית. מסעדות מעוטרות בכוכבי מישלן ומסעדות מומלצות פזורות בעיר, לצד מסעדות שמציגות אינטרפרטציה עדכנית ורוח חדשה למטבח המקומי. המסעדה המומלצת שלי נמצאת בעיר העתיקה. שמה Tradition ועל אף שמה היא תמצית השינוי הקולינרי שעבר על שוודיה בשנים האחרונות. מלבד האוכל המוגש במסעדה היא מהווה הצצה לטיב העיצוב הסקנדינבי, מבחירת הכלים דרך הטקסטיל, גופי התאורה, הרהיטים ואפילו סידורי הפרחים והצמחייה.
להריח: התעשייה שבועטת לא פחות ממכוניות וולו, איקאה והמאפים המתובלים בקינמון והל היא תעשיית הבישום. בסקנדינביה בכלל ובשטוקהולם בפרט אוהבים כל מה שקשור בנרות וב- Home luxury המתייחס למיתוג חלל בעזרת ריח, גם כשמדובר בבתים פרטיים. פילסה את דרכה לפני עשור וקצת לקדמת הבמה העולמית Byredo - המותג הראשון שיצא למרחקים ושם את השוודים כחלוצי הבישום בחללים ונמכר בחנויות הכולבו הכי נוצצות של בירות העיצוב האירופאיות. מאז צצו כמו פטריות אחרי הגשם מותגי ריח רבים. אחד מהם תמיד שובה את ליבי, LOVE AND STONES שמו. הוא מייצג עבורי את תרבות ה-Hygge (מושג סקנדינבי שפירושו חמימות, נינוחות, נעימות וחברותיות בתחושה טובה וברווחה נפשית - ת"ח) בצורה המדויקת ביותר: להפוך את הקז'ואל היומיומי למשהו יוצא דופן ומיוחד, שילוב נדיר בין הוליסטיות של אבני קריסטל ותמצית הטבע הנורדי.
להקשיב: אי אפשר להגיע למולדתם של גאוני הפופ המקומיים - אבבא – ולא להתייחס לתרומתם לתרבות וגם לעיצוב. כותבי מוזיקה רבים ונפלאים יצאו משוודיה, אך הלהקה האגדית תחגוג 50 שנים לניצחונה בתחרות האירוויזיון בשנת 2024, אירוע שללא ספק מקרב לבבות, ולא רק של שוודים. מלבד האירוויזיון שייערך בשוודיה לאור זכייתה של לורין בתחרות האחרונה, בשטוקהולם פועל מוזיאון אבבא שביקור בו נחשב לחוויה של ממש. לא פחות מהמוזיקה, נודעו ארבעת המופלאים השוודים בסגנון הלבוש, השיער, האביזרים והלייפסטייל. הסגנון – שכלל תלבושות מבריקות, נוצצות ותואמות – הם לא הדבר הראשון שעולה כשחושבים על סגנון שוודי, ואולי זה מה שהפך את הלהקה לתופעה תרבותית שחיה ובועטת גם חמישה עשורים אחרי.
בכל העולם אימצו את עקרונות העיצוב הנורדיים, את החומרים, הקווים, הצבעים ובעיקר הפילוסופיה העומדת מאחוריהם – האטה, הפוגה, חיים לצד מעט פריטים אבל כאלו שנבחרים בקפידה ומלווים אותנו לאורך שנים בלי קפיצה מטרנד לטרנד
לחוש 1: את Stockholm Design house הכרתי בשנות ה-20 פלוס שלי וכנראה שסוד הקסם שלהם טמון כבר בשם המותג. מדובר בבית המכיל בתוכו מכלול מדויק של כל מה שצריך בעיצוב הבית והסביבה – כלים, טקסטיל, רהיטים, תאורה, נרות ומה לא. ההתאהבות שלי הגיעה מעריכת שולחנות בעיצובם, עם כלים מתוקים וכל כך נקיים בסגנון ג'פנדי (המיזוג הקדוש בין יפן לסקנדינביה). אנדרס פארדיג הקים את החברה מתוך צורך להשלים את מה שהוא הרגיש שחסר בעיצוב פנים וכדי לאתגר את התעשייה המקומית בפרויקטים של קולקציות קפסולה לצד קלאסיקות קבועות ופריטים שמזוהים עם המותג מיום הקמתו. מספר רב של מעצבים עובדים עם החברה מכל קשת תעשיית העיצוב. בסיורים שלי יש תמיד התלהבות מהמוטו של החברה: "אנו מפיצי בשורת עיצוב, לא יצרני עיצוב".
לחוש 2: סטודיו Kaolin נמצא באחד הרחובות היותר מקסימים ברובע העיצוב של שטוקהולם. ברחוב Hornsgatan, שבו פועלים לא מעט אמנים, הקימו 25 פסלים ויוצרים את הסטודיו הפרטי שלהם לקרמיקה. מאחורי חלון ראווה שובה לב עובדים 25 מטובי הקרמיקאים השוודים ויוצרים במרץ שפה חדשה, שהיא מיזוג בין מסורת שוודית ובין סגנון מודרני ועדכני.
לחוש 3: יש טקסטיל ויש טקסטיל, כך לפחות מוכיח המותג spirit of threads. מדובר באחד המותגים הכי מרתקים של השנים האחרונות בעיקר כי לסקנדינבים יש פינה חמה בלב לבדים רכים ועוטפים. לא תמצאו כורסה או ספה בלי איזו שמיכת פינוק, וגם לדרך, על הגוף, אוהבים בשטוקהולם להתעטף באיזה שאל או צעיף נעים. לאור האהבה הזו לטקסטיל, התאגדו כמה חברים ויזמי אופנה עם ניסיון בתעשיית האופנה במטרה ליצור משהו שונה בדגש על אופנה איטית, פס ייצור קטן ושכר הוגן עבור המלאכה. העיצוב של הפריטים מוקפד, נקי ובדגש על מינימליזם, הצבעים מרהיבים, והכל נעשה בעבודת יד נורווגית (הנורווגים מתמחים כמו רוב הסקנדינבים בעבודות יד ובדגש על עיבוד טקסטיל בדרכים מסורתיות שפחות מזיקות לסביבה). חומרי הגלם מגיעים מרי ההימלאיה ומהמזרח הרחוק, בדגש על סחר הוגן ובאיכות מהגבוהות שיש.
עוד שתי נקודות לחובבי עיצוב
שבוע העיצוב של שטוקהולם - ב-5 עד 9 בספטמבר ייערך בעיר Stockholm Design Week וכדאי לפקוד אותו כדי לקבל מנות גדושות ומרוכזות של עיצוב עכשווי לצד הצצה למגמות עתידיות.
תחנות המטרו - מומלץ מאוד לנסוע במערכת המטרו של שטוקהולם ולא רק כדי להגיע ממקום למקום בעיר. תחנות המטרו הן מעין נגיש לכלל הציבור לאמנות ולעיצוב. התחנות השונות מעוצבות בסגנונות שונים, במסגרת תהליך שדרוג שהחל בשנות ה-50 של המאה הקודמת והגיע כמעט לכל תחנה בעיר. תפיסת העיצוב הסקנדינבית דוגלת בפילוסופיה של דמוקרטיזציה של העיצוב, ומה יותר דמוקרטי מתחנות תחבורה ציבורית? במחיר של כרטיס אפשר להיחשף לציורי קיר על גבי סלעים, מיצבי אמנות, תערוכות, פסלים ועוד, תוך טיפול בנושאים חברתיים כמו זכויות הלהט"ב, זכויות נשים, שמירה על הטבע, דאגה לבעלי חיים וכך הלאה.