מצוקת המקום בחדרי השינה, בעיקר בדירות קבלן חדשות, מובילה לא אחת לפתרונות יצירתיים. זה החל מזמן עם אחסון מתחת למיטה – בין אם על ידי הרמת המיטה ובין אם באמצעות כזה שנשלף על גלגלים – והמשיך ביצירת נגרות מותאמת שמאפשרת להכניס לחדר של תשעה מ"ר גם מיטה זוגית, גם ארון וגם שידות, ולפעמים עוד כמה פונקציות.
אז איך עושים את זה נכון? מתכננים תאי שינה שבהם הנגרות או אלמנטים אחרים עוטפים את המיטה – המוטיב המרכזי בחלל – ויוצרים כוך אינטימי קטן ומלא סטייל. בשיטה הזאת משתמשים אפילו מיטב המלונות האורבניים בארץ ובעולם, שבהם כל אינץ' מתורגם לכסף.
"הרבה דירות אורבניות מתוכננות היום במידות קטנות במיוחד", אומרת האדריכלית נטלי רויזין, שיחד עם בן זוגה ושותפה למשרד, האדריכל אהוד נדל, מתמחה בתכנון דירות קטנות. "לרוב בחדרי מאסטר יש דלת כניסה, חלון גדול או יותר מאחד, לעתים יציאה למרפסת ודלת לחדר רחצה, ולכן פעמים רבות לא נשאר קיר נוח לתכנון ארון גדול. פתרון של נגרות סביב המיטה נותן מענה לחדרים בעלי מבנה מורכב או קטנים במיוחד".
מה צריך להביא בחשבון כשמתכננים נגרות כזאת?
"את המקום ליד המיטה, שיהיה נגיש ונעים, ואת יעילות הארון עצמו. הארונות שמעל אזור השינה יכולים לשמש לאחסון שהוא פחות נגיש, אבל נותן מענה לבגדי חורף/קיץ מחוץ לעונה. חשוב להתחיל את הארון שמעל המיטה בגובה שלא יפגע בתחושת החלל בזמן השינה. תמיד נתכנן גם מנורת לילה והכנות חשמל מותאמות לכל אחד מהצדדים. אנשים לפעמים חוששים שזה ירגיש להם סגור, אבל דיירים שעשינו להם פרויקטים כאלה דווקא אמרו שנעים להם לישון ככה, שהאינטימיות שנוצרת תורמת להם לשינה טובה יותר".
רוני אביצור, אדריכלית ומבעלי סטודיו XS המתמחה בדירות קומפקטיות, תורמת כמה טיפים שיסייעו לכם בתהליך:
הגדרת המטרה: בשלב התכנון הראשוני חשוב להגדיר את מטרת החלל בדיוק רב – האם מדובר במנוחה קצרה במשרד, חלל שינה בבית, קפסולת שינה במלון או פינת נמנום? בדיקה מקדימה של צורכי המשתמשים ומטרות החלל תסייע בהתאמת התכנון באופן מיטבי. יש לשקול את גודל החלל הזמין ולבחון אילו פונקציות נוספות נדרשות מעבר לשינה, כמו אחסון לכריות ולשמיכות או מקום להטענת סלולרי, מקום לנעליים או לבגדים.
אקוסטיקה: שיקולי האקוסטיקה הם מרכיב חשוב בתכנון. בכל חלל מומלץ לבחון את רמת הבידוד הנדרשת ולהתאים פתרונות לסביבה, בין אם מדובר במשרד, בבית או במלון, כי לצורך שינה טובה חשוב להתנתק מהסביבה.
אור, אוויר ואוורור: חשוב להקפיד על חלל מאוורר היטב עם תאורה עדינה ליצירת אווירה נעימה, לצד תאורה פונקציונלית לשימוש יומיומי. תכנון נכון יכלול גם פתיחה וסגירה של החדר בקלות ונגישות נוחה לכל האביזרים בו.
ייעוץ מקצועי: אם תא השינה ממוקם בגובה, בסגנון גלריית שינה, יש לקבל ייעוץ של קונסטרוקטור לעמידות התא, המשקל והקיבולת שלו.
נגרות מותאמת: אף על פי שיש קפסולות מוכנות לרכישה ופריטים סטנדרטיים לחדרי שינה ביתיים, לרוב מומלץ להתאים את החלל בנגרות מותאמת אישית. כך תצליחו לנצל בצורה מרבית את החלל ולהתאים אותו בדיוק לצרכים שלכם ולעיצוב הכללי. נוסף על כך, כדאי לשקול פתרונות ניידים או מתקפלים, מה שמאפשר התאמה לצרכים משתנים לאורך זמן.
חופת עץ ובמה ענקית
הצרכים המשתנים יכולים להיות, למשל, השקעה במיטה מפנקת. מעצבת הפנים פנינה רימון מספרת על זוג שביקש מיטה "מחבקת ואוהבת", ולכן יצרה עבורם מיטה עם חופת עץ בעבודת נגרות שעוטפת את המיטה ואת יושביה. "לצידי המיטה הוספתי גופי תאורה מבית LIGHT IN של המותג SECTO", היא מספרת, "גם הם עשויים סרגלי עץ".
מעצבת הפנים מורן נווה מספרת על חדר שינה שבו תוכננה במה ענקית ומוארת ובתוכה ארבעה מזרני טמפור בגודל תשעה מ"ר שחוברו יחדיו ומאפשרים מנוחה אמיתית בלי להרגיש את החיבורים. "מעל המיטה נבנה גשר עץ עם מיטת קומתיים. שטח האחסון הגדול משלב בתוכו טלוויזיה בנויה ופינת משחק עם ספרים ומשחקים. גב המיטה הענק יוצר במיוחד על ידי רהיטי Oknin".
האדריכלית מירב גלן מסבירה שאת טכניקת תא השינה הקומפקטי אפשר ליישם גם בחדרי ילדים, שרובם קטנים היום במיוחד. "עיצוב הפנים של הדירה וכך גם של החדר המקסים של הילד מאופיין באיזון בין פריטים מקוריים מאמצע המאה הקודמת ובין פריטי עיצוב עכשוויים. העיצוב משלב בין האירופי למקומי, בין עושר לפשטות. את אלמנט הנגרות תכננתי בהתאמה אישית, בשילוב מוקפד של פריטי ריהוט ועיצוב מינימליסטיים. את הטקסטיל הרך שמשלים את האווירה בחרתי בחברת Ella Décor", היא אומרת.
מעצבת הפנים קרן גנס מספרת על חדר ילדים שבו הארון צמוד למיטה: "כך נוצר אזור מיוחד ונפרד שמשמש לאחסון. גם המיטה תוכננה עם שתי מגירות תחתונות שמשמשות גם הן לאחסון, והעיצוב נעשה כך שהכול ביחד נראה כאלמנט אחד שעוטף את הילד".
בין הפרויקטים שעיצבו בסטודיו XS אפשר למצוא תא שינה עם בידוד אקוסטי ומיזוג נפרד בחדר הילדים, מה שמאפשר חופשיות לילדים ושקט להורים; מיטה נמוכה התחומה בנגרות שמייצרת תחושת מרחב פתוח יותר בחדר; חלל שינה מבודד אקוסטית ועיצוב המעודד רגיעה לקראת שינה איכותית; מיטה שקועה המוטמעת בתוך מסגרת נגרות היוצרת תחושה אינטימית, וקירות העץ המקיפים מספקים בידוד אקוסטי; חלל שינה גבוה המפחית את החשיפה לאבק ולמזיקים; נישת שינה מוגבהת לצד המיטה שמאפשרת אחסון שקט ונגיש.
האדריכלים רויזין ונדל אחראים על כמה פרויקטים קטנים במיוחד, בהם בית המשאית שבמסגרתו משאית ישנה בשטח כולל של 25 מ"ר הוסבה לבית על גלגלים עבור משפחה של הורים וילדים, הכוללת גם שני חדרי שינה זעירים. "כשתכננו בית זעיר שגודלו 12 מ"ר בלבד היינו צריכים להתייחס בצורה חדשה ומקורית לנושא השינה. מיקמנו את המיטה בגלריה גבוהה שמגיעים אליה דרך מדרגות שהן אלמנט נגרות רב-כיווני. בצד אחד של המיטה הוספנו נישה לכוננית צד ומקום לדברים הקטנים, ובצד השני, הפתוח למדרגות, תוכננה מגירה נפתחת שנותנת מענה לאותו צורך. אזור המיטה הוגבה, והחלונות משני הצדדים נותנים לו תחושה קסומה ונעימה".
רויזין מסכמת: "חלוקה שנוצרת באמצעות נגרות מייצרת תחושה של מתיחת גבולות המרחב מכיוון שאפשר להכניס בתוך אותו חלל הרבה יותר פונקציות וכמובן הרבה יותר אחסון".