משבר הקורונה נחרט עבור מרביתנו כתקופה שהיינו שמחים לשכוח, אך אם יש דבר אחד טוב שנוצר במהלכה הוא שיפוצי בתים רבים, כולל ביתם החדש של זוג בשנות ה־40 לחייהם ושלושה ילדים, שחזרו ארצה אחרי שנים שבמהלכן התגוררו בלונדון.
הם הפקידו את ביתם, בשטח של כ־300 מ"ר על מגרש של כ־450 מ"ר, בידי האדריכל בועז שניר. אחרי תכנון ועיצוב פנים, הפך הבית הוותיק לסביבת מגורים שמושפעת לא מעט מהעיצוב האנגלי באדפטציה מותאמת לאקלים ולסביבה הים־תיכונית, וקולעת לאורח החיים של המשפחה.
בשיא תקופת הקורונה, כשהכול היה סגור ומבודד, רכשו בני המשפחה בית ישן שממוקם בלב שכונה פסטורלית ומבוקשת בעיר מרכזית בשרון. כבר אז הם גרו בלונדון, אך תכננו בעתיד הנראה לעין לחזור לגור בארץ. "תהליך הרכישה בוצע בשלט רחוק, בהתאם לתקופה המורכבת", מספר שניר. "בדיעבד, קשה לדעת אם הבעלים החדשים היו רוכשים את הבית בתקופה אחרת ואם כן - בטח לא באופן הזה. התכנון, העיצוב והיתר נערכו בזום, כשאני - אדריכל הפרויקט - מלווה את המשפחה ביחד עם עורכי הדין, המתווכים וגורמים מקצועיים נוספים. בפגישה המקוונת שבה דנו אם בכלל לרכוש את הבית, תיאר כל אחד במילותיו את רשמיו מהבית ומהסביבה שבה הוא ממוקם, כדי שבני הזוג יוכלו לקבל החלטה שקולה. כך אגב גם התבצע תהליך בחירת המומחים שליוו את הפרויקט, כשגם ההיכרות הראשונית ביני ובין הלקוחות התרחשה אונליין".
באמצעות הזום ושיחות וידיאו בווטסאפ התנהלו גם יתר הבחירות וההחלטות במהלך השיפוץ, ובעלי הנכס חזרו להתגורר בארץ בעיצומו של ביצוע הפרויקט, בשלב די מתקדם ולקראת סיומו.
קלאסיקה אירופאית בסביבה ים־תיכונית
"הבית נמצא במרחק הליכה קצרה מחוף הים וככזה, התחושות שביקשנו ליצור הן של חופשה במלון בוטיק מעוצב, אך בד בבד שיווינו לצקת בו אווירה אירופאית ומהוקצעת", מסביר האדריכל. "הדבר היחיד כמעט ששימרנו מתצורתו הישנה של הנכס הם עצי הדקל המדהימים שנטעו לפני שנים רבות בחזית הראשית. רובם המכריע של האלמנטים המרכזיים השתנו בתכלית. כך למשל צורתה של בריכת השחייה ששודרגה משמעותית וגם גרם המדרגות. יצרנו מעין בית קלאסי בסביבה ים־תיכונית, ששזורות בו השפעות ישירות של העיצוב האנגלי המסורתי, בדגש על לונדוני, כפי שהעדיפו בני המשפחה גם בחייהם פה".
פלטת הצבעים המרכזית רובה מבוססת על טהרת הלבן, האפור והזהב עם נגיעות של גוני טורקיז וכחול שחוזרים בפינות מסוימות של הבית כמעין הבלחות צבעוניות שמעוררת שמחה ומעניקות מראה מלא חיות. הצורה והגוון של החלונות שנבחרו מאפיינים גם הם את התחושה האירופאית־לונדונית ששאולה מהסביבה שממנה הגיעה המשפחה. הבית עתיר שכבות, חומרים וקישוטים, מה שפחות מאפיין בתים ישראליים מודרניים.
"חזיתות המבנה והפרגולות תוכננו בסימטריה מוחלטת ועוטרו בפרופילי דקורציה. החלונות והפתחים מוסגרו, ובתוך כך תוכננו חלונות בלקון עם מעקה, שתורמים מאוד לאווירה הקלאסית. כך, התחושה הרווחת שחשים כבר בכניסה למגרש היא של בית מנותק מהמציאות הישראלית", אומר שניר.
כלי נגינה עבור שוחרי התרבות
קומת הקרקע הפתוחה לחוץ באופן מקסימלי הודות לחלונות גדולים - כוללת מטבח, סלון ופינת אוכל. מול דלת הכניסה, ובצידו האחר של הבית, ניצב מטבח גדול ומרשים עם אי במרכזו. סגנון הנגרות שנבחר עבורו מורכב ממסגרות קישוטיות המסמלות את השפה הכללית של הבית - קלאסיקה בהירה.
"בעלי הבית חיים ונושמים תרבות ועדות לכך היא כמות כלי הנגינה ששולבו ברחבי הבית, כשכל כלי קיבל מקום ופינה משלו", מספר שניר. "כך למשל הפסנתר, שזכה לבמה בחלל הציבורי שבקומת הקרקע, נתון בתוך נישה שיצרנו במיוחד עבורו, שאותה חיפינו בטפט שמאגד בתוכו את פלטת הצבעים של הבית ומהווה קיר כוח עוצמתי".
לדבריו, בני המשפחה אינם "אנשי טלוויזיה" כהגדרתו, כך שבשונה מבתים אחרים הוא לא נדרש לייצר עבורה מקום ייעודי. "וכך גם לא נתקלנו במגבלה כזו או אחרת במיקום מערכת הישיבה", הוא מוסיף. את הסלון מיקמנו כך שהספות ייצרו קרבה ואינטימיות שמעצימה את תחושת הביחד, על אף המרחב הגדול שיש בחלל.
בלי מסך בחדר השינה
גם בחדרי השינה ויתרו בני הבית על מסכים וביקשו לשלב אלמנטים שמאפיינים אותם, כמו כלי נגינה ואמנות. את המסכים השאיר שניר לחדרי העבודה. "בעלי הבית, שניהם אנשי הייטק, עובדים לא מעט מהבית מול מסכי מחשב בשעות שונות ולא תמיד לפי שעון ישראל. לכן, יצרנו עבורם שני חדרי עבודה - אחד לבעל ואחד לאישה, שאינם ממוקמים באותה קומה אלא במפלסים נפרדים ומנותקים. כך, לכל אחד מהם יש את המקום והפינה שלו", הוא אומר.
חדר העבודה של אבי המשפחה מעוצב כמעין לופט עכשווי בסגנון צעיר, שמזכיר במעט חללי עבודה בענף ההייטק, עם בריקים ואלמנטים ממתכת שחורה ומעץ בצבע שחור, עם נגיעות של פריטים בצהוב להקפצת הנראות. לעומתו, חדר העבודה של האם הוא צבעוני ומאופיין בקו רך ורומנטי, כשהתחושה השוררת בו היא של שלווה ורוגע. רוך ורומנטיקה מאפיינים גם את חדר השינה של בני הזוג וגם את חדרי הילדים.
"העיצוב הלונדוני שב וחוזר בעיצוב הפנים בחלקים שונים של הבית. כך, למשל, טפטים בהדפס בריקים היוו פתרון מצוין שהעביר את התחושה מבלי להיגרר להוצאה כספית גבוהה של חיפוי בריקים אמיתיים. שילבנו גם כריות בעיצוב דגל אנגליה, תמונה לונדונית מפורסמת, יצירות שלוקטו כשהם גרו בלונדון, ציור הביג בן ועוד", אומר שניר.
חדר השינה של בני הזוג פונה לחצר ולבריכה. חדר הרחצה הצמוד מעוצב בסגנון מלכותי ויש בו דגש על כל פרט. "האריחים שאיתם חיפינו את הקירות משלבים בין גוני הזהב, הלבן והאפור - אזכור לפלטת הצבעים של הבית. אמבטיה free standing מחזקת את האווירה הקלאסית ומעצימה את החוויה המעוצבת והיוקרתית השוררת בסוויטה של בני הזוג", מוסיף שניר.
מרתף בסגנון בר ספורט אנגלי
מרתף הבית מעוצב כך שיש בו הווי של ספורט־פאב. "שילבנו בו שולחן סנוקר, משחק חיצים למטרה, פטיפון עם עמדת תקליטים, גיטרות, ספרייה מעוצבת וכך הלאה. מול החלל הזה ניצב חדר סאונה יבשה שמחזק את תחושת הפאן והנופש ששוררת בבית המגורים המשפחתי", אומר האדריכל.
בני המשפחה נהנים ביחד במרתף גם מפינת משפחה המאופיינת בספות קטיפה רכות באפור וירוק עם שלל כריות, צמחים וחפצי אמנות.
בחצר, לצד הבריכה המאופיינת בצורה עגלגלה ולא שגרתית ובה מפל כיפי, משולבות פינות ישיבה במראה קלוע בגוונים טבעיים בהירים כמו אפור וחום.