יש דירות שדי במבט אחד בהן כדי להבין בדיוק היכן הן ממוקמות, גם אם לא קולטים באותו מבט את הנוף מהחלונות. כזאת היא הדירה התל אביבית להפליא שקנתה לה יזמת היי טק בת 40. הדירה בת 90 המ"ר שלה מרפסות בגודל 12 מ"ר, חולשת על קומה חדשה שנבנתה כתוספת לבניין קיים ולה מבנה ייחודי. חלל הדירה מקיף את הקומה כולה וכך "כולא" בתוכו את חדר המדרגות. הבונוס המפנק: המעלית נפתחת ישירות אל לובי הדירה.
בעלת הבית פנתה למעצבת הפנים שני רינג, שאותה הכירה דרך חברה משותפת, וביקשה ממנה ליצור עבורה בית מזמין, שיאפשר לארח בנוחות ויכלול אזורי ישיבה שונים. ומעל הכול: היא ביקשה חדר ארונות נפרד ומפנק (Walk In).
"בתכנון הראשוני חשבנו לייצר רצף בין הסלון למטבח", נזכרת רינג, "אבל בסופו של דבר בחרנו באפשרות אחרת, שבה הסלון והמטבח פונים שניהם לחזית הרחוב והמסדרון הצר למדי שנוצר מול מבואת הכניסה מפריד ביניהם. חדר השינה מוקם בעורף הבניין, וחדר הארונות הנפרד שבעלת הבית חלמה עליו הוא למעשה המעבר בין הסלון לחדר השינה. בנוסף, התעקשתי למקם בדירה אמבטיה אחת, גם אם קטנה, והיא נקבעה בחדר האורחים".
הכניסה לדירה מתבצעת, כאמור, ישירות מהמעלית. זו נפתחת אל מבואה מוגדרת היטב, עם חיפוי עץ מחורץ שמכסה את הקירות – המחביאים בתוכם ארון חשמל וארון שירות – ואת התקרה מונמכת. דלת הכניסה ודלת המעלית נצבעו שתיהן בצבע גרפיט, והרצפה כאן ובחלל הציבורי כולו מחופה באריחים גדולים, דמויי בטון. עציץ גבוה בסל קש תורם לתחושה ביתית מעט יותר במבואה הרשמית למראה.
אותה תחושה רשמית משתנה כשיוצאים מהמבואה אל חלל הבית, ומגיעים מייד למסדרון רחב ידיים, שקיר אחד שלו עשוי כולו ויטרינה ענקית עם פרופיל אלומיניום לבן, לא מחולק, ותריסי עץ אגוז במראה מיושן ונעים שאופייני לבתים תל אביביים של פעם. לאורך התקרה, שגובהה 3 מטרים, עוברת תעלת מיזוג חיצונית המחברת בין המטבח לסלון ומדגישה את אורכו וגובהו של החלל, ובמקביל לה עובר פס צבירה של תאורה.
מימין נמצא הסלון, קטן ואינטימי, שממנו יציאה למרפסת צרה וארוכה, מחופה בדק עץ, המשקיפה אל הרחוב. זו מכילה בר תלוי וכיסאות בר שחורים במקטע שמול הסלון, ופינת ישיבה נמוכה יותר, לבנה, בהמשך.
תירוץ לטרצו
הסלון מרוהט בספת ר' אפורה שנקנתה בבדוסה, וכורסה בהירה מינימליסטית מטולמנ'ס. ביניהן זוג שולחנות קפה מפיק-אפ כיסאות, שאינם סט: האחד מורכב ממשטח טרצו על רגל חרוט שחורה, והשני עשוי מתכת מדוקקת. שטיח רך בצבעים בהירים תוחם את כל אלה ומחמם את החלל. בסלון שני קירות נוספים –ספרייה האחד גם הוא ויטרינה ענקית והשני, מאחורי הספה, כולל דלת בקו אפס עם הקיר ובגוון כחול כהה, המובילה למעבר לחדר השינה, בין שני ארונות כחולים כהים. בהיעדר קירות נוספים, הוחלט להציב את הטלוויזיה על עמוד.
מעברה השני של המבואה נמצא המטבח. בדרך אליו נחלוף על פני ספרייה לבנה, עשויה מעץ ומתכת, שכוללת אחסון סגור ופתוח ומשתלבת היטב בארונות המטבח הלבנים שנגלים מייד אחריה. במרכז המטבח אי ורדרד עדין, מרחף על רגלי מתכת לבנות עם משטח עבודה מעץ בגמר אגוז. משטחי העבודה של ארונות המטבח עשויים שיש עם נגיעות טרצו עדינות, והקירות שמעליהם מחופים באריחים לבנים מחורצים.
מהמטבח מוביל מסדרון אל חדר הרחצה הכללי, שבו ארונות מעץ בהיר ורצפתו מחופה אריחי טרצו שגודלם מטר על מטר, המטפסים גם על הקירות. בקצה המסדרון ממ"ד שהוסב לחדר שינה לאורחים, ומשמאל חדר עבודה צר וארוך, שקיר אחד שלו מחופה בלוחות שעם והשני בטפט במראה טרצו. חדר העבודה נפתח אל מרפסת אחורית קטנה, מרוצפת עץ כמו זו הקדמית, שמעברה השני מובילות דלתות זכוכית גדולות אל חדר השינה.
ביחד אך לחוד
רצפת חדר השינה מחופה פרקט אדרת דג ("פישבון") מעץ אגוז, שחוזר גם בתריסי העץ הסוגרים על החלונות הענקיים, הנמתחים מרצפה ועד תקרה ממש כמו בחזית הבית. מיטת ברזל שחורה ומינימליסטית למראה – שנקנתה, יחד עם השידות התואמות, בחנות חום הברזל – סמוכה אל אחד מקירות הוויטרינה.
מנגד קיר אחר מכוסה כולו בארון עץ כחול, שממשיך אל חדר הארונות. זהו למעשה מסדרון ארוך שנוצר בין שני ארונות כחולים. מעברו האחד של חדר הארונות נמצא חדר רחצה נוסף, המשולב בפרטי נגרות בגוון כחול זהה לזה של הארונות ושל דלת הכניסה לחדר השינה, שכזכור נפתחת אל הסלון, ובכך משלימה את ה"מעגל המרובע" של הבית בעל המבנה יוצא הדופן.
"בזכות המבנה המיוחד של הדירה, לכל אזור יש את הייחוד שלו והאווירה שלו", מספרת רינג. "אם הייתי חייבת לבחור אזור אחד מבין כולם שאני אוהבת במיוחד, אני מניחה שהייתי בוחרת במטבח, עם האי המפנק במרכזו. גם המבט מהמיטה, כאשר הדלת פתוחה דרך חדר הארונות והיישר אל המרפסת של הסלון והירוק של צמרות העצים, מקסים במיוחד".
"מבחינתי החלק האהוב בדירה הוא דווקא המעברים", מוסיפה ומסכמת בעלת הבית. "כל חלקי הבית מחוברים אך נפרדים, וכיף במיוחד לעבור ביניהם ולחוות את השינוי – מהארון הכחול לחדר השינה הרגוע, מהכניסה למסדרון ומשם למטבח, וכן הלאה".