שבוע אחד מרוכז של עיצוב בינלאומי בתל אביב־יפו יתקיים לראשונה בישראל, ויאפשר לקהל המקומי גישה לפריטי אספנות מהעולם. ובכך יחבר את ישראל לסצנת העיצוב הגלובלית. TAAD, ובשמו המלא Tel Aviv Art and Design, הוא אירוע המשלב בין יריד ותערוכה וובו יוצג אוסף של כ־600 אובייקטים של 70 אמנים בטווח מחירים רחב מאוד. במשך שבוע, מ-5.3 עד 11.3, הקהל יוכל להתרשם מעבודות עיצוב ואמנות המחברות בין תרבות ומסחר על פני כ־2,000 מ"ר, ולקנות כמובן הביתה.
את היצירות ליקטו מייסדת ומנהלת TAAD - מריה נסימוב, אוצרת בינלאומית, היסטוריונית ויועצת אמנות, והאוצרת הבינלאומית מריה כריסטינה דידרו. העבודות עוסקות בנושא EVERYDAY WONDER ומקורן בגלריות המובילות בעולם. האוסף שאצרו נסימוב ודידרו כולל פריטי עיצוב עכשווי, פריטי וינטג' נדירים, מוצרי קראפט ואובייקטים במהדורות מוגבלות מגלריות, בתי מלאכה, אמנים ומעצבים מכל העולם. בין היתר יוצגו ויוצעו למכירה רהיטים, גופי תאורה, כלי קרמיקה, כלי אוכל והגשה, טקסטיל, שטיחים ויצירות מלאכת יד. לדברי האוצרות, היריד, שתוכנן לפני יותר משנה ונדחה בעקבות המצב, מאפשר הפוגה של יופי ומנסה ליצור אופק של אופטימיות ותקווה.
האוסף יוצג בחלל תצוגה ייעודי שיוקם בתמיכת אקרו נדל"ן וטארה יסודות נדל"ן במיוחד עבור היריד, ברחוב התחייה 34 בדרום העיר, באזור המתפתח שבין אצטדיון בלומפילד לרחוב הרצל. כמו במקרים רבים בעולם וגם בארץ, מדובר בחיבור של נדל"ן ועיצוב, כשאת הקרקע לתצוגה מעניקה החברה שעתידה לבנות בהמשך בתי מגורים על השטח - מתחם של כ-30 דונם ברחוב הרצל, מול בית הספר לטבע – בשכונה חדשה. עד שזה יקרה, ישמש המקום להרחבת אופקים בתחום עיצוב הבית, כך מקוות המארגנות.
יצירות לבית מסאו פאולו עד שנחאי
ב-TAAD ישתתפו יוצרים ובתי עיצוב מרכזיים מניו יורק, סאו פאולו, פריז, שנגחאי, פירנצה ורומא, לצד גלריות קטנות ובתי מלאכה של מעצבים בראשית דרכם. בין הגלריות הבינלאומיות שיציגו אפשר למצוא את Mercado Moderno מסאן פאולו, Gallery All משנגחאי ולוס אנג'לס, Friedman Benda מניו יורק, Giustini / Stagetti מרומא, Galleria Antonella Villanova מפירנצה ו־Galerie kreo מפריז. בין הסטודיואים המשתתפים בעיצוב נמנים Juliana Lima Vasconcellos מסאן פאולו, Studio Zaven מוונציה ו־Draga & Aurel מקומו, איטליה.
לדברי האוצרות, המטרה היא להרחיב את גבולות השיח של עיצוב ואמנות בישראל ולתת מענה לביקוש הקיים בשוק העיצוב בישראל לפריטים ברמה גבוהה, בייצור איכותי ובזמינות מיידית. "למהדורה הראשונה של TAAD, הקונספט האוצרותי שלי הוא EVERYDAY WONDER, מתוך נקודת מבט על היופי שקיים בחיי היומיום", מסבירה דידרו.
וכמה יעלו הפריטים? מ-100 דולר לפריט הזול ביותר, שהוא מחיר נגיש באופן משמעותי מכל יריד עיצוב אחר בעולם. יהיו גם פריטי יוקרה נדירים ומחירם יהיה גבוה בהתאם. עם זאת יש להביא בחשבון שהכניסה ליריד כרוכה בתשלום (מ-90 שקל במכירה מוקדמת באתר ועד 120 שקל בהמשך).
מלואי ויטון לדרום תל אביב
ההשראה לקיום אירוע כזה בתל אביב הגיעה מירידי עיצוב מובילים בעולם, כמו Milan Design Week, Design Miami ו־PAD, שבבסיסם מכירה של פריטי אמנות ועיצוב במחירי השוק שלהם. בשונה מירידים אחרים, האוסף שמוצג בתערוכה הותאם עבור הקהל הישראלי, עם חיבור לסצנת העיצוב הגלובלית.
כדי להעמיק את אותו חיבור לעולם העיצוב, יתקיימו במסגרת TAAD במקביל לתערוכה המרכזית גם כמה אירועי לוויין חווייתיים, הכוללים הקרנות סרטים בנושאי עיצוב ואמנות, הרצאות ושיתופי פעולה מקומיים. לדברי נסימוב ודידרו, האירועים יעניקו לקהל הצצה לתהליכי היצירה ולהיסטוריה של הפריטים הייחודיים שיוצגו.
שתי האוצרות מביאות איתן ניסיון רב בתחום. נסימוב הובילה וניהלה מוסדות תרבות מובילים, בהם המוזיאון היהודי, המרכז לסובלנות והביאנלה של מוסקבה לאמנות עכשווית, ודידרו שיתפה פעולה עם מותגים בינלאומיים כמו Louis Vuitton ו-Vitra Design Museum וירידים כמו Design Miami. היא גם כיהנה כעורכת מגזינים מובילים כמו Domus, Icon Design ו־Wallpaper.
"אנחנו רואות ב־TAAD הרבה יותר מפתרון פרקטי", אומרת נסימוב, "החזון הוא לעורר השראה ויצירתיות שוברת מוסכמות. חדשנות היא מאפיין משמעותי בתרבות הישראלית והמודל של TAAD הוא חלק מזה. היריד, כמודל חלוצי בישראל, משלב תערוכת עיצוב בינלאומית עם פלטפורמת מכירה של פריטי אספנות נדירים, ומציע חשיפה שלא הייתה כמותה לעיצוב גלובלי. המטרה היא לאפשר לקהל הישראלי הזדמנות ייחודית להתחבר לעולם באמצעות נגישות לעיצוב עדכני ובתמחור הוגן".