מגורים בדירה שכורה יכולים להיות הקץ לנוכחותו של טעם אישי. עד כמה אנחנו מוכנים להשקיע במקום שתקופת המגורים בו מוגבלת? ומה הגבול לשינויים שאנחנו יכולים לחולל בחלל שאינו בבעלותנו? במקרה של נעמי שרון מכלוף (31), הנדסאית אדריכלות, נשואה ואם לשלוש, עיצוב הדירה לפי טעמה האישי היה הכרחי. "עברנו לבית בעיצומו של גל הקורונה השני", היא מספרת בריאיון ל-ynet. "התרחקנו מהמשפחה הגרעינית שלי, ובלי השכנים והחברים הרגשתי מאוד בודדה. לכן החלטנו שלמרות שמדובר בדירה שכורה וזמנית, נשקיע ונגרום לה להיות הכי עוטפת ומחבקת, כזו שתגרום לנו להרגיש בבית".
את מושבם החדש קבעו שרון מכלוף ובן זוגה, מהנדס במקצועו, בהתנחלות עלי זהב, שממוקמת בין אריאל לראש העין. "אני גרה בהתנחלות כל חיי, לא מכירה אחרת. בעלי מושבניק מהדרום, גרנו בכל מיני ישובים ואנחנו עדיין מחפשים בית קבע שיהיה לנו נעים בו מבחינה חברתית וקהילתית, שיהיו בו מסגרות טובות לילדים, וכמובן גם שיהיה יפה".
לדבריה, הדירה שאליה עברו אמנם הייתה חדשה וריקה, אך לא התאימה במדויק לצרכי המשפחה ולטעמה העיצובי. "תכננו לעבור לעלי זהב שנה קודם, אבל לא מצאנו דירת ארבעה חדרים. כשכבר מצאנו אחת, בחרנו להישאר בה, למרות כל האתגרים". מרביתם, היא מסבירה, נבעו מאלמנטים חילוניים שאינם מותאמים לאורח חייהם. "זה יישוב מעורב, ומי שבנה את הבית לא דתי, לכן היו אתגרים פרקטיים רבים כמו כיור אחד במטבח ולוח חשמל בלי שעון שבת".
נוסף על אלה, גם הפן האתסטי היה רווי באתגרים, ושרון מכלוף, שסיימה לא מזמן קורס בהלבשת הבית, החליטה לקחת את המשימה על עצמה. "היה בסלון קיר בריקים זול שגם נראה מאוד זול. פלטה שטוחה ולא יפה בצבע חום. וכל זה על רקע ריצוף אפור, ואלומיניום ודלתות בשמנת. מבחינתי זה היה מפגע שעשה לי כאב בטן", היא אומרת. "גם המטבח 'לא חייך אלי' והיה מלא בגוונים של חום, אחד על השני".
הבית, שנבנה על ידי משקיע, חולק לשתי יחידות בנות 100 מ"ר, ומשפחתה של המעצבת עברה להתגורר ביחידת הדיור שבקומה השנייה. "יש שתי דלתות במבנה. הדלת של הבית שלנו מובילה לגרם מדרגות קטן, שהוא בעצם מעין מבואת כניסה, וכשעולים מעלה מגיעים ישירות לחלל הציבורי של הדירה", היא מסבירה. "תוסיפי את זה לרשימת המינוסים", היא מחייכת. "אין לי מבואת כניסה, כי היא מנותקת מהבית, וגם האקוסטיקה שם גרועה ושומעים את הכל למטה. בעיה נוספת עם זה היא עם שליחים שמגיעים, מתבלבלים וחושבים שמדובר בחדר מדרגות. במקום להמתין שם הם עולים מעלה ופתאום הם צצים אצלי במטבח".
"מתאים לנסיכות"
את לימודי העיצוב והאדריכלות שלה סיימה שרון מכלוף בשנת 2013, ולפני כשנתיים סיימה קורס להלבשת הבית. "הרגשתי שאני חסרה בתחום ההלבשה ורציתי לדייק את הפן האמנותי בעיצוב הפנים", היא מספרת. חמושה בידע המשולב, לקחה בשתי ידיים את משימת שדרוג הדירה השכורה, שהסתכם בעלות של קצת פחות מ-20 אלף שקלים.
"רוב הזמן אני מבלה בבית לבד עם הבנות, אז למרות שבן זוגי בחור שמרן ומינימליסטי, החלטתי שעיצוב הבית יהיה מתוק ושמח, מתאים לנסיכות", היא מסבירה בחיוך. ואכן, התוצאה הסופית מתאימה מאוד לתיאור. קיר ורוד וטפט פרחוני בכניסה לבית; מטבח בגווני פסטל, עם קיר תכלכל, ארון תלוי בוורוד, גוף תאורה כתום וכיסאות ירוקים; יצירות אמנות מחויכות ושאר פריטים משובבים - על רקע "תפאורה" בהירה ונעימה.
"החלטתי שאכניס את מה שעושה לי שמח בלב", היא מספרת. "הדבר הראשון שעשיתי היה לרכוש שטיח קיר למדרגות, כי היה הד בחדר המדרגות שרציתי שייבלע. אחר כך קניתי ארון מטבח עליון שהיה חסר לי עבור האחסון, ולמרות שהצבע המתבקש לדירה היה ירוק או כחול מבחינת גוונים הקיימים, החלטתי דווקא על גוון ורוד ושונה. אחר כך חיפשתי טפט שיעבוד עם השטיח, וכשמצאתי, חיפשתי גוון ש'ילך' עם הטפט. עבדתי צעד-צעד, עד שהכל 'התלבש' במקום כמו פאזל. בנפרד אולי לא הייתי בוחרת את הגוונים הללו, אבל ביחד הם לגמרי משדרים שמחה ו'מספרים סיפור'".
תמימות, פשטות וצבע
כאמור, הכניסה לבית היא גרם מדרגות עם מבואה קטנה. שרון מכלוף חוללה שינוי משמעותי בעזרת צבע וטפט, כדי להשרות תחושה ביתית, מהרגע הראשון שנכנסים בדלת הכניסה. טפט פרחוני צבעוני מחפה את חלקו התחתון של הקיר, ומעליו נצבע הקיר בגוון שכמו "נדגם" מגווני הוורוד שעליו. החלוקה האלגנטית בין השניים התבצעה בעזרת קרניז דקורטיבי שנצבע בגוון תואם לגוון הקיר, ולהשלמת המראה המזמין נתלו מראה דקורטיבית, מתלים עשויים מעץ, ועל הרצפה הונח עציץ ירוק בתוך סלסילה מעוטרת בפרנזים. במעלה גרם המדרגות המוביל אל החלל הציבורי נתלה שטיח מעוטר, בעל ממד נוסטלגי, לצדו עציץ וספסל לאחסון נעליים.
החלל הציבורי הפתוח כולל את חדר המגורים, פינת האוכל והמטבח, ואילו מסדרון מוביל אל שני חדרי שינה, חדר רחצה וכביסה, ובסופו סוויטת שינה זוגית. הסלון עוצב בצורה מינימליסטית וצבעונית המתכתבת עם זו שבמטבח: שטיח צבעוני בגווני טורקיז, צהוב וורוד, עליו ספת עור חומה ולצדה כורסה מרופדת ועליה כרית צהובה. גוף תאורה מוזהב עומד מצדה האחד, ומצדה השני שולחן צד בגוון ורוד, המתכתב עם גוון ארונית המטבח. וילונות האפלה בטורקיז עם אמרת פונפונים בוורוד תלויים משני צדי הוויטרינה הגדולה, שאותם מכסים בחן וילונות חצי-שקופים מתקרה ועד רצפה. את הבריקים החומים צבעה המעצבת בגוון בהיר ורך. "בעל הבית לא הרשה לי לצבוע את הבריקים ומאוד התבאסתי מכך", היא נזכרת. "בנס יצא שהוא מכר את הבית למשקיע אחר, והוא אישר לי לצבוע וסמך עלי כאשת מקצוע".
במטבח ארונות עץ בגוון שמנת, ואי עם פלטת עץ עליונה. על הקיר לצדו שילבה המעצבת שתי תמונות רקומות, שאמה יצרה בעבודת יד עוד לפני שנולדה. "אמא שלי רקמה אותן בתקופה מאוד קשה, כשהייתה רק בת 26. אבא שלי היה חולה במצב קשה והיא דאגה לחמישה זאטוטים לבדה", היא מספרת. "זו הייתה תקופה אפלה בחייה, אבל היא רקמה את התמונות הללו מתוך אמונה שאחרי החושך יגיע היום. ובאמת אבא שלי החלים, ואני הייתי 'הבאה בתור' להיוולד וגדלתי עם התמונות על הקיר בבית. הן לגמרי מזכירות לי את הילדות שלי. לא מזמן תהיתי לגביהן ואמא שלי הוציאה אותן מהבוידעם וסיפרה לי את הסיפור הזה בפעם הראשונה. ברור שלקחתי אותן אליי. הן מסמלות בעיניי תקופה אחרת, של תמימות ופשטות".
הטיפים של נעמי לעיצוב שלא קורע את הכיס:
- עיצוב בזול לא מוכרח לשדר 'זול' ובהחלט יכול להיראות כמו מיליון דולר. לכן חשוב ליצור תמהיל בין חומרים טובים ומשובחים לבין אקססוריז ואלמנטים משודרגים
- הימנעו מפרפקציוניזם. לפעמים כדאי פשוט לעצום עיניים ולהגיד "יהיה בסדר".
- חפשו פריטי ריהוט במקומות כמו יד2 ופייסבוק מרקט פלייס. רהיטים יכולים להגיע לאלפי שקלים ליחידה, ואפשר למצוא אלטרנטיבות מעולות וזולות ביד שנייה.
- צבע הוא דבר שעושה שינוי משמעותי ולא עולה הרבה. כל עוד יש צבע טוב, וילון מוצלח ותאורה טובה - כל מה שתכניסו פנימה ייראה יפה.
- יצירתיות היא מילת המפתח בהלבשת הבית, וכל דבר יכול לעבור שדרוג. למשל, את שולחן הצד ליד פינת האוכל רכשתי בשוק הפשפשים. בחדר השינה תליתי תמונות של גלשנים מעליאקספרס שקבעתי בתוך מסגרות ממקסטוק. למנורת האיקאה בחדר שינה הוספתי סיומת של פונפונים שקניתי בנחלת בנימין. ואלה רק דוגמאות קטנות לשינויים מפתיעים.