קנה המידה הגרנדיוזי, השטח הרחב שעליהם הם חולשים והפתרונות הטכנולוגיים שמאפשרים את האדריכלות החללית שלהם, הופכים אצטדיוני ספורט לייחודיים בסביבה ולמבנים שקשה להתעלם מהם בנוף. עבור משחקי המונדיאל הנוכחיים בקטאר תוכננו שבעה אצטדיונים בהשקעה של מאות מיליוני דולרים, שעליהם חתומים מיטב אדריכלי העל הבינלאומיים.
למרות מערכת היחסים הבעייתית שלהם עם זכויות אדם, מבני המונדיאל מציבים רף חדש בשדה התכנון של אדריכלות מבני ספורט, ומדגישים את הקשר שבין היכלי ענק אקסטרווגנטיים לבין יוקרה לאומית. בהתאמה, מדינות רבות ברחבי העולם משקיעות שטחים ומשאבים אדירים בבניית אצטדיונים שכאלה – אספנו חמישה מהם.
חללית הכדורגל של סין
בעיר האנגג'ואו שבמזרח סין יוקם מרכז ספורט בינלאומי בתכנון משרדה של האדריכלית זוכת הפריצקר המנוחה זהה חדיד. מרכז הספורט הבינלאומי של האנגג'ואו (Hangzhou International Sports Centre) הוא חלק ממתחם מדע, טכנולוגיה ותרבות שעתיד להיבנות בעיר ולתת מענה לדרישות האוכלוסייה הגדלה של העיר. על פי משרד האדריכלים, בניגוד לאצטדיונים רבים שנותרים ריקים בימים שבהם לא מתקיימים בהם משחקים, שאיפתם הייתה לתכנן מגוון פונקציות ושימושים שישרתו גם את הקהילה באזור. מועד הפתיחה המיועד של מרכז הספורט עוד לא ידוע, אך הוא עתיד להכיל תצפית לנהר, פארק, כיכרות ציבוריות, במה פתוחה, מתקני ספורט ומקומות בילוי ופנאי.
בהתאם לסגנון העיצובי החללי שמאפיין את עבודות משרדה של חדיד, המרכז מחולק לשלושה מבנים מעוגלים בגדלים שונים. כל מעגל מכיל אולם ומעוצב כמעין טרסות או מפלסים טופוגרפיים בהשראת חוות התה המקיפות את העיר ובמרכז ביניהם, בשיפולי הקרקע המלאכותית שעיצבו, ממוקמת במה פתוחה. למרות השאיפה לייצר אולמות מצומצמים ככל האפשר כדי לאפשר את קיום הפעילות העירונית במקום, האולם המרכזי והגדול בפרויקט חולש על שטח של 135,000 מ"ר ויכלול כ-60,000 מושבים. לפי האדריכלים, הוא מתוכנן בצורה "שתקרב ככל האפשר את הצופים למשחקים".
האולם הבא בתור בגודלו, ששטחו 74,000 מ"ר, יכלול זירה מקורה המיועדת להכיל משחקי ספורט וקונצרטים עבור 19,000 צופים, ואחריו, האולם הקטן, מיועד להכיל מרכז ספורט מים בגודל של 15,000 מ"ר, שבו ייבנו שתי בריכות עבור שחייה מקצועית ולימודי שחייה עבור תושבי האזור.
חזיתות כל המבנים מחופות ברפפות שנועדו "לטשטש את הגבולות בין פנים וחוץ ולחבר בין החללים הציבוריים לעיר", על פי המשרד. החשיבה האופנתית על נזקי תעשיית הבנייה מקבלת גם היא התייחסות על ידי המשרד, שהצהיר כי ייעשו שימוש בפרויקט בחומרים ממוחזרים, ישתמשו במערכת אוורור היברידית ובמשאבות חום פוטו-וולטאיות שינצלו אנרגיה סולארית.
אצטדיון העץ של אנגליה
אצטדיון ייחודי נוסף המתוכנן בידי משרדה של זהה חדיד עתיד לקום במחוז גלוסטרשייר שבאנגליה כחלק מפארק העסקים הטכנולוגי Eco. לכשייבנה, יהיה אצטדיון אקו פארק האצטדיון הראשון בעולם שייבנה כולו מעץ, וישמש את מועדון הכדורגל פורסט גרין רוברס (Forest Green Rovers) לאימונים.
על תכנון האצטדיון זכה המשרד בתחרות בשנת 2016, ובו הוא לוקח צעד אחד קדימה את נושא הבנייה הירוקה. מועדון הפורסט גרין רוברס כבר זכה בתואר מועדון הכדורגל הירוק ביותר בעולם מטעם פיפ"א, ובמבנה החדש, יחד עם משרד האדריכלים, מבקש להציג בנייה ייחודית וגישה עיצובית חדשנית. בתכנון צומצמה התביעה האקולוגית של המבנה באמצעות השימוש בעץ בר קיימא, וציפויו בקרום שקוף שיאפשר לדשא לצמוח תחתיו ויפחית את הצל שהמבנה יטיל. לפי דייל וינס (Dale Vince), מייסד חברת החשמל הירוק Ecotricity, מדובר ב-"אצטדיון בעל תכולת הפחמן הנמוכה בעולם ועל גם האצטדיון הירוק ביותר".
האצטדיון הגדול ביותר בהולנד
מועדון הכדורגל פיינורד פנה למשרד האדריכלים הבינלאומי OMA של האדריכל רם קולהאס (Koolhaas) ההולנדי, לתכנון האצטדיון שיהיה האצטדיון הגדול ביותר בהולנד ויכיל 63,000 מושבים. בשיתוף עם משרד אדריכלות הנוף LOLA, ביקשו האדריכלים להדגיש ולהתחשב במיקומו של האצטדיון על גדות נהר ניואה מאס (Nieuwe Maas) שחוצה את העיר רוטרדאם. על כן, בחלק הפונה אל הנהר תכננו האדריכלים מרפסת הצופה אליו, שתחתיה מעבר מקורה העובר לאורך הגדה. כמו כן, כדי לשלב את האצטדיון במרקם העירוני דוכני הממכר והמזון פונים כלפי חוץ כך שיוכלו לשרת את כלל הציבור.
הצורה האובאלית של המבנה נובעת מהשאיפה לאזכר את החוויה והמורשת שסיפק האצטדיון הקודם של המועדון, המכונה “De Kuip” ומשרת אותו מאז שנת 1930. האצטדיון עוצב בצורת קערה במטרה לייצר תחושה של אינטימיות ואינטנסיביות. כפי שאמר מנהל ואחד השותפים במשרד האדריכלות, דייויד ג'אנוטן (Gianotten), "העיצוב האובלי והחלוקה לשלושה מפלסים ממקמת את הצופים קרוב ככל הניתן ומבטיחה כי השחקנים יהיו מוקפים באוהדים".
המבנה מורכב משנים עשר גרעיני בטון התומכים את קונסטרוקציית הפלדה. על גרעיני הבטון יישענו שורות היציעים והקירוי מעל. עוד מוסיף ג'אנוטן כי חקירת הטיפולוגיה של האצטדיון הקיים הובילה ליצירת מבנה שיתפקד בפעילות היומיומית ובמקביל יהווה יעד מרכזי בעיר שישפיע על עיצוב אצטדיונים בעתיד.
זירת אולימפיאדת החורף 2026 במילאנו
אולימפיאדת החורף של 2026 במילאנו צפויה להתרחש באצטדיון בן 15,000 שייקרא "אצטדיון סנטה גיליה" (Santa Giulia). על תכנון האצטדיון אמון משרד האדריכלים הבריטי דיוויד צ'יפרפילד (David Chipperfield), יחד עם חברת ההנדסה ARUP. הארנה המרשימה מתוכננת כחלק מרכזי מרובע מגורים חדש בדרום מזרח מילאנו הנקרא סנטה ג'וליה, שתוכנן בידי האדריכל זוכה הפריצקר נורמן פוסטר.
האצטדיון החדש יאפשר לאוהדים לצפות באירועי ההוקי של אולימפיאדת החורף, ואחריהם צפוי להמשיך ולארח קונצרטים ואירועי ספורט ותרבות. גרמי המדרגות המובילים לארנה המוגבהת עוצבו כך שהנוף המלווה אותם יקנה להן מראה טבעי של גבעה טופוגרפית. לפי צ'יפרפילד, צורתו האליפטית של המבנה נבעה מפרשנות מודרנית לצורת האמפיתיאטרון. חזית האצטדיון מנוגדת לעיצוב המדמה את הטבע של הקרקע, ומורכבת משלוש טבעות מטאליות מחופות בצינורות אלומיניום ובמנורות LED שיאירו את המבנה בלילה. הטבעות מופרדות מהרצפה באמצעות חלונות זכוכית היקפיים, ונראות מרחפות אחת מעל השנייה.
יורש הזכוכית של אצטדיון "סן סירו" האיקוני
לא רחוק מארנת ההוקי של מילאנו, בקצה הצפון מערבי של העיר, מתוכנן לקום אצטדיון שיחליף את אצטדיון "סן סירו" המפורסם, שבו מתאמנים ומשחקים שני מועדוני הכדורגל המובילים והבולטים של איטליה – מילאן (AC Milan) ואינטר מילאנו (FC Internazionale Milano) מאז שנת 1926. האצטדיון החדש מתוכנן בידי משרד האדריכלים האמריקני פופולוס (Populous), ועתיד להיבנות במקום האצטדיון האיקוני המקורי, למרות הביקורת הציבורית.
גם במקרה זה האדריכלים שאבו השראה ממבנים שהפכו לסמלה של העיר מילאנו ולמופת בהיסטוריה האדריכלית בכלל, בהם קתדרלת דומו (Duomo) הגותית, השנייה בגדולה בעולם שנבנתה במאה ה-15, וגלריה ויטוריו עמנואל (Galleria Vittorio Emanuele II), אחד ממרכזי הקניות העתיקים ביותר בעולם שהוקם במאה ה-19.
כמו במבנים רבים שעתידים לקום בעולם, גם כאן דואגים לציין את בניית הפנלים הפוטו-וולטאיים על גבי גגות המבנה ואת המערכות לאיסוף מי גשם שישקו את הדשא במגרש. עם זאת, ובניגוד לאצטדיונים האמורפיים שהוצגו, מבנה זה עוצב בצורה מרובעת המורכבת מעמודים אנכיים דקים למראה המקיפים את המבנה, שמזכירים בצורתם את המעברים המקושתים של גלריה ויטוריו הפונים אל כיכר הדומו.
מעל עמודים תומכים אלה, עתיד לרחף קיר זכוכית שמתחתיו ימוקמו 60,000 מושבים. "האצטדיון יהיה האייקוני ביותר בעולם הכדורגל", אמר בהצרה לתקשורת כריסטופר לי, מנהל משרד האדריכלים. "המקום ישמש כבית מודרני ובינלאומי למועדוני הכדורגל האגדיים שישחקו בו, אצטדיון שהוקם במילאנו עבור מילאנו".