נופש הוא מושג דינמי שעבר שינויים והרחבות בשנים האחרונות. כל דור שנכנס לתמונה משנה את חוקי המשחק. תוסיפו לכך את הקורונה, ותבינו שמדובר בשינויים רבים. במרוצת השנים עברנו מבתי מלון רשתיים למלונות בוטיק אינטימיים ויצירתיים. אחר כך הגיעו חופשות בדירות של אחרים כדי לחוש את החיים האותנטיים ביעד, והיום נדמה שיש התפתחות וחיבור של המגמות האלה לחיפוש אחר החוויה הבאה. אחת המגמות החזקות של השנים האחרונות היא העדפה של דירות אירוח על פני בתי מלון.
"יש כיום זרקור על אירוח אלטרנטיבי. זה קרה לפני הקורונה, אך תוך כדי ואחרי - ביתר שאת", מסבירה רונית קופלנד, מנכ"ל קופלנד מלונאות העוסקת בייעוץ אסטרטגי להקמת בתי מלון בארץ ובחו"ל. "החלו ביקושים גוברים להשכרת דירות נופש לטווח קצר, לעיתים על פני נופש במלונות. בשפה המקצועית אנחנו מכנים זאת Hybrid".
קופלנד מונה כמה סיבות להעדפת דירות מעוצבות לנופש, כשהמושג שחוזר שוב ושוב הוא גמישות. "המילניאלז רוצים מוצר תיירותי אחר, שהוא הרבה יותר גמיש, במיוחד לנוכח המגפה שעברנו. גמישות היא מילת המפתח", היא אומרת, "הם מעדיפים מקומות מרווחים יותר, רחוקים מהמולה של אורחים נוספים, בלי שירות, עצמאי יותר, כשהכל דיגיטלי או וירטואלי. הדור החדש לא מבין למה צריך דורמן, למה שמישהו יסחוב את המזוודה, למה צריך לעמוד בתור כדי לקבל מפתח ולמלא פרטים ולמה צריך להשאיר טיפ לחדרנית".
עוד מילת מפתח שחוזרת על עצמה היא חוויה. אנשים רוצים היום חלל שהוא הרבה מעבר לחדר: הם רוצים לשתות קפה בבית הקפה השכונתי, לקנות מצרכים בשוק ולהכין אוכל בדירה, לעבוד תוך כדי בלי הפרעות של אנשי צוות ושל אורחים אחרים, לבוא לנופש בכל מיני הרכבים ולקבל חלל מודולרי. זו גם נקודת הממשק עם עוד תחום שחשיבותו עולה ועולה — עיצוב. נכון, יש מלונות מעוצבים לעילא ולעילא, אבל בדירת נופש ואירוח - השמיים הם הגבול.
"העיצוב בדירות נופש הוא סקסי יותר מאשר בבתי מלון", אומרת קופלנד, "התחושה היא של בית מעוצב עם תאורה, אמנות, אפשרויות ישיבה מגוונות, צמחייה, ספרים ועוד. יש הרבה יותר ייחודיות בדירה מעוצבת בנוסף לפונקציות כמו מטבח מאובזר, חלוקה לחדרים, אחסון רב יותר, פינות עבודה, מרפסת או חצר וכך הלאה. ואין ספק כי הגודל כן קובע".
לדבריה, יש מנעד של שילובים בין עולם המלונאות המסורתי לבין עולם הדירות, למשל רשתות שכבר הקימו או בשלבי הקמה של דירות נופש משלהן עם שירותים היברידיים כמו קונסיירז', שירות 24 שעות ביממה או מידע על פעילויות, אך בפורמט של נופש בדירה או בבית. רשתות בתי המלון הגדולות פוזלות לעבר קונספט של דירות אירוח, לרוב תחת מותג נפרד. רשת פתאל השיקה מיזם כזה בשם Master המציעה דירות אירוח מעוצבות בבניינים חדשים בתל אביב, בחיפה ובבאר שבע. המודל ההיברידי כולל ניהול של פתאל, מה שאומר שירותים לאורחים בסטנדרטים מלונאיים, אך עם הנוחות הביתית ובלי חללים משותפים כמו בריכה, חדר אוכל, לובי וכדומה. המטרה היא, כמובן, לאפשר לתיירים ולאנשי עסקים להרגיש כמו מקומיים.
חוויה מרגע הכניסה
חוויה היא מושג שגם אורית בן דוד מ-studio nok חוזרת עליו, בעקבות כמה פרויקטים בתחום דירות האירוח שהסטודיו תיכנן ועיצב. "בדירות פנאי ונופש יש קונספט מוביל. זו לא דירת מגורים רגילה אלא יהיה בה משהו בועט, נועז ומיוחד. הכל במטרה להעניק חוויה למי שמגיע לשהות זמן קצר. בעיצוב דירת נופש נתמקד בעיצוב דרמטי שיש בו עניין וכמובן נושא הקונספט מוביל לאורך כל הדרך ויהיו ברחבי הדירה אלמנטים שתומכים בזה שנבחר", אומרת בן דוד, "החוויה של הלקוח צריכה להיות מרגע הכניסה ולאורך כל השהות. אין לנו רק לקוח אחד אלא לקוחות רבים, שאותם אנחנו בכלל לא מכירים בעת העיצוב. עוד נקודה חשובה היא הטקסטיל. בדירת נופש נבחר טקסטיל עמיד, נוח ונעים. יש התייחסות רבה לווילונות, להצללה וכמובן לבדים בכל רחבי הבית".
אז איך זה נראה בפועל? כאמור, השמיים הם הגבול בכל הנוגע לעיצוב דירות אירוח ונופש. כרמית ודורי רדליך, בעלי החנויות Prat Living בתל אביב, הלכו צעד אחד קדימה ועיצבו דירת נופש דומה לחנות שברשותם. "אחד המשפטים השכיחים שאנשים אומרים כשהם נכנסים לחנויות העיצוב הוא 'יואו, בא לי לגור פה. או לפחות לבלות פה סופ"ש'. אז עיצבנו את prat space — דירת באוהאוס לאירוח בבניין משנת 1933", מספרת רדליך.
"הדירה בשטח של 55 מ"ר ועוד שישה מ"ר מרפסות. היא נמצאת בלב העיר, במרכז העניינים, אבל ברחוב שקט וקסום שקרוב לכל הכיף שהעיר מציעה. יש בה את אותה אסתטיקה, אותה אמירה, אפילו אותו הריח של החנויות שלנו, וכמובן פריטים מהקולקציה האחרונה. מדובר בדירה שמהווה השראה". הדירה שעיצב דורי רדליך משדרת עיצוב דני, נוסטלגי, עם השפעות באוהאוס. החומרים, הצבעים והחיפויים נבחרו בקפידה והדגש הוא על הפרטים הקטנים הביתיים.
מתחברים לתל אביב
עוד דוגמה היא הדירה הלבנה שעיצבה מירב רינגל מבית האמנות גליפס בתל אביב. רינגל רכשה במהלך הקורונה דירה, והפכה אותה לדירת אירוח ונופש, בדגש על גוונים של לבן עם נגיעות זהב. "היה לי חשוב לשלב לבן. זה צבע אבסולוטי, אצילי, מלכותי, שגם מחובר לתל אביב - העיר הלבנה", מסבירה רינגל.
הדירה הייתה מיושנת ועוצבה בשלל צבעים. רינגל הפכה אותה לדירה מלאת סטייל, מבלי לשבור קירות או לעשות שיפוץ מרחיק לכת. מה מאפיין את הדירה? תחושה של בית מודרני בהיר, עם שפע של יצירות אמנות ופריטי נוי, וכל זאת בדירה בגודל 50 מ"ר עם מרפסות קטנות. רינגל החליטה להשקיע באקססוריז ובחוויית האורחים. "זו דירה צנועה, בלי שופוני", אומרת המעצבת, ששאבה השראה מהפסל של דני קרוון "כיכר לבנה" בפארק וולפסון, ומהקליפ של השיר imagine של ג'ון לנון עם יוקו אונו.
המעצבת דנה ברוזה, בעלת DANKA DESIGN, עיצבה את יחידות ההארחה Saint Anna, חלל של כ-50 מ"ר, שתוכנן מחדש וחולק לשתי יחידות נופש בקו ראשון לים בעכו העתיקה. החלל עבר שיפוץ מקיף, כשאחת היחידות צמודה לחומה עתיקה, חלק של כנסיית סיינט אנה. העיצוב מושפע מעכו העתיקה ומההיסטוריה שלה, וכולל פריטים משוק הפשפשים ופריטים חדשים בסגנון וינטג' כדי להעניק לשוהים תחושה ייחודית ומקומית, כאילו הם גרים בבית עכואי עתיק.
הפורמט לא הומצא בארץ, אך מעצבים ומעצבות ישראלים רבים שמחים לכלול ברזומה עיצוב דירות נופש. לעיתים הפרויקטים נעשים בחו"ל, כמו במקרה של המעצבת עינת ארליך, שעיצבה דירות נופש באתונה. "לקוח יצר איתי קשר וביקש שאגיע לאתונה ואעזור לרענן ולהלביש שמונה יחידות Airbnb", מספרת ארליך. "יש במתחם 16 יחידות, אך מכיוון שעמדו לרשותנו רק 48 שעות, הוחלט לעצב שמונה, ולשכפל את העיצוב ליתר. כחלק מהתהליך, הגענו ללון ביחידות כדי לחוש מה חסר בהן ולעצב אותן בהתאם. כך שבסוף עוצבו יחידות עם אחסון, מטבח, מרחב תנועה נוח, אזור ישיבה, שרפרפים ואקססוריז שיהפכו את החוויה ליותר אישית. בחרנו בצבעים פסטליים המשרים רוגע, לצד שילוב עציצים, טקסטיל ותאורה שמשדרים תחושה של בית".
יש מי שמרחיב את הקונספט לווילות אירוח. תימור צור, אדריכלית ישראלית שמתגוררת ועובדת בלונדון, תיכננה ועיצבה את וילה פנאי בראש פינה לפרטי פרטים כדי להעניק לאורחים תחושה של home away from home. יש בווילה המרווחת, הבנויה מחומרים טבעיים מקומיים כל מה שיש בבית: ממטבח מאובזר דרך אמנות ועד צעצועים לילדים. כל הפריטים בחלל הבית שעיצבה צור נועדו להעניק תחושה של בית אמיתי ולא רק מקום להניח בו את הראש, כמו בצימרים למשל. יש בווילה חמישה חדרי שינה בשתי קומות (ללינה של עד 16 אנשים) ובחצר יש בריכת שחייה, גינת ירק, עצי פרי, טרמפולינה, מנגל, מגרש טניס ועוד.