בפוקסיה, פלסטיק וגלגיליות (בכל זאת, מדובר במותג שמלווה אותנו עוד משנות ה-60), סרטה של גרטה גרוויג "ברבי" עולה החודש על מסך הקולנוע, ועוד לפני שיצא רשמית הצליח לעורר באזז רציני גם בעולם העיצוב.
עוד בנושא:
יציאת הסרט זו הזדמנות נהדרת לבחון את הרגע המסוים שבו טרנד אופנתי הופך למגמה בעיצוב פנים עם שם ייעודי משלה - ברביקור (Barbiecore). אז מתי טרנד הופך לסגנון שסוחף את עולם העיצוב ובאיזה אופן אפשר ליישם אותו בבית, מבלי ליפול לקלישאות שיימאסו כשהבלתי נמנע יקרה והטרנד ידעך ויתחלף?
ראשית, קריאת הרגעה - הצבע הוורוד לא אזל מהעולם (לפחות נכון לזמן כתיבת שורות אלה) ואם פספסתם את הזדמנות חייכם להתארח בבית האמיתי של ברבי ב-Airbnb אולי הכתבה תעזור לכם לשחזר את הקסם בבית שלכם.
מהרגע שבו השתחררו התמונות הראשונות על הסט של "ברבי" אין נישה שהצבע הוורוד לא הגיעה אליה. ממסלולי האופנה המובילים דרך קולקציות האביזרים, ועד שלטי חוצות והפקות אופנה ועכשיו גם בבתים - ברביקור נמצא בכל מקום
כבר שנים שלא היינו עדים למשב רוח יח"צני כמו שאנו עדים לו בתקופה האחרונה, שאף זוכה להתייחסות משעשעת למפגש הבלתי נמנע עם יציאת הסרט "אופנהיימר" במקביל לסרט ברבי, מה שהוביל למושג חדש ולבובה ששווה להקדיש לה רגע של חיפוש בגוגל - ברביהיימר. בקיצור, מדובר בתופעה תרבותית שיוצאת מגבולות אולם הקולנוע.
מהרגע שבו השתחררו התמונות הראשונות על הסט של "ברבי" אין נישה שהצבע הוורוד לא הגיעה אליה. ממסלולי האופנה המובילים דרך קולקציות האביזרים, ועד שלטי חוצות והפקות אופנה ועכשיו גם בבתים - ברביקור נמצא בכל מקום. כשמדובר במותג אהוב (שלא חף מביקורת נוקבת לאורך השנים, בעיקר סביב דימוי גוף ומגוון אנושי) שמלווה אותנו כבר יותר משישה עשורים, הנוסטלגיה שמלווה את הסרט החדש נוגעת ברבים.
אז גם אם עדיין לא יצא לכם לראות את הסרט עצמו, כנראה נחשפתם פה ושם לטיזרים או לכתבות שמסקרות כל צעד בעולמה של הברבי בשר ודם – השחקנית מרגו רובי, שלא רק מככבת בתפקיד הראשי אלא גם הפיקה. הסרט הוא דוגמה מאלפת לעיצוב טוטאלי שלא מזניח אף פרט - מעיצוב הפונט והטקסטים, הסאונד, תכנון הסט לפריטי פרטים, עיצוב התלבושות, התסרוקות והיצמדות לנרטיבים שכולנו מכירים על ברבי וקן ועל עולמם הוורוד והמתקתק. כך למשל אפילו הפייק שזור בחן בעולמה של ברבי: אין מים במקלחת שבה היא מתקלחת ואין מים בבריכה בחצר הבית שלה, ואת דרכה למכונית, הוורודה כמובן, היא מעבירה בריחוף מהקומה העליונה הישר למושב הנהגת.
הגוונים בעולמה של ברבי
יוצרי הסרט טוענים כי ההשראה לעיצוב בית ברבי הנוכחי קשורה בעיקר באווירה שבפאלם ביץ' בארצות הברית של אמצע המאה הקודמת. עיצוב הפנים של בית ברבי הוא סיפור אחר לגמרי והוא מותאם לרוח התקופה ובעיקר למידותיו של פוסט באינסטגרם, במטרה ללכוד את תשומת ליבו של הקהל הצעיר.
ורוד ורוד ועוד קצת ורוד - הכירו את הברביקור
במילה אחת - מקסימליסטי. בכמה מילים נוספות - ברביקור הוא סגנון עמוס שעושה שימוש רחב במיוחד באסטרטגיה עיצובית של "טון על טון", כלומר, ורוד על ורוד (על ורוד על ורוד) לצד נגיעות של צבעים נוספים המשדרים את אותה רוח מלאת חן. מעיצוב שגובל בהומור עצמי של בני הבית, דרך אובססיביות, או הגחכה מוחלטת למותג ועד עיצוב פנים בוגר ויוקרתי שחורג מגבולות הטרנד עצמו ורבים מאיתנו היו שמחים לאמץ ברגע, הצבע הוורוד כנראה מעולם לא יצא מהאופנה. מלבד טווח גוונים רחב במיוחד שמציג את הצבע הוורוד במלוא הדרו, אפשר לשייך לסגנון הברביקור אלמנטים מובהקים נוספים שהופכים אותו לסגנון המזוהה עם ערכי המותג כפי שאנו מכירים אותו. עבודות פרזול מפותחות שמעטרות את המראה, קרניזים שעוקבים אחר קונטור התקרה ומציגים תבליטים פרחוניים, פריטי ריהוט מרופדים ברכות, בדי סאטן ותחרה. ואת כל הבחירות האלו נארוז יחד בגווני ורוד ושמנת עם נגיעה מנצנצת.
מעל הכל, עיצוב הבית ברוח הברביקור מאפשר להשיג מראה מלוטש בעזרת כמה חוקים בסיסיים ששמים דגש על חוויה חזותית ומעוררת. גווני הפסטל יכולים להתחלף בטווח רחב של גוונים כהים שמעניקים חמימות, ההדפסים הפרחוניים יכולים להתחלף גם בדוגמאות גיאומטריות אלגנטיות במראה בוגר יותר.
אבל אפשר לעשות את זה גם אחרת. בחירה בנוכחות של צבע ברחבי הבית לא בהכרח קשורה בטרנדים. אם במקרה ורוד הוא הצבע שלכם והקישור הבלתי נמנע כעת לברבי דווקא מרחיק אתכם - יש כמה דרכים אלגנטיות לשלב אותו בעיצוב הבית, כי ברבי יכולה להיות גם קלאסית ולא קיטשית.
כדי לגשת בצורה חכמה לעיצוב בוורוד, הכלל הראשון יהיה להתחשב בפלטת הצבעים הקיימת בבית ולהבין מהו הגוון הדרוש לכם. אם בעיצוב הקיים החומריות בבית נוטה למתכת ולזכוכית, הגוונים הכהים יותר של הוורוד עשויים להתאים. הם יכולים להגיע בצורה של פריטים משלימים שיש להם פחות נוכחות בחלל, כמו כריות נוי או הדום שמתלווה אל הספה.
"אני אוהבת להשתמש בוורודים, אבל ברמיזות", אומרת יעל קול, מעצבת פנים וחובבת ברבי מילדותה, "לוורוד יש מנעד שלם - מהגוונים הצועקים ועד הרכים והניוד. במינון הנכון לוורוד אין מגדר. יש את גווני הרוז גולד שהם יוקרתיים יותר ואפשר לשלב אותם עם זהב, שיש בהיר ואריחים גדולים. זה מדהים שכאשר משתמשים בו במידה הנכונה עם צבע מנוגד שמאפשר איזון, מקבלים חדר, סלון או מטבח שהם על זמניים".
אם בחרתם דווקא ללכת עם הברביקור עד הסוף, הדרך הטובה ביותר היא להקדיש את תשומת הלב לבחירת הריהוט ולצאת מהמסגרת המוכרת. שילוב רהיטים בקווי מתאר רכים ומעוגלים שמזכירים יותר ענן מאשר כורסה בסלון, משטחים כמו שולחן קפה עם ברק פלסטי, היצמדות לראטן כחומר וגוון ושימוש במתכות שחורות – כל אלו יכולים להוות בסיס מושלם לכניסה של הצבע הוורוד לחייכם.
מירי קסידו, מעצבת הבית הראשית של מתחם Dcity, מצביעה על שינוי בגישה לעיצוב פנים בתקופה האחרונה, הכולל שילוב של ורוד על גווניו. "אני בהחלט מזהה שינוי במגמה, טרנד הברבי רחוק מלהסתיים. יש תעוזה בקרב הצרכנים הישראלים והם מכניסים צבעים חיים יותר לבית, בהם גם ורוד. הגוון הוורוד מגיע בנגיעות, או בריהוט משמעותי אחר ומעניק תחושת אופטימיות וחדשנות לבית", היא אומרת.
מאז ועד היום - אולי הגיע הזמן לשחרר מוסכמות?
הוורוד נתפס באופן מסורתי כצבע שמזוהה עם נשיות ואף רושם נוכחות משמעותית כאחד מהגוונים של מחאות הנשים לאורך השנים. אך למעשה יש לו עבר עשיר ומגוון בהרבה. לאורך ההיסטוריה ורגע לפני שהפך לצבע שמקושר יותר לנשיות סביב המאה ה-19, הוורוד זוהה עם האריסטוקרטיה האירופית, ללא הבדל מגדר. עם השנים, כשגברים במערב החלו לאמץ צבעים כהים יותר, האפשרויות "הרכות" יותר נקשרו לאופנת הנשים.
לכן, ייתכן שקשה לנו לחשוב על ורוד כצבע שיכול לעבוד בכל חלל ובכל מצב. אולי כי אנחנו רגילים לחשוב עליו כבחירה נועזת (או אפילו שמרנית, בכל הקשור לצבע ומגדר), אך האיזון הנכון יגיע מהפרטים הקטנים. בין אם מדובר בחלל מגורים גדול או בקליניקה זעירה, בעיצוב חללים בהשראת ברבי, חשוב להקדיש תשומת לב לכל פרט. בקליניקה קטנה שעיצבה קול ניצב קיר פורח שמונח פרח-פרח על רשת ברזל לצד קיר שחור עם מסגרת קרניז. האלמנטים הנוספים בחלל הקטן משלימים בכל זווית מבט את התמונה השלמה. כיור מוזהב שמונח על משטח בגוון שמנת, במקביל לפאנל מוזהב שממסגר את קיר הפרחים, פרזול מוזהב ורק ברז הברבור השחור שובר את הרצף – אבל מאפשר לנו לחוות את העיצוב כשלם. למעשה, הצבע הוורוד כמעט מאלץ אותנו להיות טוטאליים בגישה שלנו לעיצוב הבית ולהמציא את הפרטים החכמים שיאפשרו לנו לחיות לצדו גם מעבר לטרנד.
בדצמבר 2016 הכריזה חברת הצבעים הבינלאומית פנטון על גוון Rose Quartz הוורוד כצבע השנה (לצד Serenity התכול הממשיך את אותה שפה) ורבים הרימו גבה לנוכח הבחירה בצבעים נאיביים ואף ילדותיים, שנתפסו שייכים לחדרי ילדים צעירים ולא מעבר. אך פנטון כדרכה חזתה את העתיד (הוורוד) לבוא והגוונים הוורודים כבר יצאו מזמן מחדרי הילדים והתינוקות לעבר מרכז הבמה עד כדי כך שהגוון הוורוד Millennial pink זכה בשמו הודות לאימוצו על ידי דור שלם של צעירות וצעירים.
בסוף 2023 כשהכריזה פנטון על צבע השנה שלה Viva Magenta - ורוד עז - כבר איש לא הרים גבה על הבחירה, ולראייה זה אחד הצבעים השולטים במרחב של ברבי. אגב, עוד לפני כן כיכב גם ב-2019 צבע ממשפחת הוורודים, אז זה היה living coral שנע על התפר שבין ורוד לבין כתום בהשראת הרס האלמוגים בעולם.
בין תרבות הפופ לווינטג' – דרך נוספת לארח את הוורוד בבית
החיבור שבין הצבע לבין דימוי חוגג בעיקר בהקשרים של תרבות הפופ. הצבע הוורוד מלווה את תרבות הפופ ברגעים איקוניים ובדמויות שנצרבו בתודעתנו בעזרת כמה בחירות אומנותיות שמקדשות את הצבע הוורוד. נמצא שם את שמלת הסאטן של מרילין מונרו בסרט "גברים מעדיפים בלונדיניות" ואת מדונה שלקחה אותו למחוזות נועזים של ביטוי עצמי בשנות ה-80 וגם ביצירות של אנדי וורהול, שבהן נעשה שימוש מבלבל, מתריס ומהפנט בצבע הוורוד.
אפשר להשיג את הנגיעות השובבות והמודעות לעצמן בעזרת פריטים עם היסטוריה מכובדת ולהעניק אופי לבית. בחירת פריטי וינטג' יכולים להתאים במקרה הזה כמו כפפה ליד. כלי חרסינה פרחוניים עם שוליים מוזהבים, קנקני תה, פריטי אספנות בצבעים בוהקים ועטורי פרטים בעבודת יד – כל אלו מוצאים את עצמם באופן טבעי כחלק מסגנון הברביקור. במקרה הזה, שימוש נרחב בגווני פסטל, אקססוריז מפלסטיק, או לפחות בכאלה המאופיינים בגימור מבריק של פריט שיוצר אי שם בתחילת המאה ה-20 יעבוד. אפשר גם להקדיש קיר אחד שמרכז את כל ההווי המעוצב ולסמן נישה אחת בוורוד.
לאן שלא תיקחו את הברביקור, אין ספק שמדובר בטרנד שוטף עיניים, מרגש וכזה שמלווה באינפלציה של מתיקות ואופטימיות. עיצוב הבית בהשראת ברבי יכול ללבוש אינספור צורות – מאקססוריז וצבע קיר אחד ועד פריטי ריהוט במראה טוטאל לוק בכל רחבי הבית. "אם הייתי מעצבת חלל שברבי הייתה מבקרת בו, הייתי משתמשת ברמיזות כמו כדור דיסקו, טוויסט של משהו מנצנץ, הבזקים של צבע ואפילו נוצות. הייתי מנסה להימנע מעודף צבע ורוד עז שעשוי לגרום לסחרור", אומרת קול, "השאלה היא בסופו של דבר - מה רוצים להעביר: קל ואוורירי או חי ותוסס. כדאי להשתמש בחומרים שיש להם תנועה – טקסטיל, נוצות או ענפי פאמפאס על השולחן או על הרצפה. לפעמים, כל מה שצריך להבין הוא איך לשחק נכון עם התאורה לאורך היום ולהעצים את האפקט הוורוד בבית ואז לא נדרשות החלטות נועזות מדי שקשורות בשילוב הצבע בבית".
בבת ים נפתח מתחם החוף הוורוד שנראה לקוח הישר מעולמה של ברבי
לא רק סרט, גם סדרת עיצוב
סדרת העיצוב "ברבי: אתגר בית החלומות" בהנחיית אשלי גרהאם, תעלה לאוויר בערוץ discovery+ (ללקוחות yes וsting- TV) ב-25 ביולי וזה קורה כמובן בתזמון מדויק עם עליית הסרט לאקרנים. בסדרה תיחשף הגרסה המחודשת בגודל מלא של הצעצוע האייקוני בית החלומות של ברבי מבית Mattel. מדובר בבית גדול ונועז שיעמוד במרכזה של תחרות חדשה שבבסיסה עיצוב בית החלומות של ברבי.
הסדרה, בת ארבעה פרקים בהנחיית גרהאם, תציג שמונה קבוצות עיצוב של כוכבים מסדרות טלוויזיה ושף מרשת הטלוויזיה Food Network, כשהם הופכים בית בדרום קליפורניה לבית החלומות של ברבי בחיים האמיתיים. מעריץ ברבי בן מזל אחד יזכה בחופשה ממושכת של פעם בחיים בבית המוגמר. בין השופטים יהיו המעצבים ג'ונתן אדלר וטיפאני ברוקס.
5 טיפים ליצירת בית הברבי שלך
1. אקססוריז קטנים, והרבה מהם: לא חייבים להתחיל עם קירות שלמים או ריהוט קומפלט. אפשר להתחיל עם חפצים קטנים וזולים, למשל קופסאות, קנקן תה וכוסות, גוף תאורה בהשראת ברבי וטקסטיל, הרבה טקסטיל. פירות פלסטיק בקערה יוסיפו לאווירת ברבי, לצד אביזרים נוספים, ואותם אפשר להשיג בשקלים בודדים.
2. התמקדו ביצירת מראה טון על טון: בעולמה של ברבי מערבבים בעיצוב הרבה ורוד בהיר עם ורוד פוקסיה עז. ובנוסף משלבים צבעים משלימים שונים שהם מאוד ברבי – תכלת, צהוב בהיר ולבנדר - במראה השכבות.
3. גימור: זה לא תמיד הפריט אלא יותר הגימור שלו. התמקדו במרקמים מעולמה של ברבי כמו מבריק ולכה. רהיטי פלסטיק או פיברגלס יעשו את העבודה. לצידם יש חומרים רכים עם טקסטורות מעניינות כמו קטיפה, פרווה, סאטן מבריק וכדומה.
4. כיף: בעולמה של ברבי יש ממד משמעותי מאוד של כיף והנאה. מדובר בעולם ורוד שהוא צבע שמשדר אופטימיות ושמחת חיים. דאגו שהפריטים שמקיפים אתכם יהיו לא רק בצבע ובגימור הנכון אלא בעיקר כאלו שיש בהם שמחה, למשל נדנדה, מגלשה, פופים, מתנפחים בצורות של פלמינגו, דולפין, ברבור, כלי אוכל פרחוניים ועוד.
5. מבנה בעל קווים ישרים, פנים בעל קווים מעוגלים: המבנה שמשמש את בית החלומות של ברבי הוא מבנה אדריכלי ישר ופתוח, עם משחקי שקיפות וחשיפות. כך למשל חלק מהדלתות שקופות לגמרי או שקופות בגוון ורוד, בעוד שהקירות כמעט שלא קיימים. ובניגוד לקווים הישרים של המבנה, הרהיטים והאלמנטים השונים מאופיינים בקווים מעוגלים רכים, זה כולל את המיטה, הספות, הכיסאות, המטבח, המגלשה המפותלת וכך הלאה. המשמעות היא שאפשר לקחת לבית המאופיין בקירות ישרים ובזוויות שלנו ולצקת פנימה רהיטים בקווים מעוגלים.
השראה לעולמה של ברבי
השראה לבית ברבי גם ממידג'רני