בני זוג בעשור השישי לחייהם רכשו דירה קטנה במרכז תל אביב. הדירה, בת 54 מ''ר בלבד, עם מרפסת בגודל 10 מ''ר. הדירה האורבנית הקטנה נקנתה כדירה להשקעה, אבל במהלך השיפוץ הוחלט שבתם בת ה-30 של בני הזוג תעבור לגור בה. "אם המשפחה פנתה אליי והודיעה לי שאני זו שהולכת לתכנן ולעצב את הדירה שקנו", נזכרת המעצבת דנה ברוזה, "בעת הבית סיפרה לי שהיא ובן זוגה עוקבים אחרי עבודותיי כבר זמן מה, וחיכו לנכס הנכון כדי לפנות אליי. בפגישת ההיכרות הראשונית התאהבתי גם בלקוחה וגם בדירה, שאומנם הייתה מוזנחת מאוד ומתוכננת באופן שלא תואם את אורח החיים המודרני, אבל הפוטנציאל העצום והקסם בכל זאת ניכרו בה".
"בתחילת עבודת התכנון, היה ברור כי מטרתם העיקרית של בעלי הדירה היא למקסם את הפוטנציאל הגלום בנכס, אבל לא היו להם דרישות ברורות לגבי החלוקה עצמה, כמה חדרים ומאיזה סוג", מספרת ברוזה, "כולנו הסכמנו מההתחלה שאנחנו רוצים לייצר חלל פתוח, מאוורר ומואר ככל שניתן, כזה שפשוט עושה תחושה נעימה ומרגיעה. אני חושבת שהנטייה של כל מי שקונה נכס, במיוחד אם הוא להשקעה, היא לנסות למקסם אותו נדל"נית, ובמילים אחרות להוציא ממנו כמה שיותר חדרים. בדירה הזאת בחנו גם כיוונים כאלה. בחלופה תכנונית אחת חשבנו על שני חדרי רחצה, באחרת, על שני חדרי שינה בגודל מלא, ובאחת נוספת על פינת אוכל ללא אי, ועוד. אבל בסופו של דבר הוחלט שהבת תגור בדירה ובהתאם העדפנו לבחור בתכנון הנכון ביותר עבורה, ולא עבור קונה עתידי או שוכר עתידי".
כל הפונקציות - בדירה אחת קטנה
הכניסה לדירה מתבצעת ישירות לתוך החלל הציבורי הבהיר, המרוצף בפרקט עץ אלון. מימין – המטבח. משמאל – ארון כניסה שהחזיתות שלו זהות לאלה של ארונות המטבח. אחריו חלל פתוח קטן שאליו נפתחים שירותי האורחים וחדר השינה. ממול נמצא חדר עבודה ששתיים מפאותיו עשויות ויטרינות זכוכית, כך שמי שנכנס מביט דרכו ישר למרפסת הצרה.
"לפני השיפוץ הכניסה לדירה הייתה דרך הול חשוך וסגור שממנו התבצע המעבר לחללים השונים, שכללו שני חדרים דומים בגודלם - האחד שימש כסלון והשני כחדר שינה - ומטבח נפרד, כמקובל בדירות ישנות", אומרת ברוזה.
במהלך השיפוץ נפתחו לא רק חלל הכניסה אלא גם המרחב הציבורי כולו, כך כעת המטבח והסלון נמצאים בחלל אחד. המטבח בנוי משני פסים מקבילים, עם חזיתות בעיצוב נקי עם דוגמת מקל סבא היקפית עדינה בגמר צבע בתנור בגוון חול. הפס האחורי משלב ארונות גבוהים ומכשירי חשמל עם משטח עבודה מקוורץ בדוגמת טרצו עדינה, שמטפס גם במעלה הקיר מאחורי הכיריים. ממול נמצא האי העשוי מחומרים זהים וכולל משטח עבודה קטן, כיור וארבעה מקומות ישיבה עם כיסאות שחורים. מעל לאי תלויים זוג גופי תאורה עגולים, ועל הקיר שרטוט אדריכלי שברוזה מעידה עליו שהוא הפרט האהוב עליה ביותר בדירה כולה.
טאץ' אישי - שרטוטים של סב המשפחה
"ביום הצילומים של סוף הפרויקט, בעודי מסדרת ומאבזרת קצת את הדירה לקראת הגעתו של איתי הצלם, הבת שגרה בדירה הראתה לי שרטוטים ידניים מטורפים שסבה, שהיה אדריכל, יצר", היא מספרת, "כמובן שהתלהבתי בטירוף. מעבר לכך שמדובר במאסטר-פיס של ממש, יותר מהכול אני אוהבת לשלב בהלבשת הבית פריטים שיש להם משמעות עמוקה עבור דיירי הבית, ולא סתם לפשוט על חנויות עיצוב", מספרת ברוזה, "מלאות התלהבות רצנו ביחד לרחוב לקנות מסמרים ותלינו את השרטוט הזה, במיקום הזה שנראה כמעט מכל מקום בדירה, ממש כמה דקות לפני שאיתי הצלם הגיע".
מול המטבח נמצא הסלון, הכולל ספה תלת-מושבית שממשיכה עיצובית את הגוונים הבהירים של שאר החלל, שולחן קפה עגול, מזנון מינימליסטי שחור וגוף תאורה עגול דומה לאלה שתלויים בסמוך, מעל לאי. קיר אחד של הסלון הוא כולו ויטרינה שמובילה למרפסת מקסימה שבה חודש המעקה המקורי של הבניין. "זה אחד האלמנטים המדהימים שקיבלנו עם המבנה", אומרת ברוזה. המרפסת נמשכת לאורך חזית הדירה כולה ונפתחת, כאמור, גם לחדר העבודה הצמוד לסלון ומרוהט בצמצום, עם ספה קלילה, שרפרף עץ המשמש כשולחן צד ומדפים פשוטים, גם הם מעץ, וגוף תאורה דומה לזה שתלוי בסלון.
מול החדר זה נמצאים שירותי האורחים וגם נישה המשמשת כארון שירות למכונת הכביסה ולמייבש, שכמו ארון הכניסה מוסתרת מאחורי חזיתות זהות לאלה של ארונות המטבח.
המטרה - ליצור תחושת מרחב
"אני מאמינה שבחללים קטנים כמו הדירה הזאת השימוש במוטיבים עיצוביים חוזרים בחלקים השונים תורם לתחושת המרחב", מסבירה ברוזה. לצד ארון הכביסה נמצאת הדלת לחדר השינה הראשי, שנהנה ממרפסת פרטית קטנטנה בצורת חצי עיגול ומחדר רחצה גדול ומפנק.
"לרוב, אם יש בדירה רק חדר רחצה אחד, ממקמים אותו כך שהוא נגיש לחלל הציבורי", אומרת ברוזה, "אבל כאן החלטנו למקם חדר רחצה גדול ומפנק שיוצא מחדר השינה הראשי, ולוותר על חדר רחצה כללי. החלטנו כך משום שמדובר בדירה קטנה ובדיירת צעירה ורווקה, והעדפנו להתמקד בשימוש הספציפי שלה בחלל ולייצר חדרים כמה שיותר מרחבים ומפנקים עבורה".
החלטת החלוקה הזאת יצרה חדר רחצה גדול למדי, מה שאפשר למעצבת לוותר על זכוכית במקלחת בלי להסתכן ברטיבות בחדר כולו. החדר המאורך בנוי כך שבראשיתו שירותים ומולם ארון כיור עשוי מפורניר עץ מחורץ בגוון כהה עם משטח עליון משולב כיור עשוי קוריאן. בהמשך החדר צמודים זה לזה מקלחון ואמבט, כך שאפשר להשתמש באותו ראש טוש לשניהם. חיפוי הניאגרה הסמויה של האסלה ממשיך לכל אורך הקיר החיצוני ומשמש גם כמדף לשמפו במקלחון.
"בעלי הדירה בחרו שלא לחפות אף קיר מקירות חדר הרחצה בקרמיקה, ובמקום זה יושם עליהם גמר טיח עמיד במים. לחדר הרחצה יש שני חלונות והוא מאוורר רוב הזמן", היא מסבירה את ההחלטה.
בחדר השינה של הדיירת אפשר להבחין בבחירות שנועדו ליצור תחושה של מרחב בחלל הקטן, למשל בארון הקיר המינימליסטי שבו משולבת גם טלוויזיה ושעוצב כך ש"ייבלע" בקירות החדר, בגוונים הבהירים ובחזרתיות. גם בחדר השינה חוזרים גופי התאורה העשויים קו תלייה מוארך ועיגול זכוכית שפגשנו במטבח, בסלון ובחדר העבודה, ומשני צידי המיטה זוג שרפרפי עץ כהים, זהים לזה שנמצא בחדר העבודה.