אנחנו מבלים בחדר השינה לפחות שליש מתכולת חיינו, ונראה שבעונת החורף הקרה המוטיבציה להישאר בו עולה, אם בגלל שעות החשיכה הרבות ואם בגלל הכמיהה לחום ורוך. עם זאת, נראה שבמרבית חדרי השינה, במיוחד אלו בבנייה קבלנית, הוקצו לחלל מטרים ספורים שלא מאפשרים להרהיב עוז בעיצוב ובתנועה. עיצוב נכון, גם בחלל קטן יחסית, יזמן את התחושה האינטימית והנעימה שאנו זקוקים לה בחדר השינה. באמצעות סידור נכון של הרהיטים, בחירה בתאורה נכונה ובאקססוריז מתאימים, נוכל להרחיב את מגוון פעילויות הפנאי, ביניהן יוגה, קריאה, שיחה ואפילו עבודה.
לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן
לרוב, מיקום הרהיטים השונים בחדר השינה "נכפה" עלינו בגלל מיקומם של שקעי החשמל. עם זאת, למיקום המיטה ויתר הרהיטים תפקיד מכריע בתחושה שמשרה עלינו החלל. ישנם כמה כללי בסיס בתכנון נכון של חדר השינה, הראשון בהם הוא שמירה על מינימום של 70 ס"מ פנויים מכל צד של המיטה, למעבר נוח ונגיש ולמיקום של שידת לילה קטנה. מעבר צר מדי יקשה על התנועה בחדר ועל הגישה למיטה.
כיצד נקבע היכן למקם את המיטה? פשוט מאוד - נשאל את עצמנו מה אפשר לראות בעת ההתעוררות בבוקר או אחרי שנת צהריים. אם כיום מיטתכם ממוקמת מתחת לחלון, חשבו האם החדר מאפשר מיקום חדש של המיטה. יתכן שתופתעו לגלות שמחדר השינה שלכם רואים שמיים ורודים בשעת הזריחה בבוקר או עננים זהובים בשעת השקיעה.
גם בריהוט יש אופי
ככלל, כדאי לשמור על שקט ויזואלי בחדר השינה, במיוחד כשמדובר בפריטי ריהוט גדולים שנשארים לאורך זמן כמו ארון ומיטה. עם זאת, אין הכרח להתאים את הפריטים ל-"סט". גיוון ושוני בין הרהיטים בחדר השינה או באלמנטים שעליהם, יכול לתרום לנראות הכללית.
דוגמה לכך היא ארון הבגדים. בין שהוא לבן ובין שהוא בצבע עץ, תוכלו להחליף את הידיות עמן הגיע בידיות יפות ובעלות אופי שיוסיפו נגיעה של סטיילינג, כמו תכשיט קטן ויפה. כך גם במקרה של שידות הלילה - הן בהחלט לא צריכות להיות תואמות, להיפך, שוני ביניהן יוסיף לגוון האישי.
לא בארון, לא בסל הכביסה
לרובנו קיימת ערימה של בגדים בחדר השינה, כאלה שלבשנו ועוד לא זרקנו לכביסה, אך שאינם ראויים לחזור לארון. לעתים, במיוחד כשאין מקום מוגדר "לזרוק" אותם בו, הבגדים בנמצאים בין לבין מוצאים את עצמם על כורסה חביבה או על שידה, מה שיוצר תחושה של חדר מבולגן ולא נעים.
פתרון לכך יכול להיות מתלה בצד האחורי של דלת החדר, או בפיסת קיר חשופה ומוצנעת שאין בה שימוש. פתרון זה עדיף על מתלה בגדים מול המיטה שיוסיף עומס ויזואלי ויפגע באסתטיקה של החדר. בכל מקרה - הקפידו למיין את הבגדים בכל כמה ימים כדי למנוע מהערימה להיות בלתי נגישה. אם אתם מתכננים ארון בהתאמה אישית, תוכלו לשלב בו תא פתוח עם תריס או פתחי אוורר, ובו מתלים או סל לבגדים שנלבשו רק פעם אחת.
תאורה טבעית ומלאכותית
לא פעם, מרוץ החיים גורם לנו להתנתק מהצרכים הביולוגיים ומהקשבה לחושים שלנו. בכל הקשור לשינה, לאור על סוגיו השונים חשיבות מכרעת בטיב השינה שלנו. מלטונין, ההורמון שאחראי על ויסות השינה שלנו מושפע ממחזוריות של אור טבעי וחושך, ולגוף האדם צורך בסיסי לחוות את הזריחה והשקיעה בכל יום.
את השקיעה אנחנו לרוב רואים, אך הזריחה היא החלק הבעייתי. לסגור את התריסים באופן הרמטי בלילה יפגע ביכולת שלנו להתעורר בצורה מיטבית בבוקר. זו גם הסיבה שבגללה רבים סובלים מעצבנות וקוצר רוח בבוקר. אם נשאיר את התריסים פתוחים בחלקם, נאפשר לגוף שלנו לחוות את אור השמש הרך של שעות הבוקר המוקדמות ואת תחילתו של יום חדש לפני שנפקח את העיניים. כך, הגוף שלנו יתעורר לפנינו ויכין אותנו ליום.
גם לתאורה מלאכותית בחדר השינה תפקידים שונים וחשובים. רצוי לחלק את התאורה לצרכים - התאורה המרכזית בחדר תסייע בהתארגנות בבוקר המוקדם ובערב, ותאיר את ארון הבגדים, ותאורת אווירה רכה, תשפר את האווירה בחדר ותהפוך אותו לנעים יותר.
ניסיתם לקרוא פעם ספר במיטה כשהתאורה המרכזית דולקת? לרוב היא תסנוור אותנו ולא תאיר את הספר עצמו, מה שיאלץ אותנו לזוז בהתאם למקור האור. גם אם לא קיימת לצד המיטה מנורה קבועה בקיר, שקע קרוב או כבל מאריך מסווה מתחת למיטה יעזרו לכם למקם תאורת קריאה או אווירה לצידכם, כזו שתוכלו להדליק ולכבות לפי הצורך מבלי לקום ותהפוך את החדר למזמין יותר.
לא המקום לטכנולוגיה
מחקרים רבים מראים כי חשיפה לאור כחול היוצא ממסכים של טלפונים חכמים וטאבלטים פוגעת בשחרור מלטונין, אותו הורמון המושפע ממחזוריות של אור וחושך ואחראי על כניסתנו לשינה עמוקה ומיטיבה. באופן כללי, שחרור מאוזן ובריא של מלטונין קשור לאיכות חיים טובה, ולהירדם מול מסך הטלפון לא יועיל לבריאות שלנו ושל הילדים שלנו, הזקוקים לשינה עמוקה בכדי לגדול באופן בריא.
מחקר נוסף מראה ששינה ליד טלפון נייד משפיעה על המוח גם בעודנו ישנים, קצת כמו שינה קלה של הורים לתינוק קטן הישן בסמוך אליהם. המצב האידיאלי הוא לא להכניס כלל את הטלפון הנייד לחדר השינה, כי אם יהיה לידנו ברגע שנתעורר, נפתח אותו להתעדכן, מה שמנוגד להמלצות של אנשי מקצוע, הממליצים להימנע מהנייד לפחות 20 דקות לאחר שהתעוררנו.
מחקר אחרון הנוגע לקרינה של הנייד, דווקא עשוי להפתיע כמה קוראים – מסתבר שמטען של טלפון נייד המחובר לשקע אך לא משמש לטעינה, משחרר הרבה יותר קרינה מאשר הטלפון הנייד עצמו. רצוי שלא להטעין ליד ראש המיטה, ולנתק את המטען מהחשמל בזמן שלא משמש לטעינה.
טקסטיל מפיל
האלמנט החשוב ביותר בחדר השינה הוא הטקסטיל שבו, ובפרט המצעים. המיטה היא האלמנט המרכזי והגדול ביותר בחדר השינה, וכך בין שהמיטה עצמה היא בסיס פשוט מעץ אורן ובין שהיא מרופדת ומיוחדת, המצעים שעליה הם לרוב הדבר הראשון שבו פוגשת העין.
אנחנו מבלים כ-8 שעות בכל לילה במצעים שלנו, ולכן חשוב לדאוג שהבדים בהם אנחנו מתעטפים יהיו טבעיים ונושמים ולא סינתטיים. במעמד קניית המצעים כדאי לבחון את הרכב הבד, ולבחור בכותנה מלאה או פשתן. , רצוי שיהיו חלקים, ללא הדפס עמוס או בעל אופי מוגזם. שקט ויזואלי דרוש לנו בכדי להגיע לרוגע ושלווה בחדר השינה. המחירים של סט מצעים איכותי אמנם יקרים למדי, אך עדיף סט אחד מצוין מאשר חמישה בינוניים, מקושקשים וסינתטיים.
במיטות ילדים נוכל להסתפק בסט של מצעי ג'רסי או כותנה חלקים, ונחסוך מהם מצעים עמוסים לעייפה עם הדפסים. בשביל זה יש צעצועים. המיטה אמורה לשמש לרגיעה, ולכן רצוי לשמור גם במקרה הזה על שקט ויזואלי.
פריט טקסטיל משמעותי נוסף בחדר השינה וילונות. חדר שינה ללא וילון לרוב לא ירגיש אינטימי ונעים. וילון תורם לתחושה שהחדר לבוש ומעוצב, אך תורם גם לאקוסטיקה בחדר. וילון מבד טבעי כגון כותנה או פשתן יוסיף לתחושה הנעימה בחדר ויהיה יפה יותר מבד סינתטי מבריק שלא מעורר רוגע. לשאלה האם לבחור בוילון עם הדפס או נוכחות משמעותית בחדר, אם יש ספק, תמיד עדיף לבחור בחלופה הנקייה והשקטה יותר, מאחר שלא מחליפים וילון בכל שנה.
הרגלים לאיכות חיים בחדר השינה
שימרו על סדר וניקיון. פרישת השמיכה על המיטה בכל בוקר היא הדרך הפשוטה והקלה ביותר לייצר תחושה שהחדר מסודר. כך גם שמירה על מיעוט חפצים בחלל תאפשר ניקיון וסידור קל יותר. כניסה לחדר שינה מסודר בסוף היום תעורר בנו תחושה נעימה וטובה, ותחסוך מאתנו תחושות אשמה או גועל על זה שחדר השינה שלנו לא נעים לשהייה.
גדלו צמח (או שניים). השמועה הרווחת בנוגע לצמחי בית הגוזלים מאיתנו חמצן בחדר השינה היא סטיגמה ישנה שרצוי להתנער ממנה. פליטת פחמן דו חמצני של צמחים בלילה לא מזיקה לנו כלל, במיוחד אם מדובר בצמח אחד או שניים. יותר מכך – קיימים צמחים המשחררים חמצן גם בלילה, ביניהם הצמח סנסיווריה הידוע גם ביכולות טיהור אוויר גבוהות.
צמח בחדר השינה יוסיף אלמנט של טבע בעל השתנות ומחזוריות. להתבונן בעלה חדש יוצא אל העולם זה דבר מרגש, שמוסיף ערך חשוב של טבע לחדר השינה. מחקרים מראים שצמחים גם משפרים את יכולות הריכוז, כך שצמח על השידה עשוי לעודד קריאת ספר במיטה.
אבזורו בחוכמה. בחדר השינה חשוב שנתלה על הקיר דברים שמעוררים בנו שמחה ותחושות נעימות. מוצאים את עצמכם מעקמים פנים על תמונה בחדר השינה? העבירו אותה להאה למי שכן יאהב ויהנה ממנה. אופציה טובה היא לתת לקיר להיות ריק לתקופה. ברגע המתאים תמצאו משהו לתלות שמתאים להלך הרוח של התקופה הנוכחית בחיינו.
לירון גונן היא מעצבת פנים ויוצרת תוכן, ובעלת סטודיו מיס גרות לעיצוב פנים