נדמה כי בשנתיים שאחרי פרוץ מגפת הקורונה, בתקופה שהחזירה אותנו אל הבית, נוצר שינוי מהותי ביחסים שלנו עם המרחב שבו בחרנו לחיות. שאלות שלא שאלנו את עצמנו בעבר צצות פתאום – מה חסר לי בבית? האם נעים לי במרחב שלי? איך אני רוצה להרגיש כשאני בבית? והאם יש קשר בין הרגשות שלי לחלל שבו אני מבלה את מרבית הזמן?
איך שלא נסתכל על זה, נבין שהבית שלנו הוא ראי אל הנפש. הוא משקף את הלך הרוח שלנו, את האהבות שלנו, ומשתנה בהתאם לצורך. יותר לכך – כיצורים ביולוגיים המושפעים ממראות, מריחות וממרקמים, לסביבה היומיומית שעוטפת אותנו יש השפעה ישירה על הרגשות שלנו.
כשם שהבית שלנו יכול לעורר בנו כעס או תסכול, הוא גם יכול להפוך לחלל שמיטיב איתנו, לכזה שנעים לנו לנוע בו ולהתעורר בו, למקום שמעורר אצלנו רגשות חיוביים ואפילו מפחית עצב, כעס ותסכול. בכדי להבין איך הבית משפיע עלינו ומעורר אצלנו רגשות, יש לחזור לחוויות הבסיסיות ביותר שלנו כבני אדם – החושים. הם אלה שקולטים וחווים את הסביבה החיצונית ומעוררים בנו רגשות, בין שבמודע ובין שלא. ברגע שנפצח את הקשר בין בית שנעים לחיות בו לאיכות חיים טובה, נוכל לשפר את המרחב הביתי דרך תהליך אישי של סדר, נקיון ושילוב אלמנטים טבעיים ומיטיבים.
חוש הראייה: עומס ויזואלי ותאורה
על פניו, מדובר באלמנט הכי קל ופשוט לפיצוח. בית מבולגן ועמוס משפיע על מצב הרוח, וכמו באפקט הביצה והתרנגולת יוצר מעגל קסמים. כך, הבית המבולגן ישפיע לרעה על מצב הרוח, ומצב הרוח הירוד ימנע מאתנו להרים את עצמנו ולסדר את הבית. אך עומס ויזואלי לא מתייחס רק לבלאגן, אלא גם לצבעים שנמצאים בסביבתנו, לסוג התאורה שמקיפה אותנו ולרגשות שאלה מעוררים בנו.
בית מיטיב הוא כזה המאפשר השתנות של התאורה בהתאם לצורך. תאורה מרכזית אחת בתקרת החדר לא תייצר מגוון, ולכן רצוי לשלב בנוסף תאורה רכה על הקיר, ספוט מתכוונן לקריאה, או גוף תאורה רצפתי או שולחני שיאיר את התקרה וישטוף את החדר באור רך ולא מסנוור.
צבעוניות החללים שבהם אנחנו מבלים את הזמן משפיעה, כאמור, על מצב הרוח שלנו. צבע אדום, לדוגמה, עלול לגרום לתחושת עוררות ולחוסר שקט, ואם מינונו יהיה גדול בחלל נחוש הסחה תמידית. לעומתו, צבעים טבעיים ופסטליים יתרמו לתחושת רוגע ושקט.
עומס ויזואלי בא לידי ביטוי גם בחפצים ובמיקומם בחלל – האם נעים לנו לצפות בטלוויזיה כשיש המון חפצים מסביבה? אחסון סגור ומינון של כמויות החפצים שעל הקיר ואפשרו לעין שלנו מנוחה כשנצטרך. שקט ויזואלי בכל אחד מחללי הבית יאפשר לנו להתמקד בעיקר בכל אחד מהחדרים – במטבח, בפינת העבודה, בחדר השינה ובחדר המשחקים.
חוש השמיעה: שלח לי שקט
גלי קול הם בלתי נראים ולרוב איננו מודעים אליהם, אך הם מורגשים ומכים בנו לעתים בחוזקה. האוויר הוא חומר, וגלי הקול הנעים במרחב פוגשים אותנו לא רק דרך האוזניים אלא גם דרך הגוף שחש בהם. בחדרים ריקים מטקסטיל ומריהוט, כל גל קול מהדהד הלוך ושוב עד שנעלם, כאשר השוהים בחדר הם אלו שסופגים לגופם את גלי הקול.
דוגמה טובה לכך היא מסדרון הבית. כל מטר מסדרון מעלה את עוצמת הקול ב-5 דציבלים, כך שכל גל קול יתחזק ויהדהד במורד המסדרון עד שיברח בעוצה אל תוך חדר פתוח או אל החלל הציבורי. פיזור טקסטיל במרחב עוזר לכך באופן משמעותי ומרכך את פיזור הצלילים, ולכן שטיח ראנר כבד יסייע בהפחתה של הצליל. כך גם תמונות, שטיח קיר או מקרמה שיוסיפו לאתסטיקה ולאופי, וגם יעדנו את הצלילים במרחב.
אם האקוסטיקה בסלון לא נעימה, הרחקת הספה כ-10-5 ס"מ מהקיר תאפשר לחלק מגלי הקול להיספג בגב הספה במקום להדהד באופן ממושך בחלל. אם המרחב מאפשר זאת, ניתן אף להרחיק את הספה ולמקם מאחורי קונסולה צרה עם ספרים וחפצי נוי אהובים. גם וילונות מבד טבעי ישפרו את האקוסטיקה בחדרי השינה והמגורים באופן משמעותי.
חוש המישוש: להרגיש מבלי לגעת
לטקסטורות השפעה על המערכת החושית שלנו, וההבנה כי אנחנו יכולים להבין כיצד טקסטורות מרגישות מבלי לגעת בהן, הופכת אותן למשמעותיות עוד יותר בחלל. חומרים טבעיים יהיו נעימים למראה ולמגע יותר מאשר חומרים סינתטיים – וכך סביר להניח שבד מבריק או שעוונית על השולחן יעוררו בנו רתיעה קלה, לעומת טקסטיל טבעי כמו כותנה או פשתן.
הדבר נכון גם למצעים, שמתפקדים בין היתר גם כאלמנט הבולט והמשמעותי ביותר בחדר השינה. בגדים עשויים מכותנה יגרמו לנו להזיע פחות, וכך גם מצעים – מדובר בהשקעה חשובה בחדר השינה, אפילו יותר משטיח, שידה, מיטה וארון. הדבר החשוב ביותר הוא קודם כל מה שהגוף שלנו מרגיש ועטוף בו מדי לילה.
חוש הריח: עדיף נקי מאשר סינתטי
ריחות סינתטיים מוצעים בכל חנות כלי בית. הם אלה שמפוזרים באוויר של חנויות ומעליות או מותזים בכל חצי שעה ממתקן על הקיר. זה נכון שעל פניו מדובר בריח נעים שמסייע לטשטש ריחות טבעיים ונעימים פחות, אך מדובר בתרכובות של חומרים כימיים שאינם מטיבים עם הבריאות ומשפיעים לרעה על איכות חיינו.
בית מיטיב הוא בית שקל לתחזק ולנקות באופן יומיומי, והדבר משפיע גם על הריח וטיב האוויר שבו. חלקיקי אבק ולכלוך יגרמו לרגישות בסינוסים, ועמם חשיפה ממושכת למפיצי ריח סינתטיים רוויים בכימיקלים שלאורך זמן עשויה ליצור בעיות במערכת הנשימה. טשטוש ריח של אבק או לכלוך באמצעות חומרים סינתטיים מהווה למעשה "החמרה" של הבעיה. במקום, רצוי לשמור על מרחב נקי ככל הניתן, ואם מעוניינים בתוספת ריח, עדיף להבעיר קטורת טבעית או להשתמש בשמנים אתריים ומבער.
חוש הטעם: אין על מה להתווכח
עיצוב כל כך טוב שכמעט ניתן לטעום אותו? לא בדיוק, אבל חשוב שהחלל הפרטי שלנו ישקף כמה שיותר את טעמנו האישי ויכיל "שלוחות" פיזיות של מי שאנחנו. בית, בסופו של יום, הוא הקן העוטף שלנו, וכך החפצים שיש ברשותנו אמורים לגרום לנו להרגיש טוב ו"בבית". עם זאת – יש להיזהר מסנטימנטליות יתרה שהופכת לאגרנות. בחרו את החפצים באמת עושים לכם טוב על הלב. באופן זה למשל מי שאוהב את הטבע יוכל לקשט את הבית עם צמחים, ענפים ואצטרובלים, ומי שאוהבת וינטג' תשלב פריטים עתיקים ומיוחדים בביתה.
טעם אישי הוא משהו שלוקח זמן לרכוש ולעצב, אך השיטה הפרקטית והקלה ביותר היא פשוט להתבונן בתמונות השראה מבתים של אחרים, ובכל פעם שניתקל בתמונה שאנחנו מגדירים "יפה", נעצור להבין מה בדיוק תפס לנו את העין. האם זו רצפת העץ? אולי הבטון החשוף? עמוס ומגוון או נקי ושקט?
ביטוי אישי במרחב הביתי
אם יש לנו קול קטן בתוכנו שמבקש שינוי בבית, כדאי שניתן לו להישמע. לפני שאתם ניגשים למלאכת השינוי והשדרוג, חשבו - מה לא מרגיש לי נעים בבית? מה אני כן אוהב/ת ומרגיש לי נכון? מהתשובות שיעלו, נוכל להבין עם אילו כוונות אנחנו מגיעים לתהליך.
מהיכן מתחילים? רצוי להתחיל ביצירת פינה אחת בבית שיהיה לנו נעים לשהות בה. לדוגמה, אם אתם אוהבים לקרוא, התחילו בלסדר לעצמכם פינת קריאה נעימה שמשלבת תאורה, טקסטיל טבעי וצמחייה. לחלופים, אם אתם מבלים הרבה ליד שולחן העבודה, תוכלו להתחיל בלסדר אותו בכדי להפחית עומס ויזואלי, לנקות ולהתאים מנורת שולחן וצמח שיסייע בריכוז.
תוך כדי שנטפל בבית שלנו, אנחנו עשויים להבין שזה גם הטיפול שלנו בעצמנו. מתוך תהליך של התבוננות, דמיון ועשייה, ניצור מרחב מיטיב שיעורר בנו השראה וישרה עלינו רוגע. סידור הבית והפיכתו למיטיב יכול להיות תהליך סיזיפי ועמוק, הדורש סבלנות ואורח רוח – אך מתגמל מאוד.
לירון גונן היא מעצבת פנים ויוצרת תוכן, ובעלת סטודיו מיס גרות לעיצוב פנים