הרבה לפני שיאנה לנגר, בעלת הבית שבתמונות שכרה את שירותיה של מעצבת הפנים רויטל רודצקי, היא עקבה אחרי חשבון האינסטגרם שלה באדיקות. לפני כשנה, איחדו השתיים כוחות והתחילו לתכנן את שיפוץ דירתה בתל אביב, שם היא גרה עם בן זוגה וילדם הקטן. השניים בשנות ה-30 לחייהם עובדים מסביב לשעון. היא עוסקת בתחום המדיה והרשתות החברתיות, והוא איש הייטק. את דירתם בת 5 החדרים רכשו לפני כעשור ועד היום לא שיפצו אותה. "השיפוץ נדחה ונדחה עד שהם החליטו שהגיע הזמן", מספרת המעצבת. "הם ביקשו להתאים את הדירה לצרכיהם ולתת דגש מיוחד לשטח הציבורי".
רודצקי מספרת שלנגר הייתה זו שהובילה את מהלך השיפוץ, וביקשה דירה עם אופי צעיר, שובב ועדכני, שמבליט את הנוף העירוני היפה שנשקף מבחוץ. התהליך - כולל התכנון והביצוע - ארך שלושה חודשים שבמהלכם שופצה והולבשה הדירה מהיסוד. הוגדרו מחדש החללים הפרטיים, הורחב החלל הציבורי, שופצו כליל חדרי הרחצה, בוצעו תוכניות נגרות שונות והוחלפו התשתיות הישנות.
היא מציינת שתהליך השיפוץ הזה היה מיוחד במינו ושונה מכל מה שהכירה. "יאנה היא בעלת נוכחות מרשימה, עם טמפרנט מיוחד, היא קופצנית, דברנית, עקשנית ומה לא", היא מסבירה בחיוך. "היא השקיעה ועיצבה לנו בגדי עבודה עם האשטאג שיצרה במיוחד, קבעה לכל העובדים מפגש שבועי, פרגנה בארוחות מושקעות, והיה לנו יום צוות מיוחד בכל שבוע, שבו נפגשנו כולנו בצהריים לארוחה מפנקת, והשתתפנו בסרטוני הטיקטוק שלה".
השיפוץ סוקר בלי הפסקה, משך כל זמן השיפוצים, בחשבון האינסטגרם של השתיים - המעצבת ולנגר. "שתינו פוצצנו את האינסטוש ופתאום התחלתי לקבל המון תגובות, מקולגות, מחברים וגם מאנשים שאני לא מכירה. כתבו לי כמה זה עושה להם טוב לראות את התהליך מקרוב, בלי פילטרים ועם המון הסברים, שזה מאוד עוזר להם לקבל החלטות לגבי השיפוץ שלהם", היא מסבירה. לנגר אף הגדילה לעשות ופתחה סקרים ודיונים בסטורי בנוגע לבחירת החומרים והגוונים שיעטרו את ביתה. "בשלב מסוים היא החליטה שהיא פשוט סומכת עלי, ונתנה לי להמשיך ולעבוד על הדירה, לרכוש בלעדיה ולעצב כמו שאני יודעת. הרי זו הסיבה ששכרה את שירותיי מלכתחילה", היא אומרת.
פינות אירוח ונוף עירוני
עם הכניסה לדירה מבחינים בצדו של ארון הכניסה, שרודצקי תכננה בצורת כוורת פתוחה, ובה אביזרי דגש קלילים. מול ארון הכניסה עוצבה פינת חמד, שבה שידת מגירות שלנגר רכשה באיקאה וביקשה לזרוק. "מיד חשבתי לצבוע ולחדש אותה, כבר לא מוכרים כזו יותר, והיא מהממת", צוחקת רודצקי. שידת המגירות נצבעה בשחור-מט, והיא משמשת כמעין מבואת כניסה משנית, שבה מוצנעים כל הפריטים הקטנים כמו משקפיים, מכתבים ומפתחות.
מימין, חלל המטבח שהורחב באמצעות ביטול מרפסת שירות שהייתה בסמוך לו. המטבח תוכנן מחדש, ועוצב עם שפע מקומות אחסון, בגוון ייחודי שמושך את העין. מצד שמאל, חדר המגורים, שחולק לשניים: אזור אירוח וצפייה בטלוויזיה, ואזור הספרייה, שבו אפשר לרבוץ על השטיח וליהנות מקריאה בספר.
ספה פינתית בגוון חמרה מתכתבת היטב עם הגוון הכחול-ירוק של המטבח, בצדו השני של החלל, ועם תמונת האמנות הבולטת שמעליה, של אריה ססגוני. "זו יצירת אמנות שהוזמנה במיוחד מהציירת, שמקושרת ללקוחה. הוא נוצר בדיוק לפי פלטת הגוונים של הבית", מסבירה המעצבת. בהמשכו, יציאה אל מרפסת אירוח נעימה, שחופתה באריחים בדוגמת טלאים, בהדפסים שונים, בגווני אפור ולבן. רהיטים מינימליסטיים קלועים, לצד ערסל תלוי ושפע של צמחיה, מזמינים לשבת וליהנות מהנוף הנשקף מעברו השני של מעקה הזכוכית.
המסדרון שחוצץ בין החלל הציבורי לבין הפרטי, תוכנן כשחלקו הפנימי משמש כקיר אחסון בעבודת נגרות, להצנעת הבלגן בבית. מצד ימין חדר הילדים וחדר אירוח, וכן חדר רחצה כללי, ששופץ ואוחד עם שירותי האורחים, ליצירת חלל גדול ומרווח. משמאל סוויטת ההורים, עם חדר אמבטיה צמוד ויציאה למרפסת פרטית. בסמוך לה, חדר ארונות שתוכנן בהתאמה אישית.
פלטת גוונים נועזת
רודצקי, שאוהבת מאוד לעצב בצבעוניות ועם הרבה שמחת חיים, מקיימת סדנאות צבע מקצועיות למעצבים, בהם היא מלמדת כיצד לשלב את הגוונים הנכונים בבית, ובמינונים המתאימים. כך גם בדירה הנוכחית, בחרה פלטת גוונים שמאפיינת, לדבריה, את הלקוחה התוססת וה"צבעונית". גוונים רוויים, עמוקים ומעושנים, של ירוק, חמרה, וכחול עם ממד של חמימות. אלה, בתוספת דגשים בשחור וחומרים כמו עץ וברזל, סייעו לה לערוך הפרדה בין הממד הציבורי לפרטי בחללי הבית.
היא נעזרה באותה פלטת גוונים, במינון חלש יותר, עבור סוויטת השינה של בני הזוג, תוך שהיא מעניקה לחדרם אופי רך ונינוח יותר. "פלטת גוונים כזו דורשת לא מעט אומץ מצד הלקוחות, ומבחינתי האישור שלהם היה הבעת אמון בי", היא אומרת. "החזון שלי היה להפיח בדירה את החיות והתזזיתיות של הלקוחה ולדאוג שכל פינה בבית תשמש למגוון פונקציות, כמגוון הפעילויות שהדיירים אוהבים לעשות".
בהתאם, הסגנון שנבחר לדירה הוא מודרני-סקנדינבי-אקלקטי. מצד אחד מאוד מוקפד ומינימליסטי, מצד שני, כיאה לטמפרמנט של הלקוחה שלה, שובב, צעיר, ועם שפע של אביזרים. "היא מכירה המון ספקים, ויש לה הרבה קולגות עם חנויות, כאלה שהיא עוקבת אחריהם. היה לה מאוד חשוב שאלקט פריטי עיצוב מכל המקומות האלה, ואפרגן לכמה שיותר", היא אומרת.
בין הפריטים המעניינים שנרכשו עבור הדירה אפשר למצוא יצירת אמנות בדמות ראש כלב, של האמנית cucu.head; פריטי נוי סרוגים בעבודת יד של אמנית הטקסטיל נרקיס שרון; ובד מודפס עם דוגמת בולדוג מבית שכטר, עבור ההדום שבסלון.
מוותרים על פינת האוכל
בתחילת התהליך, היו ללנגר כמה בקשות שרודצקי הייתה צריכה להתייחס אליהן. האחת - שהדירה תהיה מולטי-פונקציונלית, ושכל הפינות בבית ינוצלו היטב לבילוי ואירוח. השנייה - שפינת העבודה שלה תהיה בחלל הציבורי ולא בחדר. "זה היה אתגר לא פשוט מבחינתי, מכיוון שהיה לי ברור שהחדר הנוסף ישמש כחדר העבודה", נזכרת רודצקי. "אבל בתהליך ההקשבה ללקוחה משהו נפתח גם אצלי, והצלחתי להבין את המניעים שלה ואת הרצון לעבוד במרכז כשהיא קשובה לרחשי הבית".
"בקשה נוספת של הלקוחה הייתה לוותר על פינת אוכל, לטובת חלל מרווח שיתאים לה לאימוני כושר", אומרת רודצקי. העובדה שנאלצה לוותר על פינת אוכל מסורתית, הובילה אותה לתכנן אי מרווח שיתאים לאכילה יומיומית וגם לאירוח. באותו האי, בנישה בין המטבח לחלל פינת האוכל, תכננה גם את עמדת העבודה. "בעצם החלפתי את המיקום של המקרר, ואז נוצרה נישה שנותנת אשליית גודל, וכוללת מעין כוך אינטימי", מסבירה המעצבת. אזור העבודה כמו חובק עמוד מבני, ולכן מתאפשרת פרטיות יחסית, אך בו בעת גם אפשרות לנהל פגישות פרונטליות ואפילו לארח קולגות, לעבודת צוות סביב השולחן.
חלל פינת האוכל שהיה סמוך לכניסה הפך, כאמור, לחלל מאוורר שמשרת את לנגר ביומיום, לטובת אימוני כושר. "התחביב שלה הפך לקבוע, והוא מתועד ונצפה מאוד באינסטגרם", מסבירה המעצבת. "ופינת האוכל, שמעולם לא הייתה אצלם בשימוש, פינתה את מקומה לשגרת האימונים". בהתאם לזאת היא תכננה עבורה את כל הדרוש בהישג יד, דוגמת ארון אחסון בכניסה בעבודת נגרות מותאמת אישית, שבו המזרנים ושאר אביזרי האימון. בתוך הארון שילבה נישה שבה ספסל ישיבה, שמתאים להתארגנות לפני היציאה מהבית. את המשקולות שילבה במדף תחתון בספריית הברזל שבסלון, וזו עוגנה היטב לרצפה ולקיר.