מדי שנה מגבשת נתלי יצחקוב, טרנדולוגית, מרצה וחוקרת תרבות, מייסדת הסוכנות לחיזוי טרנדים THE VISIONARY את התחזיות שלה לשנה הקרובה וגם לזו שאחריה. והפעם, איך לומר זאת – העתיד נראה מאתגר. "2025 ו־2026 מתאפיינות במה שאני מכנה BLOOMING RIOT - Where flowers break concrete. בשנה הקודמת התחזית הייתה התעוררות, מודעות והתפכחות, וכהמשך ישיר ומתפתח השנה תתאפיין במגמה שאפשר לקרוא לה מהתובנה אל הפעולה השקטה. אנו עומדים בפתחה של תקופה חדשה המאופיינת במעבר מהתנגדות חיצונית לצמיחה פנימית. BLOOMING RIOT מייצג את המתח היצירתי בין שני הכוחות האלו - הפריחה האישית והמרד החברתי - ואת האופן שבו הם מזינים זה את זה. אנחנו חיים ברגע של יופי מושהה. הפריחה נמצאת שם, מחכה, שומרת על חיותה מתחת למעטה השקוף. אלמנטים אורגניים וטבעיים חודרים ומשתלטים על מרחבים אפורים ומלאכותיים. הטרנד משקף את הכמיהה העמוקה של החברה המודרנית לחיבור מחודש עם הטבע, תוך יצירת איזון חדש בין התפתחות טכנולוגית ובין קיימות סביבתית. הטרנד מתבטא בעיצוב עירוני, אדריכלות, אופנה ולייף־סטייל, כשאלמנטים פראיים ולא מרוסנים של הטבע משתלבים במרקם העירוני, יוצרים אסתטיקה חדשה של התנגדות רכה ויופי מחתרתי. בשנים הקרובות נראה איך הקרח נמס, איך העדינות הופכת לכוח, ואיך השקט הופך למהפכה. בנוסף נראה מעשה של איזון בין יצירתיות והרס, שימור וריקבון, טבעי ומלאכותי".
מה זה אומר בפועל – איך ייראו הבתים שלנו?
"מראה מעובד באופן מכוון ובציר השני, עיצוב מחדש של הטבע. הטרנדים בעיצוב הבית הם בנייה הפוכה - תכנון שמתחיל מהפנים החוצה, חללים שמתרחבים בצורה לא צפויה ושבירת ההיררכיה המסורתית של החדרים; אנרכיה מתוכננת בדמות מערכות שמתפתחות באופן אורגני וחללים שמאתגרים תפיסות מסורתיות של סדר; טכנולוגיה שקטה - מערכות חכמות שנטמעות בחומרים טבעיים ואינטראקציה שמתבססת על תנועה טבעית; מיטות וספות ענקיות XXXL כפריט מרכזי וחשוב בחיי האדם למנוחה ולרוגע; הבית כנחמה לאנשים, ובו חומרים רכים גדולים ועוטפים; הבית יצטרך להטעין את האנשים באנרגיות ולכן החשיבות לחומרים טבעיים תלך ותגדל בזכות שימוש בסלעים, אבן, חול, חמרה, כותנה, עץ ובשילוב נירוסטה; טרנד נוסף שנראה הוא בית אפל, עם רהיטים שחורים וכסופים; שילוב רהיטים מוגדלים, צבעוניים ומקסימליסטיים להכנסת הומור לחיינו".
על הטרנדים הצפויים תרחיב יצחקוב באירוע חשיפת התחזית ב־30 בינואר בשעה 20:00 בבית פליציה בלומנטל בכיכר ביאליק בתל אביב. ומה עוד צפוי לנו השנה בעיצוב הבית? צבעים מרגיעים, נוחות ורוך. הה כמה מהמגמות בהרחבה:
צבעי השנה: מוס מוקה, סגול לבנדר, ירוק מרווה
מדי חודש דצמבר מכריזות חברות הצבע בעולם ובארץ על צבעי השנה שלהן. מה שהחל כמהלך שיווקי ומיתוגי הפך למסורת שנתית שאליה נושאים עיניים חברות רהיטים, מעצבים וחובבי עיצוב. השנה, אולי כדי להתמודד טוב יותר עם הכאוס והתהפוכות בעולם, נבחרו בעיקר צבעים מרגיעים, שקטים, כאלו שמהווים עוגן ויציבות בימים סוערים. כך למשל חברת פנטון העולמית בחרה בגוון מוס מוקה המשדר חמימות ורוך. הגוון החום המעודן (Mocha Mousse (PANTONE 17-1230 אמור לתת מענה של נוחות, פשטות, חיבור לאדמה ושקט, כי זה מה שרבים מייחלים לו בעולם. החברה האמריקאית המובילה מכריזה מ־1999 על צבע השנה שלה בתום מחקר מעמיק של מגמות ולרוב היא קולעת להלך הרוח בעולם. לורי פרסמן, סגנית נשיא מכון הצבע של פנטון, אמרה על הבחירה: "הצבע נועד לעורר תחושת חיבור לחושים. אנחנו פונים לגוון חום מעודן, שהעושר הטבעי שלו והחום המנחם משקפים את הרצון שלנו לנוחות ואת הפינוק שבפשטות, שאנחנו יכולים לחלוק עם אחרים".
בעקבות המסורת שמכתיבה פנטון, ממהרות גם חברות הצבע הישראליות – טמבור ונירלט – להכריז על צבעי השנה שלהן, בדגש על התאמה לארץ. כך למשל הכריזה טמבור על Touch of Mint (נגיעה בירוק מנטה, שדווקא מזכיר יותר ירוק מרווה) בתור הגוון המוביל שלה ל־2025. "בתיאוריית הצבע המודרנית של יוהנס איטן, צייר ומעצב שוויצרי, מהמשפיעים באסכולת הבאוהאוס בשנותיה הראשונות, יש שלושה גוני יסוד, כאלו שאי־אפשר בלעדיהם, שהם הלכה למעשה הבסיס והיסודות של עולם הצבע: אדום, כחול וצהוב. נוהגים להתייחס לירוק כאל היסוד הרביעי, פשוט כי הוא נמצא מסביבנו וקשה לנו לדמיין את הסביבה שלנו בלעדיו", מסבירה ניבה יחיאב אלון, Head of design בטמבור.
בנירלט, לעומת זאת, בחרו בגוון נועז יותר ממוס מוקה בטוח ונגיעה של מנטה רוגעת. בחברה, שהמפעל שלה בקיבוץ ניר עוז בעוטף עזה נפגע ב־7 באוקטובר, הכריזו על סגול לבנדר בגוון בהיר ומואר כצבע המוביל ל־2025, בנימוק שהוא משקף תקווה, חוסן ואופטימיות בזמנים מאתגרים. לדברי שרון פרגר לשם, מנהלת קשרי אדריכלים בנירלט: "צבע השנה הנבחר מאזן בתחכום בין הצבע האדום והמעורר, צבע הסכנה, האש והלחימה, ובין הכחול המאופק והמאוזן יותר, שמסמל שלום וחיוביות. לגון הלבנדר הנעים יש יכולת לשדר רוגע ושמחה".
הצבעים שנבחרו הם חלק ממגמה עולמית – לחזור לצבעוניות הרמונית וטבעית, נטולת דרמה. כך למשל אפשר למצוא קולקציות לעיצוב הבית על בסיס גוני חול, חמרה, טרקוטה, קפה, שמנת וקרם. מחפשים תעוזה? בורדו יין או סגול עמוק ישלימו את פלטת הצבעים.
הלאה הריקנות - המקסימליזם חוזר!
מתברר שרק אצלנו בארץ עדיין רווחת האופנה של לרהט בית שלם על טהרת הלבן הצחור, עם מעט רהיטים ועם עוד פחות צבעים. מקסימום יש נגיעות של רגלי ניקל וקצת זכוכית. בעולם כבר מחפשים את מראה השכבות שטומן בחובו סיפור וליקוט. נגיעות וינטג', מרקמים שונים וחיבורים מפתיעים במקום ריקנות. וינטג' ונוסטלגיה נבחרו להיות בין הטרנדים המובילים לעיצוב הבית ל־2025 ואת זה משיגים על ידי שילובים מעניינים של ריהוט מתקופות שונות, עבודות יד, הדפסים וטקסטורות. תשכחו מ"פחות זה יותר" ותאמצו את "יותר זה יותר".
שובם של הרהיטים הקטנים
כחלק מהחזרה לחיק האקלקטיות והמקסימליזם אחרי כמה שנים טובות של מינימליזם – חוזרים לבתים ובגדול, או ליתר דיוק בקטן, שלל רהיטים קטנים ושימושיים שמוסיפים אופי לחללים. פה שידה, שם הדום, כאן כוננית או שולחן צד וכך הלאה. במקום בית כמעט ריק עם ספה אחת מרכזית והרבה מרחב, חוזרים לבמה כל אותם האלמנטים שמוסיפים רובד אקלקטי. רק מה, חשוב לעשות את זה במינון הנכון, כדי החדר לא ייראה כמו חנות רהיטים.
עמירן אלפסי, המעצב המסחרי של קבוצת קאופמן, אומר: "תתחשבו בחלל. לפני הכול, חשוב לשים לב לשטח החדר, לראות שיש לכם מספיק מקום לשידה שאתם רוצים. השידה, המזנון, שולחן הצד או הכוננית צריכים להיות בפרופורציה המתאימה לממדי החדר ולשאר הרהיטים, כדי לאפשר תנועה נוחה במרחב וכמובן, שתוכלו להשתמש בריהוט הסמוך בקלות. בנוסף, לא חייבים שתי שידות זהות בחדר השינה, אפשר ליצור עניין עם מראה אקלקטי שמחובר לאותה שפה עיצובית. אמנם מקובל להציב שידה בשני צידי המיטה כדי ליצור איזון חזותי, אבל אם הדבר לא מתאפשר מחוסר מקום או מרצון לגוון, אפשר לבחור בשידה אחת עם נוכחות או בשתי שידות בגדלים שונים. רוצים סדר? תחשבו על שידה עם מקום אחסון ותחשבו אם אתם אנשים של מדפים פתוחים או דווקא דלתות או מגירות סגורות. אם רוצים שידת צד עם מקום אחסון נסתר ופן עיצובי מיוחד, תוכלו לבחור בשידה שיש לה דלת מרשת מתכת שלא אטומה לחלוטין. מבחינת חומרים – העדיפו לריהוט הקטן חומרים עמידים כמו עץ מלא או MDF מצופה עם הגנה מפני שריטות שילוו אתכם שנים. לבסוף, שימו לב לפרטים הקטנים. אם השקע נמוך מגובה השידה, צריך לוודא שיש פתח בגב הרהיט שדרכו אפשר להעביר כבלים. שימו לב לידיות ולרגליים שעושות את ההבדל בנראות. תחליטו מראש אם זה יהיה רהיט בולט בסביבתו או דווקא נחבא ומתמזג. אפשר לבחור בשידה בצבע ניטרלי שמשתלבת עם צבעי הקירות, הרצפה והטקסטיל. רוצים דווקא שהשידה תבלוט? תבחרו בצבע מנוגד ונועז יותר". במילים אחרות – לא סתם קוראים לו ריהוט משלים.
טקסטיל והרבה ממנו
מה שיוצר אופי בבית טמון לרוב בפרטים הקטנים. הכי קל לשדרג אווירה בבית בעזרת טקסטיל. תערוכות שלמות בעולם, ובהן Heimtextil ו־ambiente בפרנקפורט בתחילת 2025 (בינואר ובפברואר בהתאמה) ותערוכת העיצוב במילאנו Salone del Mobile באפריל, מקדישות מקום רב לטקסטיל בעיצוב הבית. כמעט כל מותג מתחיל את התצוגה שלו בספה או בכורסה גדולה, שהן לב העניין, כשהבדים הם העוגן. מעבודת יד, דרך שימוש בטכנולוגיה כדי ליצור בדים מפסולת אורגנית (קליפות ושורשים למשל) ועד שיטות חדשניות לייצור עם מינימום מים או מיחזור פלסטיק והפיכתו לריפוד.
הטקסטורה של החומר – כותנה, פשתן, צמר, קטיפה, בוקלה או אחר – ניצבת במרכז לא פחות מהצורה או הגודל. כבני אדם אנחנו זקוקים למרקמים עוטפים בחיי היומיום שלנו ובדיוק בנקודה הזו נכנס הטקסטיל במלוא הדרו. זה עד כדי כך משמעותי, שאפילו חומרים אחרים מיוצרים בניסיון "לחקות" את העומק והחספוס של הבדים השונים, למשל, כלי פלסטיק שנראים כמו אריג. טקסטיל נראה גם במגוון שטיחים, וילונות, כריות ובעצם בכל אלמנט שדרכו אפשר להוסיף רוך וחמימות.