בשיתוף רגבה
בשנה האחרונה, בעקבות נגיף הקורונה, יותר ויותר אנשים מחפשים את סביבת המגורים הכפרית. בית צמוד קרקע עם חצר גדולה ומרחבי טבע ירוקים הם כבר ממש לא רק חלום בורגני, אלא צורך של ממש.
כשסביבת המגורים הכפרית פוגשת את חלל המטבח, שבשנה האחרונה מקבל יותר תשומת לב והופך ללב הפועם של הבית, נולדת הדרישה לשילוב בין הפנים לחוץ.
כשהמטבח הוא גם אזור בישול, גם חלל אירוח וגם מפגש חברתי לא פלא שיותר ויותר ישראלים שגרים בדירות קרקע ובבתים פרטיים רוצים להרחיב ולהגדיל אותו, עד כדי מצב שבו המטבח גולש לחצר או למרפסת.
יצאנו למסע עם שלוש אדריכליות ומעצבות, שנתנו לנו הצצה לכמה מהפרויקטים היפים, שמשלבים בין פנים לחוץ במטבח. קווים לדמותו של המטבח הישראלי: כתבה שביעית בסדרה.
לכתבות הקודמות
מעצבת: ליבנת כהן מרין
סגנון המטבח: מודרני מינימליסטי
מקום מגורים: יישוב קהילתי במשגב
אופי המשפחה: אישה בשנות ה-60
ההחלטה של המעצבת ליבנת כהן מרין לפתוח דלת מהמטבח לחצר בבית ביישוב הקהילתי מנוף, הגיעה מתוך הצרכים של בעלת הבית - אישה בשנות ה-60 לחייה, שקנתה עם בנה מגרש עליו הם בנו שני בתים צמודים זה לזה.
כהן מרין מתחה עד לגבול האפשר את דגם הבית בהרחבה של היישוב על מנת ליצור קומה ציבורית פונקציונלית, קלה לתפעול ולניקוי. המטבח הנבחר מנפץ לגמרי את מיתוס הסגנון הכפרי של בית במושב. הדגם המינימליסטי בצבע ניוד ובגימור אקריל מדמה אפקט זכוכית, וכולל ידיות אינטגרליות מאלומיניום.
הדגם המקורי כלל גם אי, אבל כהן מרין המליצה ללקוחה לוותר עליו. "לא כל בית צריך אי, בייחוד כשהמטבח הוא קטן. חשוב גם לזכור שאי לא מתאים לאנשים מבוגרים, כי הוא מצריך טיפוס על כסאות גבוהים".
במקום האי, הוחלט על פינת אוכל נפתחת במרכז המטבח, שמשמשת לארוחות קלות ולאירוח יומיומי. בחצר הבית נוספה פינת אוכל גדולה לאירוח "כבד" יותר, ואליו מתלווה פינת קפה וגם סלון שמשותף לשני הבתים של הבן והאמא.
חשוב לוודא ששום דבר לא חוסם את היציאה. לא דלת, לא שולחן, ולא מקרר. כשחושבים על יציאה מהמטבח לחצר צריך לחשוב על התנועה במטבח.
ברגע שהאי ירד מן הפרק, המטבח נפתח ונעשה מאוורר, וכהן מרין הציעה לבעלת הבית לפתוח יציאה נוחה ונגישה לגינה. "דלת יומיומית שתשמש את הנכדים, שנכנסים מהגינה של הבן-השכן. הדלת משמשת גם למקרים שבהם היא מארחת בחוץ. עדיף לצאת עם אוכל מהמטבח ולא מהסלון, כדי לא לפגוע בחפצים עדינים".
בבית עם פתחים גדולים ומרובים נדרשת חשיבה על בידוד בחורף ועל שעות שטופות שמש בקיץ. במקרה הזה, דלת האלומיניום במטבח עשויה זכוכית בידודית, כך גם הוויטרינה בסלון. לכל הפתחים נוספו תריסים וברצפה הותקן חימום תת רצפתי.
מה עוד צריך לקחת בחשבון כשרוצים לפתוח דלת מהמטבח לחצר? מתי דלת כזו לא מתאימה?
"צריך לתכנן מעבר נקי ופתוח לפחות של מטר. חשוב לוודא ששום דבר לא חוסם את היציאה. לא דלת, לא שולחן, ולא מקרר. כשחושבים על יציאה מהמטבח לחצר צריך לחשוב על התנועה במטבח. אם המטבח מרוחק מידי, ואם היציאה פוגעת ברצף של האחסון ושל הארונות, אולי לא כדאי לפתוח דלת".
מעצבת: נועה גרייזמן
סגנון המטבח: אקלקטי
מקום מגורים: יישוב במשגב
אופי המשפחה: זוג ושני ילדים
גם הבית הפרטי ביישוב קורנית, שתכננה הנדסאית האדריכלות נועה גרייזמן, רחוק מהסגנון הכפרי הקלאסי. בניגוד לבית שנבנה מאפס, ומצריכה חשיבה אדריכלית על התנועה הטבעית בו, במקרה הזה, לא היה צורך לחשוב יותר מידי על הנדסת האנוש - בעלת הבית שנולדה וגדלה בו, הכירה בו כל צעד ושעל.
שיפוץ הבית התמקד בקומה הציבורית התחתונה. "הבית היה במצב לא טוב. הנראות שלו הייתה לא נעימה והתשתיות גרועות", מעידה גרייזמן. ההחלטה לפתוח דלת יציאה מהמטבח הייתה דרמטית בשביל בעלת הבית, שהכירה אותו בעיניים עצומות מילדות. היא למעשה נאלצה לסגל לעצמה הרגלים חדשים בבית, אבל הרבה יותר הגיוניים.
ברגע שמספחים את החוץ למטבח, מרוויחים עוד חלל אירוח שאין לו קירות ותקרה.
לפני השיפוץ, הייתה בסלון דלת ויטרינה אחת שהמיקום הפינתי שלה לא תרם לתחושת המרחב בבית. קיר הוויטרינה נסגר לטובת פינת הטלוויזיה ושתי יציאות חדשות לחצר נפתחו ואווררו את הקומה הציבורית. האחת - דלת ויטרינה גדולה בסלון והשנייה - דלת אלומיניום במטבח, שתיהן מובילות למרפסת דק מוגבהת עם פינת אירוח גדולה.
"ברגע שמספחים את החוץ למטבח, מרוויחים עוד חלל אירוח שאין לו קירות ותקרה", מסבירה גרייזמן את היתרונות בשילוב שטחי החוץ עם הפנים. "כשיש גישה מהמטבח החוצה, כל צורת האירוח וההגשה משתנה".
יש האומרים כי פתח יציאה מהמטבח הוא שטח מבוזבז של קיר שהיה יכול לשמש בתור אחסון. "במקרה הזה, לא יוצאים במחיר גדול של הפסד אחסון וארונות. הצלחנו להגיע לצורת הר' הקלאסית של המטבח ויש הרבה מקומות אחסון", אומרת גרייזמן.
כיוון שהמטבח הוא החלל הראשון שהעין פוגשת עם הכניסה לבית, נדרש אפקט וואו, שנפתר על ידי הרחבת החלון, שמקבל בשעות אחר הצהריים שפע של אור, וצביעת הקיר בצבע ירוק, שמשתלב היטב בירוק שנשקף מבעד לחלון. המטבח עשוי שלייפלק מט ומשטחי העבודה מאבן קיסר משובץ נקודות טרצו. המטבח המינימליסטי והמעודן נותן מקום לכוכב האמיתי במטבח - הטבע.
מה צריך לקחת בחשבון כשפותחים יציאה מהמטבח לחצר?
"קודם כל, חשוב לדעת שעלול להיכנס יותר לכלוך מבחוץ. במקרה הזה, בעלי הבית הם אוהבי טבע וחוץ, וזה לא הטריד אותם. רצוי גם שכל דלת יציאה מהבית תהיה מקורה. דבר נוסף חשוב - כשפותחים יציאה, בייחוד אם זה פתח גדול מהרצפה ועד התקרה, צריך לחשוב על הנוף שמשתקף מבעדה. אם אני פותחת דלת גדולה החוצה ואני רואה את הגדר של השכנים, זה יכול להיות לא נעים. בבית הזה, רואים המון ירוק וזה גורם לבני הבית לרצות לצאת החוצה".
מעצבת: ליעד זיו בריקמן
סגנון המטבח: אורבני
מקום מגורים: חיפה
אופי המשפחה: זוג + 3 ילדים
הדירה ששיפצה האדריכלית ליעד זיו בריקמן במרכז הכרמל בחיפה, מוכיחה שלא צריך להרחיק עד למושב בצפון כדי ליהנות מסביבת חיים כפרית. גם העיר הגדולה יכולה להציע חיים כפריים ושלווים. כל הסוד הוא בתכנון נכון של הבית.
דירת הקרקע בת ה-130 מ"ר בבניין בן שני קומות היא ללא ספק פנינה אורבנית נדירה. מצד אחד, היא ממוקמת לא רחוק מהלב הסואן של העיר ומצד שני - טובלת בחצר ירוקה ענקית ומסביבה חורש טבעי.
כל מה שהיה צריך לעשות כדי לתת לבית את הטאץ' הכפרי היה לפתוח אותו לחוץ. הבית שלפני השיפוץ, מעידה זיו בריקמן, היה "סתמי, סגור, ללא יציאה לגינה. כבר מההתחלה היה ברור שאנחנו רוצים לנצל את החצר הגדולה, לפתוח את כל הסלון והמטבח לגינה".
ההחלטה לפתוח את הבית לחוץ לא הייתה רק משימה תכנונית אלא גם אמירה עיצובית. "בדירות שאין בהן שטחי חוץ, המחשבה העיקרית היא על תכנון שטחים ועל פונקציונליות - פינת משחק לילדים, חלל עבודה להורים וכדומה. כשיש הרבה שטחי חוץ, משהו נרגע בבית, כי הרבה מהיומיום מתנהל בחוץ".
לא יכולה לחשוב על דירה שמחוברת לקרקע שאין בה יציאה לחוץ.
לטבע היה חלק מרכזי בתכנון הבית וחלליו. כך למשל, המיקום החדש של המטבח נקבע על פי עץ גדול ומרשים בחצר, שנותן תחושה כאילו המטבח ממוקם בטבע. "העץ גולש לתוך הכניסה של הבית ויוצר מעין שער שמחבק אותך. למרגלות העץ שמנו אדנית ענקית של צמחי תבלין, שמשתתפים בחגיגה הגדולה של המטבח".
אחד האלמנטים הבולטים במטבח הוא הבחירה לחבר אותו ישירות לסלון, ללא מחיצות. פינת האוכל שנושקת לספה בסלון בנויה מספסל עשוי ברזל אותה תכננה זיו בריקמן. "אחד הדברים שחשובים לי בתכנון הוא הגמישות. אני מתכננת בתים שיודעים להימתח ולעבור שינויים. פינת האוכל הזו ניתנת להזזה בקלות החוצה לחצר. היא גם משמשת כמו קיר חלוקה בין הסלון למטבח".
זיו בריקמן פתחה שלוש יציאות מהמטבח-סלון, כולם עשויים פרופילים בלגיים, מהסוג שרואים הרבה בכרמל הוותיק. הם גם מהדהדים בפריטי ברזל נוספים בבית כמו הספרייה בין המטבח לסלון. יציאה אחת מובילה לחצר קדמית ובה פינת אירוח ומטבחון חוץ הכולל עמדת מנגל וכיור. ושתי יציאות צרות יותר שפונות למרפסת דק שמשמש את הילדים למשחק.
דגם המטבח שנבחר הוא כפרי-מודרני בצביעה ירוקה בתנור ועם מסגרת עדינה של "סרגל סבא" - הוא זה שיוצר את האופי האורבני של המטבח. אלמנטים כפריים משובצים בפריטים כמו תנור האפייה המשולב. בעלת הבית, מספרת זיו בריקמן, התלבטה רבות בין מטבח כחול לירוק, "אבל כשפתחנו את החלונות וכל הירוק מבחוץ פרץ לתוך הבית היא הבינה שזה לא יכול להיות כחול, רק ירוק".
מה היתרונות של יציאות מרובות מהבית לחצר?
"יש תחושה מאווררת וקשר למקום. היציאות מאפשרות לנצל את הסביבה הטבעית ולהפוך אותה לחלק בלתי נפרד מהבית, הגבולות בין הפנים לחוץ מיטשטשים. אני לא יכולה לחשוב על דירה שמחוברת לקרקע שאין בה יציאה לחוץ".
בשיתוף רגבה
פורסם לראשונה: 16:46, 10.03.21