עץ כחומר גלם לבנייה ביתית מלווה את האנושות כבר אלפי שנים. החמימות שהוא מקרין, תחושת הקרבה לטבע, החומריות הבסיסית, הביטחון - כל אלו מעניקים לו את התכונה החמקמקה שאנחנו מחפשים תמיד, זאת שתהפוך כל חלל - לבית. במדינות קרות נוהגים עד היום לבנות בתים שלמים מעץ, אבל כאן, במזרח התיכון הרותח, נעדיף להשאיר את השמש המלהטת בחוץ ולבנות את בתינו מחומרים מבודדים יותר. לכן האפשרות לשלב את העץ דווקא כאלמנט בעיצוב פנים קוסמת לרבים.
ניסינו לבדוק מה הופך את העץ לחומר מיוחד כל כך ואיך הופכים את העץ הגולמי לאלמנט עיצובי מרשים שמשתלב היטב בבית המודרני, ובפרט במטבח. "אנשים אוהבים מסורת", הסביר לנו דוד מיטלר, מנהל הפיתוח ברגבה. "בכל בית יש מקום לעץ. אף חומר לא מקרין חמימות כמו העץ, האופי שלו והתכונות שלו נותנים את האווירה בבית. העץ נותן תחושה של מאסיביות, של יציבות, של ביטחון. כשנמצאים בתוך בית שיש בו עץ זה אומר לנו שהוא בנוי כהלכה ויש בו את היסודות הכי טובים שאפשר".
איך הופכים חומר גלם טבעי, כמעט פראי, למשטח המהוקצע שאנחנו רואים במטבחים מודרניים?
"לעץ יש את התכונות של הטקסטורה והצבע המיוחדים שלו שבאים מהטבע", אומר מתיאס רימר, מהנדס ייצור ברגבה. "הוא חומר טבעי וכדי לעבוד איתו אנחנו צריכים בני אדם. צריך ידיים של מישהו, חושים, עיניים, כדי לבחור את העץ הטבעי למטבח. כדי לייצר עץ, אנחנו מדברים בעיקר על עשרה שלבי ייצור. אנחנו ממיינים את העץ, חותכים את העץ לפרוסות, מקציעים את העץ, מלטשים, וצובעים עם לכות על בסיס אקרילי. יש כמה אפשרויות של גימור, ובסוף אנחנו מקבלים את המסגרת או את החזית המושלמות".
וזה לא הופך את הטיפול בו ליותר מסובך?
"הכי חשוב לעשות עבודה נכונה בתשתית של העץ, לעשות עליו את הגימור שישמור עליו לאורך זמן מבחינת הגוון שלו", מדגישה צביה פורר, מנהלת סניף רגבה בחיפה. "ברגע שמוסיפים לעץ את שכבות ההגנה, הניקיון שלו הוא מאוד פרקטי ומספיק סמרטוט לח כדי לנקות אותו. אנחנו דואגים שהמרקם שאנחנו רואים בחזית העץ יהיה חלק. גם אם אנחנו רואים ויזואלית את הבקעים והחריצים, המרקם לנגיעה הוא מאוד נגיש ונוח".
עיצוב בעץ: אלקטיקה עם נגיעה של חמימות
עכשיו, אחרי שהבנו למה אנחנו כל כך אוהבים עץ ואיך מייצרים אותו, הגיע הזמן לגשת לתכל'ס. איך משלבים את העץ במטבח הביתי, מה הטרנדים העכשויים בתחום ועם איזה עצים המעצבים הכי אוהבים לעבוד. "בעשור האחרון יש שינוי מאוד גדול בעיצוב המטבחים", מסבירה פורר. "השפה העיצובית היום מאד אקלקטית, ערבוב של סגנון מודרני וכפרי וערבוב חומרים הרבה יותר בקלות מפעם. מאוד מקובל לעשות שילוב של המטבח יחד עם הסלון כשפה עיצובית משותפת של חומרים קרים וחומרים חמים. וכאן בא המענה של העץ, שנכנס למתן את המראה הקר והטכנולוגי - העץ נכנס כמוטיב שמשדר נגיעה של חמימות".
"עץ האלון הוא העץ הכי היסטורי ומסורתי שקיים, לפחות באירופה", מסביר מיטלר. "ובישראל, מכיוון שאנחנו בעיקר חיקוי של התרבות האירופאית, המסורת הזאת עברה אלינו, והיא ממשיכה עד היום הזה".
"יש היום חיפוש אחר המראה של העץ האותנטי, הטבעי. זה מושפע מאד מהסגנון הסקנדינבי שנכנס לעיצוב העולמי", אומרת פורר. "רואים את זה במראה מאוד מט ובגוונים טבעיים, אפורים עד מעושנים, שנותנים מענה עיצובי לאנשים שרוצים להכניס משהו נקי ומודרני יחד עם נגיעה של עץ מבלי שזה ייראה כפרי מדי".
"אנשים, וזאת עובדה, לא מוותרים על העץ"", מסכם מיטלר. "מכניסים חומרים פלסטיים ומתכת וזכוכית ומה שלא רוצים, אבל העץ הוא עדיין איזשהו עוגן, איזשהו בסיס שלא נעלם ואני חושב שהוא ימשיך לעד".