לפני כארבע שנים פנה זוג צעיר לאדריכל ינון בן דוד וביקשו שיתכנן את ביתם העתידי. בני הזוג – הוא לוחם אש והיא מנהלת מותג ביקב מקומי – ביקשו לבנות את ביתם על שטח בן חצי דונם באזור ההרחבה של קיבוץ כפר סאלד, שבו גדלה בת הזוג. במהלך ארבע השנים שבהן נבנה הבית, הספיקו בני הזוג להזמין את בן דוד לחתונתם ועם סיום הבנייה כבר נולדו להם שני ילדים.
"רוב הזוגות שמגיעים אליי, מגיעים אחרי שנולדו להם ילדים", מספר בן דוד, שאחראי על התכנון, האדריכלות והעיצוב של הבית. "כאן, כיוון שבתחילת העבודה הם עוד היו זוג צעיר, החשיבה הייתה לטווח הארוך. רצינו לתכנן בית שיכיל את הצרכים העכשוויים שלהם, אבל יתאים בעתיד גם למשפחה. מבחינה סגנונית, היא חלמה על בית וינטג'י ועמוס יחסית, ואילו הוא מעדיף קווים נקיים ומודרניים, והיה צורך לחבר בין שני העולמות האלה. שני בני הזוג הביעו את אהבתם לאירוח, בישול, גדג'טים ומוזיקה, וביקשו גם חלל ציבורי עם מטבח שבו אי גדול, פתוח לנוף".
בן דוד מספר שבניית הבית נעשתה בשיטה מתקדמת שיובאה מקנדה ומבוססת על בנייה מתבניות קלקר. "זאת שיטה מבודדת ונקייה, אקולוגית ומודולרית. היא מבוססת על קלקר מוקצף שתפקידו לבודד חום וקור, והוא מצוין לבנייה במקומות עם אקלים משתנה כמו עמק החולה".
חלון פנורמי
ההרחבה של קיבוץ כפר סאלד ממוקמת על גבעה, ומרחובותיה נשקף נוף מרהיב של עמק החולה, שאותו ניתן לראות גם מחלונות הבית. הכניסה לבית מתבצעת דרך מבואה חיצונית קטנה הפונה לרחוב, ובה ספסל בנוי קטן שמשמש כאתנחתא לפני הכניסה. מעל למבואה פרגולה צפה, ומנגד מקטע קיר המכוסה בחיפוי עץ אקולוגי שיובא מאוסטרליה. הדלת נפתחת אל החלל הציבורי הכולל סלון, מטבח, פינת אוכל, פינת עבודה ושירותי אורחים, יחידת הורים וחדר צמוד לילדים קטנים. בקומה העליונה ארבעה חדרי שינה נוספים, לטובת ילדים עתידיים, וחדר אירוח.
פינת האוכל והמטבח, שמתגלים מייד עם הכניסה לבית, מוקמו לדברי בן דוד בחללים הטובים ביותר בבית מבחינת תאורה טבעית ונוף, ולצידם חלון נוף פנורמי ענק ("התכנון הוא כזה שהמבשלים והסועדים נמצאים תמיד עם הפנים לנוף"). כדי להשיג את המטרה הזו תוכנן המטבח בשני טורים, שהקיצוני שבהם מכיל בעיקר ארונות לבנים. הטור שממול הוא למעשה האי, המחופה עץ וכולל פלטת עבודה לבנה שהיא משטח העבודה העיקרי של המטבח. באי נמצאים הכיריים והכיור, וגם מקרר יינות מקצועי וקולט אדים שמתפקד גם כמדף אלכוהול, ומשרה על סביבתו אווירה עליזה של בר.
פינת האוכל ניצבת בהמשך, כמעין טור שלישי, וכוללת שולחן עץ מלא בעל רגליים מגולפות במראה וינטג'י מהחנות "ענתיקונטיינר", שמרכך את המודרניות של המטבח. מסביב לשולחן כיסאות עץ ומתכת בקווים נקיים ומעליו תלויים זוג גופי תאורה טבעיים שנקנו בחנות "פנטזיה מרוקאית".
מצידה השני של פינת האוכל נמתחת ויטרינה גדולה שמכניסה פנימה את נופו של העמק. לחלונות בכל הבית מסגרת שחורה ופרופיל מינימליסטי, והריצוף בחלל הציבורי הוא של גרניט פורצלן דמוי בטון.
הכל מואר
בצידו השני של החלל הציבורי נמצא הסלון, שכולל ויטרינת יציאה למרפסת נוספת, קטנה ואינטימית. כאן בולטת ספרייה גדולה מברזל שחור, שמשמשת גם מקום למסך הטלוויזיה ולחפצי נוי שאהובים על בני המשפחה. בעלת הבית, מלבישת בתים בעברה וחובבת וינטג' מושבעת, בחרה את השטיחים המסורתיים, את הספה העמוקה ועמוסת הכריות שנקנתה בגלריה "רפאל", ואת הכורסה הירוקה ושולחן הקפה. הסלון, כמו המטבח, עשיר בעציצים ביתיים, שמתחברים אל הנוף הירוק שנשקף מבחוץ.
"מבחינתי, הנוף ומקסום האור הטבעי הם חלק מהותי מהתכנון והבנייה", אומר בן דוד. "אלו אלמנטים בסיסיים שיוצרים בית מואר והרמוני, אבל יחד עם זאת חשובה לי הפרטיות של המשפחה. במקרה הזה, בחרתי למקם את המרפסת הראשית לצד הבית, באופן שממקסם את החשיפה לנוף מצד אחד, ואת הפרטיות מצד שני. המרפסת היא בת 30 מ"ר, ומכילה מטבח חוץ ומערכות אודיו מתקדמות".
בתווך שבין הסלון למטבח נפתח המעבר אל גרם המדרגות, ומתחתיו, בחלל כפול, פינת עבודה שנמצאת בתפר שבין הפרטי לציבורי. הסגנון שלה וינטג'י מאוד והיא כוללת שולחן ארוך מעץ גס, כיסא מעץ וברזל, מנורת עמידה וארונות אחסון נמוכים לבנים, שעומדים מתחת לחלון שנקבע במיוחד לטובת העובדים מהבית. שטיח מסורתי אדמדם ועציצים ירוקים מחממים עוד את המראה. מסביב לפינת העבודה מטפסות מעלה המדרגות, העשויות מפלדה עם מדרכי עץ אלון. למעלה, ברום החלל הכפול, תלוי גוף תאורה גדול ואוורירי שבחרה בעלת הבית. במעלה המדרגות ממוקמים, כאמור, חדרי הילדים, שאיתם בחרו להמתין ולעצב אחרי שהילדים יגדלו קצת.
עוד בקומת הקרקע, אחרי שעוברים את המדרגות, מגיעים ליחידת ההורים המינימליסטית והמוארת שממנה גישה למרפסת הורים אינטימית. כאן מחופה הרצפה מפרקט תלת שכבתי מעץ אלון, ומשני צידי המיטה המרופדת (שנקנתה בגלריה "רפאל") נמתחים חלונות מרצפה עד תקרה ויוצרים תחושה של שינה בחיק הטבע. מעל למיטה תלויה עבודת מקרמה של גלית שוהם, שיחד עם שפע הכריות, גב המיטה המרופד והשטיח שלמרגלות המיטה, הופכת את החדר לחגיגה של טקסטיל רך.
דלתות זכוכית חלביות מובילות אל חדר הרחצה של ההורים, שבו מקלחון גדול במיוחד וארון כיור וינטג'י מעץ, על רקע מודרני של ריצוף מאריחי טרצו אפורים גדולים – דוגמה מצוינת לחיבור בין הסגנון הווינטג'י שעליו חלמה בעלת הבית לסטייל המודרני יותר שהעדיף בן זוגה, וסיכום לסיור בבית שמצליח לשלב בין שני הסגנונות לכדי מרחב שמייצר חמימות משפחתית.