בית הוא מקום חם ובטוח עבור מרבית האנשים, אך לצערנו לא אצל כולם. עבור אם חד-הורית לשבעה ילדים ביפו - הבית היה רחוק מנעים, נוח או אפילו תקין. עם חלונות שבורים וחדרי רחצה מיושנים הדירה הייתה מוזנחת, וידה של האם לא הייתה משגת לשדרג אותה ולו במעט.
בקבוצת דרך הלב, עמותה רשומה הפועלת בהתנדבות מלאה וללא שכר בכלל, הרימו את הכפפה ופעלו לשיפוץ מלא של הדירה בזמן שיא של כמה ימי עבודה מרוכזים.
"לאחרונה הגיעה לידיעתנו סיפורה של משפחה שבה אם חד-הורית לשבעה ילדים שגרה בדירה ביפו מוזנחת מאוד וחווה קשיים", מספרת יו"ר העמותה, רונית מרום, יזמית ובעלת משרד לאדריכלות ועיצוב פנים בתל אביב, "חברי העמותה לא יכלו להישאר אדישים לקשיים ולמצוקה והחליטו לעשות מעשה". מרום הובילה את פרויקט השיפוץ והשדרוג של הדירה היפואית המוזנחת, לאחר ניסיון של כמה פרויקטים מרשימים ומוצלחים של שיפוצים בהתנדבות.
"השיפוץ הזה התחיל מחלום של לקוח שלי, איתי גאלי, שכבר הרבה זמן שביקש ממני להיכנס לפרויקט שיפוץ בהתנדבות", מספרת מרום, "מהרגע שאיתי איתר את המשפחה הנזקקת, עשינו סיור בדירה וידענו שאנחנו מתחילים, שאנחנו לא יכולים לתת להם להמשיך לחיות ככה".
"אפשר היה להבחין בהתרגשותה ובהוקרת התודה שחשה האמא כלפי יוזמי הפרויקט והמתנדבים"
מטבח וחלונות - הכי קשה להשיג בחינם
מרום מספרת כי לפני השיפוץ בפועל הגיע שלב התכנון. בניגוד לשיפוץ בתים בשגרה, הפעם חברי העמותה היו צריכים לגייס תרומות מגופים שונים כדי להצליח לממש את התוכנית. "בהתחלה ידענו שהדבר הכי קשה יהיה להשיג תרומה של מטבח ושל חלונות אלומיניום שיחליפו את החלונות השבורים בסלון. שני האלמנטים האלו הם הכי יקרים בכל פרויקט", מספרת מרום.
"נזכרתי שבשיפוץ הקודם שעשינו בהתנדבות פנה אלי בפייסבוק קבלן אלומיניום בשם עופר לוי, שביקש שלא אשכח אותו בפרויקט הבא שנעשה למען נזקקים. פניתי אליו ומהרגע שעדכנתי אותו, הוא יצא קשר עם הנגר יצחק צוקרמן, שלא היסס לרגע, והסכים להצטרף אף הוא. גייסתי את חברתי מיקי זייגר, מעצבת מטבחים, שתכננה את המטבח ותוך שבוע המטבח היה מוכן להרכבה, והמתין לתחילת השיפוץ".
אחרי שרתמו כמה ספקים ובעלי מלאכה הגיע השלב של עבודת הכפיים בשטח. הכסף לרכישת רהיטים ואקססוריז וכן המתנדבים שעבדו בשטח הגיעו בדרך מרגשת. "את הכסף לרכישות גייסנו בעזרת רמ״ח גיל אסקיו, מפקד תחנה כיבוי והצלה נתב"ג. גיל גייס לפרויקט את צוות לוחמי האש, אסף תרומות בביט ורתם לעבודה פיזית את הקולגות. בזכות לוחמי האש הצלחנו לסיים את השיפוץ תוך שבועיים. הם עבדו סביב השעון, בחום בלתי נסבל, וטיפלו בכל - הריסות, בנייה, חשמל, אינסטלציה, טיח, ריצוף וצבע".
בבית יש שלושה חדרים בסך הכל עבור שמונה בני משפחה, ואחד האתגרים של מרום והמתנדבים היה למצוא מקום לינה מסודר, נעים ונוח לכולם. "קנינו לילדים מיטות קומתיים שנפתחות לעוד שתי מיטות נשלפות כך שבכל חדר יוכלו לישון ארבעה אנשים", היא מספרת על החלוקה בבית. במקביל מרום יצרה קשר עם הספקים שאיתם היא עובדת בפרויקטים שלה וגייסה אותם לעזור. "'אסי רהיטים' יצר במיוחד עבור המשפחה ספה ופינת אוכל; את גופי התאורה תרמו מהחנות שקע תקע, שאגב תורמים קבוע בכל הפרויקטים של שיפוץ בהתנדבות; טובל קרמיקה, שתרמו ביד רחבה את כל הכלים הסניטריים, אריחי הקרמיקה, הדלתות, הברזים, ארון אמבטיה והמקלחון; חנות חומרי הבייין סימן טוב שסיפקה את כל חומרי העבודה, הוא דאג שלא יהיה חסר אפילו בורג אחד; בני מורן מחברת רנבי שתרם את השטיח היפה; ושיש מזרחי תרמו את השיש למטבח. ועוד רבים ששמעו על הפרויקט מפה לאוזן והתנדבו למשימה", אומרת מרום.
כל העוסקים במלאכה ניסו לבצע את הפרויקט מהר ולא לפגוע בשגרת חייה של המשפחה. "האמא והילדים יצאו מהבית לבית הסבתא בבת ים לכמה ימים", מספרת מרום, "ולקראת שובם התאגדו כמה חברות שלי מהפייסבוק שהגיעו לנקות ולסדר את הבית ואת הארונות. שלומי מולה, מוותיקי העמותה, תרם לילדים בגדים לבית הספר שלא היו להם כך שהכל חיכה עבורם בבית המשופץ".
בסיום השיפוץ חזרה המשפחה הביתה והופתעה לטובה מהשינוי הגדול שחל בו. "אפשר היה להבחין בהתרגשותה ובהוקרת התודה שחשה האמא כלפי יוזמי הפרויקט והמתנדבים. גם אנחנו התרגשנו עד דמעות כשראינו את פניה הקורנות של האמא כשהיא ראתה את ביתה שלבש צורה חדשה. וגם כאן לא הסתיים הליווי, רם גבסו רואה חשבון מתנדב של העמותה ושותף במלון לוינסקי, דואג להם בכל יום שישי לארוחה חמה שהוא מביא להם הביתה לפני כניסה השבת", אומרת מרום לסיום ומבקשת להודות אישית למי שעוד לקחו חלק בפרויקט המרגש: יוסי בן סימון, מיקי כץ, שלומי מולה, רן שמש, הילה שליט, ענת אילוז, רנית רול, רונה נבון, ארקדי מושייב וליאת מחלב.
משה כהן, מנהל העמותה, מוסיף כי "ככה זה שאתה עושה טוב, אתה מושך סביבך אנשים טובים. זה דבר גדול לעשות חסד למישהו שאתה יודע שלעולם לא יחזיר לך".
השניים קוראים לבעלי מקצוע, ספקים ומתנדבים להצטרף לדף הפייסבוק של קבוצת דרך הלב ולעקוב אחרי הפעילויות.